Вища освіта-необхідність чи зайва трата грошей та часу?

Тема у розділі 'Бізнес-леді', створена користувачем hrystusja, 28 Листопад 2011.

  1. KAPUCHINKA

    KAPUCHINKA Well-Known Member

    Аж цікаво стало. І на яких то спеціальностях ХОРОШИЙ спеціаліст не може розраховувати більше ніж на 3 копійки? Можете приклад навести, ну хоча б 2-3?
    Колись мені один лікар сказав дуже мудру річ. Те, що лікар знайомий, зовсім не означає, що він добрий. Я проаналізувала, і таки да, сто процентів. Про знайомих, не скажу, бо таких не маю, а от сусідів і в родині є достатньо щоб трохи зробити деякі висновки. Якщо ви виходите з кабінету сусіда, а вам знайома медсестра каже, не купуйте тих ліків, що він призначив, і взагалі, сходіть до іншого. То, напевно, хтось і не вартує більше тих 3 копійок.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  2. ruda kishka

    ruda kishka Well-Known Member

    Напевно не дуже популярний лікар, якщо можна так швидко на прийом попасти.
    І ще й ургентних операцій не проводить. Інакше були б таки затримки.
    В нас теж таких лікарів купа. Але чомусь всі хочуть до толкових і досвідчених. Особливо якщо
     
  3. svoybox

    svoybox Well-Known Member

    Фб стрічка принесла, в тему
    [​IMG]
     
    • Смішно Смішно x 8
    • Подобається Подобається x 1
    • мімімі мімімі x 1
  4. Online

    Online Well-Known Member


    Повертаючись до теми вищої освіти та падіння її рівня та престижності, не можу не погодитися, що
    Мені здається, точка відліку з моменту, відколи ВО стала платною. Саме по собі це нормально, але ректори вишів замість зайняти позицію "дорого і престижно", зайняли протилежну: "кожен відрахований студент - втрачені гроші для закладу" і "якщо студент отримав 2 - значить викладач погано навчив". Паралельно з цим пороздували ліцензійні набори, настворювали нових актуальних і псевдоактуальних спеціальностей, повідкривали філії + МОН ковеєром навидавав ліцензії новоствореним ВНЗ. На все це наклалася демографічна яма і боротьба вишу з викладачем за студента почала набирати обертів.
    Десь в той самий час роботодавці чомусь вирішили, що на почесні посади прибиральниці та кур'єра, не кажучи вже про дрібний офісний планктон, братимуть людей тільки з ВО. Плюс профтехосвіта практично зовсім була знищена. І батьки масово почали пхати дітей у виші, не заморочуючись тягнуть вони ту науку чи ні. Багато хто щиро вважав і досі вважає, що плата за навчання - це плата за диплом і обурювався, що їхніх дітей змушують писати якісь курсові чи ставлять погані оцінки. Тому вони віддавали у виш лише з гарантією, що дитина будь-якою ціною закінчить і отримає диплом. Солідні виші, щоб не програти в конкурентній боротьбі новоствореним шарашкам, теж пішли на поводу в батьків. І боротьба з викладачем за студента стала ще більш запеклою. Студенти ситуацію "вкурюють" дуже швидко, вже курсі на другому. Хто розслабляється, хто розчаровується. В тонусі хіба що державники і то не всі.
    Ну і з викладачами теж все непросто. Дисертації за ціною путівки в Тайланд призвели до того, що у вишах з'явилося багато випадкових людей і це вже зовсім інша якість освіти.
    Так воно все і "котилося" поки не дійшло до сьогоднішнього абсурду. А тепер батьки, побачивши, що дипломом тим хіба камін розпалювати, почали обурюватися: стоооп, а що це ви дітей не навчили, що їх нікуди брати не хочуть. Та ваш диплом нічого не вартий! І виші знову почали пресувати викладачів, вимагаючи піднімати якість викладання, мати презентації, відеолекції, кейси та іншу лабуду. Але об'єктивно оцінювати і далі не можна.
    Багато з них вже давно абстрагувалися від цього всього і роблять на відчіпного, зосередившись на практичній роботі, бізнесі чи науці.
    В ситуації, що склалася, винні всі сторони і як можна розплутати це все, не уявляю.
     
