проблеми зі спанням

Тема у розділі 'Немовлята', створена користувачем duncan, 4 Серпень 2007.

  1. Emmy

    Emmy Прямую до мети

    Ще вичитала, що може бути брак кальцію в організмі, може здати аналіз для перевірки? І що якщо в кімнаті недостатньо темно, то менше виробляється гормон сну. То дійсно так, чи в перли? Спимо з настольною лампою.

    --- дописи об"єднано, 13 Березень 2017 ---
    Я про безпробудно навіть і не мрію, мені б зменшити кількість прокидань хоча б до 3-4. Дякую за книгу, почитаю)
     
    • Подобається Подобається x 1
  2. бетменша

    бетменша Well-Known Member

    я вас не потішу. моєму майже 2, а 3-4 прокидання є тільки в першій половині ночі. правда потім якийсь час спить кілька годин і потім вже ранкові зависання. але загалом ситуація краще. такі періоди як у вас теж пам"ятаю. це все зуби + незріла нервова система через яку дитина і так погано спить і коли то все накладається, то капець. але у нас вже давно такого не було. хоч якраз зараз лізуть ікла, але якось терпимо. а може то я привикла)
     
    • Подобається Подобається x 1
  3. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    я не знаю, чи темрява реально матиме якийсь вплив на міцність сну вашої дитини, але те, що спати при світлі недобре - це не перли.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Співчуваю Співчуваю x 1
  4. maavka

    maavka Well-Known Member

    Будь ласка:)

    Ніколи не чула про зв'язок кальцію зі сном, але я б точно не здавала аналіз, а то якщо так подумати то на багато чого треба тоді здавати аналіз і не відомо чи він точний буде. Просто добавте в раціон продукти з кальцієм. Я би таке купила Чіа насіння Якщо дитині не можна, бо ще замаленька, то хоча б собі, замість таблеток. А бо сирки давати. Зараз вже дослідили, що з коров'ячого молока не засвоюється кальцій, а навпаки навтіь вимивається. Магній з тим пов'язаний, якщо його нестача, то дитина може бути неспокійна. Але не думаю, що це тому у вас так, якось малоймовірно то. Є там певний набір мінеральів і вітамінів для зосередження і від роздратованості. Йод також з тим пов'язаний

    Та, є такий гормон мелатонін, виробляється вночі при темноті. Тому краще щоб було темно, повністю темно напевно необов'зково, буває ж в природі, що місяць яскраво світить і не так темно. Значить це природньо, напівтемрява. Але я десь читала, якщо ти вночі, навіть на секунду, подивишся на смартфон, планшет то після того мелатонін перестане вироблятись цієї ночі, ця підсвітка екрану збиває з пантелику мозок і сон вже не такий якісний буде. І здається бажано виключати електронні годинники, кнопочки які світяться червоним
     
    • Подобається Подобається x 2
  5. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Якщо в дитини лізуть зуби, вона може прокидатись так часто, щоб прикластись до грудей, оскільки в грудному молоці є речовини, які допомагають знеболити.
    Гелі не ефективні, оскільки найбільше болить тоді, коли ще ззовні не видно, і болить всередині, а гелі діють ззовні. І так, це хімка, в них здається навіть побічки є.
    Щодо дурної звички - навіть коментувати не буду.
    До 2-3 років прокидання вночі є нормальними. В період росту зубів часті прокидання, як і ваші що 30-40 хвилин - теж нормальне. Для дитини потрібіні ці прокидання, прикладання до грудей, часом навіть на ручках загойдувати.
    Якщо Вам важливо задовольнити ці потреби дитини, тоді подбайте про себе, щоб мати сили - зручне спальне місце, подушки під спину, під руки, щоб можна було годувати крізь сон, достатньо місця. А також спіть, відпочивайте вдень разом з дитиною.
     
