Юридична консультація

Тема у розділі 'Бізнес-леді', створена користувачем Taras N, 7 Липень 2011.

  1. Taras N

    Taras N New Member

    Пропоную у цій темі ділитися досвідом вирішення юридичних справ.
    Думаю така тема буде корисна багатьом форумлянам!
     
  2. levandivka

    levandivka З яйцями...

    І тарифами на потрібне рішення "суду"?
     
    Останнє редагування: 7 Липень 2011
  3. Rostuslavchuk

    Rostuslavchuk Well-Known Member

    Відповідь: Юридична консультація

    Виникла у мене зараз ситуація, що потрібна порада юриста. Або хоча б людини яка була у такій ситуації і може допомогти порадою з досвіду.
    В четвер 14-го липня я з малим їхала в Рівне, квиток взяли спеціально на швидкісний потяг який до рівного їде 2,5 години а не 4,5 години. Ціна там там теж пристойна, коли звичайною електричкою першим класом 18 грн то ми за свій заплатили 47 грн. Але справа не в ціні, а справа в якості перевезення і безладі що чекав нас в дорозі.
    Не доїхавши до Рівного 30-ть хвилин поїзд зупинився і колши всі почали питати провідників що сталося, нам відповіли що ремонт колії і ми на пів годинки затримаємось, потім як вияснилось це не ремонт колії і не на 30-ть хвилин
    , це поламався поїзд і ми застряли на 1 годину 40 хвилин.
    Зараз розкажу найцікавіше. Про поломку нам ніхто не повідомив, провідники повтікали з вагонів як щурі і допитатися не було в кого. Двері нам ніхто не відчиняв, і ми просто дусилися в тій задусі в тому поїзді, бо жара була неймовірна, багато пасажирів було з маленькими дітьми, діти плакали, це був жах, телефонували ми на всі телефони гарячої лінії що були вказані у вагонах, звичайно нікуди не додзвонились бо то було вже після 19-ї години вечора. через півтори години приїхали ремонтники і замість того щоб пошвидше допомогти вони повставали курити , поки я і ше декілька жінок не повисовували голови в вікно і не "обклали їх чотирьох повирховим" тоді вони почались рухатись. В загальному висновку ми приїхали майже на 2 години пізніше ніж мали, знервовані і втомлені. Я їхала до брата не в саме Рівне а а рівне, вже маршрутки туди не йшли і брат мусив виїжджати за мною малим машиною.
    Ось тепер стоїть питання. Хто може порадити куди мені звертатися за відшкодуванням моральних і матеріальних збитків (квиток я зберегла). Маю намір звертатися в суд, але не знаю як це все правильно робиться. Буду дуже вдячна за будь яку юридичну консультацію.
     
  4. LadyEva

    LadyEva Member

    Відповідь: Юридична консультація

    Терміново потрібна допомога адвоката по ДТП, справа заплутана і важка, можливо хтось користувався послугами такого і може порадити професіонала. Дякую.
     
  5. nataliya

    nataliya nti

    Відповідь: Юридична консультація

    Хочу запитатись щодо пенсії, моя бабуся зараз прописана у Львові і тут отримує пенсію,але хоче прописатись в селі, чи зможе вона отримувати пенсію у львові будучи прописаною в селі.
     
  6. Just me

    Just me Member

    Відповідь: Юридична консультація

    Ой, маю такий клопіт, що плакати хочеться. не знаю, чи мені в "Юридичну консультацію", чи в "Жилетку"... Може хто-небудь дасть кваліфіковані рекомендації.

    Півтори тижні тому попросила батька віднести в ремонт мої осінні черевички - на замку поламався зубець і слід було перешити замок. Черевички були в прекрасному стані, акуратні, у дощову погоду води не пропускали. Минулої середи батько знову ж за моїм проханням пішов їх забрати (збиралося на дощ, наступного дня йти на похорон, тож я ризикувати не могла, до того ж готові мали бути ще не понеділок). Приніс тато черевички - замки на обидвох не те що пришиті халатно - а просто-напросто покоцана шкіра навколо. Я жахнулася. Тато сказав, що домовився, що день я поношу і принесу переробити (Квитанцію забрали, віддати не хотіли). Вдягати їх я, річ зрозуміла, не вдягала, одразу наступного дня по обіді занесла з просьбою більше ніколи так недбало виконаних замовлень не повертати. Приходжу сьогодні - глянула і очам не повірила. Їх вигляд безнадійно зіпсутий. Вони вже шиті-перешиті, їх доремонтного стану не повернеш. Я в розпачі, бо це було моє улюблене взуття, дуже зручне та елегантне. Заплатила за них ще по старих цінах 630 чи 650 грн, це тоді, коли спокійно можна було придбати взуття за 500. Чека, звісно, не маю. Взуття так і не забрала, залишила в майстерні, власниці, котра приймала в мене їх в ремонт не було. Як в цій ситуації поводитися? Записати нашу розмову на диктофон і зробити запис в книзі скарг? Порадьте щось...
     
