Аспірантура/дисертація/захист: варто чи ні?

Тема у розділі 'Бізнес-леді', створена користувачем Shpunka, 10 Вересень 2012.

  1. Shpunka

    Shpunka New Member

    Перечитавши тему "Робота після декрету" зрозуміла, що дуже багато форумлянок є викладачами і аспірантами у вишах. Одні писали, що дуже задоволені своєю роботою, інші, навпаки, хотіли кидати аспірантуру, а треті тільки роздумували чи варто займатися наукою.
    Мене ця тема дуже цікавить, оскільки сама зараз вчусь на 5 курсі, і стараюсь плюс-мінус вибудувати плани на майбутнє. Йти чи не йти в аспірантуру - питання, яке мучить вже другий рік. В мене вже комплекси почали з'являтись, що я не знаю, чого хочу від життя. Але потім зрозуміла: я не володію достатньою кількістю інформації, щоб прийняти таке важливе рішення. Обізнаний - значить озброєний, я мушу знати,що чекає попереду і чи воно того варте.

    З однієї сторони, за час декрету можна написати дисертацію, яка є тільки плюсом при подальшому влаштуванні на роботу . Якщо ж ставати викладачем, то це відносно вільний графік, який можна вдало поєднувати з сім'єю, цікава робота, нові враження, постійний розвиток (потрібне підкреслити...).
    З іншої сторони - треба написати дисертацію, захиститися (що коштує ой, як немало), з/п невелика (до речі, яка приблизно?), купа паперової роботи, нервів і т.д.

    І чи взагалі потрібна аспірантура? Що вона дає? Наскільки тяжче бути співшукачем ?

    Варто чи ні? Як робота викладачем виглядає зсередини? Чи вартують аспірантура, захист тих зусиль, нервів, грошей, часу? Чи не шкодуєте про свій вибір?

    *думаю, варто було б одразу писати виш і напрямок,де навчаєтесь чи викладаєте, уникнемо непорозумінь...
     
  2. Левицька

    Левицька New Member

    Відповідь: Аспірантура/дисертація/захист: варто чи ні?

    В мене непрості стосунки з дисертацією) Під час навчання, я категорично відмовилась залишатися в універі, бо вважала, що маю здобути практичний досвід і заробити якісь гроші навіть на той самий захист. Я надивилась на викладачів, що викладали теорію і не розуміли про що говорять, в мене не було до них поваги і я не хотіла бути на них схожою.
    Потім, попрацювавши зі спеціальністю років 6, я зрозуміла, що мені не вистачає трибуни)) Мені хочеться викладати, навчити студентів саме того, чого мені не дала освіта, пояснити їм багато з практичної точки зору, адже економіка, менеджмент виключно в теорії для мене не має змісту. Отже, я стала здобувачем, пишу тепер, в декреті це було непросто, якщо відверто, не знаю, що мене чекає, але, думаю, якось впораюсь))
    цікаво, на яку (окрім викладання?)
    я в принципі, про свій вибір ніколи не шкодую. Розглядаю викладання як додаткову роботу для душі, Маю намір втілити свій наставницький потенціал.
    у мене економічні науки - економіка, соціологія праці, демографія і так далі за списком... кафедра управління персоналом.
     
    • Подобається Подобається x 1
  3. Mariya

    Mariya Well-Known Member

    Відповідь: Аспірантура/дисертація/захист: варто чи ні?

    Я математик, дисертацію захистила в 2004, три роки була постдоком в Texas A&M University, зараз працюю в ньому старшим викладачем. Дисер захистила в Україні. Після закінчення ЛНУ два роки була співшукачем, потім поступила в аспірантуру. В аспірантурі було легше тільки з одним: коли я була співшукачем, то мені треба було кожного місяця табель з годинами до проректора по науці носити підписувати, в аспірантурі такого робити не треба було.
     
  4. Miss Sixty

    Miss Sixty Double Boy Mama

    Відповідь: Аспірантура/дисертація/захист: варто чи ні?