    • Подобається Подобається x 2
  6. Oleksandrochka

    Oleksandrochka Well-Known Member

    @Emmy в нас щось схоже. мій малюк з 1 міс до 4 міс спав прекрасно. Прокидався 1-2 рази поїсти без плачів, крутився, і я чула, що він прокинувся, їв, але я не колисала навіть, клала в ліжечко, і він через пару хвилин сам засинав. З 4 місяців теж почались якісь незрозумілі процеси зі сном. Прокидається, не голодний, зразу в плач, мушу взяти поносити, покласти назад, і тоді спить. Я втомилася так підриватися на його крик) Це може бути 5 разів за ніч. З 9 вечора до 1-3 ночі він спить, а як перший раз прокинеться в 1-3, так потім кожних 1-2 години будиться. Деколи щопівголини. Зубів ще немає, ясна не набряклі. Не знаю, що це. Бо якби він раніше спав так само, то думала б, що то для нього норма. Але ж раніше добре спав, а тепер щось незрозуміле...Спочатку списувала це на період активного розвитку - втомлюється, нервова система не готова, але вже 2 місяці це триває. То краще, то гірше.
     
    • Подобається Подобається x 1
  7. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    "Чому діти не сплять?"
    Щоденна потреба людей спати часом розгортається у гарячі запитання та навіть дискусії над дитячим ліжечком.
    "Скільки "повинен" спати, де, з ким, коли?! Чому не спить так, як книжка пише?" - ці, та інші запитання не дають спати мамам.
    Наталя Мовчан запрошує до відкритого діалогу, під час якого спробуємо розглянути дитячий сон з усіх сторін та підійдемо до прийняття рішення.

    Коли?
    31 березня, в п*ятницю, о 12:00

    Де?
    он-лайн
    Не потрібно нікуди йти, їхати. Ми прийдемо до вас [​IMG];)
    Вам потрібен комп*ютер підключений до мережі інтернет і колонки або навушники.

    Участь БЕЗКОШТОВНА.
    Обов*язкова реєстрація за посиланням https://goo.gl/forms/qWcixQwPknhmjILP2
     
    • Подобається Подобається x 1
  8. Retaret

    Retaret Well-Known Member

    останнім часом мені здається, що привчила дитину до купи речей, які мені не конче зручні, а не навпаки ((
    От якось так ще з досить малого віку трохи люляла доцю на ручках, співала колискові, то мені так було солодко-романтично. Полюлялися-поцицялися і спить. А тепер... майже 12 кілограмчиків налюляти я вже немаю сил, і то часом моральних. А мала може вночі іноді під'їсти цицю і не заснути, тоді сідає на дивані таке сонне і просить - "полюляти". Ну і мушу йти люляти, бо буде плакати, і ще більше розрухається і не зможе заснути.
    І я тепер думаю чи можна якось відчепитися від того люляння? пробувала пару разів просто класти її, казку розказувати, гладити, але вона в певний момент видає своє "полюляти" і все. Зчоловіком почали рахувати на сон кольорових слоників, їжачків, дуже їй то подобається, але потім всерівно має бути мама, циця і полюляти!
     
  9. solana rok

    solana rok Well-Known Member





    Надіслано із мого iPhone за допомогою Tapatalk
     
    • Подобається Подобається x 1
  10. preciosa

    preciosa Well-Known Member

    І мій Володя до 3 місяців майже ідеально спав... після того почав більше будитися... В 6.5м перший зуб і за 2 місяці має вже 6 зубів. Останні 2-3 місяці ночі виснажливі... рідко коли можу відпочити. Ще й старший почав проситись до нас в 2-3 ночі. 2 ліжечка впритул до нашого, в молодшрго без боковинки. Годую, а коли бачу що не спить і їсти не хоче, то щоб старшого не розбудив - беру на руки і так ще бере груди. Вдень спить добре... розумію, що то зуби... На нічний сон о 9-9.30 їсть на руках до 40-60 хв (більшість часу просто тримає груди). Потім в кращому разі будиться о 1, 4, 6, 7. В гіршому навколо тих годин додаються вкладання-засинання-пробудження і то до 40хв затягується. Я вночі зла і не добра))) хоч розумію, що в дитини є потреба, але...

