Сам удома. А коли і з якого віку?

Тема у розділі 'Маленькі бешкетники', створена користувачем AilataN, 22 Липень 2012.

  1. littlebird

    littlebird Well-Known Member

    Який у вас самостійний хлопчик. Молодець.
     
    • Подобається Подобається x 1
  2. nibysh

    nibysh оптимістка з сумнівами

    ага, це зараз "красота", а от як був лялюсиком, то можна було здуріти від того харектеру. І купу сили волі втратила, щоб не зламати. І то лиш на 50% певно вдалось, бо прирікатись з татом буде нарівних, а зі мною боїться..поки що..
    Але не лише всі діти різні, але й їх батьки. Бо то ми дозволяємо, чи не дозволяємо оті межі самостійності.
    Як малий влітку гонив на майданчик велосипедиком і його не було більше ніж годину, то моє серце калаталось , як пекельна машина. Але я терпіла, бо сама його пустила, а в часі він ж не орієнтується. Чоловік казав--йди по нього , не мучся. Не ходила. Знала, що там ще й сусідки з своїми дітьми.Раз дзвонила. бо витримати не могла. Решту разів він приганявся сам додому щасливий , брудний і голодний.
    Ну і коли залишається сам дома, то окрім розваг він все має ще й обов*язки. Тобто не ціль перебування самого , а ціль, що ти маєш - поїсти, прибрати за собою, вмитись, зубки почистити, переодягнутись і....написати 2 рядки букв, чи намалювати ( ненавидить малювання) 2 малюнки і витерти пил на 3 дверях :girl_blush2:. Ну і він не шкодний. В нас не так багато заборон, тому задовільнити свою цікавість він може і в нашій присутності.
    Можливо це спадкове, бо я також була безбабусина дитина, тобто або мама, або без неї.
     
    • Подобається Подобається x 4
    • мімімі мімімі x 1
  3. Rodionochka

    Rodionochka Безнадійна оптимістка

    @Akina, мені переступити отой крок залишення самих дітей дома допомогла зробити мама. Вона в мене експериментатор))). Я б на таке не підписалась, але мене ніхто до відома не ставив). Вона залишала на декілька хвилин (5-8) десь з 4 років. Бігла в магазин біля дому. Потім і я вже так робила.
    Мені здається, тут все від дитини залежить. В мене вони такі покладисті, відповідальні).
    А зараз я ще далі в тому зайшла), залишаю деколи на хлопців ще й малу. Їм зараз 12 і 8 років, малій 4 місяці. Інколи ввечері мушу чоловіка зустріти на машині з роботи. Залишаю на хвилин 20. Мені не страшно, бо поруч живе свекруха, це будинок, де завжди можна вибігти на вулицю через балкон, ми з малими спілкуємось по рації кожні 2 хвилини). Ну і мала ще просто лежить, вдавитись нема чим, впасти тощо.
    Ще згадала, що ми час від часу можемо малих залишити так на години 3-4. Вони дуже то люблять), мають змогу дивитись ТВ, бо в нас з тим контрольовано). Тому той весь час вони при ньому + накидуємо завдання типу позамітати, застелити ліжка, скласти одяг, перебрати іграшки, зробити уроки. Після повернення контролюємо. Певно тоді час, коли вони максимально швидко роблять уроки))).
     
    • Подобається Подобається x 7
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
    • мімімі мімімі x 1
  4. Fast

    Fast Well-Known Member

    :girl_haha: точно!
     
    • Подобається Подобається x 1
  5. дашулька

    дашулька Well-Known Member

    @Akina сама була в такій ситуації, коли не мала з ким лишити дитину, але лишала..що робити? Лишала телефон, постійно на зв'язку була, аж мала психувала, що я її дістаю кожні п'ять хвилин)) То було їй 5-6 років. Зараз постійно лишається сама без проблем, зі школи сама прийде й їсте розігріє, і з меншою посидить 10 хвилин, якщо мені в магазин треба. Самостійна)
     
    • Подобається Подобається x 2
  6. Яська Березнева

    Яська Березнева Well-Known Member

    Не знаю, де краще написати. Тут про залишання дітей самих удома, а я от хочу поцікавитися про "сам на вулиці": відколи, на скільки часу, з ким, куди тощо. Потребую "допомоги залу".
     
