Завагітніти, виносити, народити: ускладнення і фактори ризику

Тема у розділі 'Пузата хата', створена користувачем truskaffka, 8 Вересень 2012.

  1. truskaffka

    truskaffka Well-Known Member

    На жаль, для мене останні 2 роки є актуальними теми, пов"язані із виношуванням вагітності.

    Дуже бракує окремої теми на ДП, де можна було б поговорити не тільки про планування ("Як нарешті стати мамою"), а вужче - про різні фактори, що заважають виношуванню, про все, що треба перевірити і "пофіксати" при можливості перед плануванням, про гарних лікарів-спеціалістів, яких чомусь важко знайти...

    Мені видається, що , незважаючи на сумний відтінок теми, її варто мати тут у розділі, нехай із приміткою "вагітним не читати".

    Чисто формально, то якщо є сумний акушерський досвід лише 1 раз - цей випадок ще не піддається ретельному дослідженню (адже про звичне невиношування говорять вже після 2-го разу). А просто сидіти і чекати (а раптом все буде добре) теж страшно.

    Я пропоную тут зібрати інформацію про різні ускладнення в ході вагітності, виношування і фактори ризику. Наприклад про причини і досвід у питаннях:

    - проблеми із плацентою (відшарування, старіння, кисти....)
    - затримка внутрішньоутробного розвитку
    - передчасні пологи
    - АФС (антифосфоліпідний синдром)
    - гестоз
    ...

    Надіюсь, що потребуючих такої теми буде якнайменше, але якщо комусь також це все актуально - давайте ділитися інформацією.

    І бажаю усім нам гарного завершення наших історій! Адже (десь недавно підглянула чийсь підпис): "Все завжди закінчується добре. Якщо історія закінчилась погано, значить ...вона ще не закінчилась"!
     
  2. truskaffka

    truskaffka Well-Known Member

    Відповідь: Завагітніти, виносити, народити: ускладнення і фактори ризику

    Коротко опишу свою ситуацію.

    Півтори роки тому моя перша вагітність, яка протікала "як книжка пише", раптом завершилась на повному 32 тижні екстреним кесаревим розтином.

    Останнє успішне УЗД було на 29 тижні - все було ідеально. Перші сигнали - сліди білка в сечі, деяке зростання тиску та сповільнення росту матки (на огляді лікаря в ЖК). Термінове УЗД вже виявило: затримку розвитку плода, поганий кровоплин і проблеми із плацентою: ділянка відшарування і включення.

    Причин досі не зрозуміли. І взагалі гестоз досі має невідому етиологію...

    От зараз вже 1.5 роки я намагаюся зрозуміти те, що за словами всіх лікарів зрозуміти не вдасться. За цей час трохи про все старалася читати....
    Є багато аспектів проблеми. І найголовніше - не зрозуміло, до кого звернутися за дійнсо кваліфікованою консультацією. Виглядає, що потрібен спецаліст, який є генетиком-імунологом-ревматологом-гематологом і все вкупі.

    Найперші пояснення всього були - інфекції. Окрема історія про ТОРЧ. Таке враження, що наші лікарі досі толком не знають, як із ними поводитись: виявляти, лікувати і т.д.

    Приклад: відразу після операції КР мені сказали здати аналіз на IgG антитіла до деяких ТОРЧ-інфекцій. Хоча саме IgG антитіла говорять лише про те, що організм колись вже стикався з інфекцією, а не про гостру (в даний момент) форму. Про цю гостру форму гооврить наявність IgM-антитіл. Але не все так просто.... І про "давність" хвороби можна також говорити тільки після додаткових аналізів на авідність (це, як я зрозуміла, тип IgG -антитіл, які видозмінюються по проходженні часу після перенесення інфекції). Більше того, якщо виявили IgM-антитіла то ще треба робити так званий ПЦР-аналіз, який точно покаже, чи зараз вірус є в організмі...