    Надіслано від мого SM-G7102, використовуючи Tapatalk
     
  11. phobika

    phobika Well-Known Member

    Як навчити дитину 1 місяць засинати вдень? Вночі в нас проблем нема - засинає і просинається їсти приблизно в один час, спить спокійно.
    А вдень засинає дуууже складно. Лише на вулиці нормально. Може протягом 5-6 годин спати тричі по півгодини з грудьми. Той час виглядає так: перші дві години поводиться більш-менш спокійно, бавиться, може лежати біля мене, коли щось роблю поруч, в той час пробую прикласти до грудей, щоб поїв і заснув, трохи смокче, але не засинає або засинає хвилин на 15; наступні дві години страшно марудиться, постійно смокче кулак, з рук не злізає, перекладаю з одної груді на іншу, може поспати кілька раз по 15 хв, решту часу крутиться, плаче; наступну годину реве (то вже не плач), поїсти не може, бо захлинається, душиться, якщо таки поїсть, то багато зригує, гикає, і аж через якийсь час вирубається на 1,5-2 години. Таке в нас мало не через день.
    Пробувала вдягати тепліше, пробувала роздягати, температура в кімнаті 21-22 градуси. Якщо сильно верещить, то іноді може заспокоїтись під шум води, витяжки. Іноді допомагає вийти на вулицю, на балкон - не допомагає. Практично весь час в мене на руках проводить, годую на вимогу, стараюсь до крику не доводити, але не завжди виходить. Якщо день не задався, то так триває аж до 23:30, поки не ляже спати наніч. Живіт наче не турбує.
    В спокійні дні бавиться максимум годину і засинає, їсть значно спокійніше, лягає наніч без плачу.
    Що ще спробувати? Бо то якось ненормально, що дитина такого віку за день більше не спить, чим спить.
     
  12. Akina

    Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

    слінг :)
    Не знаю чи нормально :) , але мій в такому віці можна сказати взагалі не спав вдень - лише коли дрімав на грудях отак по 20-30 хв щогодини кимарив. З 2 міс почав спати 2 рази в день - вранці 1,5 год і ввечері 40 хв і то виключно на руках або в слінгу (зараз у 3,5 роки він теж досить мало спить як на свій вік :) ).
    Забийте на все, лягайте в ліжко, валяйтеся з дитиною під боком і книжкою чи фільмом цілий день бо то ще може бути лактаційна криза, наприклад.
     
  13. phobika

    phobika Well-Known Member

    Ну так, ще хіба слінг не пробувала, але вже придивляюсь. З ліжка не вилазим майже. Тільки коли дитина охрипає від крику і ми йдем гуляти. Ми правда ще під лампою від жовтяниці світимось, може то вона впливає так на сон?
    Якби дитина з тим неспанням нормально поводилась, то я би не переживала. Бо в "спальні" дні в нього явно настрій кращий.
     
  14. бетменша

    бетменша Well-Known Member

    @phobika а колисання? мене виручав фібол. ну і слінг теж помагав
     
  15. Oleksandrochka

    Oleksandrochka Well-Known Member

    @probika в мене не вмів спати ні вдень, ні вночі. Мені допомогло гуляння в колясці в певні години (3 р на день) Вранці, в обід і година 4-5. Він спочатку навчився засинати тільки коли їде, а потім вже звик до того редиму, і засинав вдома теж. Клала в коляску, трохи колисала. Головне, в ті самі години все робити. Я була чесана- нечесана, голодна-сита, будь-яка, але брала й шла надвір. Потім звик, то стало легше, можна було вже підлаштувати зміни й т.д.)
     
  16. maavka

    maavka Well-Known Member

    Зранку як дитина встане, витримайте інтервал 1 годину, перші півгодини можуть бути активними, а перед сном спокійними, якщо так получиться, а якщо ні, то це необов'язково, дитинка і так ще така маленька. Такий невеликий інтервал рекомендується після ранішнього сну, та коли у дитини недосип (коли йде мова про дитину до 4міс.). Як мине година давайте груди і застосовуйте всі можливі способи присипляння(колисання, співання, груди). Я думаю у вас і получится тоді приспати і без виходу на вулиці, бо так буде зручніше, коли дитина не асоціюватиме свій сон тільки з вулицею.
    (Крім того, хай вибачать мене слінгомами, знаю ви з тим не погодитесь, тому на істинність не претендую, але скажу що досліджено (в центром досліджень дитячого сну), що сон під час руху, їзди поверхневий, не такий міцний. Тобто приспати таким чином можна, але потім бажано, щоб дитина не була в русі (не колисали, не їхали). )
    Взагалі до 4 місяці витримайте паузу НЕ БІЛЬШЕ 2 ГОДИН АКТИВНОСТІ. У вашому випадку можна і 1,5 години зробити паузу, бо у вас вже кілька днів дитина не досипає (на мою думку , судячи з допису). Якщо бачите, що дитина активно проводить час то так само можна зменшити інтервал до 1-1.5 години чи якщо бачите, що втомилася дитина (солов'їні очі, стишилась). Якщо більше 2 годин дитина не спатиме, вона перевтомиться і буде протестувати проти засинання. В таких ситуаціях мені помагав білий шум, але я старалась цього не допускати.

