Вища освіта-необхідність чи зайва трата грошей та часу?

Тема у розділі 'Бізнес-леді', створена користувачем hrystusja, 28 Листопад 2011.

  1. svoybox

    svoybox Well-Known Member

    Зі мною на заочному вчився дядько 40 років, у два рази старший за інших, навіть старший за деяких викладачів, мав професію, працював на виробництві робочим і вчився він найкраще, найсумлінніше і один єдиний, який не платив за жоден залік чи екзамен, бо вчився він для себе, бо хотів вивчити, навіть ті, що працювали по спеціальності, а прийшли по ВО не так відповідально ставились до навчання як він
     
    • Подобається Подобається x 5
  2. Orman

    Orman Модератор-бомба

    @Online Іи щось ні в що не вірите )))

    Мій чоловік має другу освіту юридичну за якою і працює і яка прекрасно поєдналася з першою. Від людини багато що залежить.
     
    • Подобається Подобається x 3
  3. svoybox

    svoybox Well-Known Member

    Я маю 2 ВО, одну з них здобувала на заочно)))
    А в що саме ви не вірите?
     
    • Подобається Подобається x 2
  4. Rodionochka

    Rodionochka Безнадійна оптимістка

    З останнього. Розмовляла сьогодні з сестрою. Вона викладає в меді. Жаліється, що роботи купа, ще й дипломи треба доробляти тощо. Питаю «навіщо ти то робиш за студентів????!!!», бо таке триває з року в рік. І відповідь геніальна «а що про мене подумають?» Тобто студентам реально пофіг, бо викладач все сам зробить, бо боїться за свій авторитет. Пропозиція нарешті наважитись і рубанути була м’яко проігнорована). Ну і сестра панічно боїться лікуватись). Здогадайтесь чому))).
    Я страшенно жалію, що свого часу моїм батькам було на мене все рівно. Що я не втрапила на потрібний гурток, який би дав зрозуміти що саме мені подобається. Розкрити свій талант мені так і не вдалось. Не думаю, що робота після школи щось вирішила у моєму випадку.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
    • Співчуваю Співчуваю x 1
  5. Online

    Online Well-Known Member

    @Orman, не вірю то й не вірю, маю право, нє?) Так, ви праві: від багато людини залежить. Але спитайте чоловіка, як він оцінює свою післядипломну освіту, власне як освіту. Порівняно зі стаціонаром. Він ж напевно був на лекціях, практичних, писав контрольні. Як багато знань він отримав на аудиторних заняттях?
    Сам формат: це навчання галопом. На заочці/післядипломній 4 лекції, 2 практичних і іспит або 2 лекції і іспит для предметів, які на стаціонарі вдумливо читаються щотижня протягом семестру. Це не сприяє повноцінній подачі матеріалу. І повноцінному засвоєнню. Переважна його більшість йде на самостійне вивчення. Якщо грубо, то це скоріше самоосвіта, яка лише трохи координується. Викладачі, порівнянно зі стаціонаром теж працюють в півсили, якщо на лекції приходять по 5 чоловік, а на практичні 2. Ну, але це вже таке. Бувають ентузіасти серед викладачів, бувають групи які сумлінно ходять. Все одно при такому малому об'ємі часу викладач встигає дати лише якийсь мінімум.
    Цей формат ідеальний, якщо ти вже працюєш в даній чи суміжній сфері і тобі просто потрібен диплом для просування кар'єрною драбиною. Для повної перекваліфікації, якщо потрібні саме знання і вміння, він не надається. Люди, які сподіваються, що їх, власне, навчать будуть розчаровані. Бо до всього треба буде доходити самому. Якби в мене зараз була потреба навчитися кардинально іншій професії, я б не йшла на післядипломну. Не бачу сенсу платити за те, що мені прочитають 2 лекції, а на решту тем просто дадуть список підручників. Хіба би дуже потрібен був диплом, а мій не підходив. А так, шукала б наставника-спеціаліста, який би мене навчив на практиці і підказав, що конкретно треба освоїти в теорії.
    П.С. Ваш приклад 40-річного студента стосується ЗФ. На заочному і післядипломній це якраз не рідкість. Я там мала на увазі стаціонар.
     
