Вишивальні візерунки, їх значення

Тема у розділі 'Вишивання', створена користувачем duncan, 26 Лютий 2008.

  1. renny

    renny New Member

    Відповідь: Весільні рушники

    Художні особливості, матеріал та техніка виконання
    Художні особливості вишивки були завжди тісно пов'язані з технологією і матеріалом. Геометричні орнаменти виконуються, як правило, набируванням, низзю, занизуванням, гладдю, хрестиком, тобто швами, що пов'язані з рахуванням ниток тканини. Рослинні орнаменти виконуються поверхневими швами: полтавською гладдю, художньою гладдю. Вільно плинуть по поверхні тканини тамбурний та рушниковий шви. Легкість і прозорість вишитих виробів досягається завдяки виколюванню і вирізуванню, оздобленню мереживом і бахромою.
    Оці стисло охарактеризовані риси були єдині для традиційної вишивки, яка побутувала по всій території України. Але в кожному історико-етнографічному районі, навіть в окремому селі, їй були властиві свої особливості в орнаментах, кольорових поєднаннях тощо. Так, на Українському Поліссі збереглися найдавніші зразки народної вишивки; в одно-, двоколірних орнаментах переважали архаїчні геометричні мотиви, виконані низзю, набируванням. На півночі цього району переважав червоний колір з додаванням чорного, синього, а на півдні — білий (орнамент вишивався білими нитками по небіленому полотну). Волинські вишивки вирізнялися своїми геометризованими рослинними мотивами.
    Ажурністю, високими художніми якостями відзначаються вишивки на полтавських жіночих сорочках: в'юнкі гілки вишитих геометризованих рослинних орнаментів (синіх, коричневих, білих), виконаних вирізуванням і лічильною гладдю, піднімаються від манжет до поликів рукавів. У міру просування на південь України орнаменти вишивок поступово втрачають свої вишукані геометричні форми. Їх заступають геометризовані і рослинні, як на Полтавщині, барвисті рослинні узори.
    Локальна своєрідність вишивок часом полягала в їх композиційних рішеннях: наприклад, на Поділлі було популярним розміщення геометричних мотивів у шаховому порядку. Їхні рельєфні, густо зашиті переважно низзю орнаменти наче проступають білим контуром тканини крізь чорну, чорну з червоною (іноді з додаванням жовтої) нитку.
    Різноманітністю, незвичайністю кольорових сполук уславилися вишивки Карпатського регіону. В них виразно відчувається взаємовплив українців та їхніх західних сусідів і в той же час — певна стабільність традиційно-побутової культури. У традиційних вишивках Прикарпаття переважали поліхромні рослинні орнаменти, виконані гладдю; на Львівщині — геометричні, вишиті набируванням, хрестиком. У гірських районах, на Закарпатті вишивки відрізнялися своєю композиційною будовою; тричасні з широким центральним рядом орнаменти Східного Закарпаття, Івано-Франківщини; смугасті, подібні до тканих, орнаменти Бойківщини тощо.
    Їхня локальна своєрідність визначалася кольоровою гамою (від монохромних орнаментів до поліхромних, які складалися з 10—15 кольорів), а також використанням різних матеріалів, ниток, бісера, комбінуванням вишивок з аплікаціями, кольоровим шнуром тощо. Короткий нарис з історії української вишивки свідчить про багатоплановість і значущість цього компонента народної культури. Опанування учнями її естетичних цінностей, пізнання історичних витоків і закономірностей розвитку у поєднанні з практичними навичками, здобутими на уроках праці та різних позаурочних заняттях, сприятиме збереженню традиційних художніх промислів і їхньому дальшому розвитку.
     