    В мене так було, що дитина не засинає на груді перші 5 міс., і всім знайомим мамам це було дивно. Потім я почала брати поради з книги "здоровый сон, счасливым ребенок"(з неї вам і пишу поради, поради щоб не перезбуджувалась, режим і т.д.) і дитина стала засинати на груді (звісно якщо нічого не турбує).

    Отож старайтесь не допускати перезбудження, і старатись вкладати раніше.

    І не бійтеся вкладати дитину надто рано. Навіть в о 18.00 годині. Думаєте божевілля? Насправді природа дитячого сну така, що на ніч діти вкладають 18.00-20.00. Знаю, що в багатьох не так і це дивно, АЛЕ ВОНО ПРАЦЮЄ.
    Для маленьких діток (десь до року), діє такий закон: ЧИМ БІЛЬШЕ ДИТИНА СПИТЬ, ТИМ БІЛЬШЕ ХОЧЕ СПАТИ. Відповідно чим менше спить, тим менше буде спати. Для мене так само це було дивно, але виявилось це правда. І дитина (6міс), заснувши о 18, спала довше (до 7), ніж коли засинала о 22-23 (тоді прокилалась о 5).
    Але до 4 міс, біоритми такі, що ще не пристосована дитина до графіку сну, їй потрібно просто спати, з інтервалом не більше 2 годин.

    І ще старайтесь пильнувати (підколичати, цицю, підспівати) сон дитини, щоб поспала хоча би більше 40хв вдень

    Попробуйте застосувати ці поради, думаю у вас все получится. Поки дитина Добре почувається, буде добре якщо вона буде нормально відсипатись. Бо як будуть коліки чи якісь проблеми, що заважають спати, а дитина і без того погано спить, то буде жах з жахів, але коли дитина висипається регулярно, певний недосип на неї вже так не вплине.

    Дівчата, я знаю, що всі ми індивідуальні і сон також, вже була подібна дискусія, я там писала про природні біоритми сну. Це неважливо, головне, щоб дитинка спала, щоб помогло. Мені помогло

    Sent from my SAMSUNG-SGH-I537 using Tapatalk
     
    • Подобається Подобається x 4
  17. phobika

    phobika Well-Known Member

    Я книжку ту вже трохи читала "по діагоналі", бо з таким режимом наразі інакше не вдається. Дякую, що стисло переказали основне.
    Сьогодні синочок проснувся в 5:30, я витримала паузу в годину (переодягнула, показувала різні речі, тихенько з ним говорила, але так по мінімуму, груди не давала, бо хіба облизував їх і нормально не прикладався, хоча кулак смоктав), потім трохи поколисала і дала груди, то чудово заснув ще до 8:30. Після чого поїв, трохи покрутився і знов заснув на 1:15. Знов побавились 40 хв і пішли гуляти, зараз спить без руху (тобто я на лавці, а дитина у візку), поки їхали то дійсно спав поверхнево. Тобто поради ваші дієві, головне послідовність. В 'спальні' дні моя поведінка десь така і була, в 'неспальні' видно я неправильно поводилась. Буду часом звітувати тут. І надіюсь, що таки ми обидвоє навчимось правильно засинати.
    --- дописи об"єднано, 9 Червень 2017 ---
    Бачите, я теж гуляю в +- один час, але якщо він спочатку спав на прогулянках, то тепер стало гірше. Тобто режим не виробляється, а навпаки. Думаю, що справа таки в перевтомі. Якщо переходити без сну, то атас, ховайся хто може. Тому пробую по-інакшому, як @maavka описала вище.
     
