Ти чи ви? Та інші звертання

Тема у розділі 'Скарбничка', створена користувачем Tutuka, 18 Червень 2009.

?

Вам легко переходити на "ти"?

  1. так

    16,5%
  2. ні

    10,0%
  3. байдуже

    2,1%
  4. залежить від особи, до якої звертаюся

    71,3%
  1. Haidee

    Haidee Well-Known Member Команда форуму

     
  2. Orman

    Orman Модератор-бомба

    а ще "тетко", "мамо" і "бабо" ))), гуцули всім кажуть "нанашка". От в селі мені нормально як кажуть. Так би мовити контекст відповідний і антураж.

    Не ховайте в офтопи, я думаю куди це нести.
     
  3. Haidee

    Haidee Well-Known Member Команда форуму

    А звідки приїхала переважна більшість населення сучасних великих міст?) Я не переконую, просто розумію, що воно не є таке дуже чуже. Однієї моєї коліжанки діти кличуть мене "тітка Марічка", ну то й добре:) а мої куми вперлися, що вони просто "Віка" чи "Оля" на "ви" без жодних приставок. Теж добре. Але мої діти завжди все плутають)))
     
  4. Яська Березнева

    Яська Березнева Well-Known Member

     
    Останнє редагування: 16 Грудень 2017
  5. Orman

    Orman Модератор-бомба

    з РІЗНИХ сіл. "Цьоця" - в нашому так ніхто не говорить. "Тьотя" - то взагалі від "визволителів".
    я не те щоб переконую, чи що. Я за спільний знаменник.

    В селі я можу підійти до будь-якої жінки і через "тето" питати щось. А у Львові - підходжу я до пані з манікюром і в шубі і така "тетко, а де тут виставка робіт Альфонса Мухи". )))) Хоч вірогідність, що в тієї пані батьки з села - 80%
     
  6. Siania

    Siania Love Life

     
    • Подобається Подобається x 1
  7. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Згадала: мені як старші (сильно старші, на вигляд 70+) кажуть "донечко" - мені так приємно
     
  8. Haidee

    Haidee Well-Known Member Команда форуму

    @Orman а як в вашому селі говорять?
    Згадала ще прикол. В нашій університетській компанії такий хлопець є - з сім'ї викладачів, мандрівник, стиляга, ще не одружений. Мій "наймолодший" кум, коли сам став татом, якось почув, як моя дитина сказала дядя Северин. Що тут ся стало))) з того часу він в нас вуйко Северин, бо кум родом зі Стрия, то свою дитину вчить казати "вуйко", "стрийко". Ото уявіть картину, коли до такого хлопця десь на людях дитина каже "вуйку Северине":connie_pull-pigtail але він не проти)))
     
  9. Orman

    Orman Модератор-бомба

    мені нормально. Але я знаю купу людей які вже не знають хто такий вуйко, а хто стрийко.

    тето, вуйку, стрийку, бабо (60+)
     
  10. raspberry

    raspberry Well-Known Member

    Якщо мені треба щось взнати в чужої людини, я кажу: «Вибачте/перепрошую, а не підкажете, де тут виставка робіт Альфонса Мухи?» без жодних приставок.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  11. Mushka M

    Mushka M Member

    І мене навчіть як правильно та за етикеток. Маю ситуацію на роботі - колега, яка старша за мене приблизно на 10 років, але ми на однаковій посаді, до мене на ти і дуже типу "по коліжанськи", я до неї на ви, бо так починала спілкування, ще коли тільки прийшла, але тепер (вже пройшло купа років) також, типу " по коліжанськи". Але тепер відчуваю дискомфорт від такої ситуації, тим більше, що інші працівники в такому статусі та приблизно мого віку, з нею на ти (в неофіційній розмові). Ну от, як маю перейти на ти і чи маю??
     
  12. Orman

    Orman Модератор-бомба

    в цьому конкретному випадку, це спрацює. І в багатьох інших, але колись таки доведеться, навіть комусь іншому вказати на третю особу в її присутності, і тут безособово вже не вийде. Доведеться викручуватись. Або просто сказати "пані" і не мучитись )))
    --- дописи об"єднано, 16 Грудень 2017 ---
    я б не переходила. Мене "ви" не тисне ніколи, в жодну сторону. За етикетом запропонувати переходити на "ти" має старша за віком особа. Але з іншого боку, Ваша співробітниця не мала Вам починати говорити "ти", тільки тому, що ви молодша.
    --- дописи об"єднано, 16 Грудень 2017 ---
    ну і звертанн на "ви" завжди вигідніше на роботі. Краще тримає робочу дистанцію, і легше вимагати виконання обов'язків при потребі, ніж коли всі такі "падружки".
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 5
    • Подобається Подобається x 1
  13. arushka

    arushka завжди досягаю мети

     
  14. Blondo4ka

    Blondo4ka Well-Known Member

    Наприклад, за ким я зайняла чергу. За цією пані.
    Мій тато каже панунця,або пануся то мені так подобається)
     
    • Подобається Подобається x 1
  15. Mushka M

    Mushka M Member

    Саме це і напружує - така "фамільярність" по коліжанськи з її сторони і якась діловитсть з моєї. Чи буде допустимо мені розпочати розмову,, чи можу я звертатись на ти, бо стільки років знайомі і "майже" коліжанки.?
     
  16. Colombina1982

    Colombina1982 Well-Known Member

    До мене більшість колег звертались на «ти», і я не мала нічого проти. Але для мене перехід на «ти» у звертанні до когось — не так просто ) Пропонують — переходжу, а так — «викаю». От і у випадку зі старшою колегою не спішила, так і спілкувались. Мені здається, це нормально — тримати певну дистанцію з колегами, то ж не родичі-подружки. А якщо хтось на додачу дуже хоче бути запанібрата — то.. хм, я з такими людьми акуратна, бо не раз бачила наслідки, особливо «жіночої дружби» в колективі.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2