    З цього приводу я прочитала про цікаву залежність. Так виглядає, що після дати захворювання (або переходу інфекції в гостру форму) в ораганізмі спочатку виробляються IgM-антиітла, які зростають, а потім після максимум починають падати і зникають. Приблизно в момент максимуму IgM-ів починають вироблятися IgG -антитіла..ніби із запізненням, які також потім набувають максимум, а тоді дуже помаленьку знижуються, але у випадку, наприклад, герпесу і цитомегаловірусу, вони так і не зникають з організму.

    Знайшла такий графік (це для цитомегаловіруса):
    [​IMG]

    Що незрозуміло, наприклад: кажуть деякі лікарі, що дуже зле, коли є високий IgG титр. Чому? Адже високий цей показник означає якраз вже пост-інфекційний стан....

    Думки лікарів про ТОРЧ-інфекції дуууже відрізняються:
    - лікувати їх поза вагітністю нема чого, бо вони "вилазять" тільки на фоні зниженого імунітету якраз під час неї
    - високі IgG означають, що інфікування було давно, а низькі - недавно
    - якщо є тільки IgG і нема госторї форми, то ніяке лікування неефективне
    - треба до вагітності зробити профілактику - укріпити імунітет

    Залишається питання: що робити до планування? Здавати чи не здавати? Якщо здавати - то IgG чи IgM? Лікувати (і в якому випадку) чи не лікувати?
     
  3. natorella

    natorella Well-Known Member

    Відповідь: Завагітніти, виносити, народити: ускладнення і фактори ризику

    а чому робили кесарево? бо була кровотеча? чи тільки через результати узі?
     
  4. truskaffka

    truskaffka Well-Known Member

    Відповідь: Завагітніти, виносити, народити: ускладнення і фактори ризику

    Кровотеча почалась, хоча я тепер підозрюю, що може я все сама і "прискорила", бо почала дуже хвилюватися, коли почула про затримку розвитку, поганий кровоплин і купу всього. Вдень мені все це сказали, а ввечері почалась кровотеча і вона ніяк не припинялася. Вже в патології міряли серцебиття - казали погане, кровотеча не припинялась, хоча стала меншою, а ще сказала потім лікар, що при огляді на кріслі
    відчувався специфічний запах - це буває, коли навколоплідні води вже є забрудненими чи щось таке. Під час операції води були зеленими.
     
  5. natorella

    natorella Well-Known Member

    Відповідь: Завагітніти, виносити, народити: ускладнення і фактори ризику

    моїй дуже добрій знайомій в дуже дорогій клініці львова (І***но) теж те сам казали
    на 38 тижні - і хлоп*я в водах, і відставання в розвитку, мала вага - 2,6кг
    наступного дня народилась дитина - абсолютно здорова, 3,5-3,6 кг
    не кажу , що у вас те саме мало б бути, але нашим лікарям треба наполовину вірити і йти перевірятись ще і ще
    то вам лікар казав?
     
  6. truskaffka

    truskaffka Well-Known Member

    Відповідь: Завагітніти, виносити, народити: ускладнення і фактори ризику

    Я згідна..але то тепер я про це думаю майже холоднокровно, а тоді..паніка. А про запах - так лікарка, яка робила операцію. Але не думаю, що це було якимось вирішальним фактором.

    Чесно кажучи, вони тоді мені взагалі НІЧОГО не казали. Я дурне, питалась, чи доношу до квітня (то було в лютому).....лікарка дивилась мовчки і просто ігнорувала всі питання. Вже потім, після операції як могла, так пояснювала. Так виглядає, що вона боялась мене ще більше налякати.
     
  7. cjomcjomka

    cjomcjomka Content - fairy

    Відповідь: Завагітніти, виносити, народити: ускладнення і фактори ризику

    я прокоментую у щоденнику, бо хочеться сказати багато.
    Але основна моя думка така: якщо причини Вашого трагічного випадку не встановлені - це подібне на сумну і жахливу випадковість. З того, що Ви колись розповідали - ще і плюс недбалість лікарів.
    А отже, на сьогодні є 2 шляхи: 1) перевіряти чисто ВСЕ навмання. При тому, що кожен аналіз має похибку.
    2) перевірити Ваші ТОРЧі і проконсультуватись у імунолога. І потім почати все з чистого листа.

