Наші кредити

Тема у розділі 'Бізнес-леді', створена користувачем Megan, 10 Грудень 2008.

  1. terezka

    terezka котяка-вишивака

    Відповідь: Наші кредити

    далеко не всі після весілля можуть купити собі перераховане вище, комусь і холодильник-пралку за щастя купити зразу, а не в кредит. І, за умови неможливості відкласти, простіше взяти кредит на необхідне сьогодні, і користуватись вже, виплачуючи символічну суму. Переплата, яка можлива, покривається тим, що річ у викоританні.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  2. hrystusja

    hrystusja Well-Known Member

    Відповідь: Наші кредити

    За умови неможливості згідна. А от коли можливість є, лише потрібно зекономити чи місяць зачекати, тоді не зовсім розумію.
    Вже хтось колись писав тут, що коли сімейний місячний дохід практично рівний місячним витратам і тут аварія зламався холодильник, газова плита. Тоді так, неможливість відкласти, йдемо беремо в кредит. А коли усе справне, просто встрілило в голову хочу нове і негайно, хоч можна місяць зачекати і купити без виплати відсотків, такий спосіб життя мені зовсім зрозумілий.
    Особисто в нашій сім"ї не буває таких різких "хочу" і " відразу купив", а потім питання як дожити до кінця місяця. Для мене прийнятне планую, вікладаю, купляю. Кому як зручніше.
    згідна, суджу по власній ситуації.
     
  3. terezka

    terezka котяка-вишивака

    Відповідь: Наші кредити

    мені теж то незрозуміло, тим більше що то не так багато часу

    дивно, де такий відсоток, востаннє оплачувала +300 грн зверху за кредит, то практично за рік використання. А базарні ціни чи в інтернет-магазині дуже часто дешевші за рахунок "сірості" товару та відсутності офіційної гарантії. Себто купив там телевізор, магазинчик закрився - ремонтуй за власний рахунок.
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  4. Фіяна

    Фіяна Творча муза 2013

    Відповідь: Наші кредити

    такого немає практично, техніку можна придбати і в ПП Пупкіна, головне прослідкувати, щоб був правильно заповнений гарантійний талон і був штамп чи печатка продавця і товарний чи фіскальний чек, усьо.
    якщо навіть ПП і магазин чи ятка на ринку закриється, проблем не буде - він ж не ремонтує сам безпосередньо, - для цього є гарантія виробника.
    Особисто я не купую техніку, коли на неї розповсюджується тільки гарантія продавця, для мене вагу має лиш гарантія виробника і наявність сервісного центру чи кількох в межах міста.

    загалом по темі - не підтримую кредитування, - ні іпотечне, ні тим більше споживче, - на умовах та по схемі, діючій у нас та наших реаліях.

    дрібних споживчих кредитів взагалі не розумію - фінансово дуже неграмотно переплачувати суттєво на дрібних речах (в абсолютних цифрах воно ніби то і небагато, але у відсотках ого-го, але люди переважно не рахують і навіть не задумуються про таке)
    он останньо недавно купували соковитискач, то в Фокстроті нам зробили знижку 40% тільки за те, що ми платили готівкою одразу, - на цінниках в крупних магазинах побутової техніки зараз фігурують переважно номінальні "кредитні" ціни.
     
  5. Neverland

    Neverland Well-Known Member

    Відповідь: Наші кредити

    Я особисто кредитами не користуюсь. Є на то багато причин:
    1. Кредити - розмивання фінансової реальності. Вроді гроші і є, а насправді їх нема, відповідно купуєш не по можливостям, з чаом тебе заятгує. Своєрідне рабство психологічне. Знову ж таки є ситуації, коли кредит погасити не можеш, тоді вже ну дуже сумно стає.
    2. Кредити спричинюють ситуацію, коли людина живе в постійному несвідомому зубожінні (але тут без образ будь-ласка), але є один економіст, який гарно описав цю терію, я потім скину лінк. Суть така - треба купувати лише те, що ми можем в мабутьому замінити. Себто мати гроші не лише на товар, але і на його заміну і ремонт. Бо в разі, коли це правило недотримане ми будемо ще більш нещасні, ніж до того: зламався ноутбук, який ми купили, а грошей інший купити нема, а ми звикли вже і відмовитися не можем. Рівень "нещасності" вже більший, ніж був до того, як ми чогось не мали. А з кредитам в цій ситуації взагалі біда, по суті ми не маєм не лише на заміну, а і на сам товар.
    Є ще кілька пунктів, але не писатиму, бо вряд їх зрозуміють.
    Особисто я мала кредитку привату. Користувалась неї не через те, що нема на щось грошей, а просто як карткою, при чому лиш тоді, коли мала чим покрити використане. Але помітила цікаву закономірність: коли закрилу ту кредитку, нрошей витрачаю менше, користуючись лиш дебетовою своєю.
    І цілком розумію, що всім хочеться машини-квартири. Ну ми теж не маєм їх і нічо. Я не можу користуватися не своїм майном, а для мене кредит - не моє, поки не виплачу. Краще вже відкласти, чесслово.
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  6. grajynia