  2. geregala

    geregala Member

    Відповідь: Вишивальні візерунки, їх значення

    Маю два вишитих оберега від Н. Млодецької:
    "Оберіг сімейного благополучя", сама Наталя описує значення символів на вишивці ось так:
    Само значение оберега - зашифрованные в символах пожелания крепкой семьи и благополучия.
    - Дерево (в центре) - дерево жизни, рода. Символизирует достаток и плодородие
    - Деревца по сторонам - символ взаимосвязи всего в мире, символ долгой жизни
    - Треугольники - Символ человеческого общения и взаимопонимания
    - Две маленькие птички по сторонам - Смотряд друг на друга - верность , чистота.
    - Мельничка - достаток и приемственность поколений.
    - Павлины - уют домашнего очага.
    - Корзина плодородия (внизу по центру).
    [​IMG][​IMG]

    Ось ще один оберіг, серце вишите чоловіку "В серці -сім'я", дерево як символ сім'ї і дорогих серцю людей, висить зараз в нашій машині і оберігає від усього злого!

    [​IMG][​IMG]
     
    Останнє редагування модератором: 7 Серпень 2010
  3. yasna

    yasna Well-Known Member

    Відповідь: Вишивальні візерунки, їх значення

    моє особисте враження від першої композиції:
    У цього роду не має майбутнього: та частина яка відповідає за майбутнє і на народних композиціях є чистою або містить символи продовження роду (це верх) є замкненою, суцільною. До того ж там знаходяться постаті людей, тобто божественого світу(який відповідає майбутньому) на композиції не має, він поєднаниний з людським світом.
    Дереву не має куди рости, воно хилиться, та ще й у лівий бік(ліве за бінарними опозиціями позначає потойбіччя, смерть). Якщо взяти народну творчисть, то похилені дерево - це символ жалю, нещасливого життя, смерті.
    Хоча з іншого боку все це може позначати вагітність дівчинкою , бо ліве, потойбічне - це вияв жіночої сутності.
    Художниця мабуть заядла феміністка

    я дотримуюся думки, що мистецтво - це вияв підсвідомості митця.
    Воно має силу впливати на інших людей.
    Тому я стараюся використовувати символи які пройшли перевірку не одним столяттям.
    Щодо цієї композиції.
    Якщо у вас є можливість дізнийтеся про сімейне життя цієї художниці.
    Чи щаслива вони, її діти?
    Чи гармонійні у неї стосунки з чоловіком?
    Адже все зображене нею матиме вплив і на вашу сім"ю. тим більше, що цей вплив уже закодовано у назві.
     
  4. Анута

    Анута Well-Known Member

    Відповідь: Вишивальні візерунки, їх значення

    або
    ну і порівняння! прям два синоніми... смерть і вагітність
     
  5. Імель

    Імель Модератор в декреті Команда форуму

    Відповідь: Вишивальні візерунки, їх значення

    как страшно жить (с)

    аж не можу :xaxa:
     
  6. dimalozz

    dimalozz Well-Known Member

    Відповідь: Вишивальні візерунки, їх значення

    От же ж ви собі женете [​IMG] то ж треба )))
    Не гнівайтесь, але символогія — надто складна наука, щоб ви так безапеляційно тут писали на ту тему. Довго писати не маю змоги, скажу головне — символи (і не тільки вони) не мають ніякої сили самі по собі і ніякого значення. Все залежить тільки від того, що думає людина, яка їх вишиває (малює, говорить, думає) та людина яка їх споглядає постійно в себе вдома наприклад. Крапка! А все інше не має значення і нікого не цікавить який африканський друїд що вам наговорив про символічний зміст нахиленого дерева. Можна повісити вдома на стіні свастику і вона буде мати для кожної людини свій зміст. Тому і обереги кожен для себе робить сам (принаймні бажано так робити, погоджуюсь, що чужі перемальовувати не варто), і не варто братися трактувати чужі. Та хоч ви там побачите хрести в вогні чи ще щось — нехай ваші думки залишаться з вами, тим більше якщо вони несуть негатив.
    Повірте, в мене вистачить знань (моїх скромних) щоб розкритикувати будь-яку роботу, але гола наука, "феншуї" різних культур, тисячолітні символи-архетипи — абсолютне ніщо порівняно з емоціями людини, яка то робила, і тим змістом який вкладала вона.
    Людина вишивала для себе, думала про себе, про свою родину, а такими необережними коментами можна сплюндрувати будь-яку роботу і таки дійсно той оберіг може набути іншого змісту в її очах, якщо вона слабка духом.
    Це вже заходить в ті межі, що в народі називають "забобонами".
     