    • Подобається Подобається x 1
  7. nibysh

    nibysh оптимістка з сумнівами

    @Яська Березнева, з мене поганий порадник. Бо умови проживання різні. Але ...Сина з 5 років на 40хв-год. відпускала на майданчик самого. Там, в цей час була котрась з моїх сусідок з своїми дітьми, але дорогу туди і назад - сам. На дитячому велосипедику. З 6 років - сам гуляє приблизно 1.5год на спортмайданчику,біля школи,дит.майданчик. Звязок - телефон.
    Тут є 2 нюанси .
    1- це село.До траси він не їде (поки що :superstition:)
    2- в нього є гостра потреба в самостійності. Аж наочно видно. І це не лише в гулянні .
     
    • Подобається Подобається x 1
  8. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Я почала сама їздити в центр років в 13. Але я жила в місті в чотири рази меншому ніж Львів, і мала дуже здоровий страх незнайомців, чіплянь і всякого такого.
    Коло хати (на районі), якщо не в центрі жити, то певно в 14-15 можна зовсім без нагляду пускати. Але має сказати де буде. В сенсі радіус вказати. І з ким (це святе).
    А взагалі тут скільки умов.
    Наскільки велика компанія, криміногенність району, в нас наркомани ходять стадами, і окремо алкоголіки. Ну таке я б скорше пустила дитину з друзями в кафе на піцу десь в місті, ніж в нашому конкретному районі гуляти.
    Якщо вимагає ситуація - водити за руку поки не передасте з рук в руки чоловіку.
    --- дописи об"єднано, 20 Лютий 2019 ---
    В нас від хати до майданчика найближчого - 500м, дорога без тротуарів по якій їздять машини і ходять наркомани. Про самостійне відвідування майданчика мови не може бути.
    А так то двері відкрила - граються на подвір‘ї. Компанію народила.
    В моїх дітей нема телефонів.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
    • Подобається Подобається x 1
  9. Havronia

    Havronia Well-Known Member

    Орієнтовно з другого класу ( з 7-8 років), з друзями (другом). В часі не обмежую, але періодично контролююю по телефону. Якщо планують до когось додому або піти десь далі за попередньо обумовлену «територію», питають дозволу. На гуртки в межах району самостійно теж приблизно з 2-3 класу.
     
    • Подобається Подобається x 1
  10. nibysh

    nibysh оптимістка з сумнівами

    а ми не змогли...
    Ну і наркомани-алкоголіки є ,певно, ....але точно не стадами .. так поодинокі вкраплення ,мені наразі не помітні.
     
  11. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Та я до того що їм не нудно, коли була одна Варвара, я прикладала багато зусиль для забезпечення компанії.
    В нас тут неподалік наркоманська точка. І акурат під магазином біля якого майданчик найближчий тусуються алкоголіки.

    Коли я була маленька, то було приблизно як в @Havronia тільки звітування проходило в режимі забігання додому чи мамкання під вікном. Але зовсім інші були обставини, місто-район-обстановка і в 20 разів менше транспорту. Тому загальну формулу нереально вивести.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
    • Подобається Подобається x 1
  12. marianast

    marianast Well-Known Member

    А які запити в дитини? Хоче гуляти допізна? Хоче не відчитуватись?
    Я десь з 8ми років сама їздила з Винник у Львів. Але я була якась страшенно толкова і самостійна. І мої батьки і баба очевидно не усвідомлювали ризиків.
    Гуляла сама в Винниках скільки себе пам’ятаю. У Львові - сама в подвір’ї будинку. Про переміщення повідомляла.
    Але малий мій сам гуляє лише в подвір’ї власного будинку і ходить до друга і в магазин в межах 300м. Далі нема куди впускати і змогла б напевно. Але йому 7.
    Моя племінниця в 14 років їздить по Львову самостійно. Гуляє в себе на районі з телефоном і до узгодженої години, влітку до 11. Інша племінниця (якій вже 20 р і гуляє вона де хоче і скільки)))) в пубертаті мала з мамою домовленість - якщо їй дозволяли те, що вона хотіла, поїхати кудись з друзями, затриматись довго і т.п, вона відзвонювалась мамі кожні 30 хв. На два слова. Але там такий характер, що заборони діяли дуже деструктивно на дитину, обрали мир на взаємних умовах.
     