    Останнє редагування: 7 Червень 2019
  6. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Всі люди різні. Я втрапила на багато гуртків. Але в наш час перелік гуртків був набагато більш обмежений. Старе вже розвалили, нового не створили. Ті заняття були більше для загального розвитку. З вибором процесі не допомогли.

    Напевно я з свого боку дивлюся. Мені б два роки на подумати дууууже б допомогли. Може не так в професійну сторону як взагалі в життєву.
     
  7. svoybox

    svoybox Well-Known Member

    Своє 5-ти річне навчання на стаціонарі, зараз я вважаю протиранням штанів, для моєї спеціальності було достатньо провчитись в ПТУ після 9 класу і вступити на заочно зразу на 3 курс вишу і паралельно працювати, тільки не знаю, чи зараз так можна. Це якщо вчишся для саме професії, для загального розвитку, ясно, що тих 5 років багато чого дало.
    Тому я також за досвід, а потім навчання, бо і на заочно можна вчитись, якщо хочеться.

    До речі, моя сестра, як і більшість, вступила після школи у виш і десь на курсі 3-4 зрозуміла, що їй бракує практики і пішла вступати в коледж разом з 15-річними після 9 класу, вступила на бюджет, але не пішла вчитись, бо не можна одночасно вчитись на стаціонарі у двох НЗ, принаймні тоді так було. Працювала в зовсім іншій сфері після інституту і тільки тепер почала займатись тим, чим хотіла, коли вступала в коледж, а скільки би практики могла вже мати за ті роки
     
    • Подобається Подобається x 2
  8. Gudzyk

    Gudzyk Well-Known Member

    Вища освіта надає людині можливість визначити своє місце в соціумі, виховує манеру роздумів і спілкування, оточення. Саме головне - культуру. Викладачі не можуть вказати вам місце де краще заробляються гроші, вони можуть надати знання і вміння для їх заробітку. А як цим скористатися - вміння особисте.
    Практика і досвід не звалиться з небес. Вона тому так і називається, що її кожен здобуває в процесі життя.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 6
    • Подобається Подобається x 4
  9. Retaret

    Retaret Well-Known Member

    Я думаю, що рік-два роботи після школи навряд чи допоможуть з покликанням. А оскільки люди до лінивства схильні більше, ніж до праці, та шей розумової , то там у вузи реально одиниці би пішли.
    Проблема вищої освіти системна, то ж не тільки батьки винні, що "запихають" своїх чад поголовно, але і ті ж вузи, які дають можливість тим неукам успішно 5 років там тусуватися. За неуспішність тепер нікого не виганяють, та і викладачі такі "людяні "- трійку завжди поставлять чи то з жалю, чи за гроші, чи щоб потім не махатися з якимись талонщиками.

    Мені подобається варіант коледж-ПТУ , а потім вже хто хоче - то виш. От тато мій закінчив свого часу буд. технікум, за скількись там років пішов на вечірнє в політех на буд. ф-т. Зміг завдяки тому з часом простого робочого стати виконробом на будовах. Та і серед молодших є багато прикладів таких - зв'язківці , автомеханіки, кухарі. Але то таки про робочі професії .
    Є й інша крайність - викладач обліку-аудиту може мати захищену дисертацію , пару книжок виданих, а бухгалтером не працював ні дня. Ото питання чого він навчає тих студіків!


    Надіслано із мого iPhone за допомогою Tapatalk
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  10. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Саме так. Але для того щоб все це освіта дала, ще треба хотіти взяти. І мати для того відповідну голову. Давайте чесно не у всіх один рівень інтелекту і не всім треба такого рівня культури і знань. До речі, рівень культури на рівні не матюкатися і не плювати під ноги виховується не у ВУЗі, але чомусь і того нема. І у випускників най іменитіших вузів теж. Досить пройтись біля університету.

