Дитина не їсть або перебирає їжею. Що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Надька, 27 Грудень 2011.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Thebestnata

    Thebestnata Well-Known Member

    О, я теж згадую, як мене заставляли їсти( Їла я просто жахливо, мама згадує, що дуже за мною мучилася. І то мені не 4 роки було, а значно більше.
    Я згадую, як викидала капусняк через вікно, бо не хотіла. То так по ложці носила з тарілки і за вікно кидала. Мама прийшла, побачила, що я все з'їла, почала радіти. Підійшла до вікна, а там той капусняк весь на підвіконні;)))
    А ще згадую, як я терпіти не могла цибулю ( варену, смажену, сиру), і зараз на їм. Мене аж верне від неї. А якось в селі, мої двоюрідні брат з сестрою просто запихали мені ту цибулю. От двоюрідний брат тримав мене, щоб я не виривалася, а сестра пхала мені в рот ложку з цибулею і ще чимось. Я ревіла, кричала( Так обідно було , що й не передати.
    А ще згадую, як теж в селі, дядько не випускав мене зі столу, поки я все не з'їм. Я сиділа, плакала над тою тарілкою з холодною зупою, чи борщем, поки тітка таки не жаліла мене і забирала .
    В дитячому садочку теж всі дітки спали, а я ще сиділа за столом. Бо там теж вихователька на дозволяла мені вставати , поки не з'їм все. Виручала нянічка. Ще один хлопчик якось казав про мене, " дівчинка, що цілий день їла";) Ну бо ж сиділа за столом, а те, що плакала не важливо)
    Вдома мене годували під мультики, казочки) Хоч теж були заставляння.
    Я і зараз не все їм. Але в мене і дідо такий був. Баба йому цибулю перетирала через сито) Мій тато теж зупи не любить, гречку , бульйон теж. Він би тільки чаї з канапками їв) Не знаю в кого вдастся донечка ( бо чоловік мій їсть все і багато), але думаю, що не буду заставляти її такими методами, як мене. Бо то реально для дитини кошмар, сама то пройшла.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Співчуваю Співчуваю x 1
  2. NataliaFed

    NataliaFed Active Посиденька з баяном

    В мене від заставлянь такі спогади трохи протилежні. Я була з тих дітей, що нічогісько не їли, крім солодощів(на думку мами особливо). Зранку я не снідала до недавна). Могла випити какао і все. В автобусах мене завжди тошнило. Але не з голоду(як думала моя мама), а тошнита находила, коли в автобусі починався отой специфічний сморід чи то гуми, чи чого. Тільки той сморід і відразу бл*ю.
    До бабусі їхати було далеко, автобусом і я майже завжди не доїздила без :bad:. Одного ранку, перед від'їздом ,мама накричала на мене, на тата, що мене нудить через голод. Тато здався(з псіхами) ,мене напхали картоплею з чимось там. Доїхали до кінцевої зупинки без :bad:, мама горда собою. І тут, на самому виході, вже в прочинених дверях... :bad: на тата.
    Що то було... о_О. Але мама урок засвоїла і більше ніколи не змушувала мене їсти).
    @smilechyk та Ваша дитина їсть ще ого. В нас мала (братова), то для мене кошмарний кошмар. Вона, коли в мене я маю стрес. Бо, і щоб дитина голодною не була, і вгодити чим. Там тільки гречка, макарон, сирники, все пісне зовсім(чуть масла). То вдома, а в когось -зовсім не їсть нічого, тільки солодощі.:wacko:
     
    Останнє редагування: 30 Січень 2019
  3. Kroshka Enot

    Kroshka Enot Well-Known Member

    Дитина ще й копіює поведінку батьків.
    Я вже десь писала, що похресниця на НР брала з тарілки канапки з ікрою, облизувала ікру і ставила канапку назад на загальну тарілку.
    Я спочатку приф*гіла, але думаю, ок, ладно, то дитина.
    А потім кума взяла канапку з червоною рибкою, рибу об"їла, а грінку з всім решта поставила на тарілку і потім то все пішло в смітник.
    Тому я вже не дивуюся, що мала погано їсть (а вона не тільки не їсть, але й істерики закочує, коли їй просто пропонують (без ультиматумів типу "не випустим з-за столу").
    Бо моя кума, з якою ми з дитинства дружимо (аж до того, що я їла в неї вдома, а вона - в мене), скільки її пам"ятаю їла так само.
    Могла годину "мучити" тарілку з зупою. При цьому не пам"ятаю, щоб її батьки її змушували (хіба припрошували).
     
