Що робити з "банком заморожених діток"?

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем галичанка, 15 Листопад 2010.

?

Чи пішли б ви на екз заради порятунку заморожених ембріонів?

  1. так, діток треба врятувати, що будь-якою ціною

    1 голосів
    4,3%
  2. радше так, ніж ні

    1 голосів
    4,3%
  3. радше ні, ніж так

    11 голосів
    47,8%
  4. в жодному разі би на таке не пішла

    10 голосів
    43,5%
  5. свій варіянт, напишу в темі

    0 голосів
    0,0%
  1. галичанка

    галичанка Well-Known Member

    Я нещодавно прослухала курс лекцій в Католицькому університеті, на яких ми розглядали і тему ЕКЗ. Стандартне ЕКЗ з багатьма ембріонами породило ще одну велику проблему - зараз в світі, в цих банках є маса ембріонів, і як це нестрашно звучить, термін зберігання їх вийшов..., бо вважається, що вони житєздатні 5 років, мами по цих дітей не прийшли... і що з ними робити... І знищити не можна, бо це ж живі люди, тільки заморожені на певному етапі свого розвитку...

    Раз така проблема вже є, я би все таки спробувала їх всіх підсадити, як не їх мамам, так добровольцям, і дати шанс їм народитись. Бо хто достеменно знає, може як раз вони виживуть, експерементів щодо цього певно багато не робили.
     
  2. Liliyah Romanova

    Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

    Відповідь: Ваше ставлення до ЕКЗ

    А тепер спитайте в жінок, котрі йдуть на екз чи взяли би такого "протермінованого" малюка.
    Або хтось із форумлянок, чи хоча б із тих, хто за ваш допис подякував, чи пішли би на екз заради порятунку цих заморожених діточок?
     
    Останнє редагування: 16 Листопад 2010
  3. галичанка

    галичанка Well-Known Member

    Відповідь: Ваше ставлення до ЕКЗ

    Треба створити тему і спитати, бо більшість напевно і не знає про таку проблему. Було б доброю справою таке зробити, бо інакше вони приречені на загибель...
     
    Останнє редагування модератором: 16 Листопад 2010
  4. Liliyah Romanova

    Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

    Відповідь: Ваше ставлення до ЕКЗ

    Цікаво було б почути думку Зануди щодо цього.
    А тему створіть. Дійсно цікаво поговорити про таку проблему.
     
  5. Зануда

    Зануда Well-Known Member

    Відповідь: Ваше ставлення до ЕКЗ

    Мені хотілось би ширше обговорити це питання і дати більш поширену відповідь, а наразі скажу тільки те, що Церква пишається тим, що є люди яким не байдужа доля "заморожених" людських ембріонів, але нажаль гідного розв"язання цієї проблеми не існує, тому залишається апелювати до сумління науковців та лікарів, щоб припинили нарешті примножувати життя, яким не судилося мати гідне людське продовження.

    Це тягне за собою цілу низку проблем. Мушу мати трошка більше часу, щоб описати це більш детально.
     
  6. NikaLovely

    NikaLovely Well-Known Member

    Відповідь: Що робити з "банком заморожених діток"?

    Сумно, при тому, що, наприклад, в тому ж Інтерсоно донація яйцеклітин і запліднення спермою донора коштує шалені гроші.
    Мають бути, напевно, розроблені якісь програми на міжнародному рівні. А батьки тих діточок хіба не мають ніяких юридичних зобов'язань щодо майбутніх підсадок ембріонів? Пішла шукати інформацію.
     
  7. GONE BABY GONE

    GONE BABY GONE Well-Known Member

    Відповідь: Що робити з "банком заморожених діток"?

    трішки давніше почула в новинах цю історію,яка дуже здивувала мене...
    чомусь не можу зробити цитату
    У США, штаті Вірджинія, встановили світовий рекорд із тривалості зберігання замороженого ембріона, з якого на світ з'явилася дитина (ембріон був заморожений 20 років тому).

    Як повідомляє джерело, яйцеклітини, що мали повний подвійний набір хромосом батька й матері майбутньої дитини, помістили в холодильну камеру 1990 року, через добу після запліднення. Лише дві з них вижили на момент відкриття камери через 19 років і 7 місяців після заморожування.

    У серпні 2009 року один із цих ембріонів вживили в організм 42-річної жінки, яка 10 років безуспішно боролася з безпліддям. У результаті, в травні 2010 року вона народила здорового хлопчика вагою 3 кілограми 150 грамів. Цю інформацію кілька місяців утаємничували й оприлюднили тільки тепер. При цьому повідомили, що у малюка є рідний брат або сестра, що народилася 20 років тому з ембріона від тієї ж пари, який, проте, не заморожували.

    Колишній рекорд, зафіксований в 2006 році, складав 13 років, протягом яких ембріон зберігався замороженим. На думку деяких фахівців, термін зберігання ембріонів при низькій температурі, після якого вони можуть успішно розвиватися, може перевищувати навіть 40 років.
     
  8. Mavra

    Mavra New Member

    Відповідь: Що робити з "банком заморожених діток"?

