Костоправи, остеопати.

Тема у розділі 'Ой слаба я, слаба я...', створена користувачем Катруся, 11 Жовтень 2009.

  1. Colomia

    Colomia New Member

    Потрібен хороший лікар ортопед для диттнки проблеми з ножками підкажіть будь ласка
     
  2. fiesta

    fiesta Well-Known Member

    Хтось має тел. Юрченка, який в Спартаку приймав???
     
  3. LidiiaD

    LidiiaD New Member

    Дитині 5 місяців, внаслідок подвійного обвиття навколо шиї пуповиною зміщений хребець в шийному відділі. Наш лікар порадив звернутись до спеціаліста остеопата. Порадьте хорошого спеціаліста будь ласка


    Надіслано із мого iPhone за допомогою Tapatalk
     
  4. kerosinka

    kerosinka Member

    Підкажіть, де приймає Олег Гнідан і скільки коштує прийом?
     
  5. HOPIC

    HOPIC Well-Known Member

    в клініці доктора дробота на південному. актуальні ціни треба питати в нього, і в принципі як і записатися, бо часто їздить на навчання і зараз рідко у львові буває.
     
  6. tegusigalpa

    tegusigalpa Well-Known Member

    В серпні було 800грн
     
  7. Innessapro

    Innessapro New Member

    Порадьте! Вже пів року болить спина, коли сплю і особливо зранку! Просинаюсь вночі по декілька разів від болю, посиджу 1год, минає і далі спати іду...ревмопроби негативні! Ходила в 5-ту поліклініку до вертебролога, вправив так хребет, що усю ніч спати немогла, та щей в додачу шия почала боліти з однієї сторони, подьоргує знову «вправляти» не хочеться...чи це так має бути?мине за декілька днів?невропатологи нічого конкретного не призначали, спазмолітики і протизапальні, ефекту не було!
     
  8. HOPIC

    HOPIC Well-Known Member

    не знаю, до якого вертебролога ви зверталися. зараз мали досвід з одним за рекомендацією- то ніякого болю і тим більше протягом такого тривалого часу не було. це не нормально. воно ж потім все стягується назад! чому ви дозволили так з собою працювати? то риторично, але лікар не має права, це ваше тіло!
    я можу хіба порекомендувати остеопата чи вертебролога, до яких зверталися.
     
  9. NataliaFed

    NataliaFed Active Посиденька з баяном

    @Kroshka Enot скажіть будь ласка скажіть до кого звертались з проблемами?
     
  10. Kroshka Enot

    Kroshka Enot Well-Known Member

    Надішлю контакти реабілітолога, в якому впевнена.
    Стосовно діагноста, то "наш" в Іспанії. У Львові доброго не знаю.
    Але якщо б от так, не знаючи Вашої ситуації, порадити, то я б пішла до Романа (той, що я дам контакти), порадилась, чи тре на його думку МРТ, якщо він каже, що тре, то зробила би.
    А результати він вже розшифрує без проблем точно, а якщо потрібна буде порада - він має до кого звернутися ( в нього батько десятки років практикує).
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  11. NataliaFed

    NataliaFed Active Посиденька з баяном

    @Kroshka Enot ми зробили КТ. Наш лікар в Китай поїхав на тривалий час і капут без нього. Вже були в двох-толку 0 ,тільки хоч приписав укол, що на тиждень блокує.
     
  12. Kroshka Enot

    Kroshka Enot Well-Known Member

    сходіть до Романа з КТ.
    З того всього, що ми перейшли, йому довіряю.
    Він велику роль зіграв в процесі одужання мого чоловіка.
     
    • Баян Баян x 1
  13. SirkoSobaka

    SirkoSobaka Member

    Погоджусь з тим, що написала Kroshka Enot.

    Але спочатку головне: без діагностики при проблемах болю у спині і шиї фізичні вправи, масажі, а особливо "вправляння" дуже небезпечні. Не робіть того самостійно.

