Педагогічне догодовування

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Suzi, 5 Травень 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    В цій темі пропоную ділитись досвідом, порадами саме щодо педагогічного прикорму.
    Для мене педприкорм є природною частиною розвитку дитини (яка перебуває на правильному ГВ) перших років життя.
    Суть педприкорму (педагогічного прикорму), полягає в ознайомленні з новою для дитини їжею, навчити жувати, добувати їжу не тільки з маминої груді. Метою педприкорму не є нагодувати маля, а саме ознайомити. Дитина отримує мікродози (шматочки їжі, які вміщаються між подушечками вказівного і великого маминих пальців) їжі з маминої тарілки, які поступово збільшуються і збільшується кількість їжі, що дозволяє уникнути перевантаження дитячого ШКТ. Таким чином організм знайомиться і з раціоном сім‘ї і поступово вчиться пережовувати шматочки, перетравлювати «дорослу» їжу. Участь у сімейній трапезі допомагає малюку навчитись поведінки за столом, чого важко (на мою думку, майже неможливо у перші роки) досягнути, коли дитина їсть окремо від решти членів сім‘ї.
    Детальніше можна почитати, наприклад, тут :

    Педагогічне догодовування, ч.1
    Педагогічне догодовування, ч.2

    http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/статьи
    http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/теория+ПП


    З теорією ознайомилась, але маю ряд питань до тих, хто вже прикормлювався за цією схемою.
    1.Починати можна з будь-якого продукту? Тобто навіть з м‘яса?
    2. Як виглядає процес запивання молоком? Денис ще не сидить сам, тобто я його підтримую. Чи я маю дати мікро дозу, прикласти до грудей, так 2-3 рази , потім сушку в руку і знімаю на підлогу? Чи не хоче, то й не треба?
    3. Чи тільки мама бере прикормлює? Чи може тато дати з своєї тарілки?
    4. Саме болюче питання – маєм атопічний дерматит. Вже трохи краще, почервоніння нема, але висипка є. Чи я маю чекати поки зовсім шкіра почиститься, чи можна прикормлювати коли нема почервонінь? Як при такій халепі вводити продукти? Один продукт в день? Чи декілька ?
    Взагалі-то ми вже почали, якось майже підсвідомо почала  Давала мікродозами картоплю з зупи, крупинку пшоняної каші вареної на молоці, твердого сиру. В руку – сушку.
    9F

    Раджу почитати статті (1,2, 3, 4, 5, 6) про прикорм, тоді якщо ще залишаться питання, задавайте.
    Про те, що варто обмежити.
     
    Останнє редагування: 3 Січень 2017
    • Подобається Подобається x 7
  2. olenkastar

    olenkastar Well-Known Member

    Відповідь: Педагогічний прикорм

    молодець,що вокремила темку:) вона і для мене актуальна:)
    ми почали ,незважаючи на наш дерматит:xaxa:...ну дуже просили попробувати те,що мама собі їла:xaxa: я вже давала і м'яско,і хлібчик з маслом пробувати і навіть тісто з піцци гризли:xaxa:
    я роблю це так -обід.сідаю я, Софію собі на руки і даю те,що маю в тарілці їй пробувати(звичайно здорову їжу,не всякі готові продукти.я готую без приправ,з мінімум солі і перцю,максимум вареного.,тушеного,свіжого..).якщо ми вже ці продукти їмо(пробуєм) давно,то даю більше.сьогодні ,наприклад, доця згамала 3 чайні ложки гречки-так вона їй смакувала,запила моньом і пішла бавитися. якшо я їм якусь гадость(типу піцци,чи грилю)Софія отримує банан чи печенько,ябко,моркву.
    ось так робимо ми....
    хоча запитань і я маю купу
     
    • Подобається Подобається x 8
  3. natorella

    natorella Well-Known Member

    Відповідь: Педагогічний прикорм

    молодці шо практикуєте)) ми з шурупом вже давно все їмо.

