землетрус в Україні

Тема у розділі 'Що у світі чувати?', створена користувачем olenkastar, 18 Січень 2010.

  1. olenkastar

    olenkastar Well-Known Member

    Найближчим часом в Україні може відбутися потужний землетрус
    Уся територія України є небезпечною з точки зору сейсмічної активності. Про це заявив к.фіз-мат.н, заступник директора Інституту геофізики ім. С. І. Субботіна НАН України з наукової роботи Олександр Кендзера в ефірі Радіо «ЕРА-FM».

    «Хотілося б заспокоїти людей, але я цього зробити не можу з однієї простої причини: частина території України, зокрема, західні, південні і південно-західні її частини відносяться до так званого сейсмоактивного поясу нашої планети», – наголосив експерт.

    За словами Кендзери, в Україні землетруси відбувалися раніше, фіксуються сейсмічними приладами зараз, і, очевидно, будуть відбуватися і в майбутньому.

    Він також зазначив, що Крим і Закарпаття – найбільш небезпечні регіони України в сейсмологічному плані. Разом із тим, Кендзера зауважив, що інша частина території України, яка відноситься до древньої платформи, на жаль, також є небезпечною.

    Науковець відзначив, що цими проблемами досить серйозно займаються в Україні. «В Україні з 2006 року діють нові державні будівельні норми, які, як на мій погляд, правильно враховують реальну сейсмічну небезпеку. І далі потрібне лише щоб ті, хто відповідає за правильне будівництво, враховували ці державні норми», – сказав він.

    Кендзера також наголосив, що в Україні на даний час недостатня кількість сейсмічних станцій – лише 36, у той час, як у Швейцарії їх, наприклад, більше 200.


    що думаєте,панство?готовий Львів протистояти землетрусу?
     
  2. Ніколь

    Ніколь Well-Known Member

    Відповідь: землетрус в Україні

    боюсь що ні :eek::scare:
    особливо панельні будинки в спальних районах.....
     
  3. kitka

    kitka Well-Known Member

    Відповідь: землетрус в Україні

    До речі приблизно два з половиною роки тому в нас таки був 3-бальний землетрус. Скажу вам так: це моторошне відчуття, яке просто неможливо забути. Я сиділа в одній кімнаті за компом, Дануся спала в іншій. І тут я відчуваю, як в мене під ногами ніби хвиля прокотилася і мій стілець на коліщатах трохи з'їхав з місця. Щось почало тріщати і завібрувало скло. Я, ще навіть не зрозумівши до кінця, що діється, зриваюся з стільця і лечу в другу кімнату, хапаю сплячу дитину на руки (от маєте інстинкт) і що далі робити? Підбігла до вікна, ну словом мене охопив такий жах! Ми живемо в панельному будинку на 3-му поверсі. Самі розумієте, якби щось, то все... А далі було ще страшніше, бо люди людям казали, що ще має бути друга хвиля. Коли вона буде - невідомо. Я дитину у візок, взяла гроші, документи, найнеобхідніше і пішла в школу за Ромчиком. А там всіх дітей вже вигнали на спортивний майданчик. І так ми троє намотували круги по району десь кілька годин. Потім починаєш думати, що ж робити далі? Ну скільки можна ходити? Діти вже голодні. Подзвонила чоловікові, казав йти додому. Далі я боялася засинати, чесно. Вже навіть дійшло до того, що позбирала з поличок над ліжками предмети, які могли б в разі чогось впасти на голову. Отаке. Ну реально було страшно.
    А моя мама живе на дев'ятому поверсі, то в неї ліжко, на якому вона в той момент лежала, зрушило з місця і телевізор, що прикріплений на "лапі" до стіни, туди-сюди гуляв. То вона взагалі страху набралася.
    До речі кажуть в панельних будинках ставати в дверні пройоми або ховатися у ванній чи туалеті, бо вони із однієї суцільної панельної коробки.
     
  4. Анута

    Анута Well-Known Member

    Відповідь: землетрус в Україні

    в нас у Львові теж був землетрус: 2 рази точно. Один раз я маленька була. другий вже підлітком - років 12-13.
    Карпати молоді гори, але думаю ми тут трошки задалеко аби нас трусило сильно.
    Кіточко, вам нажаль ближче...
     
