післяпологова депресія - міф чи причина до хвилювання

Тема у розділі 'Пузата хата', створена користувачем MAXAMAK, 23 Березень 2010.

  1. MAXAMAK

    MAXAMAK New Member

    У моєму оточенні є один дуже прикрий випадок депресії, усе складається так, що привязати це можу лишень до вагітності та народження дитини. Сама деколи відчуваю просто апатичні стани, перебуваю у повній прострації - до народження дітей такого не спостерігала за собою.
    Кажуть, що депресія - це хвороба 21 століття і знаю що якщо захворіти на депресію то її дуже важко вилікувати і наслідки можуть бути трагічними.
    Тому хотіла б дізнатись думку формулянок з цього приводу, можливо хтось переживав чи переживає подібний стан - поділіться.
    Особисто я вважаю депресію величезним приводом для хвилювання, оскільки надто чітко знаю чим це може закінчитись........
     
  2. Burberry

    Burberry Well-Known Member

    Відповідь: післяпологова депресія - міф чи привід для хвилювання

    Я колись стала свідком розмови, коли одна жінка розповідала, як з нею в палаті лежала породілля, в якої після пологів стався шок, навіть більше психічний розлад. ЇЇ лікарі прив"язали до ліжка. Страшно було таке слухати і сподіваюся, що це дуже суб"єктивний та рідкісний випадок
     
  3. MAXAMAK

    MAXAMAK New Member

    Відповідь: післяпологова депресія - міф чи привід для хвилювання

    Властиво, якщо подібне стається відразу після пологів, то це важко назвати депресією, в наслідок пережитого больового стану, жінка деякий час, навіть декілька днів може перебувати у неадекватному психічному стані (це все залежить від фізіології та больового барєру кожної жінки). Навіть наш Кримінальний кодекс -визначає такий стан як помякшуючу обставину - навіть є окрема стаття "Вбивство матірю своєї новонародженої дитини".
    ХОЧУ УТОЧНИТИ
    Дякую за допис, але я мала на увазі дещо інше - це стан дещо віддалений від самого процесу народження, оскільки як мені відомо - післяпологова депресія може проявити себе як після трьох місяців так і після трьох років з моменту народження.
     
  4. Lizza

    Lizza Member

    Відповідь: післяпологова депресія - міф чи привід для хвилювання

    можливо це стається внаслідок пережитого фізичного болю в сукупності із зміною соціального статусу . я на собі теж відчуваю подібні напливи іпохондрії. зразу після пологів були частіші,тепер рідше.тепер звязую це із великою відповідальністю,яку відчуваю по відношенню дитини, страхом за неї, її майбутнє..
     
  5. Natalya

    Natalya Well-Known Member

    Відповідь: післяпологова депресія - міф чи привід для хвилювання

    А як тоді визначають, що це саме післяпологова?
     
  6. levandivka

    levandivka З яйцями...

    Відповідь: післяпологова депресія - міф чи привід для хвилювання

    Це стаєцця внаслідок попадання в наші ПБ.
    Я точно знаю! [​IMG]
     
  7. olja_zaj

    olja_zaj Well-Known Member

    Відповідь: післяпологова депресія - міф чи привід для хвилювання

    В мене таке було після пологів,почалось через тиждень,тривало близько 4 місяців,можливо б і тривало більше , але допоміг вийти з того стану чоловік.Доходило до того шо я могла ридати годину,потім навпаки кидалась на всіх,чіплялась до кожного,могла образити сильно,відгородилась від коліжанок,як згадую то аж страшно і не приємні спогади.
     
  8. MAXAMAK

    MAXAMAK New Member

    Відповідь: післяпологова депресія - міф чи привід для хвилювання

    Якщо розглядати депресію як захворювання - то повинна бути точка відліку - тобто момент з якого хвороба зявилась в організмі, але поки що не проявила себе ніяким чином. Власне цим відліком вважають пологи - момент коли хвороба зароджується, але проявитись у видимих фізичних ознаках вона може і пізніше - для післяпологової депресії психологи визначили власне цей термін для прояву.
    Ця депресія називається післяпологовою не тому що є одразу ж після пологів, а що її ознаки почали проявляти себе не раніше ніж жінка народила і не пізніше ніж три роки, і основні її мотивації повязані власне із материнством.
    Власне мені б хотілось щоб хтось таки написав чи вважає він такий стан міфом чи реальністю.
    Можливо тема надто делікатна, або розглядати її треба у іншому напрямку - підкажіть????.....
     