    1.в принципі з будь-якого. але ми починали з гарнірів. картопля, каші, супи. м’ясо почали давати пізніше
    2. я тримала сашу на колінах і пропонувала їжу тоді коли бачила харчовий інтерес, тобто не те шо дитина тягнеться до тарілки, а слідкує за самою їжею, як я її набираю на виделку, наприклад, несу до рота, навіть рухи губами копіює. то могло бути один раз в день, могло пару разів, починає випльовувати - виносьте. в нас кухня така, що на підлогу не виходить, то я здавала малого татові або бабусі, або просто поверталась та шоб він був не за столом. а ніби збоку (якшо не зовсім зрозуміло, то колись покажу). а в принципі - не хоче, то й не треба:y:
    3. думаю шо спочатку краще мама, бо мама постійно є з дитиною. хоча якшо тато добре розуміє принцип педприкорму, а дитина вже “в курсі’ - то чому б ні???:)
    4. ну якшо вже є 6 місяців, то ше не значить шо треба в той самий день починати прикорм:xaxa:. ми почали в 7 місяців, бо я ревнувала дитину до їжі:ninja: Як то так моє дитя буде шось їсти крім циці. а з а той місяць від 6 до 7 помалу втягнулись. продукти не вводяться, ти ж їх спеціально для себе не готуєш? ти готуєш собі максимально прийнятну для дитини їжу. пропонуєш. коли в вас дерматит, то паралельно з лікуванням, я б пропонувала а не вводила ще щось крім циці. на рахунок молока - я не даю взагалі. а нащо? зараз то найпоширеніший алерген. так що краще не спішити. дитина ж їсть молока досить? сушка - ху із? яблуко чи бублик?:)
     
    • Подобається Подобається x 6
  4. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Відповідь: Педагогічний прикорм

    Я не заставляю,тiльки видiляю мiкродозу,як тiльки починає крутитись забираю з-за столу-або в шезлонг з сушкою (бублик),або в кімнату,але тоді без сушки.
    "Вводити" то я про мікродози з моєї тарілки.
    А молоко я мала на увазі грудне.Пишуть,що тре запивати мікродози грудним молоком,щоб отримати ферментивну інформацію.
     
    • Подобається Подобається x 1
  5. СОФІЯ -СОНЯ

    СОФІЯ -СОНЯ Well-Known Member

    Відповідь: Педагогічний прикорм

    Ми починали з гречки, моркви і картоплі з супу, яблучка, потім курятина і телятина ниточками ( я їм і ниточку м"яска відриваю Соні). Кроликом і шматочками цвітної капусти плювалась так, що наш тато почав говорити з нами на підвищених тонах про нормальних мам, які годують дітей пюре з ложечки :). В нас то виглядає досить хаотично - бігає (а як починали, то повзала) дитина по кухні, я готую чи обідаєм-снідаєм, і пропоную крапелиночку того чи іншого продукту. Так тривало із 6,5 і майже до 8 місяців. У проміжках я, часто присоромлена чоловіком, сусідкою, мамою пробувала їй робити овочеві чи фруктові пюре, протерті кашки. А фіг вам, моя дитина їх не їла! Вердикт оточуючих був суворим - я зіпсула дитину! І то вся та дурість через мою лінь, бо найлегше сунути дитині цицьку і нічим не перейматися!
    Зараз всі мовчать - в 11 місяців ми жуємо, зовсім не давимось, не захлинаємось, п"ємо із чашки компотик, а шматочки, що нам не сподобались викладаємо пальцями з рота на столик або татові на штани :xaxa:.
    Я не дотримувалась ніяких правил, уважно прочитала про суть і мету педприкорму і дуже побіжно про сам процес, діяла швидше інтуїтивно. Але, маючи знайомих діток приблизно Сониного віку, яким розтирають все в напіврідку малоапетитну ( ну, на мій погляд, звісно) субстанцію, в якій і не розбереш складу :), я переконуюсь що була права.
    І ще, ходили ми записуватись у садочок, хоч підемо через 1, 5 року, але черга-черга...Завідувачка і психолог запитали, як дитина їсть, не знаю навіщо то їм. Коли я сказала, що ми їмо все зі столу не протерте плюс весь час молочко, то нас так довго хвалили, особливо психолог.
    Отакий наш досвід. Загалом я вдоволена, особливо як згадую проблеми зі старшою і тим протиранням - нежуванням - захлинанням...
    А мама до цього часу вважає, що я лінуюсь готувати дитині їсти...
     