  7. ola-lyola

    ola-lyola Well-Known Member

    Відповідь: Юридична консультація

    Чек, чек і ще раз чек(квитанція)!!!! Бо інакше як довести, що саме в цій майстерні під-час ремонту вам зіпсули саме це взуття?
    На квитанції має бути хто і коли здав; хто, коли і що прийняв, печатка підприємства, перевіряємо щоб було і не встидаємося просити написати, бо випади як бачите бувають різні. Якщо є аванс - має бути чек, або вказання про аванс.
    Далі скаргу у захист прав споживачів з проханням провести перевірку даних, викладених у заяві у Вашій присутності, куди Вам необхідно прийти з зіпсутим взуттям, ну і з татом, оскільки взуття здавав він... З перспектив - хіба повернення грошей за ремонт, за взуття, якщо на це погодиться майстер. Якщо - не погодиться - в суд, але в суд треба йти з чеком де вказана вартість взуття, квитанцією про надання послуг та експертним висновком, що взуття зіпсуте через непрофесійні дії майстра, а не через ношення, наприклад.
    Експертиза платна, плюс держмито і подання позовної заяви, слухання справи - чи варто, вирішувати Вам...
     
  8. Just me

    Just me Member

    Відповідь: Юридична консультація

    Поки що, воно там знаходиться. Забирати наміру не маю

    Ремон коштує 30 грн, а нове взуття купити - 900.
    Там видно конкретно, що є дірки від голки, і їх стільки, що вигляду взуттю не повернеш. Окрім того шви настільки криві, що видно неозброєним оком, від носіння, ясна річ, такого не буває.

    Що скажете, пані юристи? Чи запис розмови на диктофон, де власниця визнає свою провину, будуть названі суми, стане доказом для справи? І як грамотно записати розмову, чи слід спочатку надиктувати куди я йду, з ким спілкуватимусь, чи це зайве?

    І ще є інформація, яка може допомогти справі. Управління захисту прав споживачів, як я сьогодні дізналася, наклала штраф на цю майстерню, яка досі його не сплатила і наміру не мала. Справу передали до виконавчої служби. І думаю, у них тої книги скарг навіть немає, я в цих справах не такий вже щоб і профан, у кутку споживача вона не висить. Не видадуть - я хоча б у те ж управління звернуся через книгу, то чи маю я право на якусь компенсацію, бо мені не видали ту книгу за моєю вимогою?
     
    Останнє редагування: 11 Жовтень 2011
  9. ola-lyola

    ola-lyola Well-Known Member

    Відповідь: Юридична консультація

    Ну тоді хіба суддю привести у майстерню, що показати що саме там ваше взуття:girl_wink:
    Якщо серйозно, то ст. 10. ЗУ "Про захист прав споживачів" визначає, що Права споживача у разі порушення умов договору про виконання робіт (надання послуг)

    Підтвердженням укладення угоди про надання послуги є квитанція про надання послуг, де вказано ким і які саме послуги надаються.
    п. 8 ст. 10 ЗУ "Про захист прав споживачів" Виконавець залежно від характеру і специфіки виконаної роботи (наданої послуги) зобов'язаний видати споживачеві розрахунковий документ, що засвідчує факт виконання роботи
    (надання послуги).
    Ст.10 вищезазначеного Закону
    1. Споживач має право відмовитися від договору про виконання
    робіт (надання послуг) і вимагати відшкодування збитків, якщо
    виконавець своєчасно не приступив до виконання зобов'язань за
    договором або виконує роботу так повільно, що закінчити її у
    визначений строк стає неможливим.
    2. Якщо під час виконання робіт (надання послуг) стане
    очевидним, що їх не буде виконано з вини виконавця згідно з
    умовами договору, споживач має право призначити виконавцю
    відповідний строк для усунення недоліків, а в разі невиконання
    цієї вимоги у визначений строк - розірвати договір і вимагати
    відшкодування збитків або доручити виправлення недоліків третій
    особі за рахунок виконавця.
    3. У разі виявлення недоліків у виконаній роботі (наданій
    послузі) споживач має право на свій вибір вимагати:
    1) безоплатного усунення недоліків у виконаній роботі
    (наданій послузі) у розумний строк;
    2) відповідного зменшення ціни виконаної роботи (наданої
    послуги);
    3) безоплатного виготовлення іншої речі з такого ж матеріалу
    і такої ж якості чи повторного виконання роботи;
    4) відшкодування завданих йому збитків з усуненням недоліків
    виконаної роботи (наданої послуги) своїми силами чи із залученням
    третьої особи;
    5) реалізації інших прав, що передбачені чинним
    законодавством на день укладення відповідного договору.