    Хорошу тему Ви створили, буде цікаво почитати:)
    Я закінчила в цьому році закінчила магістратуру (англо-укр переклад, ЛНУ Франка) з червоним дипломом, тому всі очікували, що я продовжу навчання і піду в аспірантуру. Сама так планувала на курсі 2-3, але врешті-решт то навчання так дістало і атмосфера на кафедрі (хто вчився в Зорівчак енд компані, той знає), що вирішила 1-2 роки відпочити. Зараз йду викладати англ на курсах в Політехніці, можливо ще десь буду пробувати йти викладати. І, якщо не передумаю, то аспірантура через пару років (якщо вона впишеться в плани про декрет:)
     
  5. Shpunka

    Shpunka New Member

    Відповідь: Аспірантура/дисертація/захист: варто чи ні?

    Я мала на увазі в принципі плюс. Коли виходиш з декрету, без досвіду роботи це одне, коли ти за час декрету написала дисертацію і захистилась - ІМНО, це трохи інше. Мені здається, потенційного роботодавця зацікавило б мати в штаті кандидата наук. І в перспективі така людина має більше шансів потрапити на високу посаду.
    Мені мій зав.каф. казав вже кілька разів - пиши статті, тези, наукові роботи. І кожну з них внось у резюме, розумний керівник на це звертає увагу.

    Ви можете детальніше розповісти як це виглядає? Є якісь обмеження по часі? Як працюєте з керівником? Як виглядатиме захист?

    ---------- Додано в 21:26 ---------- Попередній допис був написаний в 21:20 ----------

    А для чого тоді поступали в аспірантуру?
    І взагалі, яка мета аспірантури? Легше/дешевше захищатися? (то до всіх питання)
     
  6. Mariya

    Mariya Well-Known Member

    Відповідь: Аспірантура/дисертація/захист: варто чи ні?

    Аспірантура - три роки. Рідко кому за три роки вдається написати дисертацію і опублікувати 5 статей. Тому я вирішила бути два роки здобувачем, а тоді йти в аспірантуру. Мені було сказано, що здобувачем я не можу бути довше, ніж два роки
     
  7. Левицька

    Левицька New Member

    Відповідь: Аспірантура/дисертація/захист: варто чи ні?

    хіба в держ. установах це може додати ранги... хоча я цим не цікавилась.
    то з області утопії, або теж держ. органів...
    5 років
    дистанційно за допомогою ел. пошти, телефону.
    ще не знаю, але, думаю, так як і в аспірантурі.
     
  8. Oddly

    Oddly Well-Known Member

    Відповідь: Аспірантура/дисертація/захист: варто чи ні?

    фантастика
     
  9. Shpunka

    Shpunka New Member

    Відповідь: Аспірантура/дисертація/захист: варто чи ні?

    Тобто окрім самої дисертації необхідно опублікувати мінімум 5 статей? В яких вісниках?

    а якось було пояснено чому?

    Цінний допис. Вже якось роз'ясніть,аргументуйте, свою розповідь напишіть, чи шо?
     
  10. Левицька

    Левицька New Member

    Відповідь: Аспірантура/дисертація/захист: варто чи ні?

    рекомендованих ВАК.
    у мене, наприклад, в декреті не вийшло писати, бо дитинка вимагає уваги, готування, прогулянок, режиму дня, а наука - зосередження, деякого відсторонення. Коли малий спав - то за дві години було важко зосередитися, потім знов перериватися, потім знов зосередитися.
     
  11. zaderyshka

    zaderyshka Member

    Відповідь: Аспірантура/дисертація/захист: варто чи ні?

    А як ви уявляєте собі дитину на руках і проблематику яку треба постійно опрацьовувати і статистику, яка періодично оновлюється, хтось захищається швидше і теми часто дотичні до вашої, тож треба все відслідковувати. Як пів-року-як-не-аспірант скаж вам, що треба "родити" спершу одне або друге. Якщо чуєтесь генієм, то певно це не проблема, але серед мого факультету, на який кожного року набираються не менше 12-16 аспірантів, бути в декреті і написати дисер, то просто вважається твердженням з області фантастики.
    Зауважте, що весь дисер переробляється постійно. Увесь! Керівнику не сподобалось - переробляєте, рецензенти/опоненти не згодні/ переробляєте.
    Насправді нюансів дууже багато.
     