    grajynia миється в бані

    Відповідь: Наші кредити

    скиньте, дуже цікаво. Я після прочитання книг Бодо Шефера цілком змінила свою думку про кредити, після того не тільки фінансова ситуація змінилась, але й стала якось почуватись інакше (до того мала відносно дрібні споживчі кредити, але кілька)
     
  7. KAPUCHINKA

    KAPUCHINKA Well-Known Member

    Відповідь: Наші кредити

    на яку суму було +300? порахуйте всі проплати за "послуги", страховки і т.д. то будете мати 45-50 %. Я прораховувала десь два роки тому кредит в "Кредобанку" на побутову техніку, то в мене вийшло щось чи то 43 чи то 47% та й не всі товари дешевші за рахунок "сірості" от так для прикладу порівняйте ціни на дзеркальні фотоапарати в Цифровичку, Фокстроті і MOYO. Різниця таки суттєва.

    ---------- Додано в 12:56 ---------- Попередній допис був написаний в 12:45 ----------

    особисто я теж проти кредитів, але іпотечне якраз підтримую, бо вважаю таки доцільнішим платити той кредит, але в результаті таки отримати квартиру, ані ж все життя винаймати квартиру.
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  8. terezka

    terezka котяка-вишивака

    Відповідь: Наші кредити

    рахували, переплату я уже озвучила. Жодних +50% нема.

    буквально на днях порівнювала, різниця є, просто у декого гарантія 1 місяць, у когось пів року, а у декого - повністю офіційна на два роки.
     
  9. Holly

    Holly Moderator

    Відповідь: Наші кредити

    Та яка різниця які відсотки, які переплати, якщо людині підходять умови кредитування? Головне мати можливість сплачувати той кредит. Я за те аби все купляти за готівку, та на жаль інколи наші можливості не відповідають нашим бажанням. Серед знайомих маю багато прикладів. Для когось кредит був реально останнім виходом, а хтось набирав бездумно, а потім думав з чого віддавати. Але то їх справа, я то не лізу
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  10. KAPUCHINKA

    KAPUCHINKA Well-Known Member

    Відповідь: Наші кредити

    Та ніякої, якщо людина вирішила брати кредит. Я просто написала, що споживчий брати краще, дешевше. Правда там і вимоги трохи інші, то і довідку про доходи треба надати, і перевірку банківська служба безпеки проводить, і чекати треба якийсь час, поки рішення буде, а у магазині можна просто так оформити, за годину. Але якщо сума не 1000, а до прикладу 8000-10000. то таки зекономите. Тут головне не спішити, а все добре продумати і прорахувати.

    ---------- Додано в 09:26 ---------- Попередній допис був написаний в 09:22 ----------

    ви б відсоток озвучили, бо +300 грн. це дуже умовно. якщо взяли 600, то таки переплатили, а якщо 6000, то умови вашого кредиту непогані, це якщо ви платите згідно графіку. (то тоді той кредит десь під 15% вийде, а таких вже дааавно нема.)

    ---------- Додано в 09:31 ---------- Попередній допис був написаний в 09:26 ----------
     
  11. Фіяна

    Фіяна Творча муза 2013

    Відповідь: Наші кредити

    Ну так, для людини, котра не заморочується, не вміє або не хоче рахувати гроші, й справді жодної різниці нема)
    Як он хтось писав вище – є бажання і крапка.

    Хіба зекономлена сума переплат та відсотків недостатньо мотивує відмовитись від кредиту і покупки зараз і вже і зачекати трішки? Особисто я ще жодного разу не знайшла жодних плюсів в споживчому кредитуванні. Може просто я надто гостро сприймаю пересічну фінансову безграмотність, бо є економістом за освітою.

    можливість сплачувати кредит має бути не головним, а другорядним.
    Головним логічно мають бути сухі цифри умов - відсотки, терміни, переплати, додаткові зобовязання, і аж ніяк не платоспроможність - можливість сплачувати суму Х щомісячно.

