Життя в Польщі

Тема у розділі 'Що у світі чувати?', створена користувачем Svjatkova, 19 Січень 2012.

  1. Svjatkova

    Svjatkova Well-Known Member

    Особисто для мене є дуже цікавою темка про особливості життя в Америці та Канаді...
    Але хотілося б прочитати і про життя в Польщі "з перших вуст" .
    Менталітет, соціальне та медичне забезпечення, освіта, виховання, ставлення до емігрантів-українців і т.д і т.п.
     
  2. Svjatkova

    Svjatkova Well-Known Member

    Відповідь: Життя в Польщі

    Так шкода, що немає нікого хто б проживав в Польщі((
     
  3. Taska

    Taska Well-Known Member

    Відповідь: Життя в Польщі

    я жила у Вроцлаві 1 рік (у 2008). Не знаю як у іншим містах (чула що інакше) але у Вроцлаві, дуже багато іноземців, там всюди на лого писали, що Вроцлав - місто зустрічей, окрім цього у Вроцлаві після війни були перевезані поляки зі Львова. Ці фактори відіграли дуже значну роль у ставлені до іноземців, в т.ч. українців. Коли я казала що львівянка, у всіх мінялось ставлення на дуже доброзичливе, бо практично у кожного мешканця бабуся-дідусь були вихідцями зі Львова. Загалом я себе там почувала дуже комфортно. Менталітет вроцлавян дуже європейський, вони відкриті і ввічливі.
    Був у мене випадок, що я загубила у трамваї гаманець з готівкою і карточкою на якій лежало 2000 злотих і так вийшло що у цьому ж гаманці був пін-код до цієї карточки (не дивуйтесь, бувають і такі блондинки)), мені на другий день усе до копійки повернули у трамвайному депо. А ще часто по місту можна було авто-стопом їздити. Загалом враження залишились дуже приємні і за можливості обовязково там залишилась би
     
  4. levandivka

    levandivka З яйцями...

    Відповідь: Життя в Польщі

    Осідлих перекупщиків досить багато. Конкуренція буде високою.
    Суттєво, де жити, бо в різних регіонах відносяться різно.
    Іруська в РП провела 7 років. Я 1 рік. 2001-й. Данило там народився.
    Н.Сонч.
    До 2008 р. регулярно їздив у РП (Варшава. Вроцлав), почувався як, у сусідній області, але...
    Дякувати Богу, повернулися до Львова, у рідні стіни, на рідну землю, до своїх.
    Наспівуючи:
    http://www.youtube.com/watch?v=lHBiAhiddJ8

    ЗІ: зараз знову кличуть на халявну поїздку весною. Не хочу, відмовився.
     
  5. Gentle

    Gentle Well-Known Member

    Відповідь: Життя в Польщі

    Не претендую на 100% правоту..Східні поляки дуже поподібні до нас - і ментально, і способом життя. Поляки на Заході - зовсім інші, як Таська пише - повністю європейці. І вони бояться "сходу", ми запрошували знайомих до Львова, вони "морозилися", це при тому, що у них
    Вони це самі знають, але їх сюди не тягне (це я конкретно про Вроцлав).
    Поляки ж нація не монолітна теж, у них своя історія - теж непроста. Наприклад кашуби і іже біля них взагалі говорять такою дивною говіркою, вони більше до німців тягнуться.. Таке-то..
    А чому відмовилися? Не любите Польщу?
     
  6. levandivka

    levandivka З яйцями...

    Не люблю (с)
    Шкода на неї життя.
    Я люблю Львів. :)
    Ніколи (більше) не проміняю на іншу країну і місто.
     
    Останнє редагування: 7 Лютий 2012
  7. Зануда

    Зануда Well-Known Member

    Відповідь: Життя в Польщі

    Я прожила у Польщі п"ять років. У Любліні. Місто студентів. На літо перетворювалося на затишну провінцію, а в жовтні знову оживало. Люблін доволі компактне місто, з приємними мешканцями, на відміну від Варшави (яку я, щиро кажучи, недолюблюю) там немає проблем із спілкуванням і нав"язуванням контактів. Люблін трошки з гумором, трошки злостиво називають "Stolicą polskiej wsi" :), тому що люди там прості і так, як у Львові запросто зачеплять тебе у міському транспорті і обговорять від погоди до політики всі теми, а коли будеш виходити побажають гарного дня.
    Не маю неприязні до Польщі, бо це моя історична Батьківщина. Я здобула там освіту. Знайшла багато друзів з якими спілкуюся і по сьогодні. Повернулася, бо дуже люблю Львів, чуюся тут комфортно і тут мої батьки. Особливих зусиль, щоб мешкати в Польщі я ніколи не прикладала, але часом, після перегляду новин, або після відвідин наших держустанов, я починаю думати, що певно варто було постаратися.
     