    ---------- Додано в 18:17 ---------- Попередній допис був написаний в 18:15 ----------

    на 38 тижні це не мала вага. Мала вага - це у 40 тижнів 2.500 і менше
     
  8. Ірка-Шкірка

    Ірка-Шкірка Well-Known Member

    Відповідь: Завагітніти, виносити, народити: ускладнення і фактори ризику

    Досить некорисна тема, як на мене. Вагітні її читатимуть обов'язково, бо вагітні схильні все читати, що їм на очі попадається :) І придумуватимуть собі купу всяких "пріколів". А насправді того не варто робити.

    Хочу про ТОРЧ-інфекції розповісти свій досвід. Як на мене, є одна людина, яка дуже добре з ними розбирається. Це професор-інфекціоніст Марков, що в Києві має приватну клініку Вітацел. Я зверталася до нього двічі, один раз - з приводу тривалої субфебрильної температури, другий раз - з приводу невдалої вагітності (з'ясувати причину, чому так могло статися, після того як у Львові на Лисенка її не з'ясували). І обидва рази цей лікар мені допоміг (хоча з приводу тої невдалої вагітності однозначно сказати вже не можна було, але в них є класна програма моніторингу вагітних, якою я скористалася завагітнівши наступного разу). Але в нього дорогі консультації і лікування недешеве.

    А вагітним я би радила їсти більше фруктів, поменше солодощів (щоб організм був здоровішим), і побільше молитися (до тих же святих Олімпії і Лаврентії, вже не одному допомогли, ще у Львові є мощі блаженного Чарнецького, ще є багато чудодійних ікон і у Львові, і в околицях), а не шукати собі страхів на свою голову.
     
  9. jalla

    jalla Прогрес року 2013

    Відповідь: Завагітніти, виносити, народити: ускладнення і фактори ризику

    Мене в 32 тижні з кабінету УЗД на Лисинка чуть швидкою нагаляром не везли в лікарню через показники, наведені вище, тільки з водами все було гуд, лиш ЗВУР (якийсь там дуже катастрофічний), недостаток маси плоду теж досить великий. Мене знов положили в лікарню крапельниці, ліки, а на другий день УЗД в тій же лікарні, точніше паталогії в пологовому показало відсутність серцебиття в дитини. На той момент реально моє власне серцебиття чуть не припинилось. Поки визвали завідуючого я лежала в ступорі. Час завмер. Але прийшов завідуючий, мене ще раз на УЗД вже інше завели, послухали серцебиття, і там з трудом виявилось що все гаразд.
     
    Останнє редагування: 9 Вересень 2012
  10. truskaffka

    truskaffka Well-Known Member

    Відповідь: Завагітніти, виносити, народити: ускладнення і фактори ризику

    Можливо...Некорисність для вагітних очевидна :). Але десь би зібрати інформацію про такі речі.... Часом дуже корисно почитати про досвід інших у складних питаннях.

    Власне, я не хотіла тут акцентувати увагу на моєму випадку. Просто щоб почати обговорення навела приклад. Причини навряд чи зараз можна 100%-во визначити, я знаю. Але от зараз в мене питання про, скажімо, гомоцистеїн...Я підняла питання в темі "як нарешті стати мамою", а воно там явно вибивається із решти. Дякую, що все ж знайшлись дівчатка і відгукнулися. Бо іноді здається, що ти сам-на-сам борешся з якимись вітряками, які сам собі придумав.
     
