Позбутись мотлоху або метод КонМарі

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем Rodionochka, 27 Грудень 2019.

  1. Rodionochka

    Rodionochka Безнадійна оптимістка

    Ну в нас будинок 210 метрів. То по логіці, нам ще років 20 можна хлам збирати))). А взагалі раджу таки книгу почитати. Якось воно гарно все розкладає по полочках в голові).
    Я зрозуміла одну фішку - якщо я чогось не бачу, то забуваю, що воно в мене є (переважно, не говоримо за сезонні речі типу лижі, надувні матраси). А от коли ти бачиш і є легкий доступ - це вже зовсім інша пара калош). Приклад. Маю електромясорубку. Колись стояла в не дуже легкій доступності. І мені банально було ліньки її брати, викручувалась іншими стравами. Потім переставила і вона почала працювати в рази більше.
    Зараз мене чекають стрих і гараж, у якому машині місця нема). Зараз там, правда, стоять стіл та лавки з вулиці, ровери 6!!! штук. Але й хламу там певно мішків 20.
     
    • Подобається Подобається x 1
  2. Retaret

    Retaret Well-Known Member

    Бачу то якась дуже пожитОчна книжка! А в нлектронці її можна почитати? Чи то позичити в когось...
    Мене тут зацікавив погляд на одяг. Ми як мали біля себе оселівські баки, то завжди шось туди виносили, потім баки забрали. Але при переїзді я старалася не брати одягу-взуття, які давно не ношу. Але всерівно останнім часом як дивлюся в шафу, то бачу, що все таке вже стареньке, пошуркане, а через дітлахів не так легко тепер вибратися будь коли на якісь походи-примірки. І ще в мені є якась така давня «звичка» вважати нормальним те, що не затерлося ще до дірок. Тому певні купи збиралися під «носити вдома, поїхати колись на природу». От тільки недавно стала помічати, що не хочу я в хаті ходити в старому зашурканому одязі.
    Так шо заінтригували ви мене тим підходом.


    Надіслано із мого iPhone за допомогою Tapatalk
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  3. Rodionochka

    Rodionochka Безнадійна оптимістка

    @Retaret, я цю книгу в електронному вигляді читала. Тому точно є. Тільки вже не пам’ятаю де качала. І про домашній одяг там теж є). В мене його об’єм трішки збільшився після ревізії), але скоро маю і його перебрати. Ну і з плюсів - збирала вчора сумку. Ідемо у Карпати на парк днів. Зайняло у рази менше часу, бо все видно і одягу не є багато.
     
    • Подобається Подобається x 1
  4. KAPUCHINKA

    KAPUCHINKA Well-Known Member

    Дівчата, а ви дійсно складаєте речі вертикально?
    Маю коробку на шкарпетки, попарувати ( скрутити у вузлики) і закинути в коробку займає буквально кілька хв. Щось я собі слабо уявляю як я складаю кожну пару носик до носика, п'ятка до п'ятки, а потім ще у квадратик, а потім ще й вертикально, скільки ж то часу треба?
    З одягом взагалі не уявляю як його можна вертикально скласти на полицях.
    Мені Флай Леді більше імпонує. Книжку дочитую, але є там моменти, які мене взагалі від неї відвернули, але таки дочитаю книжку, Дочитаю, щоб вже повністю все собі уявити, тоді поділюся враженнями.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  5. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    Вертикальне складання підходить для шуфляд, на полицях хіба ще коробки ставити, які будуть вийматись, але то вже сумнівна зручність. В мене все, що з одягу в комодах - дитячі речі, білизна, то все вертикально. По часу, мені не виглядає, що це якось
    А цікаво, що саме відвернуло?

    Надіслано від мого Redmi 4X, використовуючи Tapatalk
     
  6. Козенятко

    Козенятко Well-Known Member

    Для мене важливо, щоб були речі потрібні, які використовуються, а не 20% потрібних в 80% непотребу, тоді вже не принципово, як вони поскладані))
     
  7. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    Трапилась цитата до теми: "Мінімалізм - це не про те, скільки в тебе речей, а про причини, чому в тебе є певна річ"

    Надіслано від мого Redmi 4X, використовуючи Tapatalk
     
    Останнє редагування: 15 Січень 2020
    • Подобається Подобається x 3
  8. KAPUCHINKA

