Нікому не потрібні професії і навички

Тема у розділі 'Бізнес-леді', створена користувачем Sera, 30 Липень 2012.

  1. Sera

    Sera Я хотіла не зовсім так. Та це те, що я хотіла.

    Не знайшла схожої теми. Якщо є- то скеруйте туди, будь-ласка.
    Часто чую від знайомих про те, як у нас наш час важко (а то й практично нереально) поміняти роботу у більшості сферах зайнятості. І причому це говорять не дурні жінки.
    Останні 2 приклади- жінка 55 років (хороший главбух). Вже з 10 років ниє, що вже стара і нікому вже не потрібна. Тому й сидить на роботі, де її мало платять і ще реально спрягають.
    Дівчина 30 років (вчителька англ.мови в школі). Додатково займається репетиторством. Пів року стажувалася в Канаді. Періодично підвищує кваліфікацію. Та ж історія- каже, що ніц кращого знайти не може.
    Я зараз в декреті і трохи відстала від ситуаціїї зайнятості у Львові. Але роки з 2 тому мені здавалося, що не так все погано у нас з тим ділом. Просто люди самі не хочуть міняти місце праці. А тепер вже сумнімаюся. Може таки направду половина професій та й вік після сорока вже немає жодних шансів на хорошу роботу.
    Що ви думаєте з цього приводу? Ви би взяли до себе на роботу хорошого главбуха віком 45-50 років? Я правда досвіду в бізнесі не маю, але собі точно брала б старшу скурпульозну жіночку на главбуха. А на побігушки їй можна когось молоденького- щоб ще сили і мотивація відповідні були.
    Чи це просто ставлення до життя таке і їм нічого крім зміни ставлення до життя не поможе?
     
  2. WildWind

    WildWind Member

    Відповідь: Нікому не потрібні професії і навички

    В наш час потрібно практично щодня підвищувати власну кваліфікацію, постійно вчитись, без цього ніяк. Люди, можливо і найкращі професіонали, які не хочуть цього розуміти (то ще з радянських часів мабуть пішло), котрі "не дружать" з інтернетом до прикладу звісно що будуть мати проблеми з роботою в наш час. Навіть столяр, якому ніби і вчитись нема чого після 10 років роботи до прикладу, може собі такий сайт зробити, таку рекламу, що не буде мати відбою від клієнтів, треба вміти себе продати. Якщо мені потрібно відремонтувати кран, перевезти речі, здати в хімчистку коврик, спекти торт чи пошити сукню, я не буду шукати оголошення в газетах, і навіть людей не питатиму, я питатиму Google. І виграє та людина, котра подала достатньо інформації для того, щоб в мене забрало якнайменше часу її найняти, і яка змогла фото чи дописом переконати мене у своїй професійності.
    Крім того, зараз дуууже важливо наскільки ввічливо поводить себе людина, наскільки вона хороший психолог, наскільки добре вміє комунікувати, прикидатись, зіграти свою роль, бо роботодавцю хочеться мати комфорт у спілкуванні з працівником, а не лише добре зроблену роботу, оскільки є вибір то навіщо постійно набурмосений працівник, нехай і рівнем вищий по кваліфікації. Це не стосується людей, яких є одиниці, і які вміють зробити свою роботу досконало, таким пробачається їх "дивакуватість".
    Про бухгалтерів (про яких згадувалось у першому дописі) я взагалі мовчу, знаю багато толкових тіточок під 50, але вони "не дружать" з комп’ютером, вивчити 1С недостатньо, зараз є багато безкоштовних бухгалтерських програм, і дрібні підприємці воліють не платити і користуватись ними, і тут виграє студентка, яка прочитала якийсь мануал по бухгалтерській програмі і за невеличку суму підбиває рахунки 5 дрібним підприємцям на єдиному податку до прикладу.
    Особисто я не вірю, що не можна знайти роботу, бо вже двічі звільнялась, з двох перспективних робіт і двічі не могла знайти людини на заміну на своє місце, бо у обох випадках крім конкретних навичок потрібно було ще і підівчитись.
     
  3. Kasia

    Kasia Well-Known Member

    Відповідь: Нікому не потрібні професії і навички

    головного бухгалтера.

    взяли б.
     
  4. Just me

    Just me Member

    Відповідь: Нікому не потрібні професії і навички

    Тут майже точно можна визначити: проблема в ній самій. Бухгалтер на даний момент - чи не єдина професія "інтелектуального" плану, в кваліфікованих представниках якої відчувається дефіцит. Нещодавно бачила статистику плюс моя мама - головний бухгалтер, але вона постійно вчиться, змінює сфери діяльності - може вести і державне підприємство, і органи державної влади, і ПП, ТзОВ, кадри, знає всі популярні бухгалтерські програми - золото, а не бухгалтер. Мушу сказати, її цінують і роботу вона знаходить нормально без проблем.
     