  11. VERO

    VERO Well-Known Member

    Відповідь: Завагітніти, виносити, народити: ускладнення і фактори ризику

    +1 в тій же клініці. Тільки ми всю дорогу (з 12 тижня) відставали, відставали... непропорційними були, животик замалий, води то неоднорідні, то ополесціли, мала вага... Після кожного УЗД назначали повторне, щоб перевірити динаміку росту, доплер робили, аналіз на ТОРЧ... Народилась здорова дитина з нормальною вагою і чистими водами. Грошей викачали порядно. Ми ще іногородні. Приходилось постійно їздити туди-сюди. Найцікавіше, коли їздила голодною ті всі безкінечні аналізи здавати. Нерви потріпали порядно.
    Звернулась в цю клініку, бо мала там хорошу лікарку, в якої завжди консультувалась. Вона стала репродуктологом і мене до іншої записали. І почались безконечні діагнози. Один раз УЗД робила моя лікарка, то все було добре.
     
  12. Oddly

    Oddly Well-Known Member

    Відповідь: Завагітніти, виносити, народити: ускладнення і фактори ризику

    і добре.
    кому цікаво - то знайде, де читати.
    попереджений - вже озброєний
     
  13. Mokka

    Mokka Well-Known Member

    Відповідь: Завагітніти, виносити, народити: ускладнення і фактори ризику

    Truskaffka, ви не задавали свої питання, зокрема про ТОРЧі на форумі русмедсерверу? Там можна прочитати часом досить толкові речі, при чому не залякуючі
     
  14. Dream-baby

    Dream-baby Member

    Відповідь: Завагітніти, виносити, народити: ускладнення і фактори ризику

    я теж вважаю, що тема дуже корисна. Треба знати і готуватись до різних ситуацій.
     
  15. truskaffka

    truskaffka Well-Known Member

    Відповідь: Завагітніти, виносити, народити: ускладнення і фактори ризику

    Та і з лікарями вживу спілкувалась і читала..та що грішити - і лишала питання на всяких "мед"-серверах.
    Мені лікарка, що якраз робила кесареве, сама сказала: "нас тому ще не вчили, про ті ТОРЧі стало відомо пізніше, тому дуже мало хто вміє в тому розумітися".

    Я підняла питання ТОРЧів як одну із проблем, з якою стикнулася. Наспраді саме до мого випадку так виглядає, що це не є найголовніша "версія".
    Але от я собі думаю - що робити перед плануванням?

    Вирішила, що буду собі здавати їх (перевірити), але той пакет, що, наприклад, у Синево, віднесений до "під час вагітності" - тобто на IgM. Тому що тільки в гострій формі їх лікують, а якщо нема гострої форми - то лікувати нема сенсу (ну то нащо здавати?). Це просто мої розмірковування...
     
  16. Mokka

    Mokka Well-Known Member

    Відповідь: Завагітніти, виносити, народити: ускладнення і фактори ризику

     
  17. Shpunka

    Shpunka New Member

    Відповідь: Завагітніти, виносити, народити: ускладнення і фактори ризику

    І я сюди. Моя історія описана тут . Прошу вашої допомоги, оскільки сама не можу дати ради.


    Після всього, що сталося, проконсультувалась у 2 лікарів - того, що вів мене в лікарні, та іншого, дуже непоганого по моїм відчуттям і відгукам.

    Отже, перший казав, щоб я в наступний понеділок (це неповний тиждень після чистки) приходила до нього, здавала загальні мазки, мазки на ТОРЧ-інфекції, брала направлення на аналізи (загальні, гормони) і йшла то все здавати. Перевіряла гени мої і чоловіка, здавала аналіз на антифосфоліпідний синдром. Я покивала головою, але тільки вдома почала переварювати інформацію.
    По-перше, організм має мінімально відновитись, потрібно ж елементарно дочекатись М. І лише після того здавати якісь аналізи. Що зараз покажуть мазки на фоні прийому ліків і мазанини після чистки? Стосовно генів і АФС, то truskaffka добре написала:
    Звісно, краще здати все і вся, щоб бути на 100% впевненою в своєму здоров'ї, але такого, на жаль, не буває. Чим дальше в ліс, тим більше дров. І, як кажуть, здорових людей не буває, є лише недообстежені...
    З того всього склалося враження, що лікар хоче мене швиденько взяти "в оборот", щоб не втратити вигідного клієнта. А рекомендації звернутись до лікаря П., що займається генами, і листок направлень в Синево, це тільки підтвердило. Хоча, якщо бути чесною, лікар непоганий, шкода меркантильний (ця думка підтверджена не тільки мною, так що не кидайтесь тапками).

