Мало молока. Що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Megan

    Megan Well-Known Member

    @Rodionochka от читаю вас і згадую себе в перший місяць :)
    Теж за ті грами боролась, і думала, що я "немолочна", гу бо зі старшим не було гв. Слухала консультантів, питала тут поради, і клли мені писали такі попади, як зараз пишуть вам (типу не звертайте уваги на вагу, заспокойтесь, емоції заважають гв), я собі думала "та що ви мені розказуєте! У мене пусті груди!!!!"... але те житя тягнуло щось і їло, і попіси я рахувала. Я вам більше скажу, я одного дня здалася і купила суміш. Дала дитині 25грам, в 1 місяць. Дитина заснула, проспала 2 години (а до того був сон по 15-20хв 100 разів в день), і він прокинувся з криком і вернув усе, що з'їв. Я відставила суміш, і давала дитині груди по першому звуку. Міняла не рідше години. І тоді чудо - за другий місяць ми набрали більше норми (ну бо ми хлопчик і у нас гени "не худенькі"))) лише після цього я повірила у те, що зможу годувати. Я вас одне прошу - може консультанти порадять догодовування, лиш не кидайте гв. Я маю 2 протилежні приклади, то можу сказати, що гв, це не те, що благо - це золото, це дар.. і якби не дп, і їх чарівні "копнячки", я б того дару не мала, бо кругом мене люди такі перли видають, що мама мія.. (мій тато недавно сказав, що вперше бачить дитину, яка виросла без дурника і пляшечки з соскою)...
    Терпіння вам, і хай у вас все вдасться)

    Надіслано від мого SM-A500H, використовуючи Tapatalk
     
    • Подобається Подобається x 5
    • Зе бест! Зе бест! x 4
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
    • Оптимістично Оптимістично x 1
  2. Happy Fiancee

    Happy Fiancee Well-Known Member

    @Rodionochka не думайте здаватися! Перший місяць взагалі складний. А у вас ще нюанси з вуздечкою були. Думаю, що то і є основна причина такого набору ваги. Не здавайтеся, побачите, що вже наступного місяця наберете кілограм. В нас теж перший місяць був ледве-ледве. Я теж тут писала. Але все налагодилося. І у вас все вийде! Тільки не слухайте «добрих» порадників. Якщо потрібна підтримка, то найкраще консультант з ГВ.
     
    • Подобається Подобається x 3
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
    • Оптимістично Оптимістично x 1
  3. Rodionochka