    У мене з юнацьких років були грижі дисків, боліла спина внизу, біль іррадіював в сідниці і обидві ноги. Але серйозної уваги не звертав, просто займався спортом, плаванням, потім почав ходити в спортзал. Звичайно, нічого не допомогло, тільки стало гірше.
    Вже коли вчився в університеті, то нормально обстежився з КТ і МРТ. Грижі на рівнях L4-L5, L5-S1.
    В наших лікарнях нормально діагноз не ставили, казали в загальному, що то радикуліт і запаленя сідничного нерву. Призначали загальні фізичні вправи, масажі, електрофорез і інші радянські способи без методу. Після тих масажів стало набагато гірше, коли масажист пхав пальці глибоко в спину.

    Дуже пощастило, що в мене по Couchsurfing (такий сайт для туристів) зупинився нейрохірург з Чикаго. Він сам якраз спеціалізувався на операціях поперекового відділу хребта: laminotomy, diskectomy, spinal fusion etc. І в нього самого з молодого віку грижа на рівні L5-S1. Він мене оглянув, подивився МРТ, КТ, почитав історію хвороби і визначив багато всього, зокрема тип гриж (там бувають degeneration, protrusion, extrusion, sequestration etc.) і понаписував: sciatica (ішіас), cauda equina syndrome (синдром кінського хвоста), hyperlordosis (гіперлордоз - завелике викривлення хребта в попереку), anterior pelvic tilt (нахил тазу вперед), lower cross syndrome (дизбаланс м'язів у районі тазу) і ще багато іншого. Це нормальний діагноз, бо з нього зрозуміло, що потрібно робити і в якому напрямку працювати, а не просто "радикуліт". Але це можна зробити тільки маючи МРТ. Без нього нормальний лікар, масажист, невропатолог, вертебролог, хірург чи будь-хто інший нічого робити не буде. Пальцями там нічого не намацаєш. Там може бути і стеноз (звуження) спинномозкового каналу, і навіть пухлина, яка тисне на нерви.

    Сказав, що сьогодні в таких ситуаціях зазвичай призначають консервативне (неінвазивне) лікування, в основному фізичну терапію. Але якщо пацієнт не може виконувати вправи через біль, якщо є загроза втрати функцій ніг, спостерігається серйозна дисфункція органів малого тазу (проблеми з дефекацією, ерекцією, з органами малого тазу), то потрібно робити операції. Сам він лікувався консервативно і мені так порадив.

    Розказав, що:
    • дискові грижі в принципі можуть частково або повністю "ховатись" назад в область між хребцями, але не у всіх і не завжди. Є навіть клінічно зафіксовані випадки такої регресії, коли дискові речовини "ховались" самі без особливої реабілітації протягом кількох місяців. Але в хронічних випадках і при неправильній поставі таке фактично неможливо. Але навіть якщо грижа не регресує, то правильні тренування і положення хребта допомагають уникнути защемлення нервів і спинного мозку, і вони функціонують нормально.
    • такої речі, як "зіскочив диск/хребець, який потрібно вправити" не існує. В реальності все набагато складніше
    • потрібно виправляти проблеми з поставою. У кожного вони різні, і кожен має працювати над своїми проблемами.
    • у нас є 4 головні мязи (4 core muscles), функцією яких є стабілізація і утримання хребта і торсу в правильному положенні: diaphragma, transversus abdominis, diaphragma pelvis (pelvic floor), і найважливіший у нашому випадку - multifidus. Навчитись їх активовувати і правильно використовувати дуже важко, але необхідно при лікуванні таких проблем. Також є і інші м'язи, які відіграють важливу роль у підтриманні правильної постави, наприклад сідниці.
    • медикаментозне лікування може зарадити гострому запальному процесу сідничного нерва, але ніякі ліки, настоянки, мазі для натирання etc. не вилікують причину - грижу.
    • у дорослих людей диски не постачаються поживними речовинами напряму, а всмоктують їх з навколишніх тканин. Тому потрібно рухатись, але правильно, і вправи виконувати правильні.
    • голкотерапія, баночні масажі, лікування бабциними настоянками, мануальна терапія, костоправство, хіропрактика, біоенергетика, космоенергетика, Аюрведа і інша алхімія - це шлях в нікуди.
    • якщо людина, яка збирається лікувати, називає себе "цілителем", то від неї треба тікати
    • не дай боже щось там активно вправляти і хруськати. Можна стати калікою в колясці на все життя.
    Вже після того, як стоїть діагноз, можна починати звертатись до фахівця з фізичної реабілітації. Так як в того хірурга були такі ж проблеми, як і в мене, то він мав особистий досвід і написав мені коротенько програму.
    Приписав для початку скинути зайву вагу. Поперековий відділ хребта це якраз те місце, яке більше всього навантажується. В мене зріст 1.82, то більше 80-84 кг бажано не набирати, а ідеально 73-75. Ну і не носити рюкзаків на плечах, менше сидіти.