    • Подобається Подобається x 21
  6. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Відповідь: Педагогічний прикорм

    Я потрохи почала свою маму готувати до того, що ми не будем перевантажувати блендер:xaxa:Вердикт був моментальний і однозначний - я лінива :ninja::ninja::ninja::ninja:
     
    • Подобається Подобається x 3
  7. Mira_SH

    Mira_SH Well-Known Member

    Відповідь: Педагогічний прикорм

    А моя мама за педприкорм, вона вважає що дитині давати "непонятного рода субстанцію" це знущання, тим паче, що сама ти того би не їла, тому з бабусиної легкої руки у нас педприкорм. Нічого нормально, тільки от домашні яблучка нам не пішли:sad:, 8 разів від нього покакали протягом 2 годин. В якості яблук впевнена на 100%.
    Христя прорбувала супчик, точніше картопельку з морквочкою, але я всеодно трохи розминала ложкою, рис, гарбуз, вівсянку, ячмінку, а хліб любить найбільше, скоринку, ніяка сушка їй його не замінить.
     
    • Подобається Подобається x 5
  8. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Відповідь: Педагогічний прикорм

    Наскільки я зрозуміла, згідно педприкорму нічого розминати не треба. Кусочки збільшують поступово.
     
    • Подобається Подобається x 3
  9. Буцька

    Буцька Well-Known Member

    Відповідь: Педагогічний прикорм

    Ми також на педприкормі.Нам підходить.Гарно навчилась жувати коли ще навіть зубчиків не було. Почали з 7м. Чекала поки доня проявить харчовий інтерес. Ну і далі цей інтерес підтримую-даю мікродози,по трошки.Головне- не перегодувати.І щоб в сім'ї притримувались здорового харчування. Веду харчовий щоденник.Прикормлюється і з татової тарілки(важливо щоб він їв те що і я і щоб доня бачила як ми з апетитом жуємо).За столом доня не просить груди-даю перед або після.Ми починали прикорм з овочів і каш.М'ясо запропонувала в 7м і 1т.дала маленьку мікродозу і дивилась на реакцію.
     
    • Подобається Подобається x 3
  10. natorella

    natorella Well-Known Member

    Відповідь: Педагогічний прикорм

    це поки шо не просить, а мій саша сам собі дістане цицю і запиває зупу(!) молоком. зате каші їсть не запиваючи:xaxa:
    я напевно не так зрозуміла, ти просто написала, що давала каші на молоці зварені. от я і подумала... сорі:confused:
    треба просто відломувати мікродози, не розминати, ти права.. моя мама і свекруха коли годують деколи розминають картоплю бо думають шо саша вдавиться:xaxa:
    в моєї мами такий вердикт був цілий рік, поки ми не приїхали до них на село на місяць - тепер вона всім розказує як то добре так годувати дитину. хоча я цілий рік їй читала лекції на тему ПЕДПРИКОРМ
     
    • Подобається Подобається x 4
  11. olenkastar

    olenkastar Well-Known Member

    Відповідь: Педагогічний прикорм

    ми мікродозами даємо наразі лише нові продукти,а які вже пробуєм давно-то їмо більше. наприклад,макаронів,може з'їсти штук 10-12 ,а потім відвертається сама і проситься геть...
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Смішно Смішно x 1
  12. Mira_SH

    Mira_SH Well-Known Member

    Відповідь: Педагогічний прикорм

    Так, але оскільки я сама не люблю бульбу кусочками, і розминаю в тарілці, то донечці приходиться так їсти:)
     
    • Подобається Подобається x 2
  13. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Відповідь: Педагогічний прикорм

    Ясно, значить чекаєм поки зможе і захоче.