    Rodionochka Безнадійна оптимістка

    Дівчата, дякую всім за підтримку!
    Вчора після годування вицідила якихось грам 10, пробувала ложкою догодувати, нічого не вийшло (майже). Може ще наловчусь якось. А ще мені здається (бо від учора я до всього критично придивляюсь), що мала таки не правильно бере груди, нижня губа не вивернута. У мене великі груди, не дуже там то видно, кожен раз намагаюсь запхати ій в рот максимально багато), але не завжди виходить. В основному через оте "бере-кидає", яке деколи може тривати хвилин 10. Вже коли почне смоктати, то мені вже страшно знову виймати, щоб правильно взяла. Сьогодні буду не здаватись з тим.
    Розкажу про нашу ніч. Отже, після купання їли десь в районі 10 вечора, спала до 2, потім майже годину іі мордувала годуванням, бо вона оте верхнє випила і спала, але іі дуже важко розбудити, хоч намагалась як могла. Проспала до 6-30, знову під'іла трохи і спати. І знову буджу, бавимось, тільки груди в ротик - відразу спить. Мене ті ночі деколи так виснажують, бо молоко є, а їсти не хоче. Вдень якраз навпаки). Деколи по годині-півтора не даю ій спокою, а деколи просто сил нема, то теж сплю. Ну і в нас не часто так мало годувань за ніч, просто останні пару ночей такі.
    Ще думаю, що моі діти такі трохи особливі в тому наборі ваги. Вони мало набирали завжди. От і зараз вони самі маленькі серед своїх однолітків. А вона ще й дівчинка). Може то теж має значення. Хоча, якщо чесно, то мене це зовсім не заспокоює. Питання ваги дітей в мене стоїть вже 12 років). З часом воно мене все менше хвилює, але оті перші місяці життя мене реально напрягають. Бо до норм нам далеко. "Неформатні" вони в мене.
    Тімячко в нас не западає, шкіра нормальна, якщо не рахувати того, що ще досі облазить після пологів.
    Відносно підрахунку попісів. Як ви то робили? У нас дома свіженько так), плюс гуляємо на балконі години дві один раз і може ще годинку другий раз. А ще їздимо в школу за братами (теж десь годину часу). Як бути в цей час? Замість підгузника даєте пеленку чи як? Бо ще дома можна якось наловчитись (хоча як поки не знаю, щоб все мокре не було). Але що робити з тим часом поза домом?
    До речі, мушу сказати, що свекруха, як не дивно, вирішила мене таки підтримати з тим ГВ. В неі дві версії такого малого набору ваги: 1. Не жирне молоко і 2. Зачасто годую, треба робити більші перерви між годуваннями. Бо оте цямкання (як вона каже) постійне, то не їла). От якби графік і 3-годині перерви, то було б діло (цитата).
    Чоловік взагалі якось проблеми не побачив). Їсть та й їсть, щось же набрала))).
    А в мене відчуття розгубленості (бо треба щось з тим робити, але чіткого плану поки нема), неповносправності (ну бо всі по кг набирають за перший місяць, а я така мудра, поначитувалась, а дитина на 50 гр поправилась), безпорадності (бо не можу дитину їсти коли мені треба))), гарно груди брати тощо).
    А, ще відносно росту). Ми не виросли, ще й наміряли нам -1см, ми зменшились.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  4. phobika

    phobika Well-Known Member

    @Rodionochka не переживайте ви так. Дитина набрала не 50 г, а 350, бо рахується від мінімальної ваги. Зважаючи на генетику, яку ви описали, і на проблеми з вуздечкою, які тільки недавно вирішились, це гарна цифра, на мою думку.
    Я вам у відгуках радила і ще раз повторюсь тут - додайтесь на ФБ в Львівську групу підтримки ГВ, там навіть пости інших учасників помічні, бо розумієш, що ти не один зі своїми страхами в перші місяці.
    І запросіть когось з консультантів, щоб подивилися прикладання. В мене аж все завмирало, коли я думала про ГВ і дитину загалом. То консультант надала колосальну психологічну підтримку. Я ще десь місяці 2-3 в неї щось питала. В перший тиждень навіть вночі дзвонила з питаннями, тепер аж стидно)
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  5. marianast

    marianast Well-Known Member

    @Rodionochka Гуляннями на один день скасуйте , пеленку між ноги, так як підгузник і провіряєте весь час чи суха. Пеленок бажано наготувати з 10 шт. Вдягати дитину не зручно, а коциком замотати ніжки можна, щоб не змерзла.
    Старших хтось може забрати зв школи крім вас? Або посидіти годинку з малою поки ви поїдете і припильнувати ту пеленку? На крайняк одягніть підгузок на цю годину, як буде мокрий- порахуйте його як один-два попіси. Ви до того часу вже бачитиме з якою інтенсивністю мала пісяє.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
    • Інформативно Інформативно x 1
  6. Arapeta

    Arapeta Well-Known Member

    А не можна зважити пустий памперс і від попісяного віднімати? Це я так теоретично. Бо мені було б страшно нирочки простудити.
    Теж вважаю, що дитина на 350 грам поправилась. Ну десь же вона їх взяла?
    В мене трохи молоко прибувало після довгого сну. Тоді щось чула в грудях.
    Тримайтеся, бо в мене не вийшло, на жаль. Хоч на авентівській пляшечці ще 2 місяці протягнула змішане.
     