    • Подобається Подобається x 3
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  13. Haidee

    Haidee Well-Known Member Команда форуму

    Я може трохи не в темі, але в 15 років вже якось не дуже пасує за руку всюди водити. @Яська Березнева то ж 15 вашій Яні? Може через 7 років я і зміню свої погляди. Але я в 16 сама їздила до Львова до репетитора, електричкою зраненька, жила в маминої коліжанки, сама від неї в фактично чужому місті з привокзальної добиралася до універу і на Сихів. Для мене до вже такий вік цілком свідомий. І бачу, що більшість дівчаток десь з років 12 самі приходять-приїжджають на балет, де моя займається. Я собі слабо уявляю, як би я мала справлятися, коли всі дівчата почнуть ходити в школи (не факт, що ті самі), на різні гуртки і просто ж вони хочуть на піцу. Але поки що (в 7,5 років), моя найстарша сама відмовляється навіть в магазин під хатою вийти (я би дозволила).
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 3
    • Подобається Подобається x 1
  14. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Треба знову відділити мухи від котлет - дівчата мають навчитися ходити самі, бо нема кому їх волити, чи тому що хочуть-пора-не пасує.

    Якщо що то за нормальних умов в 15 років можна дитину багато куди пускати саму. Але де ж взяти ті нормальні умови?
    Їхати маршруткою? До мене в маршрутці ліз лапати якийсь мужик і то мені було 17 я булою а самостійна студентка в чужому місті.
    Чи зможе дівчинка себе від боронити в якійсь такій ситуації? Чи знає вона що таке буває на світі (знає очевидно, але одне діло знати, а інше самій справлятися)? Куди вона буде їздити і чого? Погуляти в місті? Валандатися в ТЦ? Я за те зо краще перестрахуватися, але оп‘ять жеж дивитися по дитині, подружках, місцях і обставинах.

    Я в школу сама почала ходити в 13 років (школа за 2 км від дому - інший район через ріку), потім в 14 в ліцей - 3км. Сама - умовна назва, бо ми йшли з сестрою, але я головна )))
     
    • Подобається Подобається x 3
  15. Яська Березнева

    Яська Березнева Well-Known Member

    слава Господу, не хоче:girl_dance:
    а оце хоче:girl_sad:
    так
    та я теж так думаю:girl_yes2::girl_yes2:
    Дівчата, тут ось у чому справа. Дитині 15 років. Різко захотіла незалежності (гуляти по місту без батьків і відповідати на дзвінки і вайбер "через раз"). Живемо в районі Привокзального базару недалеко від лазні. У неділю списалася зі своєю подружкою зі старої школи і домовилися трошки погуляти удвох. Вийшла з дому вдень, повернулася десь через три години. Але коли вона йшла на зустріч із подружкою, в районі церкви Анни її побачив мій тато, прийшов додому і розказав моїй мамі. Чого я тільки не вислухала... Як ви її саму відпускаєте, як ви їй дозволяєте так далеко самій ходити? Ну і що, що 15 років? Та і в 20, і в 30 з батьками гуляють! Я в шоці була! Я цілу ніч не спала і про то думала! А якщо вона вас не слухає, то я буду приходити і бити дупу!
    Як кажуть, no comment...
    Але я то собі так узяла до голови, що вже третій день ходжу і про то думаю, чи справді ще не замала для таких гулянь... У вихідні дні гуляє до чотирьох годин, але тільки в нашому районі і вдень, з телефоном. Коли йдемо десь разом, йде на певній відстані від мене, типу сама, а не з мамою за ручку. Про різні ситуації вже говорено-переговорено, але то, напевно, такий вік, що діти ще не мають достатньо досвіду і критичного мислення, щоб то все усвідомити, ну і свято переконані, що ті батьки тільки кіпіш піднімають на порожньому місці і нічого не знають і не розуміють...
    те саме(
    я не знала, як реагувати, і просто вийшла з маршрутки на наступній зупинці
    вона в нас карате займається:girl_smile:
     