    Де ж мені стільки терпіння взяти.....Моя мама завжди права....... Як добре , що ми живем окремо :xaxa::xaxa::xaxa::xaxa:

    А що ж з алергією робити???
     
    • Подобається Подобається x 1
  14. olenkastar

    olenkastar Well-Known Member

    Відповідь: Педагогічний прикорм

    нічого не робити.....
    в нас та сама біда і педприкорм на ура.
    методом спроб і помилок знаємо,шо від маринованого і майонезу нас обсипає страшенно(на днях народженнях приходиться тепер голодати:xaxa:)...а так.попробували шось-подивилися,яка реакція-нормально все-їмо далію та і від мікродоз сильно не обсипе(я так думаю:confused:),а от шо малюкові "добре йде" а шо ні,собі визначишся і за пару тижнів зможеш сміло давати вже більше:)
     
    • Подобається Подобається x 2
  15. Масік

    Масік Well-Known Member

    Відповідь: Педагогічний прикорм

    А в нас Маркіянчик вирішив сам вдатися до педприкорму, на Паску як схватив кусочок ковбаски то тихесенько втоптав а потім лише шкірочку лишив і ніц не було , тепер тягне все що не так лежить , сьогодні гриз кислючий румбарбар
     
    • Подобається Подобається x 3
  16. olenkastar

    olenkastar Well-Known Member

    Відповідь: Педагогічний прикорм

    знає,що добре смакує:xaxa:
     
    • Подобається Подобається x 1
  17. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Відповідь: Педагогічний прикорм

    Дивись....За день ти з*іла: вісяну кашу, щавелевий борщ, гречку з мясом. Дитина з*їла мікродози з твоєї тарілки. Як визначаєш на що саме висипало?
     
  18. natorella

    natorella Well-Known Member

    Відповідь: Педагогічний прикорм

    вівсянка - ні, щавлевий борщ - так якшо є сметана. гречка деколи дає алергію. повір ти відчуєш на шо висипало. і взагалі - ти їси борщ, певні реакції твого організму є у крові, з якої утворюється молоко, яким потім дитина запиває той самий борщ. у дитини не виникає “конфлікту” у шлунку і кишківнику між їжею і молоком, тобто ризик алергії від їжі нижчий. я не маю на увазі такі продукти як фастфуди, майонез, консерванти. а саме свіжа їжа, приготована з якісних продуктів, явних неалергенів.
    ось це я мала на увазі. замість маринованого їм квашене, майонез або роблю сама, або заміняю на олію, всякі соуси. хоча.... зараз саша сам краде шо йому смакує, якось запхав пальця в тарілку коли шашлики їли, там був кетчуп, облизав. потім так кривився - :bad:, ми мало не тріскали зі сміху. такий от педприкорм
     
    • Подобається Подобається x 3
  19. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Відповідь: Педагогічний прикорм

    На домашню сметану теж може сипати? Чи ти про магазинну?
    А майонез я вже теж сама роблю - мням :clapping:

    Я досі не можу визначити на що ж в нього то все почалось.....:umbrage:
    Ясно, що хімія, консерванти дають погіршення, але і без них краще не стає...
     
  20. olenkastar

    olenkastar Well-Known Member

    Відповідь: Педагогічний прикорм

    в нас у Австрії пройшли всі висипки буквально за 2 дні---я їла там все,включаючи мариноване,кетчуп і гриль...в малої ніц не було.поїхали на вихідні до Праги-привезли звідти висипку,ну а у Львові на другий же день після купання дитина пішла плямами:sad: так шо екологія і вода "господа присяжние " грають не останню роль(у нас).