    Лікар №2. Підтвердив вище наведені роздуми про доцільність роблення до М аналізів. З тим я розібралась. А тепер наведу питання, які мене гризуть.
    1) Радить мені гормональну терапію, "відключити" яйники, щоб вони відпочили і налагодили свою роботу і не було перепадів. Крім того, це профілактика пухлин, ракових утворень тощо, які можуть з'явитись на фоні ЗВ.
    2) Радить ОК. На мою відповідь, що я проти, усміхнувся. Сказав, що зараз від ОК більше користі, ніж шкоди (напр зайва вага), за умови індивідуального підбору препарату на основі моїх аналізів, обстежень, тощо. ОК виконуватиме не тільки контрацептивну функцію, але й лікувальну, налагодить роботу яєчників, менструальний цикл тощо.

    От не знаю, для мене гормони - це зло, не кажучи про ОК. Але у зв'язку з ЗВ, можливо це найкращий варіант для організму?

    Прочитала в іншій гілці, що ОК є абортивної дії, мої моральні і релігійні переконання не дозволяють їх приймати, чи вони є оправдані за моїх умов?

    Я на роздоріжжі. Гормони - зло чи панацея в даній ситуації? Чи є альтернативні варіанти лікування? Можливо ті, хто вже стикався з ЗВ поділяться методами свого лікування чи нелікування?
     
  18. DesperateHousewife

    DesperateHousewife Well-Known Member

    Відповідь: Завагітніти, виносити, народити: ускладнення і фактори ризику

    Shpunka,
    Зі мною, напевно, багато хто не погодиться, але моя думка, що на разі Вас лікувати не потрібно. Дайте організму відійти, і фізично і головне емоційно.
    п
    якщо бути точнішими після третього.
    Для чого мучити себе аналізами, робити обстеження, щоб в результаті сказали, що все нормально, причин нема? Знаєте, як мені лікар сказав? Процитую: "Вам просто не пощастило. Якщо таке станеться ще раз, то це всього лиш буде означати, що Вам дууже сильно не пощастило. І тільки після третього разу можна робити додаткові аналізи і розглядатихвороби."
    Якщо говорити конкретно про мене, то оскільки все сталось в лікарні, то відразу взяли загальні аналізи, торчі і гестологію. Все було в нормі, нічого додатково не здавала.
     
  19. truskaffka

    truskaffka Well-Known Member

    Відповідь: Завагітніти, виносити, народити: ускладнення і фактори ризику

    Вже написане - то цілий комплекс "векторів", які можна вивчати. Мені колись одна лікарка (дуже дуже хороша) сказала, що остежень і аналізів така велика кількість існує, що варто починати з тих, до яких є хоч якісь сигнали. Приклад такий навела: якщо ніколи не було проблем із сечовим, нема хронічних скарг типу виділень чи подразнення "там", то на урогенітальні інфекції вже не треба гнати здавати, бо на них наразі ніщо не вказує.

    Ви взагалі колись здавали ТОРЧі? Якщо так, то це вже дає якусь інформаці, від якої можна відштовхнутися.... В принципі, якщо здати зараз (через малу кількість часу), то питання: які саме аналізи. Якщо здаште на IgG і знайдуть - це не буде говорити ні про що, лише про перенесену раніше (коли саме?) інфекцію. Хіба здати на IgM - це покаже, чи в даний момент нема гострої форми Знову ж таки - якщо вагітність завмерла пару тижнів тому.....то навіть як причиною була якась ТОРЧ-інфекція, то не знати, скільки часу тримаються дані IgM - антитіла. Хіба на авідність здавати, що підкаже, коли саме відбулось зараження (чи реактивація).

