Традиція святкування дня народження

Тема у розділі 'Забава аж до рання', створена користувачем Virchuk, 14 Серпень 2014.

  1. Virchuk

    Virchuk Well-Known Member

    Кожного року перед ДН мене мучить запитання - звідки взялась звичка святкувати день народження.
    Чому має бути забава і купа гостей? Чому в цей день не вітають маму, яка тебе народила?
    Як ви святкуєте свій день народження?
     
    Останнє редагування: 14 Серпень 2014
  2. Музик

    Музик Мартуська

    Відповідь: Традиція святкування дня народження

    ооо, мене це теж дуже цікавить. чому подарунки не їй дістаються?
     
  3. Муська

    Муська Well-Known Member

    Відповідь: Традиція святкування дня народження

    Ніколи не цим не задумувалась, поки в самої діти не народились. Насправді в мами таке ж свято як і у дитини. Але переважно мама цей день(як і попердній) провидить на кухні готуючи святковий стіл, то так і получається, що свято не в неї.
    Я і сама вже задумуюсь над тим, щоб окрім самого уродинника , треба привітати маму і подарувати квіти.
    Останні п"ять років, своє ДН як такого не святкую. Святкуємо ДН малого, який народився за 3 дні до мого. Гості приходять вітають і малого, і мене одночасно(наперед).
    Чоловікове ДН цього року не святкували взагалі(стіл не накривали, гостей не запрошували), бо чоловік не хотів святкувати(якраз був Майдан і було якось не до святкування).
    Треба дякувати Богу, за ще один прожитий рік. Старші люди так і кажуть.
    А хто його знає, що буде завтра. Тому і збираються близькі і друзі, щоб відсвяткувати.
     
  4. lilochok

    lilochok Well-Known Member

    Відповідь: Традиція святкування дня народження

    Я вважаю, що день народження, то моє свято. І не повинна я стояти на кухні два дні готувати, і не повинна розважати гостей. Намагаюсь в цей день робити те, що я люблю, а люблю я подорожувати, отож, планую цікаву подорож на цей день
    А рідні і друзі вже потім приходять вітати (на чай з тортиком)
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
    • Подобається Подобається x 1
  5. Virchuk

    Virchuk Well-Known Member

    Відповідь: Традиція святкування дня народження

    воно то так, але це можна робити і без застілля.
    Я чого питаю - мене перед ДН часто питають - як будеш святкувати. А в мене ступор. Я не впевнена, що ДН завжди дорівнює застіллю, шашликам, ресторану. Чому у нас так вкорінилась ця звичка?
    Цікаво як святкували ДН в давнину.
     
  6. zetta

    zetta Well-Known Member

    Відповідь: Традиція святкування дня народження

    А в мене є традиція не святкувати свого дня народження , ніколи нічого не печу , не готую і нікого не запрошую . А в друзів і в чоловіка є традиція святкувати мій дн ) самі організовують .
     
    • мімімі мімімі x 1
  7. Муська

    Муська Well-Known Member

    Відповідь: Традиція святкування дня народження

    Можна. Мої батьки також не святкують. Але якщо, наприклад, хтось прийде привітати особисто(а не по телефону), то мама обов"язково чимось пригощає.
    Гарна традиція :) , треба взяти на замітку.
     
  8. Tutuka

    Tutuka Well-Known Member

    Відповідь: Традиція святкування дня народження

    Більше люблю день народження чоловіка і іменини малої (святкуємо її іменини і за два тижні день народження), бо тоді до нас приходять друзі, які не напрягають. З ними однаково добре незалежно від того, чи їдемо на шашлики, чи сидимо на підлозі довкола журнального столика з тортиком, чи навіть якщо щось там не вдалося, кінця світу не буде.
    От вже коли на ДН малої приходять наші батьки і брат чоловіка з родиною, почуваємося як на екзамені: на мені кухня, на чоловікові вилизування хати. На момент, коли збирається кохана родина, вже нема ні сил, ні настрою святкувати. А цього року, то й взагалі сумно, бо мої мама з татом розлучаються.
     
