Психологія харчування

Тема у розділі 'Смачний тарільчик', створена користувачем Маруся-мама, 15 Вересень 2010.

  1. littlebird

    littlebird Well-Known Member

    Ну, до молодець мені дуже далеко. Я коли була в декреті, також не переїдала. Постійно була в русі, не було часу нудьгувати і щось жувати. А як вийшла на роботу, то почався жор.
    Тут ще потрібно додати, що я, так як і ви, завжди була худою. В їжі себе не обмежувала, завжди вага була до 49 кг. В школі, інституті я навіть комплексувала через свою худорлявість. Тому можливо легше кг скидати. Для мене головне виробити правильні привички у харчуванні. Зараз уже не можу їсти і не поправлятись. Все таки уже за 30(
     
    • Тупо! Тупо! x 1
  2. Samarta

    Samarta New Member

    А якщо встановити для себе "вихідний день" - один раз в тиждень дозволяти собі згамати щось таке недозволене, щоб не почуватися обділеною? Може воно стимулюватиме в інші дні бути більш совісною? :pardon:
     
  3. EineGuteFrau

    EineGuteFrau Два з половиною чоловіки і я - щаслива сім'я:*

    Може)
    Але також дуже добре вплине на метаболізм) зробить йому "встряску" і трохи активізує.

    Надіслано від мого Redmi Note 3, використовуючи Tapatalk
     
  4. Alstroemeria

    Alstroemeria Well-Known Member

    Тут все індивідуально, думаю, якщо вмієте харчуватися інтуїтивно і не зриватися з подальшого здорового харчування, то такі "вихідні дні" особливої шкоди не принесуть. От я не вмію і для мене ефективніше і простіше взагалі виключити певні продукти з раціону. А для того щоб виключити, доводиться взагалі забути про їх існування на довший час (кілька місяців чи пів року) і чекати поки не очистяться смакові рецептори (тоді якщо і спробую, то "заборонені" продукти зовсім іншими видаються на смак). Мене взагалі по доброму дивують люди, які точно знають що хочуть з'їсти в даний момент. Наприклад любить колега солодке і сьогодні має його в зоні досяжності, бо в когось з колег день народження, але не хоче і не їсть. А завтра, приміром, захоче і побіжить за смаколиками не зважаючи на погану погоду.
    А я от абсолютно всеядна і якщо сама собі не встановлю якісь заборони на певні продукти, то їстиму саме те, що є в так званій зоні досяжності в певний момент і абсолютно не замислююся чого хочу. Наприклад можу їсти гречку щодня (бо так треба, бо вона "дозволена", корисна, безглютенова) і вона мені не зовсім не проїдається, але я не знаю чи люблю її.:girl_crazy: От в дитинстві точно не любила ні гречки, ні домашнього сиру.
    Нещодавно бачила фрагмент якоїсь передачі по ТВ, то там розповідали про психологічну дієту. Визначали психологічну причину зайвої ваги кожному учаснику (страх, тривога, бажання все контролювати) і встановлювали кожному окрему "дієту". А я взагалі худну тільки в стані спокою (от влаштувалася на нову роботу, вже рік балансую в стані тривоги з приводу справляюся/не справляюся/втратила навички і т.д. і +7 кг забезпечено. Зрозуміла, що в мене певний набір страхів і тривог і перестати контролювати все (в тому числі і власний раціон) я не можу.:girl_blush2: Тут вже до абсурду дходить, бо таке враження що якщо я сама не встановлю собі певні рамки в харчуванні, то побіжу і напхаюся всяких заборонених смаколиків, наче мале дитя. Але то вже мені, певно, в тему про психосоматику пора.:girl_blush2:
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  5. Samarta

    Samarta New Member

    Я собі постановила, що нe вживаю картоплі, вжe місяць нe ім, якось взяла ложeчку п’юрe до рота - і воно дійсно вжe мeні нe смачнe. Алe з цукeрками та домашньою випічкою цeй номeр нe проходить - всeодно смакують. Нe уявляю навіть місяця бeз солодкоі поблажки, а пів року взагалі...
    Якщо ви пропрацювали вжe цілий рік - то точно з усім справляєтeся. Можeтe бути впeвнeні :girl_yes2:
     
  6. Vinnytska

    Vinnytska люблю....