    Гени перевіряти...На те теж мають бути причини. Далеко не все зумовлюється генетикою - є спорадичні (випадкові) випадки. Якщо хочете, підкажу доброго генетика (не меркантильного). Думаю, що вона вам не призначить ніяких генетичних обстежень.

    Понаписувала багато, але суть така: навіть якщо взятися все це перевіряти, то треба робити "з головою" і дійсно з лікарем, якому довіряєш. Та ще й кожен лікар має свою візію.

    А загалом погоджуюсь з цим:
    Сумно таке писати, але завмирання на ранніх термінах - це є природна саморегуляція. Кажуть, що наявність якихось хромосомних вад якраз часто і є причиною спонтанного самовільного переривання вагітності в 1 триместрі. Не знаю, як Вам, але мені ця думка в певній мірі полегшує сприйняття....виходить, що тому є якийсь вищий резон. Ну якось так :sad:

    Відпочиньте психологічно, дайте часу пройти. Потім для самозаспокоєння здайте якісь загальні аналізи, щоб подивитись стан організму перед плануванням: ну там мазки, огляд. Ну і з Божою поміччю далі....
     
  20. Brenda

    Brenda Member

    Відповідь: Завагітніти, виносити, народити: ускладнення і фактори ризику

    Shpunka, вирішувати тільки Вам, як поводитись в цій ситуаціі, я розкажу, що робила я. Так, я все-таки здала ту гору аналізів, які мені призначив лікар ( ваша історія про лікаря #1), але по-перше, я здавала після других місячних, коли налагодився цикл і пройшли всі наслідки від антибіотиків, тощо, а також зробила фінальне узі, де мені підтвердили, що все там чисто. Але, по-перше, це у вас забере багацько грошей, в моєму випадку 70% мені покрила страхова компанія ( маю хорошу мед страховку), по-друге, в нас пішло десь тільки 8 міс на ті всі обстеження. Але слова лікаря були наступні: це не панацея, коли таке сталось один раз, то про звичне невиношування ше говорити не можна, могла бути просто хромосомна не сумісність, але якщо страхова все покриває, то здайте ті всі аналізи та обстеження, що ми й зробили. В іншому випадку, якщо немає страховки, то рекомендація від мене здати найважливіші аналізи, які так чи так бажано здати, якщо плануєте наступну вагітнісь: торчі, інфекціі, кольпоскопія і заг мазок, а також гормони.
    На рахунок вашого лікаря #2, то я вам все ж таки рекомендую ні в якому разі не слухати його. По-перше, я так зрозуміла, що завагітніли ви швидко, тобто у вас такого не було, як у дівчат, які не можуть завагітніти рік, два роки, тошо. Це вже говорить про те, що у вас яйники функціонують добре, для чого давати ім відпочити?? Не знати,як поведуть себе яйники після тих ОК! Не знати, як після того поведуть себе ваші гормони, ви можете нашкодити своім яйникам, які працюють добре!!! В моєму випадку нам вдалось завагітніти в перший цикл планування після здачі тих всіх аналізів, при чому мені теж казали пити ОК і давати відпочити яйникам, але я пішла до Филип"юка і він мені сказав, що моі яйники і так добре працюють, овуляція є, то нашо ті гормони? Тому, я вам рекомендую не слухати тих лікарів, які вам рекомендують ок чи гормони чи щось там ше, а живіть так як ви жили раніше- вам вагітніти не бажано півроку, от за цей час остерігайтесь більш безпечними для здоров"я способами, здайте аналізи, які здають при ПІДГОТОВЦІ до вагітності, поідьте відпочиньте кудись чимскоріше, це вам дуже допоможе налаштуватись на правильний лад! В мене є три знайомі, які мали першу ЗВ і зараз вони успішно народили здорових діточок:) у вас все буде добре, головне настроіти себе на це;)