Цукровий діабет, це спосіб життя чи вирок?

Тема у розділі 'Ой слаба я, слаба я...', створена користувачем Hermi, 13 Квітень 2012.

  1. Hermi

    Hermi Well-Known Member

    Стикнулась у своєму житті з такою хворобою як цукровий діабет, захворіла мама...точніше виявили досить випадково.
    Мама за своє життя страшна "сладкоїжка", може просто ложками цукор їсти, півлітри варення це їй на один раз..а тепер від того всього потрібно відмовитись.
    Начиталась багато про різні дієти, способи долання. уже місяць на дієті, але це якийсь жах, бігаю за мамою і чуть не витягую з рота щось солодке. Ходили до лікарні виписали таблетки і нічого толком не сказали. Почитала про ті ліки, а їх дають пацієнтам в яких дуже критичний стан (в мами ще не настільки все запущено)
    читаю в інтернеті, а там одні одне пишуть, інші протилежне...Вже не знаю що краще, чи їсти все підряд, чи обмежувати в харчувані (мама страшенно хоче їсти, постійно мусить щось жувати, накупляла хлібців, то в неї 2-3 пачки на день, крім звичайного харчування). Прочитала, що не можна вживати цукру, але знайшла іншу статтю про шкідливість цукрозамінників...
    ще й зараз в мами на ногах якісь черввоні цяточки зявились, лікар сказав що як будуть кровоточити то тоді звертайтесь, а то якась алергія...попили діазолін не пройшло...
    Може хтось також з таким стикнувся, розкажіть як Ви з такою хворобою живете? Бо я вже не знаю чому вірити, що робити. Настільки різні методики лікуваня...Мама вперлась що не поїде до Львова до хорошого лікаря, що в дома не поганий...Але за місяць лікуання і дієти цукор як був 10 так і залишився, чи це просто ще за малий термін?
     
  2. Sera

    Sera Я хотіла не зовсім так. Та це те, що я хотіла.

    Відповідь: Цукровий діабет, це спосіб життя чи вирок?

    Єдине,що знаю-стевія як цукрозамінник побічних ефектів не викликає.Нею можна повністю замінити цукор.Та й вже солодощі на основі стевії продаються.Погугліть,як маєте час\бажання.
     
  3. Hermi

    Hermi Well-Known Member

    Відповідь: Цукровий діабет, це спосіб життя чи вирок?

    та в мене вже все на цукрозамінниках...правда на фруктозі...
    говрила на тему чи я можу повністю також перейти на цукрозамінники (хоч проблем з цукром немає), то сказали що навіть діабетикам не бажано переходити на цукрозамінники...от і виникло питання на скільки корисніше вживати цукор чи цукрозамінник.

    потрібно пошукати, а то не знала про таке. Дякую!
     
  4. Vesnyanka

    Vesnyanka Well-Known Member

    Відповідь: Цукровий діабет, це спосіб життя чи вирок?

    В моєї мами давно цукор скакав, після дієти більш-менш нормалізовувався. Але недавно після певних обставин підскочив до 11 і не падав. За місяць дієти - 10. Мама теж не зі Львова. В себе в поліклініці здала аналізи - звичайний цукор і аналіз сечі за добу (за добу збираєте, тоді перемішуєте і 100-150 гр на аналіз). З тими аналізами і направленням - до Львова. В медінституті є якесь чи відділення чи поліклініка (не уточняла), там маму відправили ще на якийсь аналіз і узд щитовидки. З тим до лікаря. (але там під кожним кабінетом черги величезні і йде один з черги, 10 без; трохи нервів і багато часу).
    Лікар то все переглянув, сказав, що ситуація не така страшна. В першу чергу дієта. Здається №9. В неті є. РОзказав як і що їсти. Після свят (тижнів за два - бо під час свят все-одно по ніхто сильно не притримується) сказав приїхати на 2-3 дні - ще будуть робити аналізи цукру за добу кілька разів і після того будуть висновки якісь. Таблеток ніяких не призначали, хоча за місцем проживання були б вже виписували.