  5. Ніколь

    Ніколь Well-Known Member

    Відповідь: землетрус в Україні

    щойно в неті читала що землетруси регулярно бувають в Румунії, але не сильні, їх там ледь відчувають а до нас вони теж хододять..але ми тут їх зовсім не чуєм.
     
  6. Женічка

    Женічка Well-Known Member

    Відповідь: землетрус в Україні

    а коли точно не повідомим??? найблжчим часом це цього тижня? за рік? найближчі 10 років???
    ой, менше б говорили...... хіба нервують, досить нам вже тих політиків з їх вічними розмовами.
    мене два рази землетрусик застукав в житті. перший,коли було мені років 3-4, але добре пам"ятаю,що тарілки в шафці зделенькотіли, а другий,вже будучи студенткою.в Києві, легенький,правда, було таке відчуття,ніби,хтось заліз під ліжко і потряс трішки ним, то було вночі, я навіть не зрозуміла і довго шукала того когось під ліжком :)

    а якщо серйозно,то страшно навіть уявити...................
     
  7. olenkastar

    olenkastar Well-Known Member

    Відповідь: землетрус в Україні

    ось що ще пише ..Інтервю з сесмологом директором Інституту геофізики ім. С.І.Суботіна Олександр КЕНДЗЕРА.
    В Україні більшість регіонів є в сейсмічно активних зонах, різних за своєю потужністю. На території України є декілька таких сейсмічно небезпечних районів. Це, передусім, Карпати та Південний берег Криму, більша частина Закарпаття, Прикарпаття, Буковини, майже вся Одеська область, також частина Кіровоградської, Вінницької, Львівської і Тернопільська області, а ще — частина Донбасу. Чим далі на захід — тим вища сейсмічна небезпека. Це пов’язано з тим, що Україна знаходиться на краю дуже потужного сейсмоактивного поясу нашої планети, який тягнеться від Азорських островів через Середземне море, захоплює частину України, далі йде через Кавказ, Чорне море і повертає в сторону Суматри — де відбувся той сильний землетрус. Загалом сейсмічні райони, в яких можуть відбутися поштовхи силою шість-дев’ять балів, займають аж 20% території України. До речі, там проживає 10 мільйонів осіб.

    і ще пише,що "найсильніший землетрус, який стався порівняно недавно, був 1927 року в Кримських горах, при якому фактично було зруйновано все Чорноморське узбережжя. Перед ним знаковий землетрус відбувся 1875 року на півночі Львівської області. Оскільки тоді хати тут були в основному дерев’яні, то не сталося великих руйнувань і жертв. Але при цьому на поверхні землі зафіксували великі зрушення — тріщини, тож якби там щось стояло чи були люди, то виникла б серйозна проблема. Ці землетруси мали силу шість балів. Але справа в тому, що шість балів — це землетрус другої категорії і на ослаблених грунтах від нього можуть бути більші руйнування. Останній землетрус такої потужності був у Микулинцях Тернопільської області 2002 року, також кілька років тому стався землетрус поблизу Кривого Рогу — чотирибальний.
    стаття отут
     
  8. levandivka

    levandivka З яйцями...

    Відповідь: землетрус в Україні

    Знову пощу безсмертні кадри:

    [​IMG][​IMG] [​IMG]
     
  9. Chortenia

    Chortenia Well-Known Member

    Відповідь: землетрус в Україні

    До землетрусів тре бути готовим, але не панікувати. Якщо дотримані всі будівельні норми, то в принципі жителям багатоповерхівок боятися нІчого.
    Але тоді і питання до вельмишановних сейсмологів - землетрус потужністю у скільки балів вони передбачають.