    Вправи, які використовуються з самого початку. Вони потрібні для того, щоб навчитись використовувати 4 ключові (core) м'язи.
    1. Повороти тазу (pelvic tilts). Коли я лежав на спині, то через гіперлордоз рука вільно проходила під попереком. Я мав навчитись притискати поперек до землі і там його тримати. Крім того ці повороти тазу допомагають кровообігу крові і доставляють поживні речовини в ті болючі місця.
    2. Лежачи на спині (поперек притиснутий до землі) спочатку я мав напружувати transversus abdominis (це робити простіше, коли ноги зігнуті в колінах, а між ногами м'яч). Цей м'яз в животі під прямими (пресом) і косими м'язами, які активовувати не треба. Він відчувається в боках одразу нижче ребер і всередині півмісяців тазу спереду. Тобто намацуємо кістки тазу спереду десь на 1-2см нижче лінії пупця, ставимо вказівні пальці на живіт одразу всередині між двома півмісяцями, а великі пальці на боках. І напружуємо м'яз. Коли він розслаблений, то пальці легко проникають в живіт, а коли напружений, то він їх стримує. На словах важко пояснити, треба щоб хтось показав.
    3. В положенні на спині, поперек притиснутий до землі, transversus abdominis напружений. У цьому положенні стискаємо diaphragma pelvis. По суті, стискаємо сфінктери тазу. Це робити мені було дуже важко, спочатку в лежачому положенні я не міг навіть кілька секунд протримати ці м'язи напруженими. Але на диво саме ця вправа найбільше допомогла з болем у спині і сідницях.
    4. Multifidus. Тут я на словах нормально не поясню. Лежачи на животі я зовсім трохи припіднімав поперек, на пів сантиметра, і мав намагатися втримати його в такому положенні не задіюючи групу erector spinae. Але в мене був гіперлордоз, думаю, що в інших людей буде по-іншому. Погугліть multifidus activation і подивіться відео в ютубі. Мені той лікар казав, що у них у клініці вони використовують УЗД, щоб пацієнти наочно бачили що там напружується, і могли запам'ятовувати відчуття. Взагалі цей м'яз неймовірно важливий, його функцією якраз і є стабілізація хребта. Кріпиться він дуже глибоко на хребті. У людей з проблемами спини він атрофується (м'язові волокна замінюються жиром), що видно на МРТ. При правильних вправах атрофія зменшується, що використовується як одна з оцінок успішності лікування.
    5. Diaphragma. По суті, я мав перевчитись дихати. Я дихав вниз в живіт, діафрагма просто падала донизу. Верхні і нижні ребра зовсім не підіймались при диханні, може на 1-2мм. А живіт випинався на 4-5 см вперед відносно грудей кожного разу при вдиху. М'язи живота ослабли, і через це він "вивалився" вперед і донизу, а як компенсація дупа піднялася вгору. Це називається anterior pelvic tilt - нахил тазу вперед. Таке часто стається після вагітності у жінок. Від маси плоду і живота таз нахиляється вперед і вниз. Якщо носити ремінь на штанах, то він помітно похилений вперед. Я мав навчитись дихати не стільки вниз, як в усі сторони, і особливо в боки. Як це роблять оперні співаки. Це робиться після того, як людина вчиться постійно активовувати transversus abdominis i diaphragma pelvis, які утримують правильний внутрішньочеревний тиск (intra abdominal pressure).
    Вже після того, як я навчився це все робити, я приступив до зміцнення м'язів і вправ для виправлення постави.
    Тут найважливіше залучення 4 ключових (core) м'язів, виконання вправ у правильному положенні і фокусуванні на справді необхідних м'язах. Без цього заняття тільки зміцнять те, що вже і так сильне, і не допоможуть тому, що слабке і атрофоване. Організм довго виробляв компенсацію для проблем і навчився виконувати функції по-новому. Наприклад, якщо ослаблений живіт і сідниці, якщо спина крива, то функції утримання тіла на себе візьмуть м'зи передньої і задньої поверхні стегна. Ці м'язи будуть домінувати, всі рухи і вправи організм виконуватиме криво і нічого не виправиться. Я 10 років ходив на плавання, і все одно хребет став кривим, і я плавав з таким кривим хребтом, бо мій організм до цього пристосувався. Те саме стосується фітнесу, йоги, пілатесу, танців і т.д.