    Українська система з вбитою мережею середньої освіти - це шлях в нікуди.

    @Retaret Так це плюс що після перерви менше б пішло у ВУЗ.

    Ну і я не рекомендую рік-два думати обов‘язково всім. Як людина знає чого хоче, і у випадку невдачі готова міняти спеціальність під час навчання чи після - це чудово. Але в нас не така ситуація. Штани допротирують до останнього.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  11. Retaret

    Retaret Well-Known Member

    у Вуз менше, але загалом людей хоч з якоюсь освітою також стало б менше. Думаю, що то не дуже добре.
    Хоча незнаю як то взагалі має надалі виглядати та освіта, бо все частіше говорять про те, що за життя треба буде не менше 5 професій освоїти, бо все так швидко змінюється, що вже одна професія на все життя не проканає.

    Ще згадала, що колись слухала передачу з психологом саме про визначення студентів з їх фахом. Її підхід такий був - перша освіта дає базу, загальну освіченість. Протягом стаціонарного навчання студент має йти і проситися в різні компанії чи то помічником, чи стажистом, не завжди вимагати плату, або годити на шось мінімальне, саме з метою побачити і навчитися, а не заробити. Після кожної такої "робити" просити рекомендаційний лист-відгук. І от за п'ять років навчання студент має і теорією і володіти і пачку таких листів назбирати, і вже тоді гонорово йти шукати роботу за гроші.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  12. Orman

    Orman Модератор-бомба

    не знаю, он зараз всі освічені аж страхи збирають, а толку.
    В мене були пари до 17 години, потім бібліотека, потім танці (не дискотека, а заняття).
    це не до тго, що ви неправі, але тоді вся система має бути під це вибудувана. Бо я не дуже розумію, коли студент має вчитися, займатися спортом і мати дозвілля, якщо він буде вчитись і працювати одночасно.
     
  13. svoybox

    svoybox Well-Known Member

    Ха-ха-ха, маю одну родичку дуже вчену, їздила через пів України за ВО, а по рівню культури - пту-шниця і я не говорю про своїх однолітків, жіночка вчилась, коли ВО ще не була мейнстрімом, ще й працювала на досить високій посаді.

    І ВО абсолютно не значить висока зарплата. Не всім дано гроші заробляти, ті ж самі викладачі і вузах, вони всі кандидати, доценти, професори, а який в них дохід мізерний, якщо не має бізнесу на стороні, то ходить круглий рік в одному піджаку (умовно).
    Чи ще маю родича з двома ВО і мільйоном бізнес-ідей, а втілити не може і не вміє.
    І ще один близький родич без освіти, з тих, що курили за школою, непогано заробляє, все має, дітей забезпечує
     
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  14. Retaret

    Retaret Well-Known Member

    я розумію про що ви. Може не всі змогли б, але пристосуватись можна. То я вже зі свого досвіду кажу, бо з 3го курсу таки працювала на мінімальні гроші пару раз на тиждень пообіді.

    Ще про те на що орієнтуватися випускнику - ми мали доступ до таких примітивних тестів, типу чи я до техніки чи до людей. Не знаю чи то не є бажання зняти з себе відповідальність за свій вибір освіти і фаху і перекласти на якісь тести, чи взагалі когось зобов'язати ощасливити мене найкращим вибором для мого життя.
    Ще згадала розповідь одної жінки , в якої син пішов до школи щойно у 8 років, бо вони жили за кордоном і приїхали сюди, коли малому було 7, але він погано володів українською, тому дали до школи ще аж за рік. Але як вона тішилася, що він закінчував школу у 18, а не в 17. Казала, що у 17 ще толком не знав у куди йти і що хоче, був розгублений, а всього за рік дуже подорослішав і свідомо собі сам вибрав куди йти. Незнаю чи у всіх так.