    Останнє редагування: 28 Жовтень 2017
    • Погоджуюся Погоджуюся x 7
    • Подобається Подобається x 1
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  5. marianast

    marianast Well-Known Member

    Для початку підвищити вимоги до вступника і строго наказувати тих хто " башляє" і тих кому " башляють". Це найбільша проблема. Якщо студент і викладач почнуть робити свою роботу належним чином, а ці дві категорії стимулюють одна другу до роботи, то вони автоматично підтягнуть рівень освіти куди треба. Якщо ти багато працюєш над отриманням освіти ( а ти багато працюєш, бо іншого варіанту нема) тоді ти максимально зацікавлений в тому, щоб твоя праця в майбутньому не закінчилась ламінованих папірцем, який нема куди приткнути. На справжніх фахівців є попит завжди.
    Будучи студенткою, а потім аспіранткою і ас.кафедри) в одному з найпрестижніших ВНЗ, на одному з найпрестижніших факультетів можу з впевненістю сказати, що найбільше нашу вищу освіту нищить можливість " порішати за бабло". Все. Без вийнятків.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 3
    • Подобається Подобається x 1
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  6. Online

    Online Well-Known Member

    В Молдові зараз в рекордні строки відновили профтехосвіту і ускладнили завдання ЗНО настільки, що успішно здає десь 30% абітурієнтів. Враховуючи, що в нас з ними багато що йде за одними лекалами в рамках вимог ЄС, можливо в Україні ближчим часом буде те саме. А поки що з підвищення вимог до студентів - тільки ЗНО на магістратуру (і то, за минулорічними результатами маю багато запитань) і обговорюється як варіант ЗНО "на виході", для одержання диплому. Виші, студенти яких показуватимуть поганий результат будуть позбавлені ліцензії або їм зменшать ліцензійний набір. Так чи інакше, кількість вишів та факультетів у вишах буде скорочуватися, це факт. Купа викладачів залишиться без роботи. Як це використає керівництво вишів, що залишаться - велике питання.
     
  7. сніжна

    сніжна Кішка, яка "сама по собі"


    --- дописи об"єднано, 29 Жовтень 2017 ---
     
  8. сніжна

    сніжна Кішка, яка "сама по собі"

    У подруги малий цьогоріч поступав. Теж планували в УКУ. Але ,прорахувавши вартість навчання за усі роки, передумали. Пішли на таку ж спеціальність в Університет безпеки життєдіяльності ( колишнє пожежне). Дешевше,хоч і рівень не той. Але папір про вищу освіту буде. Найцікавіше те, що в УБЖ платникам пропонували перевестися на бюджет одразу. Але для бюджету є одна умова: платники вчаться не як курсанти, а бюджетники- підписують контракт як курсанти. Народ боїться у нашій державі зараз підписуватися на будь-які казармово-курсанські умови.Бо невідомо, куди завтра можуть студентів "кинути". Тому: на платному- конкурс, на бюджеті- недобір.
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  9. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Та нормально би виглядало, якби потім не було важко здавати ЗНО свіже.
    --- дописи об"єднано, 6 Червень 2019 ---
    Робота навіть в МакДональдсі чи бейбі-сітером дуже витвережує. Може я фантазую, але після такого досвіду менше було б вступників в університети і більше в училища (чи як там їх тепер звати).
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  10. MalvinkaLv

    MalvinkaLv Well-Known Member

    Племінник вступив в Політехніку на комп'ютерну інженерію (чи щось типу того), бо ІТ - то круто. Паралельно пішов у вільний час працювати: ігроленд, аніматор, зараз макдональдс вночі. Зараз на 3 курсі, пари прогулює, вчитись не цікаво, бо розказують зовсім не ІТ, каже, що жаліє, що туди поступив.
    А чого не пішов просто працювати після школи, а поступав? Бо батьки сказали. Бо всі з класу поступали. Бо як то після школи не поступати??
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  11. Hermi

    Hermi Well-Known Member

    І це найбільша проблема. Стільки зруйнованих мрій і втрачених особистостей.

    Дуже подобається практика, коли після школи їдуть в іншу країну волонтером, дають собі час зрозуміти чого хочуть.


    А навіщо стільки студентів, половина з них не тягне програми?
     
  12. Online

    Online Well-Known Member

     
  13. Orman

    Orman Модератор-бомба


    --- дописи об"єднано, 6 Червень 2019 ---
    а може не будуть. Зараз робочого знайти, якого вчити тиждень, який не зап'є після першої зарплатні дуже-дуже-ДУЖЕ важко. Вища освіта в багатьох сферах не гарантує нічого.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  14. Online

    Online Well-Known Member

    Ну те, що сучасні робочі спеціалісти в більшості своїй самоучки - не є гуд. Вони можуть робити стандартну роботу з простим алгоритмом дій, і одиниці здатні до якихось складних робіт. Все таки ці професії потребують спеціальних знань. Дуже тішуся, що МОН нарешті прокинулося і гарячково намагається реанімувати профтехосвіту.
    А щодо макдональдса та інших подібних робіт - в багатьох сферах є дискримінація по віку для нижніх ланок. З віком будеш першим кандидатом на виліт, а влаштуватися на подібну роботу все важче і важче.
     