  12. Mariya

    Mariya Well-Known Member

    Відповідь: Аспірантура/дисертація/захист: варто чи ні?

    За час декрету ви нічого не напишете, якщо нема кому з дитиною сидіти. Плюс кандмінімуми треба поздавати, а то займає час. В мене товаришка захистила дисертацію зразу після виходу з декрету, але всі результати були отримані ще до народження дитини і в неї була нянька.
     
  13. Coshitce

    Coshitce Member

    Відповідь: Аспірантура/дисертація/захист: варто чи ні?

    До того ж, треба виступити хоч на декількох конференціях (деякі спеціалізовані ради по захистах дисертацій, вимагають відповідних підтверджень про виступ на конференції), ці виступи ви фіксуєте в дисертації та авторефераті як апробацію результатів.
     
  14. Marcipanka

    Marcipanka Well-Known Member

    Відповідь: Аспірантура/дисертація/захист: варто чи ні?

    сьогодні на роботі (на кафедрі) вийшла викладачка (здобувач, не аспірант, тобто пише дисертацію необмежено в часі) з декрету і поклала готову дисертацію керівнику на стіл.
    напевно в неї було кому
     
  15. truskaffka

    truskaffka Well-Known Member

    Відповідь: Аспірантура/дисертація/захист: варто чи ні?

    Я про скажу так: за час навчання багато разів шкодувала, що вплуталась у це. Зараз швидше ні :), хоча часом бувають моменти, коли шкодую, що не роблю якусь прикладну роботу, де можна "отсюда" і до "абєда". А у науці ти на роботі є постійно - ніби вільніший графік, але голова включена і думки шастають :)

    Вам, може, варто собі уяснити, що таке навчання в аспірантурі і які фундаментальн вимоги до захисту. Наприклад, щодо опублікування статей. До речі, я не знала, що вже треба не 3, а 5 :)..., хоча і коли треба було 3, то ВАРТО було мати більше. Адже вже під час процедури захисту можуть виникнути непорозуміння щодо спеціальності, щодо вкладу інших співавторів і т.д. Але вимоги постійно змінюються і вони дуже відрізняються у кожній спецраді. Наведу приклад: в одній спецраді абсолютно нормальними є трійка статей у "вісниках ВАК" (до речі, ВАКу зараз вже не існує :)), а на іншій раді носом крутять без нормальних публікацій в журналі з імпакт-фактором....всяке буває. Або навпаки, в нормальних закордонних виданнях статті не визнають, а наші "мурзілки" деякі рахують...

    Як на мене, на даному етапі для Вас треба постаратись зрозуміти,чи пасує Вам такий тип роботи, як науковець (бо і викладач, принаймні "для галочки" в нас мав би бути дослідником) - часом вона затягує, є творчою і цікавою, а часом... без натхнення видається страшенно беззмістовною....Основне питання таке: чи подобається Вам процес навчання, бо науковець має вчитися постійно. Наука дає досить гарні можливості подорожувати і таки заробляти (беручи участь у проектах), але тут половина справи - мати чийсь добрий приклад, доброго керівника. Більше того, я би сказала, що можливість заробити тісно пов"язана із потребою їздити - тому валізи мають бути наготові :)...нині наука без руху, без постійних контактів і роз"їздів є малоперспективною. Жінкам це особливо важко, особливо коли починає йти мова про діток. Мій знайомий так казав: "не хочу займатися наукою, бо там треба постійно їздити" :)

    Інша можливість - робота викладачем. Тут теж свої "приколи".... Мені таку насолоду давала робота із студентами, що зараз (я вже 1.5 роки не працюю викладчем) я часом з ностальгією згадую ті часи. Але були і такі речі, з якими я не могла змиритися: реалії нашого сьогодення, коли сесія для мене ставала каторгою, страшнішою, ніж для студентів (нерви, сльози, прохання від авторитетних колег, бажання чинити справедливо, моральний тиск). За пару тижнів сесії я собі з"їдала таку диру в голові...:) Але знову ж таки - це як кому. Є такі, що катаються як сир у маслі :). Як на мене, то є велика ілюзія про "гнучний" графік і вільний час щодо викладача - поки ти молодий і "зелений", то ти і на ДЕКу посидиш, і організовуєш конференції, і розробляш усі методички і взагалі салажиш :). Повна ставка професора - це якісь півтори пари в тиждень , бо йому рахується стаж, звання і т.д. плюс якісь ще консультації там..... Повна ставка для молодого - це означає мвйже жити на кафедрі і вночі ще й готуватись до пар.