    Так і з тим ІТ. Мій брат свого часу вступав на прикладну, бо просто добре знав і любив математику. Те, що це потім можна прив'язати до галузі Іт, і що вона така мегаприбуткова стало зрозуміло через багато років потому. На час його вступу ще цього ринку в нас не існувало, і ніхто не здогадувався куди воно може згодитися. Та і на час його завершення універу це були якісь хіба що початки.

    Я ж маю вже дві ВО, і досі не можу сказати, що я вже зі всім в житті визначилася. Вчитися я люблю і вмію, але знайти своє то шось зовсім іншого.
     
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  15. Kroshka Enot

    Kroshka Enot Well-Known Member

    Читала десь про поведінку покоління Альфа (з тої опери, що є покоління бебісітерів, іксів, ігреків тощо) при працевлаштуванні.
    То там якраз запити зразу амбітні.
    Молоді люди не готові працювати заради напрацювання досвіду чи репутації.
    Вони шукають зразу велику ЗП, або воліють продовжувати пошуки.
    З тим же стикнулась на практиці, коли шукали людей на лінійні посади в банк і були готові взяти студента і вчити (

    Так от, студенти на ЗП 7-9 тис грн не хочуть йти!
    Я розумію, що рівень ЗП в банку далекий від рівня ЗП в омріяному ІТ, але ж не всім кодити дано.
    Хтось мусить лікувати, пекти хліб і возити людей.

    І я не знаю, добре це чи погано, що у студентів такі запити високі.
    З одного боку - може і прикольно, що люди мають високу самооцінку, може це справді допомагає стартонути з вищої відмітки.
    З іншого боку - якби я платила кошти з власної кишені - то рівень знань і вмінь більшості тих, хто приходив до нас на співбесіду, і на мінімалку не тягне, бо потребує повного навчання всіх процесів з нуля, а це додаткові ресурси у вигляді часу більш досвідчених працівників.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 4
    • Подобається Подобається x 1
  16. Online

    Online Well-Known Member

    Мені здається, випускники завжди амбітні. Потім покрутяться, побачать, що без досвіду і репутації їх ніде особливо не чекають, та й попускаються. Ну і зараз ще трохи дивна ситуація склалася на ринку праці. Кваліфікована і низькокваліфікована робота оцінюється однаково. Це теж випускників розхолоджує. Якщо він підробляючи під час навчання офіціантом, кальянщиком чи продавцем мав більше, ніж йому пропонують за повний робочий день в офісі.
     
    Останнє редагування: 7 Червень 2019
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  17. Orman

    Orman Модератор-бомба

    або низькокваліфікована більше - теж з таким стикалась.
    десь був мем про боса, лідера і міленіалів. То ми з чоловіком дуже сміялися, але насправді це сумно. Молодих багато візіонерів, що дуже добре і якраз прерогатива молодості. Але вони взагалі не знають/не хочуть/не можуть ті візії втілювати. Таке одне велике "а давайте!.." А те що це "давайте" треба втілювати щоденною і не такою вже цікаво-розважальною працею, то здуваються.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 3
    • Подобається Подобається x 1
  18. Akina

    Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

    • Подобається Подобається x 1
    • Оптимістично Оптимістично x 1
  19. Rodionochka

    Rodionochka Безнадійна оптимістка

    Останнім часом так складається, що стикаємось з людьми, чиї професії не вимагали вищої освіти. В них чудові заробітки! Ну але вони реально майстри своєї справи. Один - бетонщик, інший - майстер з ремонту авто. Вони заробляють в рази більше ніж їх ровесники з дипломами і відповідними роботами. Навіть мали розмову з старшим). Не хочеш вчитись - йди на майстра. Якщо дійсно знайти своє і робити це добре - заробляти можна і без вишу.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 7
    • Подобається Подобається x 2
    • Оптимістично Оптимістично x 1
  20. KAPUCHINKA

    KAPUCHINKA Well-Known Member

    Але то ще треба зробити поправку, що таких "дньом с огньом" і на них черга на пів року вперед. З ВО якщо є спеціалістом високого рівня то і З/п відповідні )))
     
    • Подобається Подобається x 1