  9. Koza-Dereza

    Koza-Dereza Well-Known Member

    Відповідь: післяпологова депресія - міф чи привід для хвилювання

    Ну, я вважаю що ця депресiя є реальнiстю. У мене її не було, а може якщо i була то в легкiй формi. Ну, в кожного напевно стається якийсь момент, що хочеться все кинути i втекти, або когось звiдкiсь викинути...Декому то проходить, декому не дуже. Я, особисто, якби бачила що мною опановують якiсь надто небезпечнi думки, я б попросила про професiональну допомогу психiатра. Я не шуткую. Я просто по ТБ бачила кiлька випадкiв коли мами вбивали своїх дiтей. Я б не хотiла бути мамою на ТБ. Наразi все добре. Глибоко дихаю, мрiю поїхати до Гавайїв, тримаю вiдлiк днiв до мого останнього робочого дня, стараюсь настроюватись позитивно.
     
  10. наталя 2204

    наталя 2204 Well-Known Member

    Відповідь: післяпологова депресія - міф чи привід для хвилювання

    Не треба думати про дурниці і не буде депресії. Налаштуйтесь на позитив!!!!!!!!!!!!
     
    • Оптимістично Оптимістично x 1
  11. Seredinka

    Seredinka Member

    Відповідь: післяпологова депресія - міф чи привід для хвилювання

    Особисто я вважаю післяпологову депресію реальністю, зовсім це не міф!
    Я до пологів поставилась, так би мовити, по-філософському, особливо не переймалась "важливістю і відповідальністю і таке інше" цього процесу, просто сприйняла це як одну дуже важку ніч, яку ми з чоловіком пережили і за це Бозя подарував нам манюню. Усвіломлення материнства і бальківства, як я знаю, не приходить одразу, організму треба дати час для адаптації. Я по-справжньому відчула радість материнства (саме це, а не полегшення, що я вже нарешті народила) за кілька днів, коли вже впевнено навчилась зі синочком вправлятись, отримувати задоволення від щоденної материнської роботи. Перший тиждень чоловік взяв відпустку, у всьому допомагав, навіть вночі вставли вдвох. Завдяки цьому депресії на собі не відчула, може, вона і була (коли в малого були кольки, було кілька таких днів, що він з мене цілий день не злазив, хотілось кудись піти і сховатись). Але то було рідко.
    Проте я добре знаю кілька мам, які відчули "радощі" післяпологової депресії на всі 100%. Вона прийшла не через те, що діти були не бажані, причини бувають різні. Аналізуючи ті випадки і свій досвід, я зробила висновок, що до депресії призводять такі чинники:
    - постійна втома і невисипання, якщо дитя дуже-дуже неспокійне чи хворобливе (грубо кажучи, не встигаєш полюбити дитину під час постіного її плачу і крику, зціджуванням молока впляшку, бо дитина бач із циці їсти відмовляється, і таке ін.);
    - відсутність підтрими та розподілу відповідальності з боку батька (так би мовити, чого це я маю перейматись дитям, якщо ти про нього не дбаєш зовсім);
    - зміна зовнішності в гірший бік (надмірна вага, післяпологові шви та ін.);
    - потреба у відмові від звичних дій та звичок (часто-густо доводиться відкласти кар’єру, дискотеки, поїздку на Канари);
    - незапланованість материнства і батьківства (ми дитини не хочемо, просто так сі стало... а нам ще не час, в нас нема на неї сил натхнення і грошей...) - цей пункт я ще називаю "відсутність мозку".
    Це все мої суб’єктивні висновки, я впевнена, що можуть бути й інші причини для депресії, в кожному окремому випадку це індивідуально.
    А вийти з депресії може допомогти чоловік, рідня, друзі та й з рештою сам малюк (яка там депресія, коли той малий клубочок так кумедно позіхає, чи ще так неуміло, але вже дарує першу посмішку) :girl_tender:

    ---------- Додано в 21:27 ---------- Попередній допис був написаний в 21:23 ----------

    Підтримую на всі сто!
     
