Чарівний балкончик

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем MyNameIsDezy, 29 Травень 2011.

  1. MyNameIsDezy

    MyNameIsDezy Member

    Недавно ми переїхали у нову квартиру у якій є балкон. Після закінчення ремонут і приходу весни відчула нестримне бажання зробити на балконі місце для відпочинку, яке би буяло квітами. Досвіду у цій справі нема. Хочу у цій темі висвітлювати питання саме оздоблення квітами балконів:
    -які квіти добре ростуть у нашому кліматі;
    - як за ними доглядати, які композиції будуть гарні для ока і правильні з точки зору ботаніки)));
    - як боротись з хворобами та шкідниками;
    - де купувати розсаду і насіння;
    - чим стимулювати і підживлювати, де купувати препарати та добрива;
    - як зберігати балконні квіти зимою та вирощувати свою розсаду....

    Якщо знайду на нашому форумі однодумців , буду дуже рада)))) Викладайте фото ваших чарівних балкончиків і діліться досвідом, як вам вдалося все виростити.

    ---------- Додано в 14:35 ---------- Попередній допис був написаний в 13:47 ----------

    Наш будинок звичайна новобудова в районі автовокзалу. Балкон середній - 4,5 м кв, поверх 6, строна східна, балкон засклений розсувною системою.

    Після закінчення ремонту я мріяла про гарний балкон де можна було б попити кави, посидіти з ноутом чи почитати книжку... У мене в компі є папочка, де я збирала фото із гарними, переважно закордонними, балконами... Мрія почала збуватися, коли я в Єпіцентрі побачила сурфініі... Відразу купила три))) Це був початок))) Потім я купила столик і стільці, полички для вазонів, нові рослинки... Стиль, якого я стараюсь дотримуватись, щось схоже на середньоземноморський.. Білі рапаті стіни, чорна ковка (незабаром планую купити кований світильник), світле натуральне дерево , вазони з глини і теракотового пластику (нажаль, гарні вазони дорогі, приходиться ідти на компроміс із власним відчуттям прекрасного))) Одним словом, ось фото того, що мені вдалося зробити за місяць.


    [/COLOR]Спробую реабілітуватись))))
    Фото початку травня:

    [​IMG]

    Тепер це виглядає так:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Буквально в суботу приготувала ящики які будуть висіти за балконом:

    [​IMG]

    [​IMG]


    [​IMG]

    Дівчата, дайте знати, чи цікава Вам така тема)))
     
    Останнє редагування модератором: 29 Травень 2011
    • Подобається Подобається x 1
  2. Туфелька

    Туфелька Well-Known Member

    Відповідь: ЧАРІВНИЙ БАЛКОНЧИК

    Мені тема цікава:i-m_so_happy:
    а що то у вас за розсада в стаканчиках на першому фото?
    ви свої квіти висаджуєте в грунтосуміш чи в біогумус?
    чим підживлюєте?
    Де купуєте рослини?
    Купуєте розсаду чи вирощуєте з насіння?

    Я цього року посадила духмяний горошок на балконі, але він ще маленький, тижні два як проклюнувся :)
     
  3. MyNameIsDezy

    MyNameIsDezy Member

    Відповідь: ЧАРІВНИЙ БАЛКОНЧИК

    Дуже рада, що однодумці є))))

    В стаканчиках на першому фото розсада лобеліі. Це єдина рослива, яку я ризикнула посіяти цього року - пізно кинулася((( Вона ще досить маленька, але жити буде. На фото з котом, я її вже персадила у балконні ящики.

    У мене вже є і куплена (вірніше, подарована))) ) :

    тут синя з білою сурфінією

    [​IMG]

    тут біла з бальзамінами

    [​IMG]

    тут голуба з хостою (цікаво, чи виживе на балконі, вона ж городня) та бакопою

    [​IMG]

    На майбутнє зробила такі висновки: розсада лобелії вирощується легко але довго, тому починати сіяти треба не пізніше початку березня, купити розсаду виходить достатньо дорого, бо садити її треба густо, а значить кущиків по 3-4 грн треба багато, тому варто сіяти. Чи витримає вона мій шостий поверх з вітром , побачимо в кінці літа.