    А так основне - дієта. їсти треба обовязково і бажано вчасно, уникати білого хліба, макоронів, рис, банани, солодкі фрукти. Картоплю хоч пів дня почщену вимочити (крохмаль), а тоді все що хочете готуєте. Яйце - 1 в день, 30 гр масла, трохи сиру домашнього (трохи). Добре гречка збиває. Це те що я памятаю з розповіді мами - так казав той лікар. А так - по тій девятій дієті.

    І краще обстежте маму у Львові, чи ще десь в хороших лікарів. Це не вирок, але і запускати не можна.

    ---------- Додано в 14:51 ---------- Попередній допис був написаний в 14:49 ----------

    А стевія і справді хороший цукрозамінник. Я мамі навіть кожного разу з Криму привозила чаї на її основі - то треба зовсім трошечки - настільки солодка. І натуральна головне.
     
  5. MYR

    MYR Member

    Відповідь: Цукровий діабет, це спосіб життя чи вирок?

    В мого тата недавно виявили таку ж проблему, то він постійно сидить на строгій дієті, має список продуктів і лише їх вживає, кожен день фіз. навантаження, від цукру майже зовсім відмовився і нічим його не заміняє. Ліків ніяких не вживає від діабету, тільки рекомендації народної медицини, то за місяць цукор впав з 14 до 7. Каже, що відмовлятись від певної їжі не важко, головне правильний настрой і бажання бавити внуків в подальшому, мама живе нормальним життям і їсть все підряд. Найважче татові минають сімейні застілля, і то не бажання їсти мучить а бажання випити зі всіма 100грам, були зриви, але після свят, на ранок цукор піднімався до 16.
     
  6. бетменша

    бетменша Well-Known Member

    Відповідь: Цукровий діабет, це спосіб життя чи вирок?

    Hermi, у мене родич має цю хворобу. Зараз йому 87 р., хворіє десь років 10. Весь цей період він тримає строгу дієту, їсть по годинах, раціон має максимально багатий, але без шкідливих (для діабетика) продуків. Завдяки цьому почувається нормально, правда, зважаючи на вік, отримав ускладнення: втратив слух майже повністю. Ніяких замінників цукру не приймає, бо теж читали що шкідливо. Дозволяє собі діабетичні солодощі, але дуже в міру. Десь пару печеньок в день, наприклад. Ну і приймає інсулінові ін"єкціїї, раніше вживав таблетки.
    Діабет - дуже серйозне захворювання, але з ним можна жити. Насправді, варто дотримуватись режиму харчування, бо ускладнення дуже важкі бувають. Я розумію, що вашій мамі нелегко відмовитись від звичної їжі. Але направду раціон діабетика - не такий страшний, головне потерпіти спочатку а потім звикнеться, адже смаки мають зданість змінюватись
     
  7. Vesnyanka

    Vesnyanka Well-Known Member

    Відповідь: Цукровий діабет, це спосіб життя чи вирок?

    а які рекомендації народної медицини? В мами поки теж дієта, без ліків. Але думаю, народне не пошкодить.
     
  8. вишиванка

    вишиванка Well-Known Member

    Відповідь: Цукровий діабет, це спосіб життя чи вирок?

    Я особисто з цукровим діабетом не стикалась, але він не виникає від поїдання багато солодощів, як правило це неправильний обмін речовин, тобто збій в організмі.
    У мене мама чоловіка має теж діабет вже декілька років, вони примає таблетки, тобто лікар цілий день в неї при її нормальному харчуванні вимірював вміст цукру в крові (в то день вона ходила до лікаря 4-5 разів) і тоді він приписав які саме медикаменти і в які кількості ї потрібно приймати.
    Не знаю як ваша мама, але як правило потрібно змінити спосіб життя (на жаль, моїй свекрусі то дуже важко дається, бо в дорослому віці дуже важко себе заставити багато чого поміняти, та і хвороба така, що поки нічого воно не болить, то і не віриться що можуть бути такі страшні наслідки) -скинути зайві кг (якщо є), більше рухатись, вживати більше овочів та фруктів. Якщо у вашої мами ще не кретично все, то власне зміною харчування та збільшити рух (більше ходити пішки) можна змінити. Але то треба зі спеціалістом порадитись щодо харчування, або почитати відповідну літературу. Я теж трохи тим зачитувалась, то подивлюсь, що зможу вам ще щодо харчування та інших таких методів ще сказати. Але перш за все, ваша мама мусить сама того захотіти і робити.
    Щодо цукрозамінників, то вам як здорові людині, краще їх не вживати. Читала статтю, що власне від них може і розвитись цукровий діабет (але знову ж таки, кожне джерело по різному пише). Щодо хворих люде на діабет не знаю щодо замінників, але моя свекруха завжди каву п"є з замінником (такою таблеткою).
     