    • Подобається Подобається x 2
  7. marianast

    marianast Well-Known Member

    Так ви ж не знаєте вагу попіса, навіть якби знали- вони різні бувають, то ледь пісьне, то налюрить пів пеленки.
    А як пов'язані застуджені нирки і відсутність підгузника? Ми всі без підгузів виросли якось) Просто треба крапельку, на один день посунути свій комфорт на задній план.
     
    • Подобається Подобається x 3
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  8. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Про рахування попісів. Прогулянку на один день відмінити, зі школи коли будете забирати старших - одягніть памперс.

    Решта часу покласти дитину на непромокаючу пеленку. Одягніть штанці. Не мусить бути гола. Тільки бодіки не защіпайте, бо доведеться все міняти.

    Це мають бути 12 попісів за добу. Тобто якщо ви вдень дорахуєте до 10, то одягайте далі як Вам зручно, ще два рази вночі буде.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Інформативно Інформативно x 1
  9. cjomcjomka

    cjomcjomka Content - fairy

    ну це перли перлові :) В мене теж малий Сергійчик так "всихався" на якомусь місяці.
    Я пригадую, як Віруню після домашніх пологів міряли і важили, і протягом менш ніж доби наміряли їй і різний ріст, і різну вагу (різниця протягом цього часу 1 см і до 200 грамів) при тому, що ваги ПБ-шні, а ростоміром міряла один раз досвідчений педіатр, а один раз в ПБ на вазі в них позначки є.
    тобто, ті цифри вимірів мають ще і похибки і людський фактор
    почитайте трохи про висаджування. Якраз хороша нагода спробувати.
    Ну і так - прогулянки у тестовий день відмінити, поза домом памперс.
     
    • Подобається Подобається x 3
  10. Akseniya

    Akseniya Well-Known Member

    Ви викликали чи дзвонили до консультанта? Я що ні, то вартує.
    В мене теж діти дрібні, старша більше 450 г не набирала, я теж переживала страшно, і наробила дурниць і слухала некомпетентних лікарів, і з часом змішне годування призвело до відмови від грудей. А дитина як набирала по 300-400 г так і далі, тому генетика річ уперта. І справа не в "жирному" молоці. До речі, теж неправильно поміряли в ПБ, "зменшились" на 1 см.:) Друга дитина, набирала перші місяці більше 700-800 гр.(зараз по параметрах майже така як була старша в її віці) , АЛЕ тепер я була впевнена і СПОКІЙНА, що я роблю, що молока хватає, як робити, якщо є сумніви,що його мало. Правильне і часте прикладання, нічне годування, спокійна і відпочивша мама.
    Тому я б радила трохи почекати з прогулянками, контакт шкіра до шкіри, носити і говорити до дитинки і налагоджувати ГВ. І пам"ятати не всі діти можуть набирати по 1-1,5. Успіху і впевненості Вам!
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
    • Подобається Подобається x 1
  11. svoybox

    svoybox Well-Known Member

    @Rodionochka тільки не здавайтеся! Все у вас в голові! В мене теж були набори ваги по нижніх нормах, але я знала, що діти здорові, що вони у мене дрібні. Старша народилась 3060, набирала по трохи, 6міс вагу подвоїла, в рік потроїла, але впритик так, до 2х років виросла до норми і зараз така ж як і її ровесники. Менший народився 3700, не подвоїв і не потроїв ваги, думаю, до літа буде середньостатистичним))))
    Читала в блозі одного консультанта, що навіть коли дитина набирає вагу по нижчих нормах, це все одно НОРМА!!! А ще одна консультант мені сказала, що нема такого поняття, як недобір ваги, якщо дитина здорова і активна. Тому будьте певні у собі і своїй дитині і все у вас буде добре!
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
    • Подобається Подобається x 1
  12. phobika

    phobika Well-Known Member

    Я для себе рахувала так: вдень змінювала 6-7 памперсів, вони завжди були мокрі, іноді навіть дуже. Плюс з ночі був важкезний. І ще малий любив фонтанчики пускати десь зо 2 рази вдень, коли передягала. Тобто це вже 10 раз є, навіть якщо порахувати, що 1 памперс=1 попіс.
    Ще я спочатку брала підгузки з індикатором і там було видно, що як раз попісяє, то тільки частково смужка міняла колір, а як більше, то вже ціла.
    Так що можна прикинути, я думаю.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  13. Happy Fiancee