  18. Oleksandrochka

    Oleksandrochka Well-Known Member

    мавка, дуже слушні поради. Я якось неправильно виразилась, на вулиці спав і не їдучи. І так, дитина якщо перевтомиться, то їй дуже важко заснути. До 5 міс мій малий витримував споч 1,5 год без спання, потім 2,5. Зараз все ще спить 3 р на день (йому 8, 5 міс). Я десь читала навпаки, що не треба будувати асоціації - їжа-сон. Зрештою, в мене то вийшло як 2 в 1 з вулицею - побудова режиму, і навчився спати добре.
    І все було б нічого, АЛЕ
    дівчата, порадьте щось мені, бо я вже зомбі. Раніше 8-8:30 малий засинав на ніч сам, просто клала в ліжко й шла, він за 5 хв вже спав. Вночі як прокидався- поїв, так само клала 5-10 хв він щось там крутився, розмовляв, і засинав. Ост часом вже спав з 8-9 до 4-5 ранку без пробуджень.Тепер якийсь кошмар. Кладу в ліжко, він кричить, вигинається, скаче на спині назад, поки не дістане головою до спинки ліжечка, сідає, чіпляється за планки й встає, падає, знов верещить. і то 100500 разів поки не вирубається. Після того через кожних 30-60хв він будиться, плаче, мандрує по ліжечку. Вчора з 9 до 1 він будився раз 10. Коли я вже не витримую, беру до себе - знов те саме, правда 2-3 год спить, прокидається, і починає товктись вже в мене. Ще й боюсь, що він впаде з ліжка, бо він такий напівсонний нервовий повзає, катуляється, встає. Їсти не хоче. Так може тусити годину-дві, потім засинає. Я списую це на зуби, 2 нижні вилізли, решта там на підході, я так розумію. Але він вже просто верещить, як тільки його кладу в ліжко. тобто це явно не те, щоб прокинувся через біль.це вже протестує, ще не заснувши навіть. Я вже замовила інший матрац йому, бо той замякий, він скаче як на батуті. Вже не знаю, що ще пробувати. Може щось добре мені порадите?
     
  19. maavka

    maavka Well-Known Member

    Рада, що у вас успіхи, в 1 місяці, це чудово. Бо я тоді нічого не знала про сон (під час вагітності різне читали, про прививки, лактацію, а про сон не подумала), навіть не прийшло в голову щось читати, бо тоді втигала ледве поїсти, синок капризував і дуже мало спав, це вже потім я взяла ситуацію в свої руки. І чудово, що маєте цю книгу. Я вам ще дуже раджу Памелу Дранкерман "Франзуцьке вихвання" або російська версія "Французкие дети не плюются едой", там варто прочитати приблизно перші 10 сторінок (перший розділ), вони якраз про сон. Справа в тому, що там вони вчать до 4 місяців засинати дитині під час нічних прокидань самостійно, після 4 місяців, у французів цце вже запізно. Тому хоча б до 4 місяців прочитати, бо я шкодую, що раніш ене читала того. І фрацузькі діти сплять безпробудно, при чому без застосування методу ігнорування. Робляться такі собі паузи на пару секунд чи трохи більше і таким чином дитині дається можливітсь самій заснути, без допомоги. Ясно, що то ще рано вам спати безпробудно, але просто про таке знати вартує, бо воно може пригодитись, як сама ідея, що наприклад буває дитина в сні хникне чи просто пробудиться, навіть сита (бо дитячий сон такий, що дитина має пробуджуватись дуже часто, бо глибока фаза коротка, рещта поверхневі) і вона може б заснула сама, але за звичкою йде до циці. Справа в тому, що французькі діти, їх більшість сплять безпробудно вже після 4 місяців, а після року, то всі безпробудно сплять, хіба якісь порушення з здоро'ям. Тому це цікаво.
    А книга Вайсбула хороша, та, води там трохи є), як практично у всіх американських авторів, то в них стиль такий, кого не почитаю (Джон Медіна " Правила розвитку дитини" Мужчині с марса, женщины с венеры" та ін.), воду мусять дати. Хоча мені певною мірою це сподобалась, бо у нього крім такої води багато наукової "води", а я люблю пізнавати природу явища, чому так. Єдиний мінус, це те, що він говорить про метод ігнорування. Але це нічого дивного, майже всі американські невропатологи за цей метод. Успіхи він і вправду має, але якою ціною. Антиприхильниця цього методу Е,Пентлі, хоч вона і американка, вона описує свій метод безпробудного спання і самостійного засинання у книзі "Как уложить ребенка без слез. Метод Пентли" (Маю дежавю, тут тільки док можна, тому, кому треба, звертайтесь на пошту кину). Але вам таким мацьопам, те ще рано. Як будете мати 5 місяців, то вікрийєте цю книгу Вайсблута, там з 5 місяців він говорить про режим (я його тут не описала вам), бо до 4 місяців, за його думкою, режиму не треба робити (він там говорить про ритми, що є 25год, а не 24, тому вкладання в один і той час недоречне, краще, як виходить). Загалом я ту главу про сон до 4 міс. майже не читала, лише переглянула (бо мені вж ето неактуально було), тому могла щось пропустити.