  8. Vittoriya

    Vittoriya Well-Known Member

    Відповідь: Життя в Польщі

    Моя сестра вже років 7 живе у Польщі. Переїхала за чоловіком, який пройшов конкурс в оркестр в дуже маленьке місточко Єлєня Гура. Спочатку було напряжно, працював він один, їй піаністці знайти роботу було дуже важко, в муз.школу її не брали через те, що колектив ставав в диби(бо українка....). Спочатку вона була в дуже депресивному стані. хотіла вертатися до Львова, чоловік стримував. Потім їй вийшло поступити у Вроцлав в муз.академію(типу наша аспірантура), ще й до дууже хорошої піаністки з Росії, так вона їздила кожного разу до Вроцлава, грошей йшло багато, але принаймні вона жила, займалася і забула про повернення. :) тоді пройшла конкурс в оперний театр в Вроцлаві, переїх ала туди. Чоловік лишився у свому оркестрі, так жили на два міста кілька років. Важко було, вона вже хотіла кидати роботу і їхати до нього. Я пригадую, як сказала їй не приймати поспішних рішень, бо так життя може за день круто змінитися. І так вийшло :) Зовсім випадково взнали, що у Гданській опері потребують піаністку. Подзвонила, так як вже досвід роботи в опері, та ще й у вроцлавській був, поставила свої умови, щоб її чолвоіка-валторніста теж послухали. Поїхали, пройшли конкурс і тепер обоє працюють у гданській опері. Взяли в кредит квартиру, зараз займаються ремонтом. Життя стабілізувалося, тут би вони цього не мали точно(працюючи на такій же роботі). Відношення колективу дуже добре, є свої нюанси, але загалом, якщо ти розумна людина, якщо ти своє діло вмієш робити добре, тебе завжди будуть поважати і цінувати. У них нема таких проблем як у нас, наприклад зх добиранням кудись, з дорогами, в тому плані Польща пішла даалеко вперед від нас. Вони дуже велику увагу приділяють культурі, мистецтву. Навіть у маленьких містечках будуються суперсучасні філармонії, де роблять ремонт не для того, аби відмити гроші і ще зробити собі дома ремонт , чи ще десь(в результаті в залі ламінат, який скрипить і надувається...), а продумують усі деталі, аби акустика у залі була класна. Як на мене то щось таки та й говорить про людей.
     
  9. levandivka

    levandivka З яйцями...

    Відповідь: Життя в Польщі

    Пам'ятаючи любов Вітторії до рідного краю нагадалося:
    Лиш там добро, де нас нема. (с) :)
     
  10. Vittoriya

    Vittoriya Well-Known Member

    Відповідь: Життя в Польщі

     
  11. levandivka

    levandivka З яйцями...

    Відповідь: Життя в Польщі

    Хіба ж зали суттєвіші, ніж ЖИТТЯ? :) (див. заголовок теми)
    Є ж боянистий анекдот
     
  12. Vittoriya

    Vittoriya Well-Known Member

    Відповідь: Життя в Польщі

    для мене то говорить про рівень культури людей. Як вони відносяться до мистецтва, настільки у них інша голова, як у нас.
     
  13. levandivka

    levandivka З яйцями...

    Відповідь: Життя в Польщі

    Про показушність мова?
     
  14. Vittoriya

    Vittoriya Well-Known Member

    Відповідь: Життя в Польщі

    ви вважаєте це показушністю?? Я вам розкажу, що таке показушність. В нас в філармонії зробили ремонт в коридорі, десь три роки тому. Минулого року чомусь вирішили там поміняти одну плитку на іншу, бо італійський мармур......... Ну поклали, шось ще трохи змінили, тепер ми входимо на роботу кругами, бо головний вхід для нас закритий, аби ми там не топали по ньому ногами. Ото показушність, бо скільки було слів про те, що мармур стелиться в філармонії, я і в газетах читала і чула багато.... А те, що в самому залі постелили дешевий ламінат як-небудь, який вигинається і скрипить і думаю звук добряче псує(в музиці такі деталі дуже важливі) , то вже нікого не цікавить. І те, що викинули орган , залишивши лише мульку-зовнішнє оздоблення, у Львові певно тепер тільки в органному залі залишився справжній орган...
     