    Я висаджувала рослинки в грунтосуміш, яку купувала в різних місцях. Спочатку в Епіцентрі - дуже дорого!!!! Я тепер знаю багато місць, де вона коштує в два рази менше. Наприклад - біля мене є теплиці "Зелемінь", грунтосуміш коштує 2.7, але тпо якості вона мені не дуже((( Набагато краще замля в гуртівні, що знаходиться в районі ювелірки - там і вибір більший по групам рослин, і якість краща, правда ціна - 3.7 грн.

    "Зелемінь" пропонує біогумус по 4 грн, я вирішила, що додам його у ящики на наступний рік., а поки земля ще багата на корисні елементи.

    Розсаду шукала по всьому місту))) Готові сурфінні купила в Єпіцентрі, але!!! я тепер знаю, де вони беруть свої рослини - це велика гуртівня в районі села Чижки. Ось її координати, я помітила, що багато львівських барів та ресторанів мають рослини звідти: http://plantpol.com.ua/kontakty/

    Крім того багато рослин купила в "Зелеміні" - великий вибір, нормальні ціни, доглянуті квіти.

    Але найбільше мене вразив гуртовий Шувар - я там добре "погуляла"))) Мені дуже подобається те, що там можна торгуватись і якщо попадеться дядько, який любить пожартувати , то можна купити дуже вигідно, якщо прикласти максимум чарівності))) - на фото з котом петуніі мені вийшли по 2 грн.

    З насіння вирощувала перший раз у житті - лобелію (жива, готується до висадки за балкон), левкої (благополучно здохли), духмяний горошок (живий, але дуже чахлий), матіола (жива, сидить у горщику з хоєю).

    Я зрозуміла, що сіяти є сенс на початку весни, але потрібно багато місця і підсвітка... Буду сіяти або щось дуже дороге, або щось дуже гарне, наприклад, каскадну петунію, яку на базарі не знайшла.

    ---------- Додано в 16:20 ---------- Попередній допис був написаний в 16:14 ----------

    Дівчата, хто має досвід - поправляйте і добавляйте. Я у цій справі абсолютний чайник - всю інформацію знахожу в інтернеті, все роблю на хлопський розум. Буду вдячна за поради і підказки. І не будьте жадібними))))) - показуйте ваші гарні балкончики - будемо робити наше місто гарнішим)))
     
  4. Туфелька

    Туфелька Well-Known Member

    Відповідь: ЧАРІВНИЙ БАЛКОНЧИК

    Моя матіола ще на стадії прокльовування загнулася. Не розумію чому. Зійшла слабо і вчахла. Зараз на балконі маю кріп і листкову петрушку+духмяний горошок. Планую висіяти помідори "Балконне чудо",плоди розміром з вишеньку.
    Квітів нема. Балкон ще не зашклений, будинок ще не зданий, тому жодної самодєятєльності.
     
  5. MyNameIsDezy

    MyNameIsDezy Member

    Відповідь: ЧАРІВНИЙ БАЛКОНЧИК

    Помідори - класно!!! Але я вирішила, що свою родину балконом не нагодую і вирішила садити квіти))) Яка це радість, коли все цвіте!!! Я тепер прокидаюсь у шостій (раніше ледве у восьмій вставала, вмивалась і на роботу), дві години поливаю, прополюю, збираю зів"ялі квіти, оприскую, потім п"ю каву, біля мене котики лежать - КРАСОТА!!! Аж не хочеться на роботу їхати... Увечері швидко додому - і все спочатку))) Чоловік відверто ревнує до балкону, тиждень тому У Практикері клацав великим секатором (чого б це?))) )
     
  6. Туфелька

    Туфелька Well-Known Member

    Відповідь: ЧАРІВНИЙ БАЛКОНЧИК

    Мене більше цікавить як ви розпушуєте землю в вазонах, так,щоб не порушувати кореневої системи? Свекруха вилкою длубає, але ж то вазон, там корінці майже на поверхні, як їх не ушкодити? А розпушувати 5 мм немає сенсу, суть полягає в тому, щоб кисень потрапляв до кореневої системи рослин.
    в мене часто земля від поливу дещо "забивається" і підсихає, тоді при наступному поливі вода стікає попід стінки горщика на дно, а не всмоктується в грунт.
    Чи може на тому ніхто не заморочується?
     