    [/QUOTE]
    Я так бачу, вашій дитинці 8 місяців? Так виглядає, що у вас дитина ще не хоче спати, але ваше вкладання на ніч не є раннє, у вас же день починається у 4-5 ранку. Висновок такий, пора забирати третій сон. Точно не пам"ятаю, в статистиці (у Вайсблута), в 9 місяців вже мало хто спить три рази, після 9 вже майже ніхто не спить. Ми у рік вже перейшли на один сон. У вас просто довгий час є три сни, бо напевно 4-5 це рано (хоч може це не є погано, раз зараз літо, хоча по Васблутівським біоритмам ідеально прокидатись о 7), але я би дала в 4-5 годині, як встане разок цицю, щоб приспати чи іншим методом приспати, тоді третій сон буде лишнім і вкладатись на ніч так само в 8-9 буде норм, але думаю вже дитина втомиться і захоче спати. АБО лишити раннє пробудження але забрати третій сон і вкласти вже раніше, ніж 8-9, десь о 7. По ідеї не мала б прокинутись серед ночі.

    У вас взагалі супер дитина, сама засинає в 8 місяців, це надзвичайно!!! Молодці, що так навчили. Вона напевно сама по собі розуміє багато, більш свідома.
    Але справа в тому, що оскільки вона з плачем останні рази засинала, то в неї тепер негативна асоція з засинанням, з ліжком. Постарайтесь це поміняти. Добавте до вкладання ритуали, ритуали якіяподобаються дитині, поглажування співанняю. До того, я саджу Лева на горщик, потім ми миємо горщик (навіть яко Левчик не захотів нічого робити там), потім включаємо лампочку (якщо це день, то засуваємо штори) і виключамо світло і циця. І коли я вже беру мити горщик з ним Лев дуже щасливий. А ще він дуже щасливий, коли приходить бабуся співати на ніч (буває мені не получається, а він з дитинства привик до співів бабусі, бо вона багато пісень знає). Тобто не тільки в циці щастя, це вам підійде.
    Думаю напевно через це дитина і будиться часто, бо заснула з плачем, їй потрібно свій стрес якось компенсувати. вона прокидається і їй так сумно, бо з сумом заснула. В дорослих певно би також так було, що погано би спали. А зуб ине думаю. Бо у нас є ровесник моєї дитина, зуби так само тяжко вилазили. Але ця дитина з 6 міс. безпробудно спала, то зуби особливої картини не міняли.
     
  20. Oleksandrochka

    Oleksandrochka Well-Known Member

    дякую дуже за поради. ой, це вже зл 2 тижні таке, а може й більше. Була дитина як дитина, а тут як підмінили. Почалось з зубів те, але перші зубки вилізли, та й не весь час воно докучає. можливо, побудував з того моменту негативні асоціації, і так і пішло по висхідній. Я вже ледь жива від тих нічок, бо ще маю навчання й роботу, як він засинає. Та я вже думала якимось чином забрати 3й сон, але він тоді дуже капризує. Не знаю, як це реалізувати практично. Він навіть як спить 3 р., в 8 годині вже дуже хоче спати. Тре очі, кладе голову мені на плечі, щоб засинати. І ніби хоче спати, а як тільки кладу в ліжечко, то він кричить і починає щось витворяти аби не заснути (встає, стрибає і т.д.). Ритуали всі ті самі, стараюся по максимуму нічого не змінювати - купатися, їсти, книжечка, надобраніч татові й спати. От зараз в нас 17:30, в 5 не заснув на 3й сон, лежав засинав, і плакав, і тулився, але так і не заснув. Подивимось до котрої витримає. Спробую на пів год раніше вкласти. І матрац твердіший сьогодні вже доставили, так що будемо експериментувати)) ще раз дякую!