Як виїхати до Польщі на проживання

Тема у розділі 'Мандри', створена користувачем YanaSered, 13 Січень 2015.

  1. YanaSered

    YanaSered New Member

    Дівчатка! Допоможіть мені. Маю Катру Поляка вже багато років , маю річну візу. Чула , що у вересні в Польщі ввійшла в дію Устава про іноземців, згідно з якою власники Карти мають право виїжджати на побит до Польщі. Як це практично зробити ? До кого звертатись у Польщі? в гміну? Порадьте, прошу
     
  2. TinkaMalvinka

    TinkaMalvinka Well-Known Member

    Маю знайомого, який на данний момент цим займається. Знаю, що потрібно здавати екзамен на знаня мови та історії. Розпитаюсь, то відпишу щось конкретніше.
     
  3. YanaSered

    YanaSered New Member

    Буду Вам дуже вдячна за будь-яку інформацію. Я так розумію , що необхідно деякий час перебувати в Польщі, а тоді подавати документи
     
  4. Vittoriya

    Vittoriya Well-Known Member

    ну взагалі то так, можна по карті поляка робити карту сталого побиту, але як то виглядає, якщо ви їдете в Польщу одразу то робити я не знаю. Мій чоловік мав карту поляка, але виїхали ми в Польщу , маючи тут роботу офіційну державну. І спочатку чоловік робиа карту часового побиту, а як в травні вийшов закон про сталий побит, то подав документи . Документи подаються в urząd wojewódski, не в гміну. Чоловіку призначили співбесіду, на якій питали, які плани щодо Польщі і так далі, нічого особливого.
     
  5. YanaSered

    YanaSered New Member

    Дякую! А скільки часу Ви перебували у Польщі на роботі перед подачею документів на побит? Чи мали у Польщі прописку ? чи вона є обов"язковою умовою ?
     
  6. Oriana

    Oriana Well-Known Member

    Мій чоловік має польське походження. і, прибувши до Польщі, одразу став клопотатися про сталий побит. Його викликали на співбесіду, також обовязково потрібна була прописка (спочатку тимчасова, поки розглядається справа, а потім, після отримання дозволу, постійна).
     
  7. Vittoriya

    Vittoriya Well-Known Member

    не вимагається постійна, досить і тимчасової. Вони ніби хочуть, але чоловік сказав, що не може наразі мати її, бо ж винаймаємо квартиру. То без проблем згодились.
     
  8. Megan

    Megan Well-Known Member

    Що мається на увазі під державною роботою?
    Ви приїхали до чоловіка, чи ви приїхали на роботу, і відштовхуючись від того робили документи?
     
  9. Sera

    Sera Я хотіла не зовсім так. Та це те, що я хотіла.

    Напишу тут(тема якраз підходяща)- а скільки в середньому потрібно грошей на двох в Польщі в місяць- такий собі мінімум на проживання?
     
  10. Vittoriya

    Vittoriya Well-Known Member

    державна робота то робота по умові в державній установі. ну тобто ми працюємо в філармонії, офіційно на умові, а не по контракту. Сплачуємо всі податки і теде. Ми з чоловіком разом приїхали на роботу. чоловік робив карту побиту по карті поляка, але умову праці з роботи вони всерівно вимагали
     
    • Подобається Подобається x 1
  11. Megan

    Megan Well-Known Member

    Дякую. А по контракту не можна, тільки по умові? Додому приходили дивитись чи ви справді там живете?
     
  12. Vittoriya

    Vittoriya Well-Known Member

    та можна впринципі, але щодо документів(ну тобто вироблення карт) то не знаю, не взнавали... Але нам підходить краще на умові, бо по контракту податків не платиш, але й наприклад державною медициною користувати не можеш. Ну і плюс там пенсія то-сьо.
    До нас додому не приходили, до колеги в Познані приходили. Хоча я не розумію нащо?
     
    • Подобається Подобається x 1
  13. Megan

    Megan Well-Known Member

    Теж знаю випадки, що приходили. Перевіряють чи ви живете за тою адресою, хто там живе, навіть сусідів питали чи бачили таких. Хоч теж не розумію дуже нащо. Ще перевіряють законність перебування до отримання карти.
     
  14. Vittoriya

    Vittoriya Well-Known Member

    моде то тому, щоб трохи тримати на контролі тих, кому карти роздають, бо карт поляка має багато українців, але ж треба мати чого жити в Польщі, а не просто аьи мати робити карту побиту
    до речі до нас тут привезли понад 180 донбасців, які мають походження польське. І вже вони всі роблять карти сталого побуту, їм дали на півроку житло, безкоштовні курси мови і може й роботою забезпечать, не знаю...
     
    • Подобається Подобається x 1
  15. Megan

    Megan Well-Known Member

    Може маєте посилання на той закон по сталому побиту?
     
  16. Oriana

    Oriana Well-Known Member

    До нас приходили ( робили документи на сталий і тимчасовий побити). Як пояснили, що провіряють чи ми справді тут живемо чи поїхали в україну, бо були випадки, що люди мали прописку в квартирі де вже три роки ніхто нежив, а самі вони взагалі в інше місто поїхали. Ну і м треба точно знати де вас шукати в разі чого.
     
    • Подобається Подобається x 1
  17. YanaSered

    YanaSered New Member

    Куди звертатися з клопотанням про тимчасовий , сталий побит ? Як довго триває вся процедура? Коли знімаєш кімнату , то оформляється тимчасова прописка ? Дякую за відповідь
     
  18. Vittoriya

    Vittoriya Well-Known Member

    Читайте уважно
    То залежить від воєвудства.
    То залежить від власника квартири. Не всі хочуть оформляти прописку тимчасову...
     
  19. ага...майже ніхто, принаймі студентам )))
     
  20. vitek

    vitek Member

    З березня в Польщі вже прописка буде знесена.Тільки от не знаю чи цей закон буде діяти і на тих,
    хто здає документи на карту побиту.