  9. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Відповідь: Традиція святкування дня народження

    воно і не дорівнює

    мммм довго пояснювати ще довше шукати, а мені лііінь
    двома словами - їди було завжди впритик, і коли не впритик, то вже свято. От і святкували спочатку саму к-ть їди - Новий рік починався після збору врожаю. О типу перше свято з застіллям, а далі пішло-поїхало...
     
  10. Naama

    Naama Добре, коли реальність краща за мрію

    Відповідь: Традиція святкування дня народження

    Ми з чоловіком наші ДН святкуємо вдвох.
    Зазвичай це щось таке романтичне, на що ніколи не хватає часу у звичайні дні.
    Вечеря у якомусь цікавому ресторані, і вечірні прогулянки містом.
    Цього року будемо святкувати вже у трьох, але традиції не поміняємо))
     
    • Подобається Подобається x 1
  11. Нюта

    Нюта Well-Known Member

    Відповідь: Традиція святкування дня народження

    Я теж мама, моїй дитинці ще нема року. Тому святкую кожен місяць. І для мене це свято. Добре було б і мені подарунки отримувати в день народження сина, але якщо б вітали мамів то синочки ніколи б не отримували подарунків.
     
  12. lyanysya

    lyanysya Well-Known Member

    Відповідь: Традиція святкування дня народження

    Як ще була менша, в нас на кожне свято купа родичів, гостей дома, стіл ломиться від страв)) ми таке любимо).
    А тепер своя сімя, багато діток повиростали - вже не ТО. Свій день народження несвяткую взагалі! ЧОловіка - як коли), но зато до дня народження донечки - готуємось на повну)
     
  13. Montmartre

    Montmartre Well-Known Member

    Відповідь: Традиція святкування дня народження

    У мене з сином ДН в один день, поки маленький - святкуємо разом, подарунки отримуємо окремо:) запрошуємо завжди всю родину :) чоловік так з 20 виходить)))

    На дн мужа робили цього року фуршет на подвірї для родини і знайомих, компанія немала зібралась:) маю надію це стане традицією:))
     
    • Подобається Подобається x 1
  14. Kandya

    Kandya Well-Known Member

    Отже, організація ДН (чи застілля)@Rosynka вчіться)
    Кілька днів перед ДН я пишу 3 папірчика, такі малюсінькі:
    1) меню
    2) список продуктів
    3)що і коли плюс-мінус 2 години треба зробити

    Отже, голубці, холодці, крученики, м"ясо по-французьки, борщі і фашировані риби виключаємо відразу. Присвячувати кілька годин одній страві? Ні! Зрештою, фаршировану рибу можна на ДП замовити.

    Першого я не варю, як правило та юшка -- причіпи кобилі хвіст. Ну п"ють, але так, щоб в задоволення -- то ні.
    На гаряче -- традиційно пюре і або м"ясо тушене (5 хв роботи) а вчора курок на пляшці (пляшки не мала, то на півлітову банку всадила) спекла (теж 5 хв роботи). До того можна купити кишки. Повторюю -- купити, а не самому півночі натягувати, ну і до кишки можна капусти втушити (то теж не довго робити). Всьо, з гарячим вирішили.

    Солодке. Перепробувавши різні варіанти подачі солокого я дійшла до того, що достатньо одного великого торта. (колись брала два менших -- для різноманітності, ще печиво, і сирник, і навіть галяретку по креманкам розливала -- то тільки зайвий час витрачати. ДН -- це спілкування, а не нажирання і показування "яка я господиня". Хочеш десерту -- йди у кондитерську).
    Отже, торт. Можна спекти (я на свій ДН пекла бесквіт із фруктами -- то не довго), можна купити: чи на ДП, а вчора, наприклад, я у "Вацаку" купувала.