    Останнє редагування модератором: 6 Червень 2019
  15. Orman

    Orman Модератор-бомба

    ви мене не зрозуміли. Є робочі професії, які вимагають максимум пів року навчання. А заробіток дають хороший. Так от знайти їх (робочих), щоб не крали і не пили дуже важко. Це і є ніша для тих кого зараз пхають батьки у вищі освіти. При чому батьки ці переважно самі не дуже освічені, але ідея про необхідність вищої освіит для заробітку чомусь міцно вкорінилась.

    Це я буквально по гарячих слідах. Є робота, робити навчать, зарплата хороша, а робити нема кому, або алкоголіки, аббо панкИ з вищими освітами.
     
    Останнє редагування: 6 Червень 2019
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
    • мімімі мімімі x 1
  16. MalvinkaLv

    MalvinkaLv Well-Known Member

    Так ніхто не каже в Макдональдсі все життя працювати. Трохи попрацює, набереться розуму, зрозуміє, як гроші заробляти, подорослішає, зрозуміє, чим хоче займатись в житті, тоді вже можна й більш стабільну роботу шукати.
    І необхідну освіту отримувати (вищу чи якусь спеціальну). У нас же нема обмежень по віку для студентів)
     
  17. Online

    Online Well-Known Member

    Теоретично правильно це все, цілком погоджуюсь. А практично все одно є купа нюансів. Робота продавцем, чи офіціантом, чи нянею зробить дорослішим і відповідальнішим, але все одно не дасть уявлення про специфіку якоїсь спеціальності, яка потребує освіти. Зовсім без освіти "потренуватись" мало куди візьмуть. І знову постає те питання, з якого все і починалося: яку професію обрати. Як не крути, тестування можливостей якесь повинно бути. Ну і ще такий момент: є рік-два. Довше тягнути невигідно. Бо як почуватимешся в 25 серед першокурсників на стаціонарі. Про 9-класників в ПТУ навіть не говорю. Тему заочної освіти не піднімаю, там освіти немає. Хіба якісь окремі виключення. Коротше кажучи, складно це все. Хотілося б, щоб все було якось нормально організовано для людей) Ніби дистанційну освіту розвивають, але коли вона буде і в чи нормальному вигляді, чи на відчепись теж питання.
     
  18. Orman

    Orman Модератор-бомба

    це абсолютно несерйозний аргумент. В нас були на курсі 14-річні і 27-річні. Вгадайте з трьох разів кому було легше. Коли людина знає чого вона там де вона є, то "почування" зовсім інші.

    дасть час на роздуми. При цьому роздуми не на дивані.

    повинно, але результати тестування базуються на відповідях респондента. І ми знову прийдемо до незрілого респондента. Бо таланти не завжди корелюються з практичними можливостями їх застосування.

    в мене були в школі такі тести. І там були напрями куди мені дивитися. Щось на кшталт "робота з людьми". Так, я можу працювати з людьми. За кількох (ха-ха) умов. і вже ці умови дуже сильно звужують сферу, настільки, що може мене до людей не варто пускати.

    Про свою освіту не жалію. Але я в принципі люблю вчитись, мені б усюди де вчать було добре.
     
    • Подобається Подобається x 1
  19. Haidee

    Haidee Well-Known Member Команда форуму

    Ну бачите, це таки комплекс нашого покоління і нашого пострадянського простору. Тобто не факт, що моїй дитині, якій зараз 8, теж буде якось некомфортно на першому курсі в 20+. Вона закінчить школу в 16. Загалом я швидше за вищу освіту, ніж за роки метання по маках і підробітках, але так щоб категорично щось планувати, то ні.
    Недавно читала про німців. В них там профорієнтування мало не з пеленок. Вже в 5 клас треба вибрати, чи дитина йде в гімназію чи звичайну школу. Зі звичайної вхід в виші практично закритий. А в гімназію йдуть за рекомендацією вчителя або ще там якісь "лазєйки" є. І батьки лазяють, бо не дуже хочуть закривати дітям можливості. Я думаю, у всякій системі свої мінуси. Я не любитель сварити "як в нас все зле". Нормально в нас, є всі можливості, є доступ до інформації, є вибір вишів до кольору до вибору. Аби ще трошки менше батьки носа всюди пхали.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 3
  20. Online

    Online Well-Known Member

    Напевно) Коли вчилися мої батьки, то були студенти різного віку: після армії, з трудовим стажем (тоді давалися пільги на вступ). Коли я - старших було тільки двоє на весь потік. Зараз взагалі не бачу старших. Всі після школи організовано поступають) В такій ситуації велика різниця не всім комфортна. Бо крім навчання, є ще й студентське життя. Ну, але все може змінитися. Загалом, звичайно хотілося б вгадати зі спеціальністю і рівнем освіти з першого разу. Бо в другу вищу я щось не вірю, так само як і в заочну)