  5. Nastylove

    Nastylove Well-Known Member

    Відповідь: Нікому не потрібні професії і навички

    Ну не знаю, кадри і бух.облік то трошки різні сфери. Якщо, звісно ваша мама то все вивчає і цікавится вона молодчинка, буде універсальний солдат працівник.
    Я теж зараз в декреті, але при виході з відпустки планую змінювати посаду, це буде не легко, але я дуже цього хочу. Але для цього треба вчитись, ось вже розглядаю варіанти куди піти , щоб отримати 2-гу вищу освіту (юридичну).
     
  6. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Відповідь: Нікому не потрібні професії і навички

    дуже смішно. Якщо кваліфікація є (закидайте мене тапками, але хто має хорошу кваліфікацію, то рідко йде в шкролу, хіба якщо дійсно є покликання і інші джерела прибутку), то робота теж є.


    ось це більше на правду схоже.
    така ж історія. тільки робота була не так перспективна як дуже добре оплачувана. І що? Ніхто не схотів.
     
  7. Valensia

    Valensia Well-Known Member

    Відповідь: Нікому не потрібні професії і навички

    Моя мама теж головний бухгалтер, і в бухгалтерії вже майже 20 років, хоча за освітою фізик. Знає багато бухгалтерських програм, добре володіє комп"ютером, часто відвідує різні тематичні семінари і збори, але їй 50, і на теперішній роботі вже більше 10 років. Платять небагато, обов"язків повно, часто затримується після роботи. Не задоволена. Пробували шукати щось інше, заповнювали анкети, відправляли резюме, марно. Так, хороший спеціаліст, але як в тому анекдоті
    І мама змирилась. З іншої сторони я згідна - хто шукає, той завжди знайде, це залежить від людини, від її характеру, від готовності до змін в житті.
     
  8. Just me

    Just me Member

    Відповідь: Нікому не потрібні професії і навички

    Ну, це вже недоліки професії, моя - таке саме. Оскільки вона ще й раду архівам дає, і частково обов"язки діловода виконує. Реально
    :)


    Сумно, але я не можу зрозуміти, чому? В мене враження, що повсюди шукають доброго бухгалтера. Може, вона живе в якомусь малому містечку, може, не дуже гнучка щодо переїзду, умов праці?
    У всякому випадку, зенести бухгалтера до списку непотрібних професій не зовсім мудро. Без бухгалтера навряд чи обійдешся.
     
  9. Valensia

    Valensia Well-Known Member

    Відповідь: Нікому не потрібні професії і навички

    Живе у Львові, особливих умов праці не вимагає, просто на той момент коли шукали роботу - не було підходящих вакансій. А потім перестала шукати, можливо, втратила надію...
    А щодо
    я не це мала на увазі, а те, що просто є певна специфіка роботи, і, обираючи таку професію, треба бути готовим до цього. Особисто знаю багато бухгалтерів, які і в 60 працюють. Моя бабуся теж все життя пропрацювала в бухгалтерії, але то час був не той, тоді більшість по 30 років на одному місці працювали.
    А хороший бухгалтер - це необхідність для підприємства, і професія дуже потрібна.
     
  10. Nemi

    Nemi Well-Known Member

    Відповідь: Нікому не потрібні професії і навички

    Можливо, в обох випадках жінки самі не знають, що і де шукають, тому й не натрапляють на хороші вакансії. Наприклад, як було в моєї сестри та в мене. Закінчили той самий факультет Сестра дуже довго нічого не могла знайти, в результаті влаштувалася по знайомству. Я свою першу роботу шукала рівно тиждень, ще й мала кілька пропозицій.
    Треба знати собі ціну, бути гнучким, розглядати різні пропозиції та не зневірюватися, якщо довго нічого не можеш знайти.
    Толкові бухгалтери зараз дуже потрібні, не важливо, якого віку. Моя мама головний бухгалтер, то щойно шукала собі заміну на одній роботі, бо було їй занадто важко із кількома фірмами. Поважний вік може лише наштовхнути на думку, що людина не вміє працювати із найновішими версіями програми 1С. Але і це не показник, бо знаю бухгалтерів-пенсіонерів, які чудово дають собі з тим раду.
    Тому я впевнена, що і робота є, і люди різні потрібні, просто треба знати, на що ти можеш претендувати.
     
  11. Tutuka

    Tutuka Well-Known Member

    Відповідь: Нікому не потрібні професії і навички

    Моя свекруха ціле життя пропрацювала бухгалтером у ресторані, потім ресторан продали, а вона залишилася без роботи у неповних 50 років.
    Роботи за спеціальністю не було, але оскільки вона пече короваї на замовлення, не пропала, зараз до неї ціла черга. Не таке вже, до речі, легке заняття: від вимішування виварок тіста і ліпки сотень квіточок має мозолі, а тепер ще й проблеми з руками додалися.
     
