Перші дні життя дитини

Тема у розділі 'Немовлята', створена користувачем Імель, 30 Вересень 2013.

  1. Імель

    Імель Модератор в декреті Команда форуму

    Перші дні життя дитини - з моменту народження і до досягнення 28 днів життя!
    Про ГВ, сон, горщик, підгузники, хвороби, харчування, вагу, щеплення, ванночки, свекруху, маму і сестру чоловіка - ідемо в існуючі тематичні гілки! :banned:

     
    Останнє редагування: 5 Лютий 2014
    • Подобається Подобається x 1
    • Зе бест! Зе бест! x 1
    • Інформативно Інформативно x 1
  2. Amilada

    Amilada Well-Known Member

    На створення нової теми мене наштовхнула замала кількість інформаціі зібраної в одному місці.
    Хочу знати як поводиться дитина в пеші дні.
    Як за нею доглядати, чи можливо це здійснити без нагляду медперсоналу?
    Що є нормою, коли варто бити на сполох, чого варто остерігатись?

     
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  3. Irysochka

    Irysochka Well-Known Member

    Відповідь: Перші дні життя дитини

    Цікава тема - підтримую!
    Також цікавить, які книги читають мамусі по вихованню дітей, по психології дітей до 1р.?
    Особисто про здоровий спосіб життя і деякі аспекти доголяду за дитиною я почерпнула з книги Комаровського "Здоров’я дитини і здоровий глузд її родичів", а от книг про розвиток дитини до 1р., її виховання щось не знаходила.
     
  4. natorella

    natorella Well-Known Member

    Відповідь: Перші дні життя дитини

    найкраща книга - то спілкування з мамами, котрі мають позитивний досвід
    бо книжка-то одне, вживу воно краще

    шо саме вас цікавить?
     
  5. cjomcjomka

    cjomcjomka Content - fairy

    Відповідь: Перші дні життя дитини

    Діти в перші дні життя поводяться по-різному. В залежності від того, як пройшли пологи, та і зрештою, тому, що діти - то теж дуже різні люди :)
    мені дуже сподобалось питання про те, чи можливо доглядати за щойнонародженою дитиною без допомоги медперсоналу. Справді, трапляється, що молода мама чомусь вважає, що вона "все робить не так", а насправді, доглядати лялю самостійно - можна і треба, адже ніхто краще за маму не знає, чого малюся хоче. А хоче дрібне - небагато. На ручки, молочко, гігієнічні всякі потреби. Все це втілилось в мамі, тому ляля постійно хоче маму. Не хоче дурачка, не хоче грітись під сотнею ковдр на окремому ліжечку. Хоче цьоматись, різноманітно обійматись-гладитись, хоче, щоб на кожен писк мама тулила до себе і щось у вушко шепотіла, заспокоюючи.
    Важливо - не панікувати від дитячого плачу. Бути спокійною і готовою допомогти - носити в різних позах, допомагати пукнути-покакати, постійно пропонувати груди тощо. Спокійно. Вірити і знати, що ми маємо абсолютно все для новонародженого і можемо йому допомогти. Ну і не боятись дитинки - не боятись взяти, не боятись поцьомати-обійняти. Більше контакту для більшого порозуміння :) НМСД, в перші дні нічого іншого і не треба.
     
    • Подобається Подобається x 6
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  6. Fistawka

    Fistawka Well-Known Member

    Відповідь: Перші дні життя дитини

    Мені здається, що той страх присутній тільки до народження дитинки:)
    Коли моя сестра народила малого, я на той час була на 8 місяці вагітності. Коли побачила малого, то мене охопив шок, бо ж воно таке манюнечке (хоча малий родився середьостатистичною дитинкою по вазі)!!! І я так і не наважилась її малого взяти на руки:)
    Відтоді я довго переживала як буду доглядати за такою мацьопою. Але коли народила, то навіть не задумалась як то дитину правильно взяти, як підгузник змінити, як переодіти. Якось воно само прийшло і все природньо виходило. Інстинкти:)
     
    • Подобається Подобається x 2
  7. Імель

    Імель Модератор в декреті Команда форуму

    Відповідь: Перші дні життя дитини

    :banned: [mod] не тут! є теми відповідніші! [/mod]
     
  8. Olka Sherolka

    Olka Sherolka розпатлана посиденька

    Відповідь: Перші дні життя дитини

    а я і не думала що мені потрібна буде допомога медперсоналу у догляді за дитиною в перші дні - сама роздуплилась як підмивати-перевдягати, до годування готувалась майже всю вагітність (читала, на курси різні ходила), тому допомога мені і не була потрібна, та і ніхто не пропонував, а я сама і не просила. Здоровий глузд, логіка і материнський інстинкт - велика сила. Ну і спокій - треба вірити в свої сили і не боятись.
     
  9. Fistawka

    Fistawka Well-Known Member

    Відповідь: Перші дні життя дитини

    :)
    Точно-точно:) То ж дитинка! Людина. Хіба людині потрібен медперсонал для щоденного догляду?:)
    Та і не захочете ви, щоб хтось з медперсоналу вам допомагав))
    Я в пологовому в медсестри малого з рук видерла, як та взяла його, щоб до педіатра на огляд занести. Після того вже мою дитину ніхто не брав самовільно. Тільки питали чи сама принесу. Воно так рідненьке і найдорожче з перших же секунд, що серце завмирає, як хтось чужий його бере на руки:)
     
  10. Amilada

    Amilada Well-Known Member

    Відповідь: Перші дні життя дитини

    Питання про догляд поставила не чітко.
    Якщо наприклад малятко народилось, і все у нього і породіллі добре, чому в пологовому їх тримають декілька днів? Якщо одразу ш рушити додому, як визначити, що з дитиною все добре? Якщо народити вдома, як по новонародженому зрозуміти що йому нічого не бракує?

    З різних дописів вичитила, що дитятки то червоніють, то жовтіють. То в них якось одразу пуповина відпадає. А як ту пуповину не одразу перерізають, то малятко не кричить. Що вони самостійно не регулюють температуру тіла, як його не перегріти чи не захолодити?
    Цікавлять якісь конкретні параметри, як у дорослих, температура тіла, характер виділень, колір шкіри і т.п.
     
  11. cjomcjomka

    cjomcjomka Content - fairy

    Відповідь: Перші дні життя дитини

    температура - в нормі до 37.4
    не перегріти - основна задача. Дитина народжується у світ, готовою до температурних адаптацій. Мамське бажання погріти малюсічку треба задовольняти, гріючи теплом власного тіла (у слінгу, наприклад, чи лежачи шкіра до шкіри).
    про перерізання пуповини і про те, як кричать - кричать всі по-різному, і у різних розповідях про пологи можна прочитати, що одна дитина кричить, щойно народиться голівка, а інша народжується - і лише крехтить. Різні люди :)
    пуповина якось одразу не відпадає :) у ПБ є практика - відірвати пупочок, який скоро має сам відпасти. І то погано, звісно, моєму старшому так зробили. Меншенького виписали з пуповиною, вдома за пару днів все потрошку відпало без жодних наших зусиль, і някої мороки з зеленками не було.
    про перебування в ПБ - маєте право піти під розписку додому після закінчення раннього післяпологового періоду.
    Не памятаю, з якого конкретно віку діє "тест мокрих пелюшок" - норма пісяння з частотою 10 разів на добу. Але якось мої хлопці того тесту і не потребували, бо обидва і пісяли багато, а Сергійко і какав порядно. Важливо, щоб немовля нямкало маму стільки, скільки воно хоче. Тоді і зайво досліджувати виділення потреби не буде.
    При однаковому терміні, на якому народились обоє, Дмитрик був жовтуватий, а Сергійко - темно-рожевий. Ну якось теж питань не виникало...
     
  12. Brenda

    Brenda Member

    Відповідь: Перші дні життя дитини

    Ви знаєте, дівки, то певно кому як. В мене питання виникали, я боялась підійти до дитинки, поміняти ій памперс, зробити ій боляче :girl_blush2:
    Мені стидно признаватись, але я спочатку пару раз просила медперсонал поміняти памперс моій дитині і переодягнути іі, бо я дуже переживала, руки тряслись, боялась, щоб нічого дитині не зробити поганого... Звичайно, зараз я думаю, яка я дурна і перстрашена, але тоді я так не думала...
     
