Будуй хату з лободи... А де і як збудувати?

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем Hruska, 13 Листопад 2009.

  1. Raven

    Raven Мама малятка

    тут треба дзвонити і питати, я б реально обрізок балки пробувала підпалити, щоб преревірити, чи горить. В мене знайомі в Жандармах жили в ту ніч, коли пожежа сталася на Драгобраті, то я троха пререстрашена.
     
  2. raspberry

    raspberry Well-Known Member

    Якщо добротно зроблений, по всіх правилах, то термін експлуатації буде великий. Згадайте дерев‘яні старі будинки по селах.
    Їх вроді не добудовують. Склали той пазл і все, там вже стіни не доставиш, планування не зміниш.
    Якщо оброблений всіма необхідними пропитками, зроблене заземлення, то все буде ок.
    Спеціаліста не пораджу, але я б на Вашому місці таки його знайшла, щоб він подивився і перевірив будинок.
     
    • Подобається Подобається x 1
  3. Freedom UK

    Freedom UK Well-Known Member

    У нас каркасний.
    Канадська технологія. (Не фіно-русо-укро спосіб, і не сендвічі). Єдине, що відрізняє від канадських чи американських - дошки у нас сирі (не знайшли де сушать), тому допускається легке "гуляння". А там - вже сухі ставлять, що хрч через 100 років стіна рівнісінька.
     
    • Подобається Подобається x 2
  4. maavka

    maavka Well-Known Member

    От тема називаєтсья "Будуй хату з лободи")) А хтось цікавися саманними хатами? Це хати з суміші глини, соломи і води. Та можуть давати ще різні наповнювачі типу пісок та інше. Хати довго служать, міцні. Після висихання саману (треба ще мінімум півроку чекати після будівництва, щоб хата висохла) стіни стають міцними, як цегляні стіни. Якщо точно, то стають як цегла низької марки, проте все одно ці хати добре служать. Колись будівництво саманних домів (В нас на селі такі хати називають "глинянка") було дуже поширене в різних народів.
    На цю тему є хороша книга "Дом Из Самана. Философия и Практика",Янто Еванс, Майкл Дж.Смит, Линда Смилей. Ну і всякі семінари зараз роблять.
    Що мене зацікавило, це дуже низька собівартість. ПРосто навтіь не віриться, що таке буває. Наприклад на обложці книги Еванса (яку я тут згадала), написано дом за 5 000 доларів. Також на різних сайтах є обрахунки, в скільки це обійдеться. Мається на увазі коробка, без наповнення. Вікна, електрика. Каналізацію бачу не враховують чи не роблять. Просто ціна на каналізацію можна дуже по різному варіюватись, але вона не вплине сильно на загальну ціну.
    Ось наприклад Строительство дома из самана советы и практика вкінці дали обрахунки за що і скільки треба платити. Всього 5357$ !
    Тут так само розписали Сколько стоит дом из самана?. Якщо брати робочих і якщо своїми силами Сколько стоит дом из самана?
    Дом из самана от Сергея Боженко Але тут чомусь більше вийшло 16250доларів. Правда це двоповерховий дім

    Також плюс, що хороша теплоізоляція. Люди, що живуть в таких хатах пишуть, що на опалення зимою дуже ало витрачають ну і в книзі про це розказано, скліьки там конкретно йде на обігрів хати).
    Я загалом знаю, що то за хати, в нас на селі ще досі в такій хаті живуть мої бабуся з дідусем. Нормальний дім. Довго вже стоїть.

    Хтось цікавився таким ? Чи можливо знає, чи будуть якісь семінари у Львівській області. Бо колись я у фесбуці бачила, а зараз нема. Чи можливо хтось планує збудувати таку хату, то можна нам переписуватись, ділитись досвідом. В інтернеті дуже багато статтів, як такі хати збудували, хто і як будує. Дуже всього багато. Але захотілось тут написати, поділитись інформацією, підняти тему про саманні хати.