    Далі наші дії можна поділити на такі 4 групи: декомпресія хребта, робота над поставою, розтяжки і збільшення мобільності атрофованих м'язів, тренування стабільності хребта і торсу в цілому. Багато чого пересікається і накладається одне на друге.

    1. Декомпресія хребта. Вис на турніку, коли кінчики ніг торкаються землі. Вис в воді. В хороших клініках для цього є ще різні спеціальні машини.

    2. Робота над поставою. У моєму випаду це були повороти і утримання тазу в правильноу положенні шляхом стискання сідничних м'язів. Втягування живота при видиху. Ну і просто я почав тримати спину рівною, як стріла, перевчився ходити і сидіти. Сплю я відтоді на рівній твердій поверхні на спині.

    3. Для мене потрібні були вправи для зміцнення групи gluteus (сідниці) і розтяжки згиначів стегна (hip flexors: rectus femoris i iliopsoas). Що стосується сідничних м'язів, то у 90% людей з проболемами дисків у поперековому відділі вони не працюють.

    4. Для зміцнення 4 ключових (core) м'язів, яких ще називають корсетом і забезпечують стабільність, використовуються ізометричні вправи - тобто ті, в яких немає руху торсу, статичні. Рухатись можуть кінцівки, але торс залишається непорушним. Це планки для пресу (передня і бокова), далі, якщо є сила, робота з колесом для живота, вправи dead bug, superman, bird dog, баланс борд, присідання на одній нозі і інші. Вони дуже добре тренують multifidus.

    Багато вправ заборонені: звичайне качання пресу, коли хтось тримає ноги (скручування). Станові тяги, гіперекстензії. Нахиляння донизу і торкання пальців ніг. Ну і не можна підіймати тяжке, відкинати лопатою сніг або брати бульбу, то само собою.

    Як допоміжний засіб я ще ходив і досі час від часу ходжу на масаж поперекового відділу. Але це вже через кілька місяців вправ, коли біль фактично минув. І масаж просто зігріваючий, без вправлянь, без глибоких натискань і т.д. Для покращення циркуляції крові, притоку поживних речовин, відтоку лімфи. Також плавання, але треба спочатку навчитись тримати тіло в правильному положенні, а тоді вже плавати.
    Спина і ноги мене вже не болять давно, але хочу зробити МРТ, щоб побачити, що там.