  9. Hermi

    Hermi Well-Known Member

    Відповідь: Цукровий діабет, це спосіб життя чи вирок?

    та я так само кажу... а мама вперлась що немає чого...затягнути маму до Львова немає і дуже виликої можливості, бо через роботу постійно їжджу закордон, 2 дні тут 2 дні там...
    а в нас вдома лікар то взагалі чудо...як виникла підозра про діабет я цілий день просиділа в неті і начиталась, прийшла до лікарки, то скоріше я розказувала що як, ніж вона...в неї одні ліки - таблетки і все...ні про дієти ні про ізкультуру не казала...
    а з цим проблема... мама крізь сльози їсть житній чи з висівок...
    може хтось знає, чи можна вживати мед? а то однозначної відповіді я не знайшла...
     
  10. Vesnyanka

    Vesnyanka Well-Known Member

    Відповідь: Цукровий діабет, це спосіб життя чи вирок?

    Думаю, з білим хлібом тут вже нічого не зробиш. А за мед не знаю. Якось ще не дізнавалисяю
     
  11. Hermi

    Hermi Well-Known Member

    Відповідь: Цукровий діабет, це спосіб життя чи вирок?

    от привезла вчора того всього. а сьогодні вже немає плитки шоколадку, пачки печеня, пачки вафель і вже доїдає 2 пачку хлібців...і відібрати не можу....а мама каже що її просто тягне...страшенно хоче їсти...постійно мусить щось жувати...купила насіння за сьогодні вже літру зжувала...їла б ще, але горло почало пекти...
    та й совість інколи не позволяє мамі з рота витягувати...солодке ще можу...а от решта...шкода...

    ---------- Додано в 15:29 ---------- Попередній допис був написаний в 15:23 ----------

    надиво мама зараз схудла, за місяць скинула 5-7 кг, правда схудли дуже сильно ноги. от мене зараз хвилють червоні цяточки на ногах, а то начиталась що може розвинутись гангрена, страшно стає...Лікарі сказали, що якщо почнуть кровоточити от тоді вже звертатись...
    а от рухається вона достатньо, проживаєм в районому центрі, але це практично село...постійно щось треба робити... та й вже місяць робить вправи різні.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  12. Рибка

    Рибка Well-Known Member

    Відповідь: Цукровий діабет, це спосіб життя чи вирок?

    В тата також цукор підвищений, ліків не вживає, тільки дієта. Картоплі по мінімуму, навіть коли вимочували пару годин, все-одно трохи цукру дає, тільки коли на ніч вимочувати. Переважно в раціоні гречка. Ніяких солодощів, пляцків. Мама спеціально паски спекла для нього без цукру. Звичайно, не той вигляд, плоскі, не виросли, але що поробиш... Чай, кава з замінниками. Ковбаси, мясо...від них також цукор росте. Все визначали методом досліджень. От коли їсть мясне, на другий день зранку міряли - цукор 10... Так само від шоколаду, тата знайомі хотіли переконати (та з"їж шматочок. нічого не станеться), на ранок - результат 10. А після тижня на гречаній дієті - рівень 6. Але то треба мати силу волі. Ну і хліб - тільки сірий, чорний.
     
  13. Руда Лисиця

    Руда Лисиця Шопоголік :-)

    Відповідь: Цукровий діабет, це спосіб життя чи вирок?