    Я так і живу) В суботу-неділю дозволяю собі шматок раю, навіть по активності фудфото в інсті пік саме на вихідні. Але коли ти в системі, тобто, здорове харчування є стилем твого життя і ти смакуєш даними продуктами через те, що тобі це подобається, то заборонених і не захочеться настільки багато, що на понеділок вийдеш в плюс. Із таких у мене-солодка домашня випічка і море чорного шоколаду.
    Я на Великдень в плюс не вийшла))М'яса не їм, із солодощів пасочка, брауні з чорного шоколаду і домашні трюфельні цукерки)
     
    • Подобається Подобається x 1
  7. littlebird

    littlebird Well-Known Member

    Ох ті пасочки. Я за свята поправилась на 1 кг і все завдяки пасочкам. Їла все в міру, а от з пасками вийшов перебір. Сама пекла сама їла, ну не можу я спокійно жити якщо знаю, що на кухні стоїть паска. Вони моя слабість.
     
  8. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Тут глухо, а попередні допис явно не по темі. Ох-ох, важко бути інтуїтивним їдцем в світі дієт.

    Це я так, тему піднімаю. Раптом комусь треба. Мені треба.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
    • Корисно Корисно x 1
  9. Vittoriya

    Vittoriya Well-Known Member

    Зараз взагалі важко, і самій харчуватись, і дітей годувати. Бо все не так і все не то, молоко зле, біла мука зле. Ну просто чарівні боби лиш істи...
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
    • Подобається Подобається x 1
  10. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Це точно )))
     
  11. Freedom UK

    Freedom UK Well-Known Member

    Та ну?
    Чарівні боби - зле. Як Вам така інформація?
    ;)

    Не знаю, наскільки то інтуітивно, але стараюсь наперед готувати їжу в порціях, бо інакше не рахую і не перебираю сильно... Якось треба постійно памятати, що їжею маю смакувати, повільно.
     
  12. Vittoriya

    Vittoriya Well-Known Member

    То буде наступна хвиля :girl_haha: я чесно спробувала той знаменитий чіа пудинг... хм, що вам сказати. от такий облом і я не розумію, з чого така шуміха навколо того всього. Воно хіба фотогенічне усе, ну але то якраз тренд, фуд блогери і так далі...
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  13. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Я тут ще побуду адвокатом янгола (хто ж мене вижене), почистити пропоную голову. В найкращому сенсі цього слова. Я в дзені не переїдаю, і їм що хочу (тобто організм дуже чітко каже що йому зараз треба).
    --- дописи об"єднано, 18 Грудень 2018 ---
    Та то все мода і маркетинг.

    Та чіа росте в Мексиці, може в Мексиці воно ще нічого, а поки до нас допливає через океан, то вже таке чіа, як я дівка. Краще з‘їсти миску гречки і будеш чіа чічка.
    --- дописи об"єднано, 18 Грудень 2018 ---
    Як казав мій знайомий - «головне щоб ти здоровенька була», якщо вам допомагає більш вдумливо харчуватись, то готуйте в порціях.
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Корисно Корисно x 1
  14. cjomcjomka

    cjomcjomka Content - fairy

    Ото ти в яблучко!
    Я-то думаю ,що пишу в -60 :) Голову помию ззовні - і візьмуся чистити :)

    По темі. в дзені не переїдаю навіть я.
    але є ще інша крайність - коли від напрягу їсти не можу взагалі.
    В ту стєпь теж не хочу
    Миколай принесе мені термос для їжі, і ми з Лідією будемо носити на роботу страшно корисний обід :) На завтра вже варганимо гарбузовий суп-пюре.
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Зе бест! Зе бест! x 1
    • мімімі мімімі x 1
    • Корисно Корисно x 1
  15. Kroshka Enot

    Kroshka Enot Well-Known Member

    Поговоріть зі мною.
    В мене порушення харчової поведінки, і я сама не можу дати з тим ради.
    Далі буде багато тексту, ховаю під тег.
     