    Приклад регресії поперекової грижі, який видно на МРТ:
    Spontaneous Regression of a Large Lumbar Disc Extrusion
    Зміни атрофії multifidus. Це дослідження дуже цікаве, бо у двох пацієнтів, яких лікували і мануально, і які самостійно робили вправи, стан покращився, атрофія м'язу частково зменшилась і біль пройшов. А в третього, який не виконував вправи, і йому здійснювали лише мануальний вплив (масаж, може намагались щось поправити, знайти положення, в якому болю не було) стан не покращився і він змушений був піти під ніж:
    Long-Term Lumbar Multifidus Muscle Atrophy Changes Documented With Magnetic Resonance Imaging: A Case Series
    Ефект тренування діафрагми на м'язах-стабілізаторах попереку. Це дослідження цікаве не тільки роллю діафрагми, а й тим, що в ньому показано, що біль в попереку лікують власне комплексним тренуванням transversus abdominis, multifidus, diaphragma, diaphragma pelvis (pelvic floor).
    The effect of diaphragm training on lumbar stabilizer muscles: a new concept for improving segmental stability in the case of low back pain
     
    • Подобається Подобається x 5
    • Корисно Корисно x 5
    • Інформативно Інформативно x 1
  14. Kroshka Enot

    Kroshka Enot Well-Known Member

    підтверджую, так сталось у мого чоловіка, але для цього знадобився рік його щоденної праці (періодичні курси фізіо-терапії з реабілітологом, медикаментозна терапія запалення нерва на початкових етапах, щоденні вправи і басейн (плавати з трубкою!) без пропусків, і ще комплекс всього іншого).
    Абсолютно погоджуюсь. "Наш" іспанський реабілітолог-остеопат каже теж саме.
    може гарно простимулювати нервові закінчення. Як і гірудотерапія. Важливо - правильний спеціаліст і правильне місце застосування.
    Після одного з сеансів п"явок в мого чоловіка був взагалі ВАУ-ефект.

    "Наш" лікар проти механічних витяжок (в т.ч. водних). Тягнутися рекомендує тільки вагою свого тіла, перебуваєючи в горизонтальному положенні, з турніками радить бути обережним, не зловживати часом висіння.
    Пояснює це доведеною в європейській практиці відкладеною шкодою для сухожиль.

    А так, дуже інформативний пост, майже з усім погоджуюсь.
    Респект Вам, що не пошкодувати часу це все описати для загального доступу.
     
    • Подобається Подобається x 2
  15. Innessapro

    Innessapro New Member

    Дайте контакти вашого вертебролога будь ласка!!!
     
  16. катенок

    катенок Well-Known Member

    Я вже була напевно у всіх тут описаних мануальних і реабілітологів
    Любомир- молодий приємний уважний...і все... ефекту 0, добре хоч ціна питання 350грн здається
    Олег Хімічна- Джерельна, мала великі надії на нього, за тиждень півтора віддала йому 2000 грн( три дні підряд по 500 і ще раз 500) і плюнула на нього. Крім того що кожного разу він розказував « А ви знаєте що я вчився в Америці... і так далі..» більше результату нуль. Хтось казав про якусь апаратуру... яку????? Степлер той???єрунда, може мені не пощастило, може комусь допоміг, а мені шкода витрачених грошей
    Найкраще це вправи, йоги, басейн, хоч якийсь ефект є.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  17. ruda kishka

    ruda kishka Well-Known Member

    Напишіть ще мені, будь ласка
     
  18. Rodionochka

    Rodionochka Безнадійна оптимістка

    У двох?
     
    • Подобається Подобається x 1
  19. Innessapro

    Innessapro New Member

    І мені будь ласка дайте контакти хорошого реабілітолога!
     
  20. катенок

    катенок Well-Known Member

    У двох про яких писала , а ще в Бойка на Городоцькій біля церкви Анни, в Спартаку в супер хваленого фахівця.. і ще різних голко- рефлексотерапевтів... тому мені є з чим порівняти і я знаю про що говорю