Все про закордонний паспорт

Тема у розділі 'Мандри', створена користувачем Tamada, 8 Лютий 2013.

  1. Tamada

    Tamada ла-ла-ла

    В темі з такою багатообіцяючою назвою ви, мабуть, очікуєте, буде номер телефону чи адреса, куди можна занести 170 грн. (а не 400-500 як зараз) і просто отримати закордонний паспорт? Так і є, але не зовсім просто...

    Звертатись слід в загальновідомі установи: районні відділення міграційної служби України (МСУ) або Міжрегіональний центр (нагадую, ВВІРів з 1.01.13 не існує ). Але не сплачувати бездумно усі квитанції, які вам "підсунуть", а озброївшись законами вимагати від держслужбовців дотримання чинного законодавства.

    Якщо коротко, працівники МСУ вимагають при прийомі документів квитанції про сплату наступних платежів:
    Держмито 170 грн.
    Оформлення та видача паспорта (послуги) 87,15 грн.
    Бланк паспорта 120 грн.
    Послуги за оформлення документів 30 грн.
    Послуги з отримання довідки про несудимість 30 грн.
    Страхівка біля 100 грн.
    Всього: 537 грн

    Якщо заявити, що платити будете лише обов'язкові платежі, скривляться і викреслять страхівку. Якщо "поскандалити", то кількість обов'язкових платежів зменшиться до перших трьох - 377 грн. Непогана економія в 160 грн. "на рівному місці", егеж? ;)

    Ви будете здивовані, але насправді обов'язковим є лише перший платіж - 170 грн., який прописаний в законодавстві про паспорти (ПОСТАНОВА ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ "Про затвердження положень про паспорт громадянина України та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон"). Все інше - це самоуправство і корупційні дії держслужб, які наживаються на необізнаності громадян. 537-170=367 грн.!!!

    Станом на сьогодні, відомі випадки отримання закордонного паспорту з сплатою перших двох платежів, обмежитись лише держмитом наче нікому ще не вдалось. Але 5.02.13 р., Дніпропетровський апеляційний суд задовільнив позов громадянина на дії працівників служби і зобов'язав прийняти документи і видати паспорт без сплати 87,15 грн. і 120 грн.

    Таким чином, отримати закордонний паспорт за 170 грн. цілком реально, але потрібно мати час і натхнення відстоювати свої права. Чи є в когось такий досвід проходження складного шляху боротьби з "системою"? Якщо тема буде цікава, поясню детальніше вищеописане із цитуванням конкретних законів.

    P.S. Закликаю всіх, кому паспорт "не горить" або й взагалі не потрібен звертатися за паспортами, враховуючи вищенаписане, скаржитися, добиватися справедливості. Впевнений, масовими "атаками" можна змусити цю злочинну систему повернутися в правове русло. Прошу, також, зголошуватись юристів, які можуть доповнити мої слова і допомогти юридичними консультаціями дописувачів теми.
     
  2. irushka

    irushka Well-Known Member

    Відповідь: Закордонний паспорт за 170 грн!

    Сьогодні здала документи на паспорт, то страхівку не оплачувала і ніхто про неї мені й не згадував. А от здивувала квитанція на 30 грн. за "надані консультаційні послуги". А там не те що тих консультацій не дочекаєшся, а навіть на стенді не оформлена інформація належним і доступним чином.
     
  3. Tamada

    Tamada ла-ла-ла

    Відповідь: Закордонний паспорт за 170 грн!

    А що оплачували? І куди здавали? Я так розумію, що попри відсутність консультацій, ви за них заплатили?
     
  4. irushka

    irushka Well-Known Member

    Відповідь: Закордонний паспорт за 170 грн!

    Ставила собі за мету здати документи з найменшими затратами часу, ну бо діти. Тож поки я стояла в черзі, чоловік збігав в банк і заплатив те, що йому там сказали. Переглянула вже пізніше ті квитанції, то страхівки там не було точно, загалом - 4 рахунки, і за довідку про несудимість окремо. Не згадаю вже точно, але здається були перші ваші три пункти і ще оті консульт. послуги.
     
  5. algo

    algo СуперМодератор) Команда форуму

    Відповідь: Закордонний паспорт за 170 грн!

    Це за довідку про несудимість. Ви могли самі взяти ту довідку, але її чекати від 2-хтижнів до місяця. тоді б то було безкоштовно
     
  6. Tamada

    Tamada ла-ла-ла

    Відповідь: Закордонний паспорт за 170 грн!

    От бачите, вас дезінформували, перевірити несудимість - обов'язок працівників МСУ, причому плата за це входить в 170 грн. мита і виконуватись повинно ними за 10 днів!
     