    Хто знає, а за зберігання ембріона в банку потрібно платити? Якщо так, то багато чого стає зрозумілим... :umbrage:

    ---------- Додано в 00:22 ---------- Попередній допис був написаний в 00:01 ----------

    Повністю читати ТУТ

    ---------- Додано в 00:25 ---------- Попередній допис був написаний в 00:22 ----------

    Інтерв'ю професора моральної теології Люблінського Католицького університету о. Януша Нагурного.
     
  9. Liliyah Romanova

    Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

    Відповідь: Що робити з "банком заморожених діток"?

    Довго я над цим питанням думала, але моя відповідь на нього не змінилася. Я би на таке не пішла. Не розумію, чому я би мала допомагати системі, ані чому брати на себе відповідальність за чийсь гріх. Так, мене він усе одно зачепить, бо кожен гріх відбивається на інших людях, на природі. Проте я вважаю, що порятунок цих діток, був би лиш на руку тим, хто той цілий банк створив.
    Ті, хто має в серці таку любов, аби піти на екз задля порятунку дітей, викликають у мене захоплення, але я маю силу хіба молитися про Божу волю для тих діток.
     
  10. Зануда

    Зануда Well-Known Member

    Відповідь: Що робити з "банком заморожених діток"?


    Отже, ситуація із замороженими ембріонами є далеко не така проста, як багатьом могло би видаватись - вона тягне за собою велику кількість морально-етичних, психологічних та юридичних проблем, які не мають гідного вирішення.
    Юридично зафіксоване лише одне - звільняти "банк ембріонів" щокілька років, щоб зробити місце для наступних "сиріт".Біологічні власники запліднених яйцеклітин не зобов"язані ніякими нормативними актами, відповідно, змусити їх "повернутись" за ембріонами за якийсь час не може ніхто.
    Підсаджування запліднених яйцеклітин жінкам, які не є біологічними родичами дитини, це свого роду сурогатне материнство, тобто страждає не тільки гідність маленького життя, яке почалося на скельці в лабораторії під мікроскопом, а не в лоні матері, як плід єдності та любові батьків, але й гідність жінки, тіло якої використовується, як контейнер. Звідси виникають інші проблеми: напр. юридичні - як врегулювати той факт, що чужі генетично люди виношують дитину, батьки якої ще живі і мають дитину з таким самим ДНК. Питати в них дозволу? Підписувати з ними угоду? Не повідомляти? Психологічна проблема - як жити знаючи що хтось чужий виноив і виховує генетично твою дитину, як свою власну, etc. Морально-етичні проблеми, які виникають з таких дій, є ще більш складними, оскільки ЕКЗ саме в собі не є схвальним, відповідно і ті проблеми, які за ним тягнуться, обтяжують все ще більше.
     
  11. ola-lyola

    ola-lyola Well-Known Member

    Відповідь: Що робити з "банком заморожених діток"?

    Ось що я знайшла у нашому законодавстві, інформації небагато. Якщо упустити моральний та етичний аспект, то і юридично не все просто.

    "Основи законодавства України про охорону здоров'я"Стаття 48. Штучне запліднення та імплантація ембріона
    Застосування штучного запліднення та імплантації ембріона здійснюється згідно з умовами та порядком, встановленими Міністерством охорони здоров'я України, за медичними показаннями повнолітньої жінки, з якою проводиться така дія, за умови наявності письмової згоди подружжя, забезпечення анонімності донора та збереження лікарської таємниці.

    Стаття 123.Сімейного Кодексу України - Визначення походження дитини, народженої в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій
    1. У разі народження дружиною дитини, зачатої в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій, здійснених за письмовою згодою її чоловіка, він записується батьком дитини.
    2. У разі перенесення в організм іншої жінки ембріона людини, зачатого подружжям в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій, батьками дитини є подружжя.
    3. Подружжя визнається батьками дитини, народженої дружиною після перенесення в її організм ембріона людини, зачатого її чоловіком та іншою жінкою в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій.

    Донація гамет або ембріонів - це процедура, за якою донори за письмово оформленою, добровільною згодою надають свої статеві клітини - гамети (сперму, ооцити) або ембріони для використання в інших осіб у лікуванні безпліддя. Наказ|Інструкція, Міністерство охорони здоров'я, від 23.12.2008, № 771 "Про затвердження Інструкції про порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій"


    Висновок, який я зробила - що кріоконсервація проводиться на договірних засадах за згодою заявників до терміну вказаного у заяві. А далі коротенько так, що зберігання буде припинено...
    Це витяг із заяви про кріоконсервацію сперми, ембріонів, затвержена Наказом|Інструкція, Міністерство охорони здоров'я, від 23.12.2008, № 771 "Про затвердження Інструкції про порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій"


    Є ще нормативні акти про порядлк утилізації білогічного матеріалу, але чесно кажучт чомусь навіть не хочеться їх шукати та дивитись...
     
  12. Liliyah Romanova

    Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

    Відповідь: Що робити з "банком заморожених діток"?

    Капут, не діти, а "кріоматеріяли". :cry: І при такому ще можуть виникати сумніви щодо того, що медики себе поставили вищими за Бога?? :sad: