Дитина та сучасні електронні пристрої

Тема у розділі 'Маленькі бешкетники', створена користувачем innamorata, 2 Травень 2014.

  1. innamorata

    innamorata Well-Known Member

    Переглянула розділ і наразі такої теми не знайшла.
    Як ви ставитеся до користування дитиною сучасних електронних девайсів? От десь в просторах інтернету натрапила на інформацію, що за кордоном батьки підтримують, навіть стимулюють розвиток дитини в даному напрямку. Я досі ставилася до цього досить обережно. В основному з огляду на здоров"я очей і власне залежність від таких пристроїв. Але зараз задумалася, а чи правильно я роблю обмежуючи йому доступ до тих речей? (може б то давати не на довго, з певною регулярністю до прикладу, а не раз в місяць як зараз). Малий на даний момент чудово знає як розблокувати телефони/планшети, знайти потрібну програму(якось так вийшло що там є багато дитячих розвиваючих програм, типу про форми, кольори, тваринок і багато іншого), запустити її, побавитися і т.д. Може самостійно подзвонити татові.
    З одного боку, ніби нічого поганого - на планшеті є лише програми корисні для нього, розвиваючі, а з іншого - забрати потім від нього той девайс то ціла біда, зчиняє просто неймовірний крик, тому планшет потрапляє до його рук вкрай рідко.
    Поділіться досвідом, матусі. Чи користуються ваші діти такими речима?
     
  2. uliana

    uliana Well-Known Member

    Відповідь: Дитина та сучасні електронні пристрої

    Ми не забороняємо. Мала чудово,бережно користується планшетом, дуже любить складати пазли. Чоловік закачав багато розвиваючих програм. Єдине,що мала нефанатично любить планшет☺є то є,нема,то нема...в сестри малюк просто марить комп'ютером,телефоном,тому обмежують доступ.
     
  3. Nola

    Nola Member

    Відповідь: Дитина та сучасні електронні пристрої

    і у нас те ж саме, тільки єдине що помітила, коли малий зацікавиться якоюсь звичайною іграшкою, то сам виключає мій моб. з його грою (дуже любить гратись у "мишеняткову абетку") а от якщо йому сказати, що досить під час гри то починаються такі плачі:girl_impossible:
     
  4. Charmel

    Charmel Well-Known Member

    Відповідь: Дитина та сучасні електронні пристрої

    Ми теж не забороняємо, тому напевно і не фанатіє, а спокійно ставиться. Картинки разом розглядаємо, ігри типу ферми - хто як мукає, квакає, гавкає - дуже любить. Але коли виключаю жодної реакції, легко переключається на інші заняття. Телефони теж полюбляє, найбільше любить їх кидати - оце проблема, бо вже і в мене і в чоловіка тріщини на екрані(
    Йому рік і місяць, підросте напевно перестане кидати)
     
  5. panikvarts

    panikvarts Well-Known Member

    Відповідь: Дитина та сучасні електронні пристрої

    Скажу зі свого досвіду. У нас планшетом дитина почала користуватися десь в 2 роки. І спершу воно дуже невинно виглядає: кульки потріскати, пазли скласти, якісь буквочки поскладати і всяке таке. Це нас дуже виручало десь в дорозі, наприклад. Або вдома, коли навулиці холодно, а бавитися разом мамі/татові неохота. Але скажу, що це недобре. Краще б дитина тинялася від стіни до стіни, ніж складала щось там на планшеті/телефоні. Це, по-перше, викликає залежність. Хоч і в 2 роки, і зараз, в 3 роки, моя дитина може віддати мені планшет, коли я її про це попрошу, але тільки, якщо я запропоную разом побавитися чи піти погуляти. Але тим не менше я бачу, що воно її все одно затягує. Мабуть, недоречно робити висновки, коли дитині рік чи півтора, бо дитина в тому віці ще не докінця усвідомлює, що це за "звір" і скільки там можливостей. А з віком розуміння більше, залежність також більша.
    Ще хочу сказати, що це не дуже добре впливає на дрібну моторику, а розвиток дрібної моторики в тому віці є дуже важливий. Це зовсім дві різні речі скаладати пазли на планшеті і вживу. Моя мала дуже добре скаладє пазли на планшеті, але вживу з цим виникли проблеми, хоча спершу такого не було, бо хоч вона і знає, де має бути пазл, вона спершу не розуміє, чого він не кладеться рівно,а його треба запихати, крутити і т. ін.
    Я була б з тим дуже обережною. Це все добре часом, але коли в міру. З другою дитиною я б тих помилок не повторила. Надіюся на літо, що ми зможемо проводити весь день навулиці і про планшет забудемо.
     
    Останнє редагування: 2 Травень 2014
  6. Рибка

    Рибка Well-Known Member

    Відповідь: Дитина та сучасні електронні пристрої

    Да-да-да.
    Наш пупс також почав бавитись планшетом десь в 2 з копійками... Побавився, набридло, поклав, віддав старшим. Зараз, коли йому вже 3 - то виглядає зовсім не так спокійно. Він вже знає, де скачати, як проінсталювати, якщо треба (то більше на ноуті)... ніби просить пограти одну, а за той час купа ігор нових скачаних, всі перепробувані, деякі видалені, які не сподобались (бувало пару разів, що видаляв і ігри старшого, потім той "м'явкав", чого я не дивилась. А в принципі планшет і давався для того, щоб його трохи відволікти, поки я щось на кухні роблю..).
    А забрати планшет - теж не просто, причина може бути - як вище писали, або йдемо гуляти, або планшет розрядився (ту то взагалі "желєзний" аргумент).
    Тому в нас тепер планшет часто "на ремонті". Тоді малий взагалі про нього не згадує. Тобто залежність тільки коли він в полі зору. Що вже тішить. Але....
     
  7. oksumoron

    oksumoron Active Member

    Відповідь: Дитина та сучасні електронні пристрої

    Поділюсь своїм досвідом на рахунок племінника мого чоловіка! Йому зараз 11 років і дитина не випускає з рук ні на хвилину ( !!! Я не перебільшую, їсть навіть так) має або телефон мами (яка йому закачує і купує ігри) або нінтендо ( також треба вічно купувати ігри), а вдома лише комп'ютер!
    Дитина нагло залежна! Зараз навіть і не думають його обмежувати, ледве відволікається поїсти, то мус включити телевізор!
    Найгірше, що дитина нервова, сприймає ці ігри занадто серйозно, може розплакатись! А найстрашніше, що в нього проблеми з читанням, дитина не вміє говорити, так щоб його було зрозуміло! Він обрізає фрази, або не може їх закінчити!
    Я з жахом дивлюсь на цю дитину, бо мене лякає цей вплив ігор! Нажаль, це ще і чудовий приклад, як батькам буває лекше зайняти дитину чимось іншим, коли вони без настрою бавитись!
    Повністю неможливо відділити дитину від технологій, але обмеження потрібне!
     
  8. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Відповідь: Дитина та сучасні електронні пристрої

    користувались. Дуууже дозовано (15 хв мультик), але і цього на мою думку забагато. Вже не користуємось. Телевізором, ноутом, телефоном і айподом я користуюсь коли вона спить, або не бачить, або дууууже сильно занята. Дитина стала менш збудлива.

    до певного віку можливе. Чим варто скористатись.

    стаття в тему
     
  9. Gloria Tempus

    Gloria Tempus Well-Known Member

    Відповідь: Дитина та сучасні електронні пристрої

    я проти раннього знайомства діток з різною сучасною електронною технікою. дитина ще встигне тим набавитись пізніше, тому я не поспішаю, бо негативу (тієї ж залежності) у 2-3 річному віці більше, ніж користі. моя дитина тільки знайома з сенсорним телефоном (і то тільки у формі "мама, дай поцокати). на ноутбуці, може, тільки фотки чи мультик деколи дивитись, якщо я включу. ніяких планшетів та ігор на компі! ті ж пазли складаєм вручну (у нас їх багато!) і я помічаю, що моя дитина вже із 25 частин здатна пазл скласти.
     
  10. Akina

    Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

    Відповідь: Дитина та сучасні електронні пристрої

    Я проти всіляких планшетів, телефонів, комп’ютерів для малих дітей. Дуже надіюся що моя дитина почне знайомства з такою технікою вже ближче до шкільного віку, і то я буду суворо контролювати час проведений за компом. Одна проблема – чоловік не підтримує мою категоричність. :ireful1:
    А я знаю про що говорю. Комп’ютер в нашій сім’ї з’явився ще на початку 90-х, коли про домашні ПК в нашій країні ще ніхто не чув - мій тато був інженером-електронщиком і сам їх збирав, писав програми. Звичайно, ігри тоді були не такі як зараз, а простіші – всілякі змійки, пакмени, поле чудес. Мій менший брат повзав і слинив клавіатуру, грати в ті ігри він навчився швидше як говорити. І з того нічого аж такого доброго не вийшло – так, зараз він програміст, але настільки «дикий» - з людьми не спілкується, в футбол грати не вміє і найулюбленіше проведення дозвілля для нього – то онлайн ігри. :gamer:
    Згадайте наше дитинство – з ранку до темна ігри в дворі. А де сучасні діти? Сидять і грають в футбол на планшетах. Звичайно, в наш час знайомити дітей з комп’ютером потрібно, але не у якості іграшки!
    Моя думка – складати кубики, гортати паперові книжки, грати в піжмурки і самому вигадувати для себе ігри для дітей ЗНАЧНО корисніше ніш згорбившись сидіти на дивані і тицяти пальцями в планшет. А те що ті ігри такі ніби-то розвиваючі - то дурниці і "відмазки" для батьків, яким простше тицьнути дитині планшет ніж сісти і разом з сином скласти пірамідку. Маю знайомого хлопчика, йому скоро 4 роки, практично не говорить, зате батьки дуууже тішаться: "він такий розумний - сам собі ігри вміє скачувати":girl_sad:
    Особисто для мене комп’ютерні ігри і для дітей, і для дорослих – це спосіб вбити час, замість того щоб провести його з користю.
     
  11. Багіра

    Багіра Well-Known Member

    Відповідь: Дитина та сучасні електронні пристрої

    дуже цікава і потрібна тема
    я от теж противник технологій до 2 років
    але от цікаво в них якось розписано, від 0 до 2 нічого, від 3 до 5 можна стільки то.. а від 2 до 3? якось важко мені зрозуміти початок дозволяння, певно збільшення дуже поступове...
    читаю статтю і задумалась, стільки мамочок зараз вже в декілкьа місяців включають дитині якісь розвивалки по телику, "маленький енштейн" чи як воно називається
    невже вони створені для таких мацьоп?
     
  12. Usmishka

    Usmishka Well-Known Member

    Відповідь: Дитина та сучасні електронні пристрої

    Я підтримую думку про шкідливість гаджетів дітям, особливо дошкільного віку.
    Так, у нас теж все це є, інколи я даю пограти, але рідко, в основному планшет для перегляду мультика, і то максимум 15-20 хв.
    Реально, я пару раз дала дитині. 5 років пограти в обід на планшеті більше пів години 2-3 дні підряд - результат жахливий, вона стала нервовіша і не хотіла віддавати мені його в руки вже на 3 день - тобто була вже залежність. Відповідно, експеримент завершився.
    Сучасні діти якось взагалі мають меншу фантазію, тому я практикую прислухатись що дитині подобається і розвивати в тому напрямку.
     
    • Подобається Подобається x 1
  13. Balu

    Balu Member

    Відповідь: Дитина та сучасні електронні пристрої

    Я категорично проти таких забавок для дітей. Реально, яке дитинство може бути, якщо окрім екрану компа, планшета чи телефона ніц не видно? Була в мене слабкість, дозволити малому побавитись на стаціонарному компі брата в танчики онлайн. Я зробила це тільки для того, щоб його погодувати. В нього дуже складно з їжею. Щоб корисне в нього щось запхати, то тре цирк з ведмедями і клоунами. Ну от наготувала я йому щось, просила-просила, ніяк не хотів, тільки сказала про танчики, все - тарілка пуста. Але то того не вартувало. Три години істерики, три дні брат сидів без компа в його присутності, розповідаючи, що зламався комп. І стосовно планшета. В мене такого чуда нема, мені ноута і телефона більше, ніж достатньо. Але є планшет в мого колишнього чоловіка. Благо, бере він до себе дитину два рази в місяць (доречі, бере в обід суботи, а привозить в неділю зранку, але то в іншу тему). І от дитина там той весь час бавиться планшетом. А потім два тижні всім розказує, які там ігри є. Раз дзвоню спитатись, чим вони займаються. Татко відповідає: лего збираєм. Кажу: оо, ти купив лего. Він: та ми на планшеті.... Ну то що вже казати. І повертається звідти весь час дуууже знервований.
     
  14. jalla

    jalla Прогрес року 2013

    Відповідь: Дитина та сучасні електронні пристрої

    От я не розумію тих всяких розвивалок. Нашо? Дитина прекрасно розвинеться сама і не треба пришвидшувати події всякими фігнями. На вулиці з болота коники ліпити- чим не супер розвивалка:girl_crazy:, принаймі на противагу телику, ноуту, чи т.п., якраз то.))

    І ще, я категорично протів,коли дітки чуть не з двохрічного віку сидять з компами і цокають якісь ігри, при чому самі батьки їх туди садять. От не повірю, що дитина сама до цього дозріває і проситься.
    Мій чотирирічний Святик навіть в уяві не має, що на компі є якісь ігри, які він може бавитися сам.
    З мультиками проблем не маєм, може трошки подивитися, але його самого вистарчає на 5 хв від сили. Шило не дає.:girl_crazy:
    На мою думку дітки повинні ганяти по вулиці (чим більше, тим краще), копати м"яча, бавитися в активні ігри, а не сидіти в приміщенні і цокати щось на компУтері.
    То дорослому башню зносить від всяких ігор онлайн, а що вже казати про не зрілу дитячу нервову систему.:girl_impossible:
     
  15. Рибка

    Рибка Well-Known Member

    Відповідь: Дитина та сучасні електронні пристрої

    Ну тому що є різні ситуації. Мій старший також не знав, молодший знає, бо є в сім'ї дорослі діти, які займаються на ноуті чи на планшеті.
    Трохи треба. Зараз інший час, ніж був колись в нашому дитинстві. Просто до того треба ставитись з розумом і робити дозовано і в свій час.
    Зараз в школі, наприклад, вимагають знання багатьох комп. програм. Звичайно, простих, типу Ексель, Ворд, Пейнт.. але звідки тому другокласнику їх знати, якщо дитина прийшла до школи без уявлення, як з тим планшетом чи комп'ютером працювати. І ніхто на уроці не сидить і не бавиться з кожною дитиною, пояснила вчителька раз і все. То що від самої вчительки також залежить - то це ясно..
    Але загалом - це як дитина, що йде до школи, має мати поняття про букви та цифри.
    Зараз інший час, інші вимоги.. Потрібно пристосовуватись, я вважаю. Тим більше вже йде мова про інтерактивні дошки...і тому подібне....
    Звичайно, не в 2 роки на компом на цілий день. А так, як я вище писала, годинку-дві 2-3 рази в тиждень - нормально.
     
  16. Sera

    Sera Я хотіла не зовсім так. Та це те, що я хотіла.

    Відповідь: Дитина та сучасні електронні пристрої

    Мультики малий побачив тільки після трьох років. І то тільки про машинки\поїзди. А ну і ще якогось котика любить.
    Все.
    Інколи дивиться зі мною рецепти на ютубі- то дуже файно на нього вплинуло, бо тепер сам кличе мене щось цікавеньке з них готувати.
    Побачив в тата на мобілці шахмати. Трохи вдвох пограли. В результаті цього тижня малий випросив шахмати в Ашані. Моєму щастю грр немає меж. Ну не люблю я ті шахмати ще з малку))). Та що поробиш- краще пограю з ним в реальні ніж він зрозуміє, що можна грати і самому на девайсах.

    Статтю прочитала. Як на мене то і години в день для трилітньої дитини то багато. Але добре, що то не критично. Бо інколи мабуть треба і ту годину дати.
     
  17. Akina

    Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

    Відповідь: Дитина та сучасні електронні пристрої

    Про те й мова - дитина має сприймати комп"ютер не як іграшку. Можливо як джерело інформації (теж контрольовано, дозовано і з певного віку), чи пристрій для певних функцій - як то перегляду відео чи фото.
    Дуже сумніваюся що діти які збирають пазли на планшеті вміють користуватися Вордом чи Екселем :girl_wink:
    Коли моя дитина йтиме в школу з Майкрософт офісом я її ознайомлю. А от знати що на ноуті можна грати в танчики чи гонки йому зараз геть не потрібно.
     
  18. goldgirl

    goldgirl Well-Known Member

    Відповідь: Дитина та сучасні електронні пристрої

    дякую за темку! часом я теж маю суперечливі ситуації, і для мене ця проблема стоїть гостро в сім'ї... на жаль.
    чоловік у більшості випадків дозволяє і комп, і смартфон, я забороняю, даю рідко коли, принаймні обмежую, як можу. з компом добилася того, що доступ обмежений спеціальною програмкою, це допомагає. є дозволені за графіком години, я можу на власний розсуд блокувати доступ і частіше.
    Заради справедливості скажу, що донька - просунутий користувач, вільно користується скайпом, "пише" повідомлення, знає, де знайти фото на компі, вміє коректно вимкнути комп. про ігри і мультики я вже мовчу... вона свідомо припиняє перегляд мультиків чи ігри на користь іграшок та спілкування зі мною, рухливих забав, але періодами і не може відірватися. я свідома того, що буває, я дозволяю сидіти в мультиках, якщо мені терміново щось потрібно зробити і часу не вистачає. і знаю, що це неправильно, тому вкрай рідко так роблю.
    помітила, що моментами важко знайти аргументи, щоб дитина спокійно сприйняла заборону чи обмеження, тому стараюся переключати її увагу на реальне життя і переконую чоловіка щодо небезпеки, яка таки, на мою думку, існує.

    ---------- Додано в 14:19 ---------- Попередній допис був написаний в 14:13 ----------

    тут двояко - залежить що показувати. є певні тварини, як наприклад, чи явища, які дитині запросто можна показати в якомусь відео або зображенні, чого не зробиш в реалі. проте, навіть ті ж мультики - їх краще дивитися разом і обговорювати, щоб винести з них якийсь урок, ніж дати дитині дивитися годину підряд самій. і тут теж дуже залежить, що саме переглядати.
    а в іншому цілком згідна, дрібну моторику не розвинеш повністю за допомогою клацання по планшету чи клавіатурі. хоча володіння мишкою може й плюс до того, що поступо дитина вчиться користуватися засобами праці в майбутньому.
     
  19. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Відповідь: Дитина та сучасні електронні пристрої

    ага, а потім дитина показує на плямисту собаку і каже що це корова, бо ж на екрані картинки одного розміру. На корову можна в реалі звозити глянути, а гепарда потім показати або в Африці, або в гаджеті, але в більш свідомому віці.
     
  20. Princess

    Princess Well-Known Member

    Відповідь: Дитина та сучасні електронні пристрої

    напевно неприродньо, щоб у сім'ї, в якій всі працюють із гаджетами - дитина була від них ізольована. але і неприродньо, щоб це було єдиною формою проведення часу.
    як з пердприкормом: дитина їсть те, що їсть сім'я, з певною корекцією (наприклад, алкоголь). дитина може, в тому числі бавитись, із технічними пристроями, але з обмеженням і по часу, і по змісту. однозначно потрібно вчити тому, що мають бути межі, що потрібно більше часу проводити з рухливими іграми, надворі, з іншими забавками - це ж зрозуміло. але позиція повного уникнення - не знаю чи вона виправдана у сучасному світі. і навіть не тому, що "у всіх інших є", а тому, що це ж реальна зручність: вміти скористатись тим чи іншим гаджетом.

    ну і як рахувати: електронна книга, наприклад, в яку категорію потрапляє? та і з іграми-забавками не однозначно. а "справжній" пістолетик з танчиками?

    стосовно "норм" для малюків, теж не все просто. деякі норми розроблялись з позиції "випромінювання" від моніторів, які встигли значно змінитись з часу розробки норм (та й саме поняття не однозначне - від звичайної розетки це саме випромінювання більше, ніж від сучасного монітора).
    проблема нинішньої техніки в тому, що око людини не призначене для такого напруження, яке виникає при роботі з монітором: практично непорушний близько-сфокусований погляд на джерело світла, і при цьому значна концентрація уваги, що спричиняє надзвичайно рідке кліпання. в результаті око банально пересихає - тому важливі часті перерви, бажано на свіжому повітрі (і це актуально не лише для малюків, але й для їхніх мам). виникають фізичні проблеми із поставою та кистю руки, яка працює з мишкою (хоча нинішні пристрої міняють цю тенденцію на проблеми з пальцевими суглобами). ще є питання іонізації та гігієнічності пристроїв. і пунктів, за якими можна остерігатись техніки дуже багато, але будь-якої техніки: електричного підігріву підлоги, праски, пилососу - тому треба бути поінформованими і пильними, але не панічно наляканими, а то так і до печер можна скотитись.

    за нормами для школи учень 2 класу може проводити не більше 15 хвилин за комп'ютером на день. до 11 класу ці норми поступово зростають, і не перевищують 50 хвилин роботи на день.

    інша річ - психологічні норми, як знову ж не можуть бути універсальними, бо різні діти по-різному реагують. потрібно спостерігати і не допускати перезбудження, і тим більше залежності (хоча ясно, це дуже індивідуально і складно вловити межу - простіше заборонити).

    але, я вважаю, це схильність до "фанатизму" - притаманна певному типу характеру, і не так важливо, до чого саме у дитини є "нездорова" реакція - її варто нормалізувати якимись іншими заняттями. бо це нормально, що є хобі, яке захоплює. і нормально, якщо цим хобі є ігри. але ненормально, коли будь-яке хобі є абсолютним пріоритетом

    ---------- Додано в 15:17 ---------- Попередній допис був написаний в 15:15 ----------



    ---------- Додано в 15:19 ---------- Попередній допис був написаний в 15:17 ----------

    (хочу написати великими літерами) - це де????