    Зазначені вимоги підлягають задоволенню у разі виявлення
    недоліків під час приймання виконаної роботи (наданої послуги) або
    під час її виконання (надання)
    , а в разі неможливості виявлення
    недоліків під час приймання виконаної роботи (наданої послуги) -
    протягом гарантійного чи іншого строку, встановленого договором,
    чи протягом двох років з дня прийняття виконаної роботи (наданої
    послуги) у разі відсутності гарантійного чи іншого строку,
    встановленого законодавством або договором.


    Щодо аудіозапису - якщо Ви хочете її долучити, як доказ у суді, то нажаль такі докази не можуть бути належними і допустимими ст 59 ЦПК, оскільки у всіх справах незалежно від їхньої категорії повинна дотримуватися вимога про одержання інформації з визначених законом засобів доказування з дотриманням порядку збирання, подання та дослідження доказів. Порушення цих вимог призводить до недопустимості доказів - самостійно зроблений відео-чи аудіозапис, без санкції відповідних органів не може бути належним доказом.
    Щодо порушення виконавчого провадження по майстерні, для Ващої справи не має великого значення, оскільки незнаєте за що їх оштрафували. А от щодо відсутності книги скарг є прямим порушенням ЗУ "Про захист прав споживачів" про що обовязково необхідно вказати в скарзі.
    Повторююсь, якщо майстерня відмовиться відшкодувати збитки - хіба в судовому порядку.
     
  10. Just me

    Just me Member

    Відповідь: Юридична консультація

    Чула, що кілька років тому вийшов Указ Президента про те, що всі бажаючі можуть вільно користуватися вбиральнами в будь-яких закладах обслуговування, навіть не їх клієнти. Чи чули ви щось про таке і часом не знаєте, який номер того наказу, бо бажано знати, щоб про всяк випадок аргументувати своє бажання скористатися туалетом якоїсь кав"ярні чи ресторану...
     
  11. dasha

    dasha Well-Known Member

    Відповідь: Юридична консультація

    Підкажіть будь ласка в ситуації. Я маю основне місце праці і місце праці по сумісництву, з якого також йшла в декрет. Коли йшла в декрет, то була оформлена на неповний робочий день, по сумісництву, згідно штатного розкладу. Доки була в декреті, всіх перевели на контракт і мене також на о,5 ставки (заочно, нічого не підписувала). Тепер хотіла вийти на роботу, мені відмовили, хоча дитині тільки два роки. Сказали, що маю право вийти тільки на повний робочий день, бо моє місце заняте. і принести трудову, бо інакше я ніяких прав немаю. Я це не можу зробити, бо трудова на основному місці праці, куди я також вже вихожу на роботу, відповідно по сімісництву 8 годин робити не маю змоги.
    Чи мають вони право відмовити декретчику, вважаючи що я там заочно переведена на 0,5 ставки і працюю за сумісництвом? Наперід дякую.
     
  12. silvia

    silvia Well-Known Member

    Відповідь: Юридична консультація

    неповний робочий день це скільки годин в день? якщо 4 год в день то це = 0,5 ставки. Сумісництво не обмежує трудових прав працівника.
    Для запровадження контрактної форми трудового договору з раніше прийнятими працівниками слід видати наказ про те, що на підставі відповідного закону змінюється форма трудового договору, і ознайомити з ним працівників за два місяці до укладання контракту (ст. 32 КЗпП). Таке попередження необхідне тому, що працівники, які відмовилися підписати контракти, підлягають звільненню за пунктом 6 статті 36 КЗпП (відмова від продовження роботи у зв’язку із змінами істотних умов праці). Чого у вашому випадку не відбулось. Вас не попередили, Ви ніде не ставили свої підписи.
    + я сумніваюсь у правомірності контрактної форми договору, оскільки В Україні було визначено сферу обов'язкового застосування контракту і сферу застосування контракту за угодою сторін.Угоди сторін у вас й бути не може.
    В обов'язковому порядку укладається контракт з керівниками підприємств, що знаходяться в загальнодержавній власності , керівниками підприємств, які за державною програмою приватизації підлягають перетворенню на відкриті акціонерні товариства, на строк до моменту скликання перших загальних зборів акціонерів, керівними, науковими, творчими й іншими працівниками закладу (установи) України гуманітарної сфери, що мають статус національного ; керівниками закладів освіти, що знаходяться в загальнодержавній власності і підлеглих Міністерству освіти України й іншим міністерствам і відомствам , працівниками АН України (в тому числі іноземними вченими) , керівними і творчими працівниками театральних і концертно-видовищних закладів, підприємств і організацій культури; керівниками і деякими працівниками залізничного транспорту, які працевлаштовуються за контрактною формою трудового договору ; спортсменами, тренерами й іншими фахівцями штатних національних збірних спортивних команд ; помічниками адвокатів .ви відноситесь до цієї категорії?????
    - Ви перервали відпустку по догляду за дитиною? ст. 2 Закону про відпустки зазначає, що на час відпустки за працівником зберігається його посада. Якщо на ваше місце було прийнято іншого працівника на час вашої відпустки, то напередодні вашого виходу на роботу ( відштовхуючись від поданої вами заяви) його повинні звільнити у звязку з закінченням дії строкового трудового договору.
    Я так і не зрозуміла аргументів вашого роботодавця.....
    - у відпустку Ви йшли працюючи на умовах неповного роб.дня - й маєте право повернутись на цих же умовах - ст. 2 Закону про відпустки. якщо ж їм потрібно, щоб на цій посаді працювали повний день - вони можуть взяти іншу людину на другу частину вільного робочого часу, але не мають права відмовляти вам за умови, що ви перервали відпустку. До виповнення дитині 3- х років Ви маєте право знову йти у відпустку а потім приступати до роботи скільки забажаєте.
     