  7. Kecan

    Kecan New Member

    Відповідь: ЧАРІВНИЙ БАЛКОНЧИК

    Тема дійсно цікава. Але, якщо ви не проти, я висловлю свою думку. Як на мене трохи забагато квітів різносортих. Як на мене, то гарно виглядають петунія і сульфінія, а решта займає багато місця - тоді для себе не має місця. Але справа смаку..
     
  8. MyNameIsDezy

    MyNameIsDezy Member

    Відповідь: ЧАРІВНИЙ БАЛКОНЧИК

    Я помітила, що це дуже залежить від грунту. Якщо у ньому більше торфу, то він не "збивається", якщо більше землі, то буває утворюється шкоринка. Я час від часу акуратно розпушую землю такою міні сапкою (купила набір в Епіцентрі за 13грн). Але не зі всіма горщиками це вдається - сурфінія так густо заросла, що я вже до землі і добратись не можу(((

    Вчора всі рослинки обробила Цирконом. Ті, що пересадила, для кращого утворення коріння. Решта для посилення цвітіння. Тепер чекаю чуда))))

    А коли Ви сіяли кріп та петрушку? Вони вже такі, що можна в салатик?

    ---------- Додано в 10:41 ---------- Попередній допис був написаний в 10:37 ----------

    Люди, навчіть мене добавляти цитату у відповідь!!! Не можу навчитись користуватись форумом(((

    ---------- Додано в 11:04 ---------- Попередній допис був написаний в 10:41 ----------

    Kecan, не можу вставити цитату(((

    Я з Вами згідна, що хаотично засаджувати балкон не гармонійно. Тому поясню, чому саме так вийшло у мене))). По перше, це мій перший досвід і я не знаю, що виживе, що загнеться(((, що буде високим, що низьким. Тобто, цьогорічний балкон - це дослідна ділянка. По друге, я все ж таки старалась дотримуватись основного принципу дизайну - не більше трьох основних кольорів, при чому вони ще й перегукуються з кольоровим вирішенням всього інтер"єру квартири. Спочатку я вибрала насичений рожевий колір, білий, ну і зелений. А потім..... червоні петуніі купила випадково - був розпродаж у "Зелеміні" квітів, що попали у травневі приморозки. Вирішила попробувати їх реанімувати - вийшло, викидати шкода, так з!явився червоний колір. Потім колєжанка зпрезентувала синю лобелію))) Ну і по кількості... На фото квітів багато тому, що ще не зроблені забалконні кріплення ( це не так просто, я ледве їх знайшла). На цьому тижні мені ці кріплення зроблять і три довгі ящики "підуть" за балкон. Але і зараз місця достатньо і для столика, і для двох стільців. Ми на балконі часто вечеряємо - він виходить з кухні. Ну а ранішня кава - це святе))))

    Ось фото, які меня надихали:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Я такі фото можу декілька днів показувати))))
     
    • Подобається Подобається x 1
  9. klen

    klen Well-Known Member

    Відповідь: ЧАРІВНИЙ БАЛКОНЧИК

    Дуже рада тебе тут бачити:)
    Балкон чудовий. І квітів як на мене не забагато.
    Як то добре що ти вже балконом займаєшся. У мене поки що на балкані плитку пиляють...
    Я своїми балконами вже певно на наступний рік буду займатися. Поки що тіки петкушка-цибуля-м"ята росте. А на красу часу не має.
    А так мені подобається пітунья, особливо як у мене на відкритих балконах.

    П.С. Про цитування. Є кнопка у низу кожного допису, але воне не у всіх бровзерах добре працює.
     