  4. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    Ой, що ж мої діти ніяк не надивляться на мій здоровий апетит?)
    То риторично, звісно.
    Як і з багатьма іншими виховними моментами, терпляче надіюсь, що воно все дасть плоди, коли прийде час.
    Але напружує мене, що бабуся з дідусем занадто турбуються, кожного разу розмови про те, які діти худі, бігання з ложкою, і демонстративне засмучення при категоричній відмові. Ну і як не турбуватися, якщо мама дітям попалась лінива, нетерпляча і безвідповідальна)))

    Надіслано від мого Redmi 4X, використовуючи Tapatalk
     
    • Смішно Смішно x 8
  5. Haidee

    Haidee Well-Known Member Команда форуму

    Як то добре, що всі мої старші далеко:girl_crazy: бо вони б мою Терезку точно до блювоти довели. Вона така худюсінька-манюсінька, як Дюймовочка. І їсть як Дюймовочка. То навіть не через меню (той період, коли вона їла яйце, м'яско і помідор - я писала тут - давно минув), а й через кількість. Але вона їсть мікропорціями. Хто знає ті мисочки Ікеєвські, то в нас третина мисочки - Терезка наїлася від пуза))) але часом її пробиває. Сьогодні зранку з'їла 7 сирників:girl_impossible: я переживала, щоб не тріснула. Але поступово вона почала їсти дуже різну їжу. Єдина з трьох може рибу поколупати. Фрукти найкраще їсть теж. Наприклад, хурму тільки вона їсть. За день по трошки цілу з'їдає. Але то може бути пів денного меню. Я би хотіла, щоб вона трошки вагу набрала. Але з іншого боку, нащо перти проти природи. Я не вірю, що здорова дитина зажене себе в голод при наявності їжі у вільному доступі. І ще є момент підліткового набору ваги, коли дуже худі діти з порушеною харчовою поведінкою сильно набирають. Тут хіба за станом дитини пильнувати, щоб ацетон не піднявся в т.п.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
    • Подобається Подобається x 1
  6. nibysh

    nibysh оптимістка з сумнівами

    @Haidee, ну в мого не такі мікропорції, але теж їсть не дуже багато. Але він рухається)))) зі швидкістю світла... постійно...завжди...і при цьому ще й говорить....навіть як зуби чистить, то говорить або співає.
    В своїх 6 з половиною має 30 р.ніжки... дюймовчик ще той.:girl_smile:
    Добре може їмти лиш печево, те яке йому засмакує...і то 4-5 шт максимум))
     
    • Подобається Подобається x 1
  7. Hermi

    Hermi Well-Known Member

    В мене з їжею все було дуже не однозначно. Я любила їсти за компанію. З малечку мама годувала мене зі всіма звірятками, які в нас жили. І то так кумедно було, ложечку за курочку, ложечку за кролика, поки є за кого їсти - доти їла, звірята закінчилась - більше рот не відкривала. З власних спогадів - я терпіти не могла тушеної капусти, прийшов до дідуся знайомий і всім її подали як гарній, ну а мені щось інше, я обідилась на всіх, довелось і мені давати капусту, я всю тарілку з'їла. Така ж ж історія із макаронами з молоком, я вдома навіть на запах не переносила, мама про це попередила в садочку, а за компанію з дітками я перша всю порцію з'їла :) І так майже всі страви почала їсти.
    Навіть зараз бувають дні, коли я не їм цілий день. Мама спочатку казала що я собі шлунок зіпсую, але розуміла що сенсу заставляти їсти немає. З вагою завжди була проблема. Всі знайомі вважають що я ніколи нічого не їм, але якщо взяти сумарно за місяць - я з'їдаю значно більше ніж середньостатистична людина + Зараз в мене міняються вподобання у їжі, ніколи не думала що в дорослому віці таке можливе.
     
  8. Kroshka Enot

    Kroshka Enot Well-Known Member

    я в жодному разі не хотіла здатися категоричною (та й яке маю право, зрештою).
    Просто у ситуації з об"їданням самого смачного з канапки дитина абсолютно точно мала з кого брати приклад (хоча, може, то навпаки, мама в дитини навчилася :girl_crazy:).
     