    Happy Fiancee Well-Known Member

    @Rodionochka обидва пункти, що озвучила ваша свекруха (вибачте, що так напишу) - дурниці ще з тих часів. Ваше молоко якраз таке як треба вашій дитині. І жодна суміш не може бути кращою за мамине молочко. От чоловік молодець. Добре, що не робить з того проблеми. То можна сказати підтримка) Вам треба трохи релаксу. Хоч 15-20 хв для себе: чай з цукеркою, гаряча ванна чи ваш варіант. Не накручуйте себе. Все буде добре!
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
    • Зе бест! Зе бест! x 1
    • Оптимістично Оптимістично x 1
  14. Vittoriya

    Vittoriya Well-Known Member

    Чоловіку зачьот, правильний підхід
    А як то 50 г? Ви вагу з народження не беріть до уваги, а з втратою ви набрали більще
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  15. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    @Rodionochka, я Вам напишу, як було у мене зі старшим сином, бо дуже все схоже на Ваше гв - все-таки своєю помилкою вважаю часту зміну грудей, хоча тоді здавалося, що раз смокче безперервно, то значить все заднє висмоктав, треба було зо дві години мабуть давати одну, хоча, з іншого боку, в Сірзів, наприклад, описано, що годується з двох грудей на кожне годування, але тут важливий нюанс - час часом, але дитя може наче б бути на груді ту ж годину - і просто легесенько смоктати для заспокоєння, подрімувати, і нічого не з'їдати, а ми вже порахували, що годину смокче, і дали другу грудь, одним словом, перш, ніж змінювати грудь - оцінити якість смоктання за той період, ковтки, приливи.
    У нас тоді все налагодилось в три місяці - з'явилися перерви між годуваннями, і годування стали такі "по суті" - їв інтенсивно, активно, а не - взяв груди і задрімав..., відчувалось, що груди наповнені - і спорожнюються після годування, до того - цілий день м'якесенькі. Це наче і ще норма, стільки часу для встановлення лактації, але дочекати його тяжко, чим далі, тим більше накривають думки "що зі мною не так?"...ну, цього разу я спокійніше чекаю (рахувати попіси - то мій антидепресант))), груди, звичайно, м'якенькі, фонтанів нема - так що ви не одна така "немолочна" годуюча мама;)
     
    • Подобається Подобається x 2
  16. Rodionochka

    Rodionochka Безнадійна оптимістка

    Говорила сьогодні з консультантом, трохи мене заспокоїли. Наразі катастрофи нема, але рахую попіси і намагаюсь слідкувати за правильністю прикладання (я вже малу тим прикладанням напевно забембала). Попіси приловчилась рахувати так: в памперс вкладаю таку собі малесеньку частинку пеленки, і часто перевіряю сухість. На даний момент (а слідкую вже 6 годин) було точно 4, 5 під сумнівом. Ну і перед тим як почала слідкувати теж пісяла, але рахуватиму від часу Х добу. Консультант сказала, що норма від 8 раз на добу. Покакали вже двічі так плотненько.
    Відносно частоі зміни грудей - це мене теж мучить. Як знати, що пора змінювати, якщо годування практично нон-стоп, і відчуття пустих грудей. Але намагаюсь прислухатись. Консультант сказала, що при такому постійному годуванні часта зміна грудей допускається. А от коли груди міняються рідко, то треба слідкувати, щоб груди були дійсно пусті.
    Ну надія в мене таки є. Головна ціль тижня - 125 гр. Лікарку надурила, що догодовую (там такий кремінь, що щось ій пояснювати і доводити - собі дорожче). Так що маємо показати гарний результат. Свекруха теж дала мені спокій. Так що сьогодні мені вже якось веселіше))).
     