  10. MyNameIsDezy

    MyNameIsDezy Member

    Відповідь: ЧАРІВНИЙ БАЛКОНЧИК

    Привіт!!!! Рада тебе чути! Я цю тему відкрила тому, що хочу дізнатись як вирощуват квіти саме в наших, львівських умовах))) Але щось народ не спішить ділитись досвідом)))

    Квітів трошки дійсно забагато, чому - вже спробувала пояснити - ажіотаж, це мій перший справжній балкон у житі, до того був балкон у батьків, потім тимчасові помешкання...))) З часом вгамуюсь)))

    Крім того вся моя квартира ( ти ж бачила на форумі) дуже стримана, кольори пастельні, неяскраві... Мені так захотілося хоч на балконі відірватись)))

    Слухай, а ти мою шафу-купе бачила???? Я таки її добила - результат мене дуже тішить!!!
     
  11. Туфелька

    Туфелька Well-Known Member

    Відповідь: ЧАРІВНИЙ БАЛКОНЧИК

    висіваю цілорічно. Місяці за 2 вже можна і в салатик. Купую кущовий кріп, щоб невисокий був і листкову кучеряву петрушку. Висіваю відразу в чистий біогумус і нічим не удобрюю, тільки поливаю. Цю справді екологічно чисту зелень даю малій до супу, посипаю канапки, додаю до салатику (до речі,листковий салат сама вирощую теж у вазонах, але ми його вже з"їли, тому висіяла свіжий.)
     
  12. Oddly

    Oddly Well-Known Member

    Відповідь: ЧАРІВНИЙ БАЛКОНЧИК

    Дуже гарна тема!
    Я не знаю ще про балконні квіти стільки, скільки ви, але балкон дуже хочеться гарно оформляти.
    З моїх минулорічних експериментів зробила висновок -
    гарно росте в мене на балконі така квіточка простенька.
    [​IMG]
    в догляді невибаглива, навіть перезимувала зиму на вікні і тепер знов густо цвіте, і цвістиме цілий час.
    щодо сульфіній - гарні, але багато мороки з ними, коли квітки постійно обсипаються, тобто їх постійно треба обривати. ніби не проблема, але потім приходить відпустка - і в результаті після неї мене чекають засохлі горщики.

    до речі, знайшла в неті таке:
    буду пробувати.

    і оскільки відпустка в мене за кілька днів - то впритул займуся балконом - чекайте мене тут з фото
     
  13. MyNameIsDezy

    MyNameIsDezy Member

    Відповідь: ЧАРІВНИЙ БАЛКОНЧИК

    Дякую!!! Теж дуже цікава тема.

    А можна фото, як це виглядає... Мене цікавить розмір "грядок", адже ті об"єми зелені, які ми споживаємо, як на мене, вимагають засіяти цілу кімнату)))):girl_crazy:
     
  14. Туфелька

    Туфелька Well-Known Member

    Відповідь: ЧАРІВНИЙ БАЛКОНЧИК

    Висіваю в подовгасті ящики, такі як у вас, але не багато,вирощую скоріше для душі ніж для того, аби прогодувати родину.
    За нагоди додам фото.
     
  15. MyNameIsDezy

    MyNameIsDezy Member

    Відповідь: ЧАРІВНИЙ БАЛКОНЧИК

    Зайшла на форум через Google Chrome - цитати копіюються!!! Ура)))

    Oddly, рада Вас бачити у темі))) А то я вже навіть засмутилася, що ніхто не хоче поговорити про квіти на балконі...

    По перше, покажіть ту "простеньку квіточку", яка так добре себе проявила. Нам такі потрібні)))

    Про петунії-сурфінії ... Згідна з Вами. Якщо хочеш, щоб вони виглядали доглянутими, то треба прикласти певних зусиль, а саме: обов"язково видаляти зів"ялі квіти, добре поливати ( але дивитись, щоб грунт повністю просихав), в дощову погоду виходить раз в день, в спекотну -два, оприскувати теплою водичкою (я це роблю по вечорам), з кожним поливом додавати спеціальні добрива (я даю польський Плантон). Від цього вони так розрослися, що я все насмикала багато черенків (не знаю, як правильно це буде українською...) , які , ніби, хочуть приживатися)))

    Дійсно, догляд постійний, але... Мені це приносить велике задоволення, я декілька годин в день знаходжуся на свіжому повітрі (робота в офісі дуже цього потребує), стала раніше вставати і зустрічати схід сонця))))

    З відпусткою, дійсно, халепа. Правда, ми з чоловіком полюбляємо відпочивати у бархатний сезон, у вересні, тому ще далеко, ну і останнім часом відпочиваємо окремо від дітей, які вже дорослі, тому поливати буде кому)))
     
  16. Туфелька

    Туфелька Well-Known Member

    Відповідь: ЧАРІВНИЙ БАЛКОНЧИК

    це герань. вона невибаглива і гарна. теж її люблю, особливо рожеву.
     