  15. Just me

    Just me Member

    Відповідь: Життя в Польщі

    Не всі здатні цінувати високе мистецтво, у нас - особливо. Інтелігенцію розстріляли, в Сибір відправили, в тюрмах згноїли... У Польщі з цим ситуація кардинально інша. Про квитки на концерти слід завчасу подбати. Це однозначно свідчить про вищий рівень культури. Згадався мені С.Бодров:
    Для мене книга - синонім мистецтва. В Польщі, окрім мистецтва, досі цінують жінок. Вразило, коли сучасний столичний чоловік в офісі, вітаючись із жінкою, цілує їй руку. У нас просто мало справжніх.
     
  16. Зануда

    Зануда Well-Known Member

    Відповідь: Життя в Польщі

    То так здається на перший погляд. Насправді то є у генах нації - виставляти свої кращі сторони на показ, демонструвати те, що мають найкраще. Не з метою "пустопорожнього" вихваляння, а через дух патріотизму. Звичайно і у них є своя "dark side",як і у кожної нації, але те, що рівень культури - від особистої до суспільної - значно вищий, то факт.
     
    Останнє редагування: 8 Лютий 2012
  17. levandivka

    levandivka З яйцями...

    Відповідь: Життя в Польщі

    А рівень "тепла"? :)
    Гонор - штука корисна, але без пшесади.
    http://www.youtube.com/watch?v=aSYO1_GK9RU

    Угум...
    То через патріотизм виглядало, що в трагедії 11.09 у США 99% постраждалих - поляци?
     
    Останнє редагування: 9 Лютий 2012
  18. Зануда

    Зануда Well-Known Member

    Відповідь: Життя в Польщі

    :) У всех свои недостатки (с)

    Файні ті польські кіна. Є з чого посміятися. І українська література також багата на описи життя українського народу в такому ключі. То є щось притаманне слов"янам, мабуть. :)

    П. С. Якесь у вас жовчне відношення до західного сусіда.
     
    Останнє редагування: 9 Лютий 2012
  19. MariaGam

    MariaGam New Member

    Відповідь: Життя в Польщі

    Жила у Польщі пів року.Приїхала спочатку у Вроцлав,це фантастичне місто для мене,почувала себе там,як вдома у Львові.Площа ринок,як у нас.Близько 257 мостів,ех романтика :radist:- місто свято.Кожний день вони щось святкують,сумувати не доводиться,купа туристів в основному німців.Українців не зустрічала за 2 місяці,це мене дивувало!
    На рахунок людей(самих мешканців),я б сказала такі собі провінціали,жила в одного поляка,мені здалось,що вони зовсім не виховані,вивчила всі польські мати за пару днів)):khomyak:
    З роботою у Вроцлаві важко,я десь місяць шукала,потім поїхала в Варшаву.Перше враження було не дуже,після Вроцлава.
    Людей там тьма,особливо наших,але я б їх віднесла до окремої категорії "наших".
    Нехай пробачать мене наш сільський народ,але людьми їх важко назвати,спустились з гір і роблять українцям репутацію!Хоча зустрічались і нормальні,РІДКО!
    З роботою там на багато простіше,за кілька тижнів я навіть знайшла безкоштовні курси польської мови і закрутилось,знайшла нормальну роботу,зявились знайомства!

    Відношення поляків до українців можна назвати позитивним.Але,що стосується робочих питань,то тут можу сказати,що вони дуже обманюють, тих простих роботяг,було у мене кілька знайомих,які місяцями безкоштовно працювали!

    Мене радував чистий транспорт,чіткий розклад руху з графіком,рідко зустрічала переповнені автобуси,хоча в метро буває тіснувато))Ціни на харчі важко назвати набагато дешевшими за наші,дуже сумувала за нашим майонезом!
    І взагалі мені їхні харчі не до смаку,не знаю,як всі можуть везти їх в Україну!Як бачу у нас польські товари,мене одразу кривить))А ще в них дуже доступні машини,бляха,чому така несправедливість!!!Мій чоловік попрацювавши місяць купив собі опелька,правда тільки там і може на ньому їздити(((

    Враження в цілому позитивні,планую виїхати туди на довготривале проживання:girl_yes:
     
  20. Just me

    Just me Member

    Відповідь: Життя в Польщі

    Є в якійсь мірі те, про що Ви кажете. Їхала якось із подругою в автобусі, вже перед самим західним вокзалом зустрілися нам дві щирі україночки. Як звільнилося місце, то розштовхуючи людей в автобусі стрімголов рванули туди. Подруга щось мені сказала, а вони "О, ти диви, наші!" Шкода, що призналися. Бо я їх і без мови запримітила. На жаль.