    • Подобається Подобається x 4
  17. KAPUCHINKA

    KAPUCHINKA Well-Known Member

    @Rodionochka в мене малий теж не набирав багато десь так по нижній межі,мале мене неонатолог у якого ми консультувалися приватно і всі медогляди проходили ніколи не питала про вагу, ну от ні слова, і ніколи сама не важила, то я і не напрягалася. Зараз малому майже три то всі мені кажуть , що він високий і " збитий" хлопчик.якщо ваші діти всі " погано" набирали вагу. То я б не заморочувалася. А на рахунок нічних годувань, то ми спали з одинадцятої до п'ятої, вже як більший став, то почав частіше будитися. Може і у вашої малявки такий режим поки що.
     
    • Подобається Подобається x 1
  18. Megan

    Megan Well-Known Member

    Мій теж в перший місяць зранку не прокидався на підсос, ну бо перших 1,5міс у нас підйом був в 04.30 (думала коньки відкину), але коли я повірила у те, що ніц мому молоку не бракує (як би то банально не звучало - таки всі проблеми з голови))), тоді малий почав спати і з 05.00 до 07.00 було безперервне висіння.
    Я чого пишу тут? Взагалі я не спец у гв, але за допомогою дп і консультантів я мала змогу порівняти як то добре. Я порівнюю зі старшим, де завжди були пляшечки-водичку загріти нема де, а дитина кричить їсти... а тут цицю дав - і блаженство...
    Ну і для розрядки)
    Перший раз поїхали з меншим за кордон, туди татко за кермом і мама давала цицю коли треба. Дитині було 1 рік і 3 міс. Назад мама за кермом. Всю дорогу назад дитина спала, і як тільки мама зупинилась на кордоні на контроль - дитина прокинулась і почала плакати. Забавляли скільки могли (ще страший син був), бо ж з автокрісла не виймеш, та й сама за кермом, а там цицяння мало бути довго.. отже проходили ми кордон 55хв.. за той час ми з старшим сином розказували, що зараз приїдемо, мама цицю дасть... одним словом за 55хв молодший навчився говорити "мама тіті дай!"))) Потім ще навчився казати "тють-тююють" (то чуть-чуть) :)

    Надіслано від мого SM-A500H, використовуючи Tapatalk
     
    • мімімі мімімі x 2
    • Подобається Подобається x 1
    • Смішно Смішно x 1
  19. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

  20. Rodionochka

    Rodionochka Безнадійна оптимістка

    Ну що), я борюсь)))! Ще є питання відносно правилтності прикладання, сподіваюсь з понеділка таки вдасться отримати очну консультацію.
    Взяла вагу на прокат, важимось щодня в один і той самий час. Останні пару днів прибавка 20-30 грам в день. На цьому тижні була певно криза 6 тижня. Було мало молока по відчуттях, перший день з вагою теж показав 0 прибавки. Був знову відчай. Але я не здаюсь).
    Перший тиждень після зважування в лікарки показав + 100 грам. У вівторок подивимось, що цього разу ми наіли).
    Багато какаємо), хоч і раз в день, але порції великі))). А от ночі по різному. Якщо мене вирубує (даю груди і засинаю) - і в день молока менше. І ще останні дві ночі в районі 3-4 години сціджую одну грудь, іншою перед тим годую. Потім тим молоком догодовую ввечері (коли по відчуттях пусто) зі шприца (ще та приємна процедура). Спілкуюсь з консультантами час від часу, є надія витягнути ГВ.
    А лікарка дзвонить щодня і цікавиться нашою вагою, ніби відчуває що я іі дурю про суміш))). У вівторок контроль, хвилююсь).
     
    • Подобається Подобається x 5