  7. irushka

    irushka Well-Known Member

    Відповідь: Закордонний паспорт за 170 грн!

    Ні, за ту довідку оплачувала окремо у віконечку, де отримують готові паспорти.
     
  8. NeAliona

    NeAliona New Member

    Відповідь: Закордонний паспорт за 170 грн!

    ця тема для мене також актуальна, бо сьогодні теж здавала документи на паспорт.
    і якраз вчора натрапила на ось цю статтю http://zahyst-prav.com.ua/zakordonniy-pasport/, там нижче можна почитати коментарі людей.
    начитавшись всього, проаналізувавши, вирішила, шо для того, щоб чогось добитись треба потратити багато часу і нервів. і треба дуже добре розібратись з постановами Кабміну.
    серед квитанцій не було страхівки, загальна сума вийшла приблизно 450 грн.

    перед тим, як подавати документи, потрібно оплатити всі квитанції, і вже тоді ставати в загальну чергу, і є ризик, що тебе відфутболять без тих декількох неоплачених. тобто, процедура може зайняти дуже багато часу...
     
  9. irushka

    irushka Well-Known Member

    Відповідь: Закордонний паспорт за 170 грн!

    Тепер зрозуміло чому ту довідку так люб`язно і тихенько видають на місці за 35 грн.
     
  10. NeAliona

    NeAliona New Member

    Відповідь: Закордонний паспорт за 170 грн!

    її можна самому зробити за 10 днів.
     
  11. Tamada

    Tamada ла-ла-ла

    Відповідь: Закордонний паспорт за 170 грн!

    Я також на неї натрапив тиждень тому, але не вказував, щоб модератори не сприйняли за рекламу:)
    Для чого щось робити самому, якщо МСУ повинна це зробити безкоштовно?
     
  12. NeAliona

    NeAliona New Member

    Відповідь: Закордонний паспорт за 170 грн!

    в статті написано, що цієї довідки взагалі непотрібно:)


     
  13. Miss Sixty

    Miss Sixty Double Boy Mama

    Відповідь: Закордонний паспорт за 170 грн!

    Нареченому теж так сказали і сказали куди за нею піти Так як ми якраз саме туди їхали, вирішили піти її взяти безкоштовно. Коханий заповнив якісь папери і в кінці йому сказали: "а тепер ідіть оплатіть в банку на 1-му поверсі 30 грн за цю довідку + 5 грн банк взяв комісію)))" І сказали дзвонити питати чи готова через 2 тижні.
    Хоча ми теж до цього від знайомого чули, що її видають безкоштовно. То тепер та халява вже закінчилася чи то нам так повезло?)
     
  14. Tamada

    Tamada ла-ла-ла

    Відповідь: Закордонний паспорт за 170 грн!

    Фірма державна, але функції її - заробляти на необізнаності громадян. Безкоштовно, здається, можна отримати ту довідку безпосередньо в МВС, не перевіряв. Але, знову ж таки, це має бути не ваш клопіт.
     
  15. Tamada

    Tamada ла-ла-ла

    Відповідь: Закордонний паспорт за 170 грн!

    Постанова апеляційного суду, згідно якого вартість оформленння закордонного паспорта ТІЛЬКИ 170 грн.!!!
    http://reyestr.court.gov.ua/Review/29311769
    Цитати з постанови:
    “Правовий аналіз вказаної постанови КМУ свідчить про те, що платні послуги можуть бути надані за заявою особи, тобто за наявності у неї бажання отримати таку послугу, а не про обов’язковість замовлення такої послуги з метою, зокрема, оформлення паспорту громадянина України для виїзду за кордон.” (щодо 87,15 грн., постанова 1068);

    “постанова КМУ №1098 від 26.10.2011р., на яку посилався відповідач в якості правових підстав для відмови позивачу у видачі паспорту, не регулює правовідносини у сфері оформлення та видачі паспортів громадян України для виїзду за кордон”;

    “особа, яка виявила бажання отримати паспорт, сплачує державне мито у розмірі 170грн. за оформлення та видачу паспорту громадянина України за виїзду за кордон, про що зазначено вище. Тобто, якщо приймати до уваги доводи відповідача про необхідність сплати послуги вартістю 87,15грн., то існує подвійна оплата одних і тих же дій (послуг) відповідача.”
     
  16. Ravlyk

    Ravlyk Well-Known Member

    Відповідь: Закордонний паспорт за 170 грн!

    дуже цікава тема, але сумніваюся, що малоосвітчені в юридичному плані люди зможуть чогось добитися....
     