    Частково міф. Іпотечне кредитування було більш-менш вигідне тільки на початках.
    В ті часи дельта "орендна плата – щомісячні виплати по кредитних зобовязаннях" була майже нульовою, головно за рахунок меншої вартості житла в розрахунку за кв.метр площі, ну і відсотки були адекватнішими.
    А після того, як ціни поповзли вгору, оренда житла якийсь час і паралельне накопичення своїх власних засобів, - більш розумний з точки зору фінансів варіант, за окремими виключеннями, звісно.

    звичайно є різні життєві обставини та ситуації, але приймаючи важливе фінансове рішення, дуже раджу тимчасово вимикати емоції та бажання і вмикати здоровий глузд і внутрішній калькулятор -

     
  12. KAPUCHINKA

    KAPUCHINKA Well-Known Member

    Відповідь: Наші кредити

    але нереальний, на жаль. скільки ж то треба відкладати. то хіба дітям заощадження лишити щоб вони далі докладали, але знову ж інфляція. та й з кредитом не легше, виходить не менше ніж 1000 у.о. в місяць треба сплачувати, мало хто собі таке може дозволити, але все ж це є реальніше ніж відкладати. бо то ж і жити десь треба, а оренда зараз теж доларів триста коштує (((
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  13. Фіяна

    Фіяна Творча муза 2013

    Відповідь: Наші кредити

    спостерігаю реальний приклад чоловікового близького друга – у 2007-му році мав певну суму на руках, вирішив використати її як перший внесок і придбати житло в кредит. Ми з чоловіком його дуже застерігали – детальніше пояснювали йому фінансову недоцільність, малювали йому схеми подальшого фінансового планування та примноження власного капіталу. Згідно найпесимістичніших прогнозів він мав би самостійно придбати своє житло (таке як він планував) через 10 років -
    в розрахунках ми закладали 200 у.о. на оренду;
    різницю між орендною платою та кредитною платою, на яку він погоджувався підписатись ми пропонували заощаджувати;
    а наявні кошти, котрі він планував витратити як перший внесок, ми пропонували також використати для додаткового примноження - інвестицій).

    Потім ми просили його не підписувати кредитний договір з кабальними умовами, і намагались знайти йому кращий варіант, він не мав часу чекати – в результаті таки вліз в кредит на 30 років з просто жахливими умовами. Тепер реально живе від 1-го числа до 1-го і тільки й плачеться всім, що сам підписав собі 30 років "умовно"(

    але чомусь тільки недавно, після 5-ти років виплати кредиту, він раптом порахував самостійно, що він вже повернув 57% тіла кредиту (в абсолютних величинах, не згідно договору), а віддавати ж прийдеться ще 25 років, і якщо віддасть усю суму – то заплатить 400% від суми по факту, і це без щорічного обов’язкового страхування.

    більше того, якщо б він прислухався до порад друзів та знайомих тоді і не взяв кредит, він би вже одразу ж після кризи придбав собі такий самий або й кращий варіант самостійно, бо ціни якраз на той тип житла, суттєво впали.

    І таких сумних прикладів серед знайомих безліч( - розуміння ярма приходить, на жаль, після того, як воно вже на шиї(
     
  14. Neverland

    Neverland Well-Known Member

    Відповідь: Наші кредити

    Ну та що ви хочете, ера консьюмеризму зараз. Всім головне мати вже і зараз все, а задумуватися - це свідомо від чогось відмовитися зараз, а хто ж так хоче?
    Я от вже писала про приватівську кредитку. Я її закрила дихаю легко, бо в мене там ліміт ніби і невеликий був, я її переважно в супермаркетаю користала, але реально неможливо триматися жінці, коли щось побачиш, грошей зараз на це нема, але ж ніби і є (кредитка) і все, попались. А те, що потім живеш у боргах - то вже не думаєш. А з дебетовою класно - поклала рівно стільки, скільки заклала на "їжу" і більше всілякого непотребу "потрібного" не купиш.
     
  15. KAPUCHINKA

    KAPUCHINKA Well-Known Member

    Відповідь: Наші кредити

    Фіяна, я з вам повністю згідна. Кредит на повну суму це звичайно дуже проблематично, а якщо врахувати що банки дозволяють собі змінювати відсотки, видумують всякі нюанси з рахунками то взагалі аут.