    KAPUCHINKA Well-Known Member

    Значить так, дівчата. Книжка прочитана до кінця, на "переварення" інформації один день. І моя "рецензія" ))) Прошу дуже не реагувати, це тільки моя думка, Ваша може бути зовсім іншою.
    Отже почали - нічого особливого і , в основному, нічого нового. Просто сильно пропіарена книга, з кількома шокуючими і "неординарними" моментами, які, ймовірно, і надають їй такого ефекту.
    Скажу відразу, в книзі мені трапився один момент, який мене просто шокував і "відвернув". І далі мені все пішло через ту призму.
    Викидання книг. Дівчата, це шок. Як, як можна викидати книжки? Ну я розумію, якщо бібліотека "а-ля Донцова" то, впринципі, ще можна зрозуміти. Але викинути книжку, яку ти собі купив, продумав свій вибір, поставив на полицю і з якихось причин відразу не прочитав, це без коментарів.
    У більшості ж людей хороші бібліотеки. Як можна вимагати від людей викидати це?
    Знаєте, навіть спеціально пішла шукати фразу з книги Остіна Клеона : " Збирай книжки, навіть якщо ти не плануєш читати їх прямо зараз. Режисер Джон Вотерс говорив: " Нема нічого важливішого за непрочитану бібліотеку""

    І на завершення цієї "геніальної" поради - одкровення як автор сама скоротила кількість своїх книг. 30 залишила, а з інших, які там чимось її торкнули просто повидирала сторінки, які їй припали до душі.
    Ви уявляєте собі цю картину - сидить доросла тітка і патрошить книги. У мене нема слів. Цензурних.
    А ті 30, які залишилися поставила на полицю біля взуття.
    Це, на сьогодні, єдина книжка, яку я не поставлю назад у книжкову шафу.
    Ну і є декілька моментів, які мені незрозумілі.
    Для чого щодня розбирати свою сумку, якщо плануєш завтра знову з нею йти? Щоб вона відпочила? То вже навіть не смішно.
    Постіль для гостей. Ну, напевно, в різних країнах різні звички, але я таки не розумію для чого її викидати, а при потребі брати на прокат. Чому не можна самому тим постільним комплектом користуватися, а гостям, при потребі, дати просто випраний комплект.
    Складання шкарпеток, капронових колготок і панчох квадратиками, "щоб вони відпочивали" на таке треба мати дуже багато часу.
    Взуттєві коробки - як контейнери для зберігання. Радість і взуттєві коробки. Серйозно?
    Викидання листів, відкриток, фотографій. Особливо фотографій, особливо старих цього мені не зрозуміти. Воно ж, наче, добре знати своє дерево роду, мати що дітям розказати - показати.
    Ну це те, що отак відразу згадалося )))
     
    • Подобається Подобається x 10
    • Погоджуюся Погоджуюся x 7
    • Тупо! Тупо! x 1
  9. raspberry

    raspberry Well-Known Member

    @KAPUCHINKA, мені теж деякі її ідеї не були прийнятні. Але тут треба зробити похибку на те, що вона японка. А там зовсім інший світ, інші цінності і філософії. Тому я книжку читала трохи по діагоналі. Взяла з неї для себе лише те, що було актуально і потрібно.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 6
  10. Dominika

    Dominika Well-Known Member

    Я от думаю, що нюанс цієї книги в тому, що багато хто розцінює її як керівництво до дії. Ще хтось як натхнення. Хоч як на мене, то це просто екскурс в японськи побут та їхню ментальність. В оригіналі книга мала ще уточнювальну назву: Японське мистецтво "розхламлювання" та впорядкування. Але в багатьох країнах оце уточнення "японське" з обкладинки забирають, щоб розширити коло читачів. Свого часу я переглядала на каналах в Ютубі сюжети про сучасний побут японців, так що мене в цій книзі нічого не здивувало. Тому теж погоджуюсь з
    Японці геть не сентиментальні, в нашому розумінні. І я не дивуюсь, що вони викидають книги і фото. Хто хоче більше зрозуміти про японців, можу порадити книгу Амелі Нотомб "Подив і тремтіння", про роботу і колективні відносити в японському офісі(це художня книга).
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  11. Akina

    Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

     
    • Подобається Подобається x 3
    • Смішно Смішно x 2
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  12. Happy Fiancee

    Happy Fiancee Well-Known Member

    На початку згадується, що після викидання мотлоху, деякі люди змінювали своє оточення ;), роботу, чоловіка і тому подібне.
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  13. MalvinkaLv