  13. semgalka

    semgalka New Member

    Відповідь: Перші дні життя дитини

    А я перші рази в роддомі, кожних пів години дивилася чи сухий памперс. Потім найстрашніше було для мене - це перевернути дитину "пасти коники". Але медсестра каже: склади ручки дитинки навхрест і перевертай. І так я ще глянула як вона то робить, а потім освоїлася.
    Хоча маю свою дитину, недавно будучи в знайомих, в яких двотижнева дитинка, я не ризикнула взяти її на руки, бо боялася. Тож з власного досвіду скажу, що боязнь взяти дитину на руки буде завжди. Але кожна мамуся для своєї дитини буде найкращою доглядальницею, адже вона буде відчувати вашу любов.
     
  14. Olka Sherolka

    Olka Sherolka розпатлана посиденька

    Відповідь: Перші дні життя дитини

    та всі напевно були такі, от в мене була фобія що якщо не притримувати дитині голову - щось страшне станеться. Так і підтримувала, перелякано, поки малий в два місяці не підняв високо голову. Вже потім до мене дійшло що він непогано тримав голову і в 2 тижні, але це помічали всі, крім мене, а все через свої страхи:)
     
  15. Багіра

    Багіра Well-Known Member

    Відповідь: Перші дні життя дитини

    не сказала б що було важко в перші дні, але привикати довелося)
    єдине що далося буквально недавно то одягати одяг через голову:) в перші дні я б це точно не подужала отак з первістком, тому весь одяг був на застібки вздовж тіла
    а потім свалу не було, бо почали носити одяг на 3-6 місяців, а бодіків на застібки такого розміру ніде не було)))
    і чоловікові непросто було призвичаїтися правильно малого брати - що треба притискати до себе, а не тримати так ніби дитина сидить на руці))) але нічо, з часом прийшло

    читайте відповідну літературу, дивіться повчальні відео, спілкуйтеся з мамами, підіть на курси майбутніх мам
    а взагалі - дуже добре, що цікавитеся тим вже, бо багатьох цікавлять більше пологи, а далі якось буде.. а далі буває непросто від незнання, хоч може то індивідуально)
     
  16. buhgaltersha

    buhgaltersha електровіник

    Відповідь: Перші дні життя дитини

    А мій брав малу як рознос - на витягнуті руки, одна під шию, одна під попку... і то довго, до 2 місяців, мабуть
    І в мене виникали, і багато. Памперси, правда, із нашої трійки (мама-свекруха-я) міняла лише я, вони дивились на них, як на НЛО, але от що робити з коліками, які в малої почались на 2 (!) же день - в мене викликало легку паніку. Та і поради того ж хвальоного медперсоналу... часом добре псували мені життя. "не вздумайте пеленати дитину" - а в мене донечка найкраще засинала, якщо ручки спеленати... "міняйте памперс перед кожним годуванням" - ага, я навіть перший час так і робила, аж смішно зараз: дитя голодне верещить, а я не цицю даю, а памперс біжу міняти, руки-крюки, швидко не виходить, ще й часом штани-повзуни змінити, вона ще більше нервується, верещить... ну і ще таких парочка порад, зараз не згадаю.
    Я вже мовчу, що виписали нас з жовтою донечкою на 5ий день (КР), кожен день на обході я питала: чи не занадто вона жовта? - а мені -"ноги не жовті - знач, нормально". Нікому і в голову не прийшло аналіз зробити, покласти під лампу... І в 1 місяць (!) моя доця мусила пройти 5 (!) крапельниць, щоб якось збити білірубін під 300.
     