    Я би тут погодилась із:

    Не пробувала, але сумніваюсь :)...хіба перед тим було вже багато зроблено і ДО НАРОДЖЕННЯ дитинки ви все доробляєте. Серед моїх знайомих нема таких випадків, щоб сумістили ці дві речі на всі сто.

    Сподобалось:
    Д.С. Я захищалась у НУ "ЛП" за спеціальністю Інформаційні технології :girl_bye:

    ---------- Додано в 23:59 ---------- Попередній допис був написаний в 23:55 ----------

    Не деякі, а всі. Всюди треба мати апробацію, в тому числі публічне обговорення.


    Або кому писати :) -я жартую...
     
  16. Natalysa

    Natalysa Well-Known Member

    Відповідь: Аспірантура/дисертація/захист: варто чи ні?

    Я теж роздумую над аспірантурою. Зараз вчусь вже на 6курсі- захист магістратури в кінці лютого. Я 4 роки провчилась в коледжі стаціонарно, п'ять років вчуся заочно в академії. За цей час встигла і дитину народити. Батьки допомагають з дитиною, але в міру. Скажу так- перед захистом бакалаврської спала 3-4 годи на добу, бо дитина 1,5-2 роки - потрібна увага і все таке...Не мені тут на форумі пояснювати :)

    Я хабарів не давала, і хоч вчилась і тягнула на червоний, на державному мене
    "завалили", а захист пройшов прекрасно. Хоча перед захистом думала, що помру від переживання і виснаження-тому захиститись з дитиною маленькою навіть ДУЖЕ можна-принаймні бакалаврат. крім того два рази в тиждень я виходила на роботу-тоді з моїм малим батьки сиділи, а коли я вдома, то з ним до сну сиділа я.

    Навчання і захист будь якого ступеня кваліфікаційного рівня це дуже особисте питання. Важливим фактором є і навчальний заклад у якому навчаєтесь, також де працюєте, яка тема Вашої роботи, які плани на майбутнє.
     
  17. truskaffka

    truskaffka Well-Known Member

    Відповідь: Аспірантура/дисертація/захист: варто чи ні?

    Ну категоричність взагалі штука неправильна..тому все можливо. Але захист бакалаврської все ж трошки інше, ніж захист кандидатської. Принаймні з мого досвіду.
     
  18. VERO

    VERO Well-Known Member

    Відповідь: Аспірантура/дисертація/захист: варто чи ні?

    Маю добру знайому, яка практично повністю написала кандидатьську, будучи в дикреті з 2-ю дитиною. Працювала на кафедрі і вчилась в аспірантурі у тому ж закладі. В аспірантурі не оформила академку. Тільки на кафедрі- декретну відпустку. Заледве потім поновилася в аспірантурі. Хотіли розраховувати. Тому роботу мусила терміново допрацьовувати. Писала сама, наймала няньку, батьки допомагали. Психіка постраждала в першу чергу. Сама казала, що постійно була на межі нервового зриву. Цей період ще і досі згадує, як суцільний стрес. Просто випала з життя. Діти (двоє діток із малою різницею у віці) маму майже не бачили.
     
  19. olerusya

    olerusya sweet candy ;)

    Відповідь: Аспірантура/дисертація/захист: варто чи ні?

     
  20. truskaffka

    truskaffka Well-Known Member

    Відповідь: Аспірантура/дисертація/захист: варто чи ні?

    Ця історія - якраз яскравий приклад того, що один із "плюсів":

    насправді ілюзорний. Таким же чином можна писати про мам, які фактично не відриваються від кар"єри під час декрету - теж можна ж, теоретично...