    Такж дуже рекомендую журнал "Приватний дом" для тих хто будується чи планує будуватись. Та журнал Murator також хороший
     
    Останнє редагування: 30 Січень 2018
    • Подобається Подобається x 2
    • Інформативно Інформативно x 1
  5. raspberry

    raspberry Well-Known Member

    Ми будуємо. У Львові є вже збудовані в Рудно і в Винниках вроді. Той, що в Рудно, це будинок нашого будівельника. Після нас він вже має ще кілька проектів навколо Львова. Саманне будівництво популярне на Закарпатті, в Європі. Є будинки по Україні. Спілкувалась з чоловіком, що побудував собі під Києвом будинок. Є багато нюансів, ціна виходить десь як з цегли, не правда, що обійдеться в кілька тисяч. Але я говорю про двоповерховий будинок з дерев'яним каркасом. Якщо ж просто ставити одноповерхову мазанку і будувати самому, то справді вийде дуже бюджетний варіант.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Інформативно Інформативно x 1
    • Корисно Корисно x 1
  6. Haidee

    Haidee Well-Known Member Команда форуму

    А як той будинок утеплений? І як вікна ставлять? Просто в батьків на селі саме з глини каркас, то це жесть. Вікна мп було проблемно поставити, утеплити зовні неможливо, бо стіна крихка і дюбелі провалюються. Хата холодні, стіни сирі. То якась інша глина мається на увазі?
     
  7. raspberry

    raspberry Well-Known Member

    Будинок не утеплений. Стіна має 45-55 см. ширини, немає потреби утепляти.
    Віконні проєми обкладені цеглою. Самі вікна ще не ставили, плануємо навесні.
    В нас дерев‘яний каркас зашитий в глину. Рядами ставиться опалубка і туди закладається суміш глини, соломи і піску. Ряд висихає, ставлять наступний і так до верху.
    В нашого будівельника вже стоять вікна-двері. Жодних проблем з монтажем не було. Стіни міцні, нічого не кришиться. То певно таки різні суміші у нас і у Ваших батьків.
     
    • Подобається Подобається x 1
  8. Haidee

    Haidee Well-Known Member Команда форуму

    Мабуть маєте рацію. Нашому будинку вже поза 40 років, технології (навіть дуже традиційні) вдосконалилися.
    А чому обрали саме такий каркас? Ми цегляний будинок, де ствни 40 см, все одно утепляли. В батьків стіни теж не менше 45 см, але сипляться, то якийсь найдешевший варіант був в ті часи, хто мав гроші, то зводили з цегли.
     
  9. raspberry

    raspberry Well-Known Member

    Дерев‘яний каркас ставили, бо будинок двоповерховий. Сам саман міг би не витримати другого поверху і даху.
    Глина як термос, влітку не пропускає спеку, взимку - холод. Тому утеплення не потрібне. Хоча подивимось як воно буде на практиці. За потреби утеплити завжди встигнемо.
    А взагалі глиняна хата має якусь особливу ауру. Важко пояснити. Там легко і комфортно дихається, хочеться перебувати в такому приміщенні. Ну і ми класичного будинку не хотіли, ми шукали щось оригінальне, не таке як у всіх.
     
    • Подобається Подобається x 4
  10. Orman

    Orman Модератор-бомба

    В мене в селі хата з дерев'яним каркасом обмащена глиною. Взимку тепла (я не побачила різниці з цегляною), ніц їй не є за більш ніж 80 років. Ну ясно що підвищують час від часу білять і тримають в порядку, ну але то коло кожної хати є така робота.
     
    • Подобається Подобається x 1
  11. maavka

    maavka Well-Known Member

    Просто така ситуація. Ми з чоловік вирішили купувати квартиру. Мамина подруга, є маклером і каже. що ціни ще будуть падати на квартири, а саме на вторинку. В центрі навпаки зростуть та в районі Чорновола зростуть. А в інших районах мають знизитись. Найнижча ціна має бути вкінці цього літа- на початку осені, за її підрахунками. (Не знаю, як вона то рахує, але її попередні прогнози спровджувались). І далі вже будуть рости ціни.
    Я колись цікавилась саманним будівництвом (ми на дачі свекра планували збудувати, але потім у свекра помінялись плани щодо дачі).
    І написала тут пост.
    А тут сьогодні я подумала. Якби купити ділянку десь близько. В Мурованому, Дублянах. Доїзд звітам дуже хороший. І збудувати там таку хату.