  12. Зануда

    Зануда Well-Known Member

    Відповідь: післяпологова депресія - міф чи привід для хвилювання

    Ха! Якби ж усе так просто. Для післяпологової депресії мають бути психічні передумови ще задовго не тільки до пологів, але й до вагітності. У психічно стабільної жінки реальна післяпологова депресія не почнеться.
    Треба розрізняти вагомі зміни в житті, які просто тиснуть психологічно і відбиваються на самопочутті, плюс втома і страх "чи я хороша мама" від клінічного діагнозу.

    ---------- Додано в 21:55 ---------- Попередній допис був написаний в 21:52 ----------

    Нажаль, зі спаравжньої депресії допоможе вийти тільки спеціаліст і ліки. А чоловік, родичі та друзі можуть суттєво допомогти, коли жінка втомлена, хвилюється, ще не цілком оговталася від важких пологів, словом при хандрі, але не при депресії. Нажаль.
     
  13. Lizza

    Lizza Member

    Відповідь: післяпологова депресія - міф чи причина до хвилювання

    тоді мабуть в мене питання до спеціаліста, як відрізнити, чи то в тебе хандра чи депресія ?може серед нас є психіатри чи психологи, допоможіть.. іноді просто втомлююся боротися із собою в намаганнях налаштуватись на позитив..
     
  14. olerusya

    olerusya sweet candy ;)

    Відповідь: післяпологова депресія - міф чи причина до хвилювання

    я ще до пологів читала про "післяпологову депресію" немало... мене так досить перелякало те що там писало, і я почала розпитувати маму, подруг чи насправді таке існує, і чи хтось з тим стикався, але ніхто з них не міг дати однозначної відповіді, всі переживали приблизно отакі почуття -
    - саме так було і в мене, але, завдяки тій інформації, яку я перечитала раніше, я й визначила що ЦЕ не є власне "післяпологовою депресією", тому що у всіх джерелах було чітко вказано що ця депресія - це стан набагато гостріший, переважно доходить до повної апатії..... і допоможуть з нього вийти лише спеціалісти і ліки, а сам собою цей стан не пройде! і що насправді ПД відчуває дуже мала кількість жінок(приблизно до 5%, але точну цифру забула, тому не хочу брехати).
     
  15. levandivka

    levandivka З яйцями...

    Відповідь: післяпологова депресія - міф чи причина до хвилювання

    Нагадало:
    http://www.youtube.com/watch?v=tLDGnoxmFc8
     
  16. MAXAMAK

    MAXAMAK New Member

    Відповідь: післяпологова депресія - міф чи причина до хвилювання

    От я власне про це хочу сказати - що не усе так просто, і сказати людині, що страждає на депресію - думай про позитивне - це нічим їй не допомогти.
    Власне саме так, але чи можна створити умови, і як їх створити, щоб не допустити такого стану у людини яка до неї схильна. І як визначити хто власне схильний до подібного?
    Хочу зауважити, що не завжди - є значна кількість випадків, коли на післяпологову депресію страждали абсолютно здорові жінки.
    У 2004 році мала можливість дещо ближче стикнутись із даною проблемою і ще студенткою відчула на собі наскільки це може бути реальною і далеко непоодинокою річчю.
    проходила навчання та працювала волонтером у одному із амереканських , антикризових центрах для жінок тут у Львові, які властиво досліджували депресію як явище, а також порівнювали Європейців(власне більше пост радянське суспільство) із амереканцями.
    Хочу одразу заспокоїти наших дівчат - Словянки менш схильні і податливі психологічно до виникнення таких станів. Але час плине і все міняється.
    Для прикладу трішки амереканської статистики періоду 2000-2004 р. :
    У 2000 році із 100%амереканських породіль за допомогою звернулось 45% жінок., із них 15% - потребували клінічного втручання, із цих 15- 5% закінчили суєцидом, а 1% - спільним суєцидом із дітьми.
    У 2004 році ці показники зросли на 1% кожен.
    Насправді в "чоловіках" а не в процентах ця цифра не є такою значною - але найгірше що є тенденція до зростання.
    Скажу вам чесно - більше пів року я у цьому центрі не витримала - кожну історію надто близько брала до серця і пропускала через себе - так і самій до клініки недалеко. Коли пішла - вирішила більше не повертатись до таких тем і жити в позитиві. Але, на жаль, життя зіткнуло мене обличчям до обличчя із цією проблемою знову - прожила історію дуже близької мені людини, яка незважаючи ні на які зусилля увійшла у 5%.
    Тому мимоволі подумала - напевно вже з Америки довіяло і до нас і знову вирішила про це говорити.
     