  17. Sankasan

    Sankasan Руда мама

    Відповідь: Перші дні життя дитини

    В мене давно, ще 10 років назад був практикум з племінницею своєю. Я приїхала після сесії, і все літо допомагала сестрі з дитинкою. тобто з дитинкою я була з 2х тижневого віку.( до сих пір пам'ятаю закакані пеленки, перу в тазіку на вулиці, бо каналізації нема) Не знаю чому, а от на рахунок брати на руки, переодягати - взагалі не боялася ні тоді, ну і тим паче зі своєю. В пологовому мені запропонували переодягти дитину, а я така, та я в принципі вже...чекати вас, чи що...:) Проте були очі на мокрому місці, коли кололи дитині Вітамін К....
    На рахунок досвіду вже мамусь. ну тут треба бути дуууууууууже обережною. Поради читати та слухати, та треба вчитися відчувати самостійно. Я звісно ще не експерт, але за місяць з моєю крихіткою, я вже розрізняю її плач, вже знаю як допомогти коли коліки, яку зарядку вона любить, що не любить. на курсах нам таку штуку сказали, що інтуїція мами то найголовніше. От заплакала дитинка, і перша думка яка прийшла до голови - так і є. Перевірила, спрацювало:) досить складно налаштуватися і не панікувати, особливо, як наприклад в мене, був постійний потік сліз перші 2 тижні, щось так мені плакалось. тоді і дитинку не чуєш...
    і майже всі мої знайомі Мамочки кажуть так: то важко до 3х тижнів( перший варіант), потім до місяця, потім до 3х місяці, потім до півроку і т.д. В кожного свій досвід.
    на рахунок температур та кольору. В мене дитина народилась фіолетовою, такий гарний відтінок:) за декілька хвилин - стала рожевою. Після пологів спала 7 годин, температура була 37.
    З моїх особистий порад: не забувати протирати всі складочки!!!в мене маська любить поспати на моїх грудях, то головка пріє за вушками. БУла ситуація, тому тепер постійно всі складочки перевіряю.:girl_blush2:
    А ще я вірю, що чим спокійніше пройде ваша вагітність, тим спокійніше буде дитинка. І приблизно який режим був у вас з малечею, десь так і буде потім.
     
  18. jalla

    jalla Прогрес року 2013

    Відповідь: Перші дні життя дитини

    Я така зі старшим малим була. Вже дуже боялась йому нашкодити. А на руцях носити- мені увесь час здавалось, що ношу його не правильно. В пологовому просила медперсонал допомоги взяти, переодіти, бо ота "бовтающаяся" голова. Як ж я того боялась.))). Мені ніяк не вдавалось її правильно притримати.
    Дома старалась сама. А тут свекруха під боком увесь час рипіла, що треба брати дитинку "на рівненько", тобто дитина мала бути рівна як струна і увесь час на руках в горизонтальному положенні, в вертикальному боронь Боже. І тільки я малого брала, відразу купа зауважень і стогонів. Те саме з перевдяганням "ой, важай ручка, ой важай ножка..." , "ой, та полегше, ой, не перевертай його так, ой не тріпай ним так"))) В мене тоді навіть комплекси понаростали, типу нікудишня мама, ні взяти ні передіти дитину нормально не може.
    Ото дурне...:)
     
  19. MarichkaR

    MarichkaR Well-Known Member

    Відповідь: Перші дні життя дитини

    Про памперс в мене була інша ситуація, наділи його як дитинка народилася вечером влизько 5 години і я додумалася в нього подивитися і поміняти аж зранку біля 7 години :girl_impossible:. Дитинка мирно спала і мені чисто з голови вилетіло, що він може вже наповнитися, а про меконій я просто забула в той час. Не буду описувати, що в ньому було коли переодягала і яка була дупця дитинки. Після того випадку я дивилася кожні пів годинив памперс близько тижня, ніяк не могла заспокоїтися.
    Ой, і я плакала в цей період, так щось себе жалко було. Ніби все в нас добре, всі здорові, молочко було, дитинка їла, проблем аж таких не було, а я плачу. З того стану мене вивів чоловік і ще те, що ми живемо самі.
    І мені таке лікар неонатолог говорила, але я міняла після їди, доця б не дала себе переодягти :girl_crazy:.
    Справді, все залежить від дитинки. Ми також руки пеленали, набагато краще після цього спала. Хоча під час вагітності, як мені таке казали, то я була дуже проти :girl_nea:.
    Так і є. Завжди так і робила!:girl_yes:
     
  20. fiesta

    fiesta Well-Known Member

    Відповідь: Перші дні життя дитини

    А я вагітна читала книжку і ще маркероммалювала: як мити дитині очка дупцю сладовчи; коли масаж; як купати - як в школі. А тоді сиджу і думаю: ЯК то все встигнути? Коли? ...???
    А принесла маля до хати - і все стало на свої місця.
    А ще в пологовому доня раз покакала при медсестрі і та мила дупцю під краном. Як жабенятко. Мені так сподобалось. Я теж потім так мила. Сама певно б не додумалась до того...