    це до речі, ознака неврозу. тож порадила б і до психолога звернутися.
     
  14. dasha

    dasha Well-Known Member

    Відповідь: Цукровий діабет, це спосіб життя чи вирок?

    В мене в сусіда діабет. То знаю загалом про нього що чим більше їсиш, тим більше худнеш, треба їсти строго по хлібних одиницях. Те що їсти хочеться то не неврозне, то так є при діабеті, треба брати себе в руки бо буде біда. То є два види діабету віковий - інсулінонезалежний і інсулінозалежний, якщо ваша мама так різко втрачає вагу, то обов"язково міряти і колоти інсулін. А взагалі то потрібна добра консультація лікаря, бо то не жарти. Мій сусід перше не хотів собі колоти інсулін, думав певно що так мине, то схуд на скелет, аж страшно було дивитись, почав колоти, то тепер нормально виглядає, набрав вагу. Також не ість нічого солодкого, хіба має при собі льодяники, на випадок, якщо різко падає цукор.
     
  15. Руда Лисиця

    Руда Лисиця Шопоголік :-)

    Відповідь: Цукровий діабет, це спосіб життя чи вирок?

    якщо все життя - то так. людина зажовує проблеми і емоції.
     
  16. нталька

    нталька Well-Known Member

    Відповідь: Цукровий діабет, це спосіб життя чи вирок?

    Маю близьких з різними типами діабету, і мала колись коліжанку, яка з дитинства хворіла на діабет.
    Перш за все треба гарне обстеження в лікарні, в ендокринолога, де кілька днів підряд перевірятимуть цукор та ін, щоб встановити правильне лікування. Ні в якому разі самому не придумувати які таблетки пити, ну, а з інсуліном і тим більше. На жаль, якщо дуже схудла мама, то вже може бути тип діабету, коли потрібно інсулін колоти. Це все вивчається в лікарні.
    Тоді міняється спосіб життя, так треба контролювати і їжу, і прислухатись до організму як він реагує, бо підстроюватись треба саме під організм. Фіз навантаженнями не зловживати, бо при них цукор скаче, і треба добре знову ж таки відчувати організм і знати правила - що в якому випадку робити.
    Але от мушу сказати, що аж так неймовірно боятися зїсти квадратик шоколадки не потрібно. Повірте, інколи можна дозволити щось поза дієтою, але при умові, що ви відчуваєте своє тіло.

    При діабеті їсти хочеться не від нервів, а від скачків глюкози в крові. А нерви чи якесь потрясіння, як і просто грип перенесений на ногах, можуть спричинити цю хворобу.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  17. вишиванка

    вишиванка Well-Known Member

    Відповідь: Цукровий діабет, це спосіб життя чи вирок?

    тут вам не обійтись без консультації та обстеження в хорошого лікаря. Важко зараз і вам і мамі, можу собі уявити, але головне навчитись жити з цією хворобою і як писала нталька треба слухатись свого тіла.
     
  18. MYR

    MYR Member

    Відповідь: Цукровий діабет, це спосіб життя чи вирок?

    то не завжди так, в мого тата, це наслідок лікування проблем з серцем (переніс операцію на серці), солодощів ніколи особливо не любив.
    Я точно не знаю, треба тата питати, але корисно їсти топінамбур, пити чаї з лаврових листків, зараз тато робить якісь ліки з мертвих бджіл.
     
  19. вишиванка

    вишиванка Well-Known Member

    Відповідь: Цукровий діабет, це спосіб життя чи вирок?

    так, власне, бувають випадки, що може сильний стрес спровокувати появу діабету.
     
  20. sirudenka

    sirudenka Member

    Відповідь: Цукровий діабет, це спосіб життя чи вирок?

    В мене хресна також діабетик, то сидить на дієті переважно гречаній , бо навіть коли хоч кусочок зїсть забороненого продукту вже цукор 10. Ще вони купили пристрій для вимірювання цукру вдома, так для нервів спокійніше.
    Чула від неї що ніби можна акацієвий мед, але де його знайти справжній і щоб бджіл не підгодовували цукром.