Дитяча ностальгія умілих ручок

Тема у розділі 'Теревені', створена користувачем OxankaF, 4 Листопад 2010.

  1. OxankaF

    OxankaF Well-Known Member

    Прийшли сьогодні діти з школи і питають, чи робила я в дитинстві такі "жабку", що вдівається на пальці, а потім пальцями рухаєш, і там видно цифри. Не знаю, чи добре пояснила. Я таке робила, але як, не пам"ятаю. Може хтось бачив в неті, киньте лінком, будь ласка.
    І така ностальгія нахлинула від спогадів про дитячі рукодільні вироби.
    Давайте ділитись спогадами.
    З того, що я пам"ятаю.
    1. З кольорових дротиків плели брелоки, обплітали кулькові стержні.
    2. Клоуни, пінгвіни і найулюбленіший мій - буратіно з яйця і кольорового паперу.
    3. Браслети з відкриток. Мк по таких браслетах часто зустрічаються в неті.
    4. Зимою брали гілочки, макали в клей і обліплювали пінопластом.
    5. Корзини з стрічок. Мабуть всі знають, як це робити
    6. З відкриток робили ще коробочки, зшивали їх по боках.
    Чесно кажучи, я дуже не любила робити щось з відкриток, бо я їх шалено збирала і мала велику колекцію, і коли в школі казали принести на завтра 10 відкриток, то я цілий вечір відбирала з своєї колекції "найгірші" і бігала по хаті зі сльозами на очах і всіх мучила: "мама, яка гірша, та чи та".
    7.Дуже добре пам"ятаю, як робили резинки на волосся з стрічок. Обрізали краї, а потім голкою витягували нитки з країв, після скручували за допомогою прищепок і зшивали. Получались дуже класні пухнасті резинки.
     
  2. La esposa

    La esposa Moderator

    Відповідь: Дитяча ностальгія умілих ручок

    а я не знаю :sad: :)

    зате ми в дитинстві багато витинанок робили, намисто з горобини, а ще я любила татові фотоплівки в трубочки скручувати, потім витягувалась така "палиця" з плівки :) ще з паперу фігурки всякі (дууууже багато, а ще більше я позабувала :)), і напевно найголовніше — це такі картинки, коли замальовується весь папір кольоровими плямами, потім натирається свічкою (воском), зверху чорна фарба, а потім на тому вишкрябується малюнок голкою чи ще чимсь, цікаво виходить :)
     
  3. NikaLovely

    NikaLovely Well-Known Member

    Відповідь: Дитяча ностальгія умілих ручок

    Ооо, ми на таких "гадали")

    Мені запам'яталися коробочки з-під зубного порошку, які ми декорували кольоровим папером.
    І ще колажі з фотографій та елементів листівок до Дня народження когось з рідних.
     
  4. вишиванка

    вишиванка Well-Known Member

    Відповідь: Дитяча ностальгія умілих ручок

    ми теж таку жабку робили, але ось так якось і не покажу як її робити)) мушу спробувати, якщо вийде, тоді спробую сфотографувати))
     
  5. La esposa

    La esposa Moderator

    Відповідь: Дитяча ностальгія умілих ручок

    А то часом не та жабка, що її ще сільничкою називали? таких чотири конуси виходить, так?
     
  6. OxankaF

    OxankaF Well-Known Member

    Відповідь: Дитяча ностальгія умілих ручок

    Іринка, браслети ось такі
    корзини з стрічок так і і так. Робили їх на подарунок мамам на 8 березня.
    А з яєць - дуже просто: видуте яйце і з кольорового паперу шапка і ніс конус (буратіно), або крила (для птаха), ще борода (якщо це дід мороз) - і так наскільки вистачить фантазії. Приклеюємо і фломастером домальовувались очі, рот...
     