  17. Tamada

    Tamada ла-ла-ла

    Відповідь: Закордонний паспорт за 170 грн!

    На жаль, це правда. На жаль, держава замість того, щоб нас захищати і допомагати нам, насправді обдурює всюди, де тільки можна. Ще два тижні тому я, як і більшість людей, питав в знайомих, скільки коштує закордонний паспорт і готував "до ста доларів" (в т.ч. на довіреності на дітей). Але випадково натрапив на опис цієї проблеми і попри відсутність юридичної освіти (маю математичну і трішки економічної) за кілька днів вникнув і оф...в від масштабів шахрайства.

    Моя думка: почитавши мої дописи користувач форуму може:
    а) піти моїм шляхом - начитатись, піти далі - вивчити питання глибше (скарги, позови, тощо) і "порвати" тих аферистів "як Тузік шапку"

    б) дізнатись про існування такої можливості і звернутись до зайомого юриста за допомогою. Краще юристу заплатити, аніж невідомо кому невідомо за що.

    в) за відсутності можливості а) і б) - принаймі подратувати працівників служби, полякати судом і раптом пощастить. Або принаймі змусить їх усвідомити обізнаність їхніх "жертв".
     
  18. Donner

    Donner Member

    Відповідь: Закордонний паспорт за 170 грн!

    Влітку я полякав. І пощастило:) Справа була наступна. Потрібно було вписати в закордонний паспорт (мій або дружини) нашу доцю, для поїздки на відпочинок. Прийшов як годиться в органи (на Мартовича), там висять всілякі зразки заяв, перелік документів. Серед них - нотаріально завірена згода одного з батьків на вписання дитини в паспорт іншого. Зробив я ту нотаріальну згоду - 100 грн в нотаріуса. Приходжу до тітоньки-реєстратора, а вона каже, що все одно не впишуть, бо в друужини в паспорті закордонному дівоче прізвище, а дитина - на моєму. В мій вписувати теж не хочуть, бо, мовляв, з іншої області. Ах так, думаю. Ну добре, позмагаємося. І накатав я запит на доступ до публічної інформації на емейл міністерства. Суть запиту: прошу вказати, які закони або підзаконні акти регламентують вимогу про наявність нотаріально завіреної згоди одного з батьків для вписання дитини в закордонний паспорт іншого? Також попросив оприлюднити закони та підзаконні акти, які стосуються виготовлення та зміни закордонних паспортів. Я агрументував це тим, що відсутність в публічному доступі такої інформації провокує корупційні дії.
    Надіслав і забив, не вірив, що щось із того буде. Аж тут за кілька днів телефонує один із начальників обласного ВВіР, делікатно розпитує про суть претензій до їхніх працівників. Я так само делікатно відповів, що до працівників претензій не маю, мовляв, мій запит стосувався лише оприлюднення нормативно-правових актів, я ж хочу знати, де пише, кому і скільки я маю платити, які документи обов'язкові, а які - ваші забаганки. Начальник посопів, і сказав: "Приходьте завтра до мене, ми впишемо дитину". Прийшов, вписали. Щоправда, змусили написати бамагу (для начальства), що я отримав інфорацію і претензій не маю:)
     
  19. aknytsU

    aknytsU волошкова...)

    Відповідь: Закордонний паспорт за 170 грн!

    Планую робити закордонний паспорт. Які документи подавати, я знаю. Не розумію лише що з заявою: треба самій її принести чи ту заяву видадуть на місці? Може хтось просвітить?
     
  20. poputochka

    poputochka Well-Known Member

    Відповідь: Закордонний паспорт за 170 грн!

    Видають на місці бланки заяв. І про замовлення їх послуг, і про видачу довідки про несудимість, і про те, що Ви доручаєте ВВір зібрати і оформити за Вас документи.

    Здавала документи 20.02. Заплатила 437 грн.(462грн. з комісією банку).

    Пишаюсь людьми, які здатні боротись з системою.
    Знаю, що обов"язково, а що ні. Але... Паспорт треба оформити до літнього відпочинку. Оформлення - 45 днів. А я працюю з 8 до 17 щодня. Лише 2 прийомні дні, черги на півдня мінімум. Якщо збирати всі необхідні довідки самостійно, сперечатись з працівниками ВВіру, доводити свою правоту, то, певне можна і добитись тих 170 грн. - лише за бланк паспорту, а час і нерви?
    До речі, нотаріальна згода одного з батьків при вписанні дітей в паспорт іншого не передбачена жодним нормативним актом, але працівники ВВіру її вимагають і вивісили на стенді, в переліку обов"язкових документів, бо як мені сказали "перестраховуються" .
     
    • Смішно Смішно x 1