  12. Corena

    Corena Кулінарна муза 2013

    Відповідь: Нікому не потрібні професії і навички

    щось назва теми не зовсім відповідає тому про що говоримо...
    дивно, чому саме бухгалтер потрапив до списку нікому непотрібних під номером один.
    але якщо вже говорити про покоління "за 50", то скажу зі свого досвіду і розповідей чоловіка. такі люди дуже важко приймають нове, в більшості своїй вони нудні консерватори, їм дуже важко змиритись з тим, що зараз прогрес йде семимильними кроками, що все автоматизувалось і "комп"ютеризувалось", вони бояться оргтехніки :), вони можуть по 10 раз на день забігати і просити допомоги в самому простому редагуванні тексту в word, попри свої блискучі знання в бухгалтерії. коли пропонуються якісь нововведення в процес роботи, то натикаєшся на суцільний негатив, бо вони "все життя пропрацювали так, як було, і було добре".
    а в теперішній час треба бути гнучким і все схвачувати на льоту.
     
  13. Sera

    Sera Я хотіла не зовсім так. Та це те, що я хотіла.

    Відповідь: Нікому не потрібні професії і навички

     
  14. Corena

    Corena Кулінарна муза 2013

    Відповідь: Нікому не потрібні професії і навички

     
  15. Tamilla

    Tamilla New Member

    Відповідь: Нікому не потрібні професії і навички

    Ото якраз і є проблемою для тих людей, які кажуть, що не можуть знайти роботу. Постійно вчитися... пристосовуватися до нових вимог. Ринок праці потребує фахівців, які орієнтуються в часі. Тобто, студент з червоним дипломом - це круто, але те, як він себе проявить в роботі, в певній конкретній ситуації це вже зовсім інше. А ті жіночки, які не один десяток років були головбухами великих підприємств, для них зараз програма 1С:8 чи той же такий необхідний M.E.Doc здаються неосяжним. Хоча, хто знає і працює з цими програмами, підтвердять, що осилити їх не складніше, ніж звести для тих же головбухів баланс, а може й в рази легше. Я не кажу про всіх. Знаю жінку, яка вже на пенсії, але досі ходить на семінари, консультує і в курсі всіх новинок в області податкового законодавства, бухгалтерських програм та ін.

    Тому... особисто я дотримуюся позиції, що хороший фахівець не може бути не зайнятим, в принципі. Бо його потребують завжди.
     
  16. Valensia

    Valensia Well-Known Member

    Відповідь: Нікому не потрібні професії і навички

    Бувають певні періоди, коли та чи інша професія користується великим попитом. До прикладу, зараз багато хто йде вчитись на економістів, юристів, а потім важко знайти роботу, бо дуже багато кандидатур на робоче місце. А хороших спеціалістів робочих спеціальностей мало, і ПТУ мають недобір студентів. Я не закликаю йти всім в будівельники чи столярі, просто до того веду, що вибір професії в дечому схожий з модою : щось престижно, а щось ні... Тому інколи і важко знайти роботу.
    А професії всі корисні і потрібні.
     
  17. glasses

    glasses Member

    Відповідь: Нікому не потрібні професії і навички

    Просто в нас є такі варіанти:1)розумні діти - ясно, що вони не підуть в ПТУ, вони хочуть добитися чогось у житті, власне вчаться і прикладають усіх зусиль для цього 2)але діти, батьки яких мають гроші і дають їх вчитися у ВНЗ, бо ж не може моя дитина на стройці працювати.
    В результаті маємо проблеми з роботою для тих хто вчився, але тут я більше мабуть за райони. В мене була аналогічна ситуація, з 3 червоними дипломами, я просто не могла знайти роботу, треба було давати взятку і немалу. Це в мене сфера - освіта. З тих людей, які працюють на тих місцях, знаю дуже багато таких, що взагалі не мали права там працювати, але у них або гроші або зв"язки.
    Інша проблема, щоб попасти на державну роботу. Це зайняті місця пенсіонерами.
    Ну, а тепер за те, що люди не можуть знайти роботу. Так не вважаю, якщо мова йде про велике місто, пропозицій купа, але для того потрібно вчитися, правильно дівчата пишуть. Не можливо працювати на престижній роботі, знаючі матеріал, який викладали в універі 30-40 років тому. Хоч ти і маєш стаж. Легше навчити якого розумного студіка, як це все робиться, який шурупить в цьому, але немає практики.
    Висновок - робота є і є хороша, просто треба шукати і не забувати про саморозвиток.
     
  18. Valensia

    Valensia Well-Known Member

    Відповідь: Нікому не потрібні професії і навички

    Або взяти на роботу того ж студента чи заочника, який буде працювати за менші гроші, аби тільки десь зачіпитись, і щоб стаж йшов. Сама з таким стикнулась - не хотіли зарплату піднімати, чи посаду підвищувати, сказали-не подобається, то можеш йти, на твоє місце 10 знайдеться...
     
  19. Яська Березнева

    Яська Березнева Well-Known Member

    Відповідь: Нікому не потрібні професії і навички

    Та ну! Всі "державні" місця зайняті пенсіонерами?
    Я працюю на державній роботі вже 15 років (теж освітня сфера), і молодих кожного року приходить дуже багато.
     
  20. glasses

    glasses Member

    Відповідь: Нікому не потрібні професії і навички

    Я написала що це про райони. У великих містах, молодь навіть і не хоче працювати на держпосадах, а шукає престижну роботу.:connie_pull-pigtail
    Де є відповідна зарплата і перспективи кар"єрного росту