    • Подобається Подобається x 1
  16. Haidee

    Haidee Well-Known Member Команда форуму

    Реально, я не бачу великої різниці між умовними 15 і 17, якщо хтось захоче лапати в маршрутці. Для мене одне зрозуміло: вони мають ставати самостійнішими з року в рік. В 17 - це вже універ. Нє, ну є варіант до 18 водити за руку, в 18 купити машину, щоб часом хтось не лапнув в маршрутці. Але я якось так до того відношуся. Не дуже позитивно. Я вважаю, що в 15 самій їздити в денний час по місту є нормальним. І навіть зваландатися в кіно чи на піцу. До вечірніх гулянь я впринципі погано ставлюся, бо я бачу, як ці гуляння відбуваються. На рахунок подружок, я вже зараз стараюся бути "на зв'язку", хоч і школа хороша, і діти в оточенні всі прям з ідеальних сімей.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 5
    • Подобається Подобається x 2
  17. Orman

    Orman Модератор-бомба

    і я не бачу, я би була дуже рада, якби мене супроводжували/возили.
    вона готова в повній маршрутці застосувати карате?
    і я так вважаю, і в кіно і на піцу, але мій обов'язок зробити це все максимально безпечним. Якби в нас в 16 років можна було водити машину, то давала б машину.
    конкретно я гуляла вночі (до 10) абсолютно так само як вдень. Якщо були хлопці, то "свої", навіть за руку не трималися - сиділи байки травили-реготали, але це все було в дворі сусідньому, а не в центрі на відстані 10км від дому. Це я не заперечую того що ти кажеш, а демонструю, що справа складна.
     
  18. Яська Березнева

    Яська Березнева Well-Known Member

    та ні, в повній маршрутці вона просто перейде в інше місце або вийде, ну і маршрутками вона сама не їздить
     
  19. Orman

    Orman Модератор-бомба

    в переповненій не перейде
    от і чудово

    мати пістолет і могти з нього вистрілити - дві великі різниці. Знати карате і застосувати його проти дорослого дядька - ще більші. Я до того, що треба вчити не підпускати близько дядьків, і вчити бігати, і що краще здаватись дурочкою параноїдальною, ніж потрапити в неприємну (як мінімум) ситуацію. Пояснити, що нормальні хлопці прекрасно розуміють, що дівчина має тримати територію, а не розводять на "слабо","ботанічок" і що там тепер буває.
     
    • Подобається Подобається x 1
  20. Haidee

    Haidee Well-Known Member Команда форуму

    З нашими водіями їзда машиною теж не може бути безпечною))) насправді, тих небезпек різнокаліберних сотні. На щастя, на багато з них можна повпливати, якщо характер дитини допускає "слухання мами". Але є дуже складні підлітки і ще хз, що в мене виросте, попри старання гарно виховувати. Мене найбільше в описі @Яська Березнева насторожує, що дитина свідомо хоче "улизнути" з зони досяжності батьків. З іншого боку, ставлю себк на місце тої вже не зовсім дитини. Я собі гуляю, нікого не рухаю, регочу з коліжанками, а тут телефон кожні 5 хвилин: "де ти?", "з ким ти?", "скільки ще?". Ну то я так умовно. Я вже тьотя доросла, а як моя мама починає наярювати на вайбер з тим "де ти?", то киплю аж не можу.

    В нас якийсь треш з тим на районі. Як бачу компанію підлітків після 9-10 вечора, то все пивасики, сигарети, мат-перемат і тупі жарти на тему сексу. Я колись нас свій страх одній такій компашці пригрозила поліцією, бо то було ще видно і діти на майданчику. Найнормальніший варіант, який я бачу, це коли гуляють пари хлопець і дівчинка. Мене менше це вражає, бо ті тримання за ручки і цьомки-бомки на фоні банди з п'яти подружок з пивом - то дитячий лепет. Може то я не в тому живу)
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 3