    Останнє редагування: 30 Січень 2019
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
    • Смішно Смішно x 1
  9. Haidee

    Haidee Well-Known Member Команда форуму

    Моя, до речі, дуже повільна. Ніяких зайвих рухів, ніяких зайвих емоцій. Але в неї зараз серйозні фізичні навантаження на балеті і - вуаля! - після заняття вона вминає порцію, як старша, тобто в 3-4 рази більшу. Я коли то просікла, то взагалі заспокоїлася. При потребі вона собі добере ті калорії, які потрібні для активностей. Просто бігати чи дурачитися на майданчику вона ніколи не любтла, а отакі систематичні фізичні вправи дуже пішли їй на користь (і то не тільки їдження стосується).
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  10. shparynka

    shparynka Well-Known Member

     
    • Смішно Смішно x 4
    • Подобається Подобається x 1
  11. NataliaFed

    NataliaFed Active Посиденька з баяном

     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  12. Nett

    Nett Member

    Дівчата, тут про вже старших пишуть. А моєму 7 місяців майже. З прикормом не вийшло.... нічого крім грудей не хоче. І каші, і овочеві п'юре не зайшли. Відвертається, стискає рот і виривається.
    Я якось не сильно поки турбуюся, а от старше покоління каже: Та ви їли добре уже в 4 місяці!
    І все силою і хитрістю намагаються нагодувати. А дитина ну ніяк ту їжу не сприймає.
    Може хто щось підкаже...залишити в спокої чи може є якісь методи?
     
  13. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    Все, що "методи", щоб запхати їжу - це нездорово. Дитині має самій стати цікавою їжа, захочеться спробувати те, що батьки їдять, ви просто беріть його з собою щоразу за стіл. Грудне молоко цілком забезпечує вашу дитину, як забезпечувало і місяць тому. І здорові діти, яких в 7 місяців не цікавив прикрорм, точно існують, мої, наприклад) Молодший почав близько 8 міс лиш по-трошки пробувати.

    Надіслано від мого Redmi 4X, використовуючи Tapatalk
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
    • Подобається Подобається x 1
  14. Happy Fiancee

    Happy Fiancee Well-Known Member

    @Nett я так розумію ви годуєте дитину з ложечки. Не годуйте. Дайте ложку в руки і хай сам возюкається, а ви тим часом їжте поруч. З’їсть то з’їсть, ні то ні. Не примушуйте і не задурюйте. Рано чи пізно інтерес сам з`явиться. Мало яка дитина добровільно топче прикорм рівно в 6 місяців.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
    • Подобається Подобається x 1
  15. ГаЛоЧкА

    ГаЛоЧкА Well-Known Member

    в нас та сама ситуація. і я вже отак думаю як ви кажете. дати тарілку з ложкою і хай їсть скільки хоче. питання- яку тарілку? ото шукаю на присосці. бо Юра руками махає. і все зметує на свому шляху.
    пс. В мене Рома без проблем і задурювань їв все,що дають) Юра геть інший))
     
  16. Almariel

    Almariel Well-Known Member

    Покласти просто на стіл? Але дуже трішки
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  17. ГаЛоЧкА

    ГаЛоЧкА Well-Known Member

    як варіант) а якщо звикне?
     
  18. Miss Sixty

    Miss Sixty Double Boy Mama

    Я клала і старшому, і меншому - не звикли)

    Надіслано від мого Mi 9 SE, використовуючи Tapatalk
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  19. Akina

    Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

    Не звикне. Моя спершу лопала все руками, потім кричала в мене ложку забирала, а тепер до макаронів і плову виделку просить, скоро ніж вимагатиме, певно :girl_crazy:
    Діти хочуть робити як батьки, якщо в сім'ї ні в кого немає звички їсти зі столу, то й дитина не звикне ;)
    Дитині до 1 року поживи з ГВ цілком вистачить, їжа до того часу швидше для ознайомлення, а не щоб наїстися.
    Те, що "їли з 4 міс" по-перше треба ділити на 2, бо то частково із серії "вірші в рік розказували і шнурки самі в 2 роки зав'язували", а по-друге тоді більшість дітей годували сумішами далеко не ідеального складу, звідти й рекомендації сочків з 3 міс і т.д - щоб дитина хоч якісь вітаміни отримувала.
    Насилу годувати точно не варто і поспішати теж, то ще дуже маленька дитина. А ще почитайте собі про педпоикорм - з маминої тарілки їсти завжди смачніше ;)
    --- дописи об"єднано, 3 Січень 2020 ---
    @Nett ну і не всі діти люблять каші, а пюре деякі навіть картопляне так і не признають. Можна спробувати давати овочі варені шматочками чи фрукти щоб брав в руку і смоктав чи гризюкав
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  20. svoybox

    svoybox Well-Known Member

    я вам більше скажу, не те, що не звикне, а ще й буде їсти так, як заведено
    мій Юра в гостях їсть так як всі, навіть сирнички вилкою, бо так йому дали, а вдома руками/ногами/під столом/з підлоги/на ходу, якщо я не бачу)))
     
    • Подобається Подобається x 1