  17. Seredinka

    Seredinka Member

    Відповідь: післяпологова депресія - міф чи причина до хвилювання

    Прогнози невтішні...
    Мені здається, що в нас просто ще суспільство "не доросло" до того рівня, щоб добровільно йти до психолога і "лікувати невидимі травми". Згадайте лишень всіх своїх родичів і знайомих, чи багато з них ходять до стоматолога заради перевірки ротової порожнини двічі-тричі на рік, а який відсоток з них йде, як тільки побачить ознаки захворювання? Можу побитись об заклад, що добра половина з них біжить до лікаря вже з пульпітом...
    Так і з психологами: до них спочатку не звертаються, а потім потрібен вже психіатр, а не психолог.
     
  18. Tina

    Tina New Member

    Відповідь: післяпологова депресія - міф чи причина до хвилювання

    Як на мене, післяпологова депресія - це стан, який може охопити жінку тільки тоді, коли вона сама на таке дозволить. Буває втома, буває виснаженість, особливо, коли ти з першого дня після пологів сам один з малюком і все треба встигнути. Але щастя, яке можна відчути лише з появою дитинки на світ, ті момнети, які мама проводить лише з нею, пригортаючи до себе, відчуваючи, як то б"ється те малесеньке сердечко, не можуть затьмарити ніякі інші почуття. Не хочу нікого образити і не маю на увазі нікого конкретно, але мені чомусь здається, що до такого стану, як післяпологова депресія, швидше схильні ті жінки, які за вагітність звикли, щоб їм у всьому потакали, шкодували, виконували різні "вагітні" забаганки (бо, як не крути, а є жінки, які сприймають вагітність не як природній стан, не як один із найкращих у своєму життя, а як хворобу) можуть, опинившись перед купою пеленок, дитячим плачем, якого не уникнути, перед тисячею рішень,які необхідно приймати тут і вже не те що розгубленими, а часто безпорадними. Отут, припускаю, й з"являються такий психологічний стан, який називають депрсеією. Як на мене вихід один. Під час вагітності перечитати все, що можна про догляд за дитиною, про прививки, годування і все-все-все, ходити до подружок, які мають малесеньких діток, набиратись у них досвіду і позитиву. Бо народження дитини - момент, якого всі мами чекають з таким нетерпінням, не можна захмарювати прикрощами і сльозами. Треба радіти тому, що ти маєш на руках дитинку, що ти можеш її пригорнути, що вона здорова і колись, через місяць-два усміхнеться до тебе вперше. Це щастя, поруч з яким не місцю ніяким депресіям!
     
  19. тетяна7777

    тетяна7777 Well-Known Member

    Відповідь: післяпологова депресія - міф чи причина до хвилювання

    Я після родів,кесарське, тиждень у роддомі трималась молодцом,а дома накрило-зразу ж в перший вечір безпричинні сльози і так тиждень і нічого з собою не могла зробити,а потім якось взяла себе в руки,досі не розумію,що це було,напевно ота преславута депресія!
     
  20. Liliyah Romanova

    Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

    Відповідь: післяпологова депресія - міф чи причина до хвилювання

    Якщо тиждень, то навряд. Депресія триває довго. І сліз може й не бути навіть.
     
    Останнє редагування: 30 Березень 2010