    Справа в тому, що навіть якщо ціни на вторинку, на 2-3% знизяться, нам хватає лише на однокімнатну (нормальну, без суперремонту).
    А чоловік і я хочемо мати ще другу дитинку. Але в однокімнатній квартирі ми не хочемо жити з двома дітьми. Я розумію, що багато так живуть і нічого, але все таки не хочемо. Плануємо таки шукати двокімнатну.
    Ще думали про новобудови. Програми до речі відкрили у листопаді, що держава виплачує сам відсоток від кредиту. Але ми не підпадаємо під ці програми, бо живемо у батьків, де площа велика виходить (а там має бути менша на кожну людину).


    Якби ми будували цю хату, то двоповерховий дім нам не потрібний. Одноповерховий вистачить. Може бути і мазанка
    Якщо будуватись, то нам треба лише три кімнати +кухня +ванна+прихожа.
    Було б добре, щоб можна було мансарду в перспективі облаштувати щоб і там була жила площа, але не знаю чи то так вийде.

    Треба порахувати скільки то по затратм вийде, разом із ціною ділянки. Що вигідніше квартира чи така от хата на ділянці
    Звісно треба ще чекати мінімум півмісяця, щоб висохла хата і тоді робити ще внутршіні роботи. Але нам так, не терміново, живемо з батьками. За й за сезон коробка робиться.
    Але нам своїми силами не вийде збудувати, будемо підключати людей.


    @raspberry можна було проконсультуватись з вашим будівельником, щодо вартості такого дому (одноповерхового) ? Приблизної вартосі, щоб прикинути. Ваш будівельник працює тільки з каркасними будинками? Він робить проекти7
     
  12. Kandya

    Kandya Well-Known Member

    У мурованому і дублянах ділянки дорожче за квартиру коштуюють

    Надіслано від мого SLA-L22, використовуючи Tapatalk
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  13. raspberry

    raspberry Well-Known Member

    Кину в відгук його номер.
     
    • Подобається Подобається x 1
  14. raspberry

    raspberry Well-Known Member

    Не тільки, він відкритий до всього нового. Проект намалювати може, але не професійний. Собі хату сам намалював. Ми купували окремо в архітектора. В нас було специфічне бачення, яке треба було прорахувати і викласти на папері.
     
    • Подобається Подобається x 1
  15. ГаЛоЧкА

    ГаЛоЧкА Well-Known Member

    ділянки дорогі. закинуті дачі поки дешеві..
     
  16. nibysh

    nibysh оптимістка з сумнівами

    @maavka проконсультуйтесь у вашої ріелторки щодо цін на ділянки з комунікаціями. Тоді будите бачити, скільки вам залишиться на саме будівництво.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  17. Ulianusia

    Ulianusia Well-Known Member

    Точно!!!ми так робили-шукали ділянку саме з комунікаціями,а будову мали «пораховану» окремо.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  18. Mary

    Mary Active Member

    І мені будь ласка контакти в пп. І якщо можна орієнтовну вартість будівництва. Дякую
     
  19. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Із закинутими дачами можуть потім бути проблеми юридичного характеру через право власності на землю, комунікації, генплан.
     
  20. maavka

    maavka Well-Known Member

    В мене свекор має дачу в районі Голоско, кооператив "Енергетик сад". І там його сусіди і майже всі люди в кооперативі (ще б пак, місце дуже гарне, ліс поруч, джерело поруч і до центру 20хв їхати) порозбудовували хати і живуть цілий рік. Є там і мажори, які ще недавно особняки звели, навіть хтось біля самого лісу купив дві ділянки разом і зробив на вигляд пансіанат відпочинковий (що там в дійсноті ще не знаю).
    І от мені цікаво, це ж по суті противозаконно, бо ділянки дали для ведення садівництва. Але сусіди вже скільки років там живуть, є такі що 2-3 покоління там живуть постійно. Але що їм грозить? Не будуть ж їх виганяти з хати?
    І які взагалі можуть бути проблеми з тим. Ви пишете право власності. Ну є в людини власність на ділянку і в чому проблема. Можна знайти кооперативи де комунікаці проведені (таких кооперативів немало). Крім газу звісно, але це не проблема.
    Бо купити закинуту дачу і вправду дешевше буде. Взагалі дача дешевша, ніж ділянка з цільовим призначненя для житла, будівництва. Бажано звісно купити останнє. Але все ж таки, якщо підвернеться можливість дуже дешево купити дачу. Не знаєте які можуть бути проболеми? Прописаним можна бути в іншому місці, там де я є зараз (в батьків)