  17. Oddly

    Oddly Well-Known Member

    Відповідь: ЧАРІВНИЙ БАЛКОНЧИК

    герань ))) там в дописі є фото, може, не всі браузери показують )))

    Я тут подумала - оскільки росте вона на моєму балконі добре (поняття не маю зі своїм просторовим кретинізмом, яка це сторона, ніби пн-західна :8:), то чого б не продовжувати.
    герані буває стільки видів, що можна гарні композиції робити.
    я тільки не впевнена, чи можна ще зараз пересаджувати. з весни я не пересаджувала - тільки досипала свіжої землі і розпушила її.
    найбільше подобається червона звичайна, ще маю рожеву, але вона щось цвіт дрібніший має.
    і хочу шукати інші відтінки і кольори.

    от мене тільки таке питання мучить - зашклити балкон чи ні? бо він поки відкритий, і в серпні все горить від сонця. ну, і в зимовий період - там просто снігозбірник ))
     
  18. MyNameIsDezy

    MyNameIsDezy Member

    Відповідь: ЧАРІВНИЙ БАЛКОНЧИК

    Перепрошую, фото вже бачу - щось у меня гальмує Інет(((

    У мене теж є такі квіти. Правда я прочитала, що вони називаються пеларгонія зональна. Цікаво герань, це інша назва, чи інший вид?

    Я побачила дуже гарну композицію у "Вероніці". Там була біла пеларгонія(герань), плющ та аліссум. Я відразу купила пеларгонію і плющ, а за аліссумом прийшлось пополювати))) Ось фото без аліссума:

    [​IMG]

    [​IMG]

    А ось уже з ним (на передньому плані малинові пеларгонії, вони будуть жити за балконом)

    [​IMG]

    Правда, білі пеларгонії після магазину скинули квіти((( І тільки тепер випустили нові стрілки, я не можу дочекатись, коли вони вже нарешті зацвітуть)))

    ---------- Додано в 14:11 ---------- Попередній допис був написаний в 14:05 ----------

    Найпростіше вияснити на яку сторону у Вас балкон по сонечку. Прослідкуйте, коли воно у Вас з"являється і на скільки годин...

    Що стосується зашклення балкону... Я довго вибирала, як краще це зробити і зупинилась на розсувному варіанті. Зимою балкон захищений від снігу і дощу, а літом, при бажанні, я можу зробити його повністю відкритим. Такі вікна не займають площу при відкриванні та їх легко мити - рама повністю виймається.

    Пеларгонії, можна кілька років не пересаджувати - чим їм тісніше у горщику - тим вони краще ростуть. Але з часом вони витягуються і стають негарними, тому їх рекомендують омоложувати- зрізати верхівку і вкорінювати. Робити це краще або весною, або ранньою осінню. В інтернеті багато інформації з цього приводу.
     
  19. тетяна7777

    тетяна7777 Well-Known Member

    Відповідь: ЧАРІВНИЙ БАЛКОНЧИК

    я так мрію про балкон нухоч маленький))))) Може колись і буде от тоді відірвусь,а поки хоч подивлюсь на Вашу красу )))))
    Але є питання-всякі мушки та комарики не злітаються на оцю красоту,а то я не люблю тих "тваринок"))))
     
  20. MyNameIsDezy

    MyNameIsDezy Member

    Відповідь: ЧАРІВНИЙ БАЛКОНЧИК

    Наразі нічого такого нема))) Недавно вечорами літали хрущі, але вони летіли тільки на світло. Ото котам була радість)))