    Останнє редагування: 22 Вересень 2010
  7. geregala

    geregala Member

    Відповідь: Вишивальні візерунки, їх значення

    Прочитала це, і так мені стало неприємно!
    Може я чогось не знаю, або не розумію, але як то кажуть, що чим менше знаєш, тим спокійніше живеш!
    Наскільки знаю автора цих схем, то пані Наталя цілком нормальна жінка, вона художниця і дизайнер, творить дуже гарні і позитивні речі!!!
    Скільки людей, стільки і думок, але таке написати про розроблені нею схеми то просто жах...
     
  8. Маруся-мама

    Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

    Відповідь: Вишивальні візерунки, їх значення

    Оригінальний висновок.:girl_crazy::girl_crazy:
     
  9. yasna

    yasna Well-Known Member

    Відповідь: Вишивальні візерунки, їх значення

    Але ж людина продає це яка обереги вже не один рік, тільки дату на вишивці міняє.
    я розібрала малюнок з боку народної сиволіки. Якщо можете заперечити трактування народних символів - із цікавістю почитаю.
    Ми живемо в культурному полі свого народу і його культурні коди впитуємо з казками, колисковими, приказками та повір"ями. тому наші символи будуть діяти на нас незалежно усвідомлюємо ми значення символу чи ні. бо їхнє значення ввійшло в нас ще до того, коли ми почали себе усвідомлювати.
    можу погодитися з ти, що доросла людина може переосмислити символ і сама вирішити як його сприймати.
    Але як багато людей у нас знаються на семіотиці?
    за народними повір"ями породілля відправлялася у потойбічний світ за дитиною. тому символічно потойбічний світ та вагітність зв"язані між собою.

    Забобони - це фрагменти давніх космогонічних міфів, обрядів та ритуалів. за ними етнологи встановлють духовний світ наших пращурів.

    мені б цікаво було дізнатися трохи про пані Наталлю. Буду вдячна за відповіді
    сімейний стан?
    діти, онуки?
    стан здоров"я?
    матеріальний стан?
     
  10. dimalozz

    dimalozz Well-Known Member

    Відповідь: Вишивальні візерунки, їх значення

    Та хай там хоч китайський алфавіт буде вишитий, яка різниця. Якщо вишивальниця (саме вишивальниця а не дизайнер) не вкурсі того значення але вишиє то з любов‘ю, то й енергетика буде — позитивна. Хоча, звісно, нікому не приємно буде згодом дізнатися що вишив собі китайський алфавіт і почепив на покутті, тому бажано таки в тему зануритися глибше.

    В даному контексті малися на увазі саме забобони у найпримітивнішому значенні цього слова. На рівні "чув грім та не знаю де він", "краще перебдіть, ніж недобдіти", тощо
     
  11. levandivka

    levandivka З яйцями...

    Відповідь: Вишивальні візерунки, їх значення

    О-о-о...
    Не піддаю сумніву Ваші знання, але пропоную уважніше читати:
    Тобто, для кого вишивалося і про кого думалося (про податківця, чи коганого) - можна лише здогадуватися. :)

    Тобто, зварена "з любов'ю" трутка (бо перепис з помилкою) теж несе позитив?

    А гільйотина - позитивна річ, якщо її гарно інкрустувати?

    Зате жалісливо, краще продається.
    Нє?
     