    Останнє редагування: 4 Листопад 2010
  7. Kasia

    Kasia Well-Known Member

    Відповідь: Дитяча ностальгія умілих ручок

    я щось ніц толком не памятаю такого, але добре памятаю уроки праці у 7 класі.
    вчила нас працю така старша пані, колись викладала матиматику в школі, а не пенсії - працю.
    так от, вона навчила нас УСІХ видів рукоділля. не знаю чи всі навчилися, але я точно:girl_blush2: але чітко памятаю, що я страшено " возмущалась" - на що мені то треба і т.д.
    вона навчила нас вишивати хрестиком, гладдю, вязати французи і те що Люда викоритовувала на косметичці для Уми ( йой! як воно називається?), вязати гачком та спицями, плести макраме, а також шити одяг.

    моїми улюбленим видом рукоділля завжди було гачкування, аж до минулого року гачкувала серветки/ шапочки / пінеточки і т.д. , а за останній рік , як бачите - вишивання. з того всього - то єдине , що погано мені йшло , то шиття. я все сачкувала, і плела на тих уроках макраме на виставки шкільні:girl_curtsey:
     
  8. La esposa

    La esposa Moderator

    Відповідь: Дитяча ностальгія умілих ручок

    ММммммммм, яке гарне! хто би то мене навчив...? а про корзиночки, то я щойно читала, і до останку думала, як вони потім то мило витягувати будуть? :)
     
  9. OxankaF

    OxankaF Well-Known Member

    мої діти то на раз-два навчились і вже пів класу дівчат з такими браслетами:girl_crazy:.

    А ще пам"ятаю робили сніжки з вати, опускали їх в якийсь розчин, а в який, не пам"ятаю і сушили на батареї.
     
    Останнє редагування модератором: 4 Листопад 2010
  10. La esposa

    La esposa Moderator

    Відповідь: Дитяча ностальгія умілих ручок

    Оййййй, згадала! хто тільки того не робив..!

    кульки надувні обклеювали папером, потім кульку тріскали і розмальовували :)

    а ще ткали килимки на рамках з цвяшками :) в мене завжди найшкарадніше виходило, якесь вузьке досередини :)
     
  11. OxankaF

    OxankaF Well-Known Member

    Відповідь: Дитяча ностальгія умілих ручок

    з того, що у нас в школі вчили, то тільки пам"ятаю, як робили коврики, але не так, як тут дівки роблять, а з якоюсь трубкою, в ту трубку просувалась нитка, тримали над свічкою і розплавленою клеїли до тканини. Щось таке, але мені воно щось не дуже подобалось. Вишивати теж вчили, але я думала, що то даремно витрачений час, не вишивала, а потім принесла з хати якусь вишиту серветку, і мені вліпили 2 (тож було видно, що вона зіпрана, а я видавала за щойно вишиту мною:girl_crazy:)
     
  12. OxankaF

    OxankaF Well-Known Member

    Відповідь: Дитяча ностальгія умілих ручок

    оо, і ми таке робили, але обклеювали три рази і робили такі копілки
     
  13. Golgy

    Golgy Member

    Відповідь: Дитяча ностальгія умілих ручок

    а ми в школі різні фляшечки пластиліном обліплювали і насіння приклеювали, квасолю, гречку, викладаючи візерунки... ну хто що хотів. вазочки такі стильні були :girl_cool:
     
  14. La esposa

    La esposa Moderator

    Відповідь: Дитяча ностальгія умілих ручок

    Оооооо, я ще згадала, ми на уроці праці брали два великих пластикових стаканчики, прозорі, і один обклеювали кольоровим папером, щоб була гарна картинка. Тоді той обклеєний запихали в прозорий, щоб малюнок не пошкодився. А туди вже можна складати що завгодно - хоч олівці, хоч квітку посадити :)
     
  15. Golgy

    Golgy Member

    Відповідь: Дитяча ностальгія умілих ручок

    вирішила вам ще показати, що я в дитинстві з мамою робила. це прикраси на новорічну ялинку. все що бачите на фото на ялинці (крім маленького червоно діда мороза) зроблено внучну з підручних матеріалів
    [​IMG][​IMG]
    [​IMG]
     
  16. JuniorSkeptic

    JuniorSkeptic Active Member

    Відповідь: Дитяча ностальгія умілих ручок

    Ми ще пап'є-маше на уроках праці робили - варили клейстер і обліплювали блюдце шматками серветок. Потім знімали, як гіпс, і розмальовували. Я завжди мала п'ятірки з праці, але тут отримала четвірку, бо розмалювала блюдце зі споду :) І ще мені дуже сподобалася вишивка рішельє, хочу якось спробувати щось таке зробити.