    Останнє редагування: 31 Жовтень 2011
  13. dasha

    dasha Well-Known Member

    Відповідь: Юридична консультація

    В нас було ВАТ, були всі в штатному розписі, тепер це є ПАТ(певно приватне акц. тов.) то всіх попереводили на контракти мене в тому числі, хоча взнала про те сьогодні в бугалтерії.
     
  14. silvia

    silvia Well-Known Member

    Відповідь: Юридична консультація

    Так це йдеться про самих керівників та укладення контракту з ними. Ви керівник п-ва? Контракт передбачає підписи 2- х сторін, оскільки ви жодних підписів не ставили - у правочинності такого контракту сумніваюсь.
     
  15. dasha

    dasha Well-Known Member

    Відповідь: Юридична консультація

    Мене взагалі цікавить питання, чи мають право відмовити декретчику, аргументуючи те що я працюю на пів ставки і нема місця:girl_in_dreams:. Впринципі, не дуже залежить мені та робота, але заради принципу в кашу собі не дам наплювати:biggrin::p
     
  16. silvia

    silvia Well-Known Member

    Відповідь: Юридична консультація

    якщо ви перериваєте відпустку по догляду за дитиною, ну не може бути "нема місця", за вами зберігається ваша посада на час вашої відпустки - це право гарантоване законом про відпустки, Ви виходите на свою посаду -нічого й говорити тут. Правда на вашій стороні. Ті роботодавці, часом такі :cesored:
     
  17. protector

    protector Member

    Відповідь: Юридична консультація

    Я є ПП фіз.особа. майже рік не сплачую податок і не працюю. Збираюсь у декрет (зараз 20 тиж.).Підкажіть, будь-ласка, чи я отримаю якісь "декретні" кошти? У чоловіка зарплата 1500грн. Наша сім'я складається з 2х осіб.
     
  18. crissola

    crissola Well-Known Member

    Відповідь: Юридична консультація

    Якщо на підпрємстві немає колективного трудового договору то повинен бути в обовязковому порядку протокол проведення переговорів між трудовим колективом і власниками підприємства.
    Згідно листа від 07.04.2006 N 2411/0/14-08/18 "Слід зазначити, що хоча законодавство не містить норм, які передбачають відповідальність за відсутність колективного договору, статтею 17 Закону України "Про колективні договори і угоди" передбачено відповідальність за ухилення від участі в переговорах. Так, на осіб, які представляють власників або уповноважені ними органи чи профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи і ухиляються від участі в переговорах щодо укладення, зміни або доповнення колективного договору чи навмисно порушили строк або не забезпечили роботу відповідної комісії у визначені сторонами строки, накладається штраф до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян"- це єдиний штраф за неукладення кол.договору , точніше за відсутність протоколу на під-ві про проведення переговорів якщо його нема.... Як скласти такий протокол? Чи коли-небудь хтось працював над тим питанням?
     
  19. Rodionochka

    Rodionochka Безнадійна оптимістка

    Відповідь: Юридична консультація

    Таке питання: чи має хтось досвід або контакти людини, компетентної у справі, коли двоє співвласників ТзОВ (там 50 на 50 відсотків) хочуть розійтись, у власності фірми є вантажне авто. Один з співвласників хоче й надалі мати це ТзОВ, іншому віддати авто. Як правильно юридично це оформити? Як вірно оцінити вартість авто тощо? Буду вдячна за пораду, можна в ПП.
     
  20. sunday

    sunday Народжена бути щасливою. І БУДУ! ;)

    Відповідь: Юридична консультація

    підкажіть будь ласка - чи отрібна реєстрація ( прописка) при в'їзді в Росію...
    я їду в Москву поїздом - чи не висадять мене на границі? а потім з Москви треба ще летіти літаком,чи потрібна мені українська прописка???