    Останнє редагування: 23 Вересень 2010
  12. geregala

    geregala Member

    Відповідь: Вишивальні візерунки, їх значення

    http://www.stitchua.com/index.php/a...nterview-with-designer-natalia-mlodetsky.html
    Тут інтерв'ю з дизайнером, а тут її блог:
    http://mlodetski.blogspot.com/
    yasna, дякую вам за трактування моїх робіт, можливо є люди, які вірять у все це, але не я! Звичайно було б класно, якби все було так просто-вишити собі потрібні символи і все би було добре і життя прекрасне і щасливе і нема ніяких проблем, але так не є.
    Особисто я маю на меті творити гарні речі, принаймні так, щоб споглядання щодня на них радувало і гріло душу, про предків при цьому не думаю, думаю про чудову реальність, це вже сучасне мистецтво, воно теж має право на існування!
     
  13. yasna

    yasna Well-Known Member

    Відповідь: Вишивальні візерунки, їх значення

    от я і намагаюся зануритися глибше. на минулий новий рік мала принесла зі школи пакунок з цукурками, де малюнок на символічному рівні позначав неврожай. хворобу.
    в принципі малюнок виглядав дуже симпатично, там були посівальники у хаті.
    але посівальники були ... дівчатка і маленькі хлопчики.
    нагадаю, що жінка, яка зайде в перший день нового року(коли посівається) проносить нещастя родині, голод і хвороби.
    А посівати ходили парубки(а аж ні як не малолітні хлопчаки), це досить просто пояснюється з точки зору символіки обряду.
    деякі жінки запрошували спеціально чоловіка в хату щоб він перший засіяв оселю.
    звісно дизайнери не знали етнологічних аспектів обряду. намалювали як на душу лягло.
    але гляньте на літо цього року. у моїх батьків - фермерів пропало 80 відсотків врожаю. у їх знайомих є ще гірше.
    Звісно, просто співпало. але щось в отих забобонах мабуть таки було...
     
  14. Olena-m

    Olena-m Well-Known Member

    Відповідь: Вишивальні візерунки, їх значення

    І що, ви ті цукерки викинули? А неврожай по всій країні, то що, всім ті пакуночки принесли, чи як? :) :)
     
  15. yasna

    yasna Well-Known Member

    Відповідь: Вишивальні візерунки, їх значення

    нє, з"їли, що добріше було :)
     
  16. yasna

    yasna Well-Known Member

    Відповідь: Вишивальні візерунки, їх значення

    Доброго дня!
    Колись до мене звернулися з проханням прокоментувати символи на малюнку, що мав назву "Оберіг сімейного благополуччя". Я описала си мволи згідно традиції українського народу.
    Думаю, що коли людина робить саме оберіг, а не сучасне мистецтво, то вона має поцікавитися народною традицією виготовлення оберегів.
    Якщо, наприклад вам спаде на гадку виготовити ікону до церкви, то ви ж не просто жінку з дитиною намалюєте? В ікони є свої правила, канони, і щоб малюнок назвався іконою їх треба дотриматися.
    Так же і при виготовленні оберегів є свої народні каноні та правила, які існують не одну сотню років.
    Щодо сучасного мистецтва - це вираження внутрішнього світу автора, його бачення світу. Воно, на мою думку, не має нічого спільного із виготовленням оберегів.
     
  17. Ума

    Ума Super Moderator

    Відповідь: Вишивальні візерунки, їх значення

    Ясна, не пишіть бздури!!!! В Біблії є гарні слова: Пізнайте правду і правда вас ВІЛЬНИМИ зробить.

    ото почитайте Святе Письмо, то може потім не будете неврожаї на солодощі спихати. дитячий садок, чесне слово!
     
  18. yasna

    yasna Well-Known Member

    Відповідь: Вишивальні візерунки, їх значення

     
  19. levandivka

    levandivka З яйцями...

    Відповідь: Вишивальні візерунки, їх значення

    +1.
    Але ж часто не "ікону до церкви" майстри роблять, а "образок на продаж". Їсти хочеться...
    Є бородатий анекдот про НР:
     
  20. Ума

    Ума Super Moderator

    Відповідь: Вишивальні візерунки, їх значення

    цукУрки = солодИщі, нє?



    прошу

    особа, яка довіряє Богу, не вірить в забобони, і навіть в голову їй не прийде порівняти малюнок на цукерках з неврожаями у господарстві.