    Салати. Вчора в мене було Олів"є (у нас є ситечко -- то чоловік крише то все за 20 хв, ще 15 хв займає чищення картоплі і моркви, тобто тазік олів"є робиться максимум година, а не півдня)

    Ще був салат, забула як він у піцерії "Челентано" називається, а в мене він називається: "Корейська морква". Короче, шарами, як на шубу: варене куряче філе шматочками, майонез, корейська морква, майонез, яйце натерте, майонез, сир голанський натертий зверху. Корейську моркву, зрозуміло, ми купуємо, а не самі робимо -- то дві тарілки салату за 10 хв робляться. Зрештою, таких "шарових" салатів дофіга рецептів є, і робляться вони дуже швидко, і стіл гарно прикрашають.

    Ще у мене є улюблений салат, вчора його не робила (забула, але завжди на п"янки роблю, вже чоловікові на ДН зроблю). Отже, всі продукти ріжемо такими не маленькими кубиками -- і заправляємо майонезом. Інгредієнти бажано не викидати і не міняти -- бо буде не той салат: куряче філе, гриби (можна з банки, а я просто в соленій воді варю печериці), яйця, цибуля, сир голандський, свіжий огірок, маринована кукурудза.

    Моя коронна страва -- мариновані печериці. Отже, чистимо кілограм печериць, розрізаємо на 2-4 частини, даємо 70 грам олії, 50 грам оцту, 70 грам води, чайну ложку солі, столову -- цукру, перець, лавровий лист -- і на найменшому вогні варимо годину (в рецепті написано 15 хв, але мені такі напівсирі не подобаються). Потім остажуються у цій юшці, зливаєте на друшляку і -- в салатник. Додаєте цибулі і вже більше нічим не заправляєте.

    Закуски. Тарталетки в які сирки плавлені із часником наклала. І сирні кульки-рафаело. Канапки з ікрою. Сирна нарізка. М"ясна нарізка (колись я бавилась у господиню, то і м"ясо запікала, і паштет печінклвий робила, і шпондер із часником, а тепер все купила у "Родинній ковбасці -- і є).

    І взагалі тих нарізок можна кілька: м"ясна, сирна, рибна, морепродукти, овочі, кисле асорті, фрукти.....

    День перед можна виділити півгодинки і посмажити чи то печінку, а вчора у мене була риба смажена.

    Усьо. Ще кампот варила. Порахуйте, скільки у мене тарілок було: дофіга, на 2 столах місця не було і то при тому, що більшість страв лише на одній тарілці були. І я взагалі не напряглась.

    п.с.І хліб теж ізаний купуйте -- купу часу економить.

    п.п.с. Мій чоловік якось так трохи нервувався, що гостей напросила, а нічого особливо не роблю і боявся, що буде стіл пустий. Я знаєте що зробила "для масовки": взяла зробила лід і в кожну ту льдинку поклала пелюсток троянди, а в другу -- по чорничці. І от такі гарні льдинки -- у салатницю, і в неї -- графінчик із горілкою. Красота! Тільки місця на цей девайс на столі уже не було -- то на підвіконні стояло
    --- дописи об"єднано, 17 Грудень 2015 ---
    @Rosynka
    --- дописи об"єднано, 17 Грудень 2015 ---
    Якщо що -- то столи у мене невеличкі: 60 на 120 см
     
    • Подобається Подобається x 9
    • Корисно Корисно x 1
  15. Adeo

    Adeo Active Member

    Вам пам"ятник треба поставити.

    В нас колись теж так всі дн святкувалися - велике застілля, купа страв. Тепер, бачу, ці традиції потрохи зникають, 2-3 год в кав"ярні з мінімально-серднім меню, або шашлики десь на природі, якщо тепла пора.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  16. Lionn

    Lionn New Member

    декілька років тому святкував дні народження як звичайно - з великим меню, бюджет розтягували досить сильно, але якось потім уляглося само по собі, можна на приклад кудись поїхати, але щоб просто сидіти за столом - такого вже нема