    Я за своє дитинство пережила кілька землетрусів, коли ми жили в Молдові. Один з них був восьмибальний. Якраз перед першим вересня. (Якраз відтоді мої перші спогади про мене). Ми жили на останньому поверсі (10), відчуття як хитає будинок - незабутні :) Але тоді будинок витримав і пережив ще багато землетрусів, а на такі як 3-5 бальні (особливо, коли йшли другі хвилі), народ вже дуже і не зважав.
    Одного разу землетрус ми з братом (я в садочку, він в початковій школі) зустріли одні в квартирі. То швидко зорієнтувались, одягнулись і вибігли на вулицю (правда, мама на роботі ледве не посивіла). Так що тут гловне не панікувати і швидко зорієнтуватися.

    До речі, у кого є хом'ячки, то вони вас точно попередять про землетрус. Вони день перед тим дуже нявчать (чи які там звуки видають), мечуться по хаті.(Перевірено).
     
  10. levandivka

    levandivka З яйцями...

    Відповідь: землетрус в Україні

    Бздять? :lol::lol::lol:
     
  11. Женічка

    Женічка Well-Known Member

    Відповідь: землетрус в Україні

     
  12. Chortenia

    Chortenia Well-Known Member

    Відповідь: землетрус в Україні

    :girl_crazy::girl_crazy::girl_crazy:

    А чорт їх знає :girl_crazy::girl_crazy:

    От не знаю. Просто тоді в наших сусідів був хом'ячок. І ми за ним отаке спостерігали.
     
  13. Анута

    Анута Well-Known Member

    Відповідь: землетрус в Україні

    по ідеї всі тваринки відчувають ;)
     
  14. Женічка

    Женічка Well-Known Member

    Відповідь: землетрус в Україні

     
  15. levandivka

    levandivka З яйцями...

    Ні! :D:D:D
    Головне - самим не бздіти...

    Варто розуміти, що якщо про недостатність виділених коштів
    - значить хочуть, щоб ВОНА виділила кошти.
    І більше нічого не значить.

    Пропускайте їх бздьож повз вуха...
     
    Останнє редагування: 19 Січень 2010
  16. kitka

    kitka Well-Known Member

    Відповідь: землетрус в Україні

    Дев'ятиповерхівки нашого мікрорайону побудовані ще з "радянського" залізобетону і згідно проекту мають витримувати 7 балів:girl_in_dreams:.
     
  17. Яська Березнева

    Яська Березнева Well-Known Member

    Відповідь: землетрус в Україні

    Якщо серйозно, то ще собаки і коти відчувають - неспокійні, голосно нявкають/гавкають, норовлять кудись втекти. Мій дід був у числі ліквідаторів наслідків сильного землетрусу у Вірменії в 1988 році - місцеві казали, що перед землетрусом домашні тваринки як показилися.:girl_sad:
     
  18. Анута

    Анута Well-Known Member

    Відповідь: землетрус в Україні

    ага, при землетрусі в Вірменії (чи де там точно було в 90-х) було зруйноване все і загинуло порядка 30 тис.люду. І там не було 7 балів... Т.щ. це все дуже абстрактно...

    от якби ми жили в Японії... там навчились будувати так, що їм землетруси пофігу - вони у них регулярно
     
  19. Chortenia

    Chortenia Well-Known Member

    Відповідь: землетрус в Україні

    Ну у нас тут по ходу і семи балів не має бути, тим більше, що в ці краї лише відлуння мають доходити.
     
  20. Люша

    Люша Well-Known Member

    Відповідь: землетрус в Україні

    Землетрус був у Вірменії - 7 грудня 1988р. В епіцентрі землетрусу — Спітаку сила поштовхів становила 10 балів (максимальне значення за шкалою Ріхтера), у Гюмрі — 9 балів, Ванадзорі — 8 балів. У результаті землетрусу загинуло 25 тисяч осіб, 140 тис. стали інвалідами, а близько 500 тисяч позбулися даху над головою.
    Вважалося тоді що виною було те, що великі міста побудували у завідома сейсмологічно небезпечних районах, це були міста новобудови . Спітак був зруйнован повністю - я була знайома з людьми які були на рятувальній операціїї - за тиждень у місті витягнули більше 10000 людей з під завалів.
    І я пам"ятаю як люди казали - Земля дихала і стогнала.
    Це жах.