    Але ми теж брали кредит, здається у 2007 також на житло. Правда нам просто бракувало грошей. І після довгих-довгих сумнівів ми таки наважилися. Поясню чому. Нам бракувало 10 тис. кредит тоді був під 13 %. розрахували ми його чи то на 12 чи то на 15 років. Місячний платіж виходив щось 200 дол. У нашому випадку означало оренда=кредиту (ну плюс мінус). Крім того коли ми хотіли купувати свою квартиру то новобудови коштували щось по 900 у.о. за метр, а вторинне житло від 1400. Це означало, що на гроші, які залишилися після ряду поцедур купівлі-продажів, ми ті метри, які належали моєму чоловікові могли обміняти, на суттєво більшу площу (на сьогоднішній день ціна вторинного і первинного житла практично однакова)
    Звичайно, ми могли ті гроші покласти в банк і повідкладати, але на той час ситуація була така, що ціни дуже стрімко росли, тим більше перед очима був приклад співробітника, який мав гроші на двокімнатну квартиру, але дуже перебирав, все йому було не те, і в результаті тих грошей, йому потім вистачало хіба на кавалєрку. От тому ми і наважилися.

    Чесно скажу, не знаю як кому, а мені кредит, то морально дуже важко. Ми віддавали його по максимуму. Залишали необхідну суму на життя, а все решта несли у банк. Про відпочинки, розваги і т.п. мова навіть не йшла. Була мета максимально швидко то все віддати. Потім 2008 долар з 5 став 8. в результаті у гривневому еквіваленті, ми були винні мало не більше ніж позичили. В мене був шок. Але з цієї ситуації я винесла, що якщо брати кредит, то тільки у тій валюті у якій отримуєш дохід. Кредит ми вже погасили, звичайно я розумію, що нам прийшлося за той кредит банку добряче заплатити, звичайно на період віддавання того кредиту про якісь ремонти не могло бути мови (чоловік майже все робив сам, і то дуже повільними темпами) і ми років п*ять жили всі на купу. у мене і досі замість люстри лампочка ілліча і ще багато чого недоробленого. Але на сьогоднішній день ми маємо свою квартиру. Нехай однокімнатну, але свою. Хочете вірте, хочете ні, але я вважаю, що ми зробили дуже правильно )))
    Ну і ще додам, що наше житло ціни не впали.

    ---------- Додано в 09:39 ---------- Попередній допис був написаний в 09:00 ----------

    Ото написала, перечитала, та й думаю, і як ми на то наважилися, і як ми вмудрялися на той кредит стягуватися ))) Навіть не знаю чи зараз би погодилася на таке. Воно то легко говорити коли вже все позаду )))
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  16. Vyruchalochka

    Vyruchalochka Member

    Відповідь: Наші кредити

    В мене знайома в 2004 чи 2005-му році взяла квартиру в кредит на пл.Ринок, але вона брала не для себе, а відразу почала здавати подобово...
    Я була від неї в шоці, коли вона мені то розказувала...Але факт лишається фактом -оренда перекривала мало не 60-70% платежів по кредиту, правда вона всеодно жила дуже скромно той період...
    Настала криза, фірма, де вона працювала, накрилась мідним тазом - а в неї джерело доходу залишилось.
    Крім того, вона, знаючи англійську та німецькі мови, поставила свій бізнес на дуже серйозний рівень -багатомовний сайт, можливість обслуговувати іноземних туристів.
    Орендувала кмітлива дівчина (27-28років) довгостроково ще кілька квартир на пл.Ринок, привела їх до ладу -і горя не знає...
    На той момент, як ми познайомились, вона не працювала більше 2-х років, живучи в своє задоволення.
    Її історія -це класика інвестування по Кіосакі в правильний актив

    Про що ця вся моя проза? -Кредит кредиту "рознь" як кажуть росіяни.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  17. Rona

    Rona Мама-йожик

    Відповідь: Наші кредити

    то вирішальна фраза, бо переважно кредити беруться для пасиву (іпотека в т.ч., щоб мати де самому жити, а не здавати житло в оренду)
     
  18. Matvijko

    Matvijko Мамуся в декреті...

    Відповідь: Наші кредити

    Потребую поради. Хто брав кредит на житло? Можливо можете порекомендувати банк з вигідними умовами? Знайшли підходящу квартиру, але коштів, звісно таких великих нема. Буду вдячна за коментарі.
     
  19. Bulavka

    Bulavka Можу приколотись, вколоти, підколоти...

    Відповідь: Наші кредити

    Співробітниця має кредит на житло в Альфа-банку. Нажаль, більш ніякої інфи про це не маю.
     
  20. Mazerati

    Mazerati Well-Known Member

    Відповідь: Наші кредити

    Рекомендую самим сходити в декілька банків, розказати свою фінансову ситуацію і розпитати про умови. Ми брали кредит 3 роки тому. То лише один банк погодився нам його надати і то з коломийками, при тому, що брали невелику суму ще й на короткий термін. Умови були не дуже.