    • Подобається Подобається x 3
    • Інформативно Інформативно x 1
  16. HOPIC

    HOPIC Well-Known Member

    Я за красиво.
    Красива фарфорова тарілочка з улюбленою виделочкою , з тканинною серветочкою і страва притрушена пармезаном (починаємо з пів звичної порції макарошок і нормальної порції салату), жодних гаджетів і приємна розмова - і для мене це 100 % працює в наїданні. А ще як не я то подавала на стіл.. (момент подавання, а не готування, для мене критичний, зрпзу скачу як квочка і переїдаю)
    Що порадити коли стрес- не знаю, бо я просто галопуючо набрала один розмір одягу за місяць.
     
    • Подобається Подобається x 2
  17. Kroshka Enot

    Kroshka Enot Well-Known Member

    дякую. Так і намагаюся. На роботі свіжонатертий пармезан - то трохи анріал, але я перестала їсти з лоточка. Перекладаю їжу в тарілку і дуже стараюсь по змозі відключати комп.
    А вівсянка моя (єдиний хатній прийом їжі в будній день) - на гарній тарілочці, посипана родзинками.
    А якщо серйозно, то в мене красивий посуд, стараюсь красиво викладати на нього страву, ніж-виделка, коханий муж навпроти. Тобто в домашніх прийомах їжі умова "красиво" виконується.
    Ви така кришталево-тоненька, що, підозрюю, Вам один додатковий розмір точно не пошкодив?
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  18. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Все кльово крім останнього пункту. Рахування - це шлях в нікуди. Туди ж носіння в лоточках (знаю-знаю, сорі). Тому що те що ви хочете і те що є в листочку може не співпадати, і захочеться догнатися.

    З хорошого: отой момент коли ви розумієте, що вже ситі (навіть якщо далі їсте) - він безцінний. Можна спробувати торгуватись. Я сита, але хочу другу порцію, і я її з‘їм - через 5 хв. Потім спробувати відтягнути ще раз на 5хв. Якщо не відпустило - з‘їсти.

    Про відмову від телефону під час їжі - це моя блакитна мрія. Ну тобто я рідко їм з телефоном, але хочеться часто.

    І швидко не буде. 18 років вам встановлювали програму. Видалятись буде довго.

    Броннікова мені місцями дуже суперечлива.
    --- дописи об"єднано, 11 Березень 2019 ---
    Я з телефона, цитувати незручно.
    Коментую останній абзац.

    Вам би спочатку розібратись з красиво-некрасиво «пошкодив-поміг кілограм/розмір».
     
  19. Kroshka Enot

    Kroshka Enot Well-Known Member

    Я ніколи не рахувала калорії до того, і це рахування - явище тимчасове. Воно свою функцію вже майже виконало.
    Я вже усвідомила і поставила на шальки терезів ті ж умовні 4 зоряних сяйва і цілу грудку улюбленого сиру брі. Не знаю, чи надовго, але щось якось магазинних солодощів стало хотітися менше (включається "задня" думка).
    Я зрозуміла, чому часом після обіду за годину знов дикий голод (бо в мій "робочий" лоточок вміщається 60 г гречки і 60 г риби, або 100 г гречки. Навіть з урахуванням салату, цього є замало для основного прийому їжі).

    Мені дуже подобається ідея. Я від сьогодні це спробую впровадити.
    мені теж нелегко дається. Але в цьому питанні прогрес справді є.
    Мені б знайти підходящий для мене шлях. Щоб воно "зайшло" і не було при цьому відчуття, що я себе гвалтую.
    бо по хорошому, я давно почала задумуватись над тим, що мене такий стан справ не задовільняє. І спроби видряпатись теж давно роблю.
    Але все одно час від часу планка падає.
     
  20. HOPIC

    HOPIC Well-Known Member

    То мені?
    Ходячий перфекціоніст гатішитися не може новій посуді. З миски емальованої нахлипуюся, з люмінарку наїдаюся, з фарфору смакую кожен шматочок.
    Якщо діти не бють один одного, так взагалі супер, я сконцентрована на їжі, а не наборі калорій
     
    • Зе бест! Зе бест! x 1