Вища освіта-необхідність чи зайва трата грошей та часу?

Тема у розділі 'Бізнес-леді', створена користувачем hrystusja, 28 Листопад 2011.

  1. ГаЛоЧкА

    ГаЛоЧкА Well-Known Member

    от просто з власних спостережень.. з однокласників( 30 людей) буквально людей 7 працюють по спеціальності...з однокурсників по технікуму(28 людей) лишень двоє..з інститту -більше-бо в більшості до друга вища. яка вимагалась по роботі.. інколи мені здається доцільніше після школи піти в якийсь коледж. щоб розгледітись куди і як. а тоді вже вуз ..
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  2. KAPUCHINKA

    KAPUCHINKA Well-Known Member

    З одної сторони так, а з іншої щоб дійсно ефективно вчитися, треба тільки вчитися, не даремно на деякі спеціальності заочного нема. Ну і тоді виходить батьки утримують поки дитина вчиться в коледжі, а потім ще й у вузі. А з теперешнім навчанням 12 років у школі, то то взагалі виходить, що вчитися треба мало не до 30. Звичайно, можна пристосовуватися і працювати, але це на якості навчання відбивається. На останніх курсах може і не сильно, а от на перших добряче.
     
  3. katyalupanowa

    katyalupanowa New Member

    Я считаю, что высшее образование нужно и учиться надо, это как минимум делает из тебя человека, воспитывает, все-таки хороший социум, но если рассматривать в плане будущей работы, то люди без образования гораздо богаче людей с 2-3 высшими ( если в общем брать) это те же фрилансеры, не все они с дипломом, предприниматели и так далее. А Врачи и учителя у нас без денег, увы((
     
  4. Online

    Online Well-Known Member

    За останні років два неодноразово чула від молодих спеціалістів, що при співбесіді на роботу в них ніхто не питав про освіту і тим більше не вимагав ксерокопій диплому. Більшість роботодавців - з іноземними власниками/співвласниками або працюють на іноземний ринок. До речі, в сусідній Молдові ця тенденція теж є.
    Думаю, поступово ВО перестане бути фетишем спочатку серед роботодавців, а потім і серед батьків. Звичайно не для всіх, бо навряд чи хтось допустить до роботи архітектора, інженера чи лікаря без диплому. Але багатьох професіях точно.
    Ну і ще нюанс: економічна криза в нас, схоже, надовго і молодь масово виїжджає і виїжджатиме за кордон. А там більше шансів влаштуватися за спеціальністю та нормально заробляти перукарю, кондитеру, швеї/закрійнику і т.д., ніж менеджеру чи юристу. І для цього достатньо коледжу чи навіть профільних курсів.
     
    Останнє редагування: 24 Жовтень 2017
    • Погоджуюся Погоджуюся x 5
  5. Dominika

    Dominika Well-Known Member

    А в якій саме сфері ці молоді люди були спеціалістами?
    та то вже років 20 таке діється))) Моя подруга в 2000 році зі словами" тут немає що робити" виїхала до Лондонщини, де перебуває і досі. З такими ж словами два роки тому донька моєї знайомої подалась до США. Україна дуже "щедра" на людей. На жаль... От тепер пророкують масові виїзди медиків до Польщі. Польща робить там якісь законодавчі "тєлодвіженія", щоб укр. лікарі могли влаштовуватись в них на роботу. Бо свої виїжджають до інших європейських країн.
     
  6. Online

    Online Well-Known Member

    ІТ та економічні спеціальності.
    Про медиків теж чула. З одного боку, можу за них тільки щиро порадіти, бо толкові спеціалісти мають перспективи працювати за гідні гроші і на нормальному обладнанні, а не скніти тут за 3 копійки і чекати скорочень. З іншого - останні толкові виїдуть і з проблемою навіть не буде до кого звернутися...
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  7. Basyanya

    Basyanya Well-Known Member

    Щодо медиків в Польщі, не все так радужно. Польські лікарі страйкуюють вже десь місяць, через низькі з/п і перенавантаженість. Середня з/п десь 2600 злотих.

    Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
     
  8. marianast

    marianast Well-Known Member

    Я від айтішників таке поголовно чую. А ще від працівників представництв іноземних компаній- лише співбесіда і випробувальний термін.
    Вищу освіту в Україні вважаю зайвою для 60-70% власників дипломів. Дуже низька якість
     
    Останнє редагування: 25 Жовтень 2017
    • Погоджуюся Погоджуюся x 4
  9. Online

    Online Well-Known Member

    Ну не знаю, це майже 20000 грн... Про таке багато лікарів може тільки мріяти. І думаю, якщо поляки аж так хочуть наших, то щось придумають і з тимчасовим житлом на період роботи, можливо запропонують якийсь соцпакет, щоб мінімізувати витрати.. А щодо польських лікарів, то все в порівнянні. Наші і в Польщі, і в багатьох інших країнах працюють на роботах, яких місцеві не хочуть і щасливі безмежно.
     
  10. Basyanya

    Basyanya Well-Known Member

    Звичайно, якщо цю роботу розглядати, як заробітки, то норм. Але напр. , якщо виїжджати з сім'єю 3 особовою, то цих коштів буде не достатньо. Хіба виживати, так, як і в Україні.

    Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  11. Basyanya

    Basyanya Well-Known Member

    @Online.

    Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
     
    • Інформативно Інформативно x 3
    • Подобається Подобається x 2
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
    • Смішно Смішно x 1
  12. ГаЛоЧкА

    ГаЛоЧкА Well-Known Member

    прям як в україні)
     
  13. Supernatural

    Supernatural Well-Known Member

    У Польщі щоб нормально жити така зарплата малувата буде як 20тис. ще й на сім'ю. Там і витрати більші якщо хочеш жити на рівні і з комфортом а не виживати (страйки у них взагалі часте явище, і безробіття там теж є). А гарувати доведеться нормально. Все продумано, і ніде не буває щоб просто так платили гарну зарплату. Парадокс, але наші лікарі більше хочуть працювати в держ. закладах де мала з/п бо "вигідно":girl_smile: За кордоном такого не буде:girl_smile: А вища освіта - відсоткам 70 вона точно не потрібна, бо або не вчаться але "батьки запхали та й ходять", або поступили не на "свій" фах.
     
    Останнє редагування: 26 Жовтень 2017
    • Погоджуюся Погоджуюся x 3
  14. Sunichka

    Sunichka Well-Known Member

    Я вже трохи не молодий спеціаліст (32), але на всіх моїх 4 місцях, де я працювала, ніхто не питав про освіту. Зате всі в один голос запитували: "Що ви вмієте?" Досвід, звичайно, важливий. Але для тих, хто його ще не встиг напрацювати, на першому місці йдуть ті вміння й навички, які вони здобули самостійно. Наприклад, навчитись добре працювати у Корел, Ілюстраторі та Фотошопі можна самостійно вдома. Писати статті для різних сайтів - теж.
    Диплом - це виправдання перед самим собою, що ви десь ці 5 років були в більш-менш пристойному місці і чимось пристойним займались, а не гаяли той час на вулиці =)
     
    • Подобається Подобається x 1
  15. HOPIC

    HOPIC Well-Known Member

     
  16. Basyanya

    Basyanya Well-Known Member



    Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
     
  17. Basyanya

    Basyanya Well-Known Member

    Написала, те що в новинах говорили. Більше йшлось про молодих лікарів, 30-35 років. Старших, досвідчених я не бачила. Ну і з/п думаю в них інша.

    Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
     
  18. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Мене питали про диплом тільки на першій роботі. Я викладала в університеті.

    Потім ніхто і ніколи - і це не в ІТ. Нікому не було цікаво що там написано. Були співбесіди і передавання ББС (клієнти радили одні іншим).

    Заради справедливості: я працювала за отриманою в університеті спеціальністю.

    Вища освіта зараз надзвичайно переоцінена, на жаль. Витрачається час і гроші, а потім як мені казала одна жінка:"В мене вища освіта. Я вчилась у ВУЗі ... на Замарстинівській." Назву ВУЗу вона так і не згадала.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  19. Online

    Online Well-Known Member

    Ну бо скоріше всього поступила на заочний, дала залікову спеціальній людині і через 5 років забрала диплом.
     
  20. Haidee

    Haidee Well-Known Member Команда форуму

    Проскочила мені на ФБ статистика: за критеріями ООН в Україні 60% населення живуть за межею бідності. І 76% населення мають вищу освіту. То вже виглядає непристойно казати комусь про свою ВО:) треба для понтів ввдразу кандидата робити.