    А взагалі нас теж вчителька навчила дуже багатьох видів рукоділля - можливо, завдяки їй я досі не можу зупинитися, пробуючи нові й нові техніки... :girl_smile:
     
  17. Bride

    Bride Well-Known Member

    Відповідь: Дитяча ностальгія умілих ручок

    В нас уроки праці були продумані...викладала в нас одна з місцевих майстринь по вишивці, а ще в школі окремо були гуртки по бісеру, вишивці, м"якій іграшці, образотворчому мистецтву, глині і т.д. З тих гуртків вийшов навіть один хлопчик ученик, який став потому модельєром, і укатав десь в Київ.
    А ми, дівчатка, на праці спочатку запікали яблука, потім робили салат, потім ще щось готували, а тоді почалися серйозні уроки - шиття, вязання, вишивка...Мої однокласниці досі згадують,що я єдина в класі працювала за ножною машинкою електричною))))Рушник з 5 класу досі лежить недовишиваний у бабусі на телевізорі тим краєм, що встигла вишити, а серветка - в мами на пральній машині)))))Десь були і ляльки, але певно то все вже повикидалося, а шкода
     
  18. MADLENKA

    MADLENKA Well-Known Member

    Відповідь: Дитяча ностальгія умілих ручок

    А ще пам*ятаєте: стара котушка від ниток дерев*яна, в неї вбивалось 4 гвіздочка і давай шнурівки плести!!!! Ото була круть!!!:girl_claping: Ото я любила ті шнурівки плести!!!!І чим яскравіший колір нитки, тим кращий!А ще як поєднувала два-три кольори - то була перша дівка на районі:girl_haha:
    А щодо уроків праці, то теж нас вчили і готувати,і шити,і був, навіть урок, коли ми з хлопцями мінялись - вони робили замість нас салати, а ми випилювали лобзіками якісь хфигурки, і вишивати навчилась саме в школі. Досі маю най-найпершу міні-серветочку, пошила навіть костюмчик собі:блузка та спідничка, халат мамі, фартушок, хустинку.... Словом, аналізуючи сьогодні уроки праці, можу сказати, що вони дійсно були корисними.:girl_yes2:
     
  19. lorelaj

    lorelaj Active Member

    Відповідь: Дитяча ностальгія умілих ручок

    а кульку ще нитками обмотували просякнутими клеєм а тоді лускали. Фєнічкі (ми то таак називали ) плели з ниток - чим більше вряд й вяжеш вузлики. З коробок картонних (великих таких від техніки в ідеалі, але ми в магазинаж продуктових просили) дім робили для ляльок - прорізали двері, вікна, клеїли шпалери, з підручних матеріалів робили меблі - в хід йшло все! від конструктора (щасливець хто мав) до стаканчиків, дощищок, паличок - на що фантазії стане. А ще в зошитах робили дім для паперових ляльок (пам"ятаєте таких) - на кожній сторінці щось розкладалось, відкривалось, витягалось, кулись ту ляльку можна було засунути (то певно такий собі дитячий скрап альбом був).
     
  20. La esposa

    La esposa Moderator

    Відповідь: Дитяча ностальгія умілих ручок

    ой, я то думаю, для чого то цвяшки туди позабивані! Кілька таких котушок десь в машинці перевертаються, а я ніколи не знала, для чого.. тре йти на ютуб, дивитися, як то плететься :)

    а скільки ми тих фенечок в таборі понаплітали... Одна дівчина мені за вечір сплела, таку гарну, і не хотіла мене навчити — краще, каже, сама сплету, але вчити не буду :)

    А різдвяні підсвічники хтось робив?
    Картонна основа, до неї приклеєний корок від пляшки, і навколо прикрашений всякими гілочками, горобиною, позолотою. В корок ставилася свічка, досить файно виглядало..