    MalvinkaLv Well-Known Member

    Давайте п`ять :girl_wink: аналогічно
     
  14. Rodionochka

    Rodionochka Безнадійна оптимістка

    @KAPUCHINKA, жодна книга чи стаття, чи щось там, не є наказом до дії. Марі просто описала себе, свій побут, свою роботу. Що з тим робити - то вже наша справа.
    Про книги. Якщо от об’єктивно, то я винесла з хати поки що штук 20. Вони були не мої. За ті 5-10-20 років я їх так і не прочитала. Бо не я їх купувала, не я вибирала, і навіть дітям не залишила. І якщо уявити, що мої діти виростуть і раптом захочуть їх прочитати, то навряд чи вони б їх почитали, бо написані вони були російською. Вони цю мову не знають, і бажання їх іі вчити поки нема. І зберігати речі з думкою про те, що «а раптом через 20 років комусь щось захочеться..» особисто я вважаю недоцільним. Мої книги пішли в Оселю, сподіваюсь, що їх таки хтось прочитає). А ще пішла книга про НЛП. Колись чоловік в неті купив. Повний брєд. Тому вирвати з неі сторінки - не бац проблеми. Можна було навіть залишити багаття розводити). Жарт.
    Фото. Недавно знайшли фото з нашого весілля. Робили гості з Німеччини. Фоткали буквально все. З тих 300 фото реально нормальних ну може 50. Решта - чиїсь спини і те що нижче. Я їх не маю бажання зберігати. Вони не несуть жодної цінності. І внукам теж будуть не цікаві. Зате маю фото своїх прадідів. І навіть зробила декілька копій на всяк випадок, якщо раптом десь зіпсуються. Для них є місце).
    Я не сприймала цю книгу буквально. Просто вибирала те, що мені було цікаво. І те, що дало мені можливість глянути на речі під зовсім іншим кутом. І можу сміло сказати, що моє життя таки трохи змінилось).
     
    • Подобається Подобається x 6
    • Погоджуюся Погоджуюся x 4
  15. Козенятко

    Козенятко Well-Known Member

    Та ясно, що кожен читає і розуміє по своєму, але мене по крайній мірі, мотивує, стимулює і надихає)))
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  16. Rodionochka

    Rodionochka Безнадійна оптимістка

    І ще маленьке спостереження. Їздили з друзями на пару днів у Карпати. Кількість людей у кожному номері була однакова), по 5 чоловік. У нас реально було в 5 разів менше речей, відповідно і у номері було відносно пусто. Ми взяли необхідний мінімум, бо мене зараз зайве дуже дратує. Друзі взяли все, що може раптом згодитись. І номер був реально завалений. Мали розмову і про цю книгу. Прийшли до висновку, що таки людині треба реально менше, ніж вона має, возить за собою, зберігає. Звичайно, коли в тебе мала дитина, то речей більше. Але з часом вона потребує все менше того «допоміжного матеріалу»))).
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  17. ГаЛоЧкА

    ГаЛоЧкА Well-Known Member

     
    • Подобається Подобається x 2
  18. KAPUCHINKA

    KAPUCHINKA Well-Known Member

    @Rodionochka та я, якоюсь мірою з Вами погоджуюся. В мене теж є книжки, які хіба на багаття годяться, і не несуть ну абсолютно ніякої цінності, навіть історичної. Але їх не так вже й багато.
    І згідна з тим, що дещо можна і повіддавати, але саме повіддавати, а не знищити.
    І в книзі йшлося про викидання величезних об'ємів книг і класики в тому числі.
    І сто п'ятдесят варіантів знимки дерева можна теж скоротити, але ж там мова йшла про дідові фото клієнтки.
    Ну і мене просто вразила та ситуація з вириванням сторінок. Це ж були якісь хороші книги, і була вибрана отака дика напівміра викинути/залишити. І тримання книг між взуттям балів автору в моїх очах аж ніяк не додає .
    А все решта, то ж відомі речі ))) згідна, що свій простір треба звільняти, але про то говорять всі ))) мені Флай Леді таки краще йде )))

    В мене кума, коли ми були ще молодими і юними ))) вмудрялася в Карпати їхати з сумкою трохи більшою за мою косметичку, а зараз як летять за кордон, то їм на всіх десь півчемодана достатньо,то талант, так треба вміти, тут ніяка КонМарі не поможе )))
     
    • Подобається Подобається x 1
  19. KAPUCHINKA

    KAPUCHINKA Well-Known Member

    Дівчатка, хто хоче прочитати книжку, пишіть. Віддам просто так )))
     
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  20. Rodionochka

    Rodionochka Безнадійна оптимістка

    Я заберу для брата. Бо в мене в електронному вигляді. За гроші)
    @KAPUCHINKA, я викидаю те, що віддати соромно. Зараз просто сто варіантів прилаштувати непотрібні, але пристойні речі. Найпростіше - Оселя, можна відіслати у Чернівці Левченко. Дитячі іграшки - у лікарню на Дністерську. Або просто оголошення на олх, самі заберуть. Мені викидання теж не до душі. Мені позбутись не дорівнює викидати. Але оце звільнення - для мене просто кайф. От саме у цей момент життя. Бо речей стало забагато, вони поглинули багато чого. Позбувшись їх у мене з’явилось місце для чогось цікавішого).
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1