Питання, відповіді, пояснення...

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем kitka, 16 Квітень 2009.

  1. silvia

    silvia Well-Known Member

    у нас у мами у райцентрі ( креко-катол.церква)...якісь дні ставлять свічки за померлих лише..тому й питаю...щоб лишнього не зробити...
     
  2. Маруся-мама

    Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

    А як вони провірять з якими інтенціями ви запалили свічку?:D
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Смішно Смішно x 1
  3. Apelsynka

    Apelsynka Well-Known Member

    А ви підіть туди і спитайте в когось перед службою чи в тих хто працює при церкві, чи в місцевих бабульок (хто, хто , а вони вам точно скажуть:D)
     
  4. Orman

    Orman Модератор-бомба

    ну починати з самого початку - 10 заповідей
    потім (мені) Еклезіаст, потім про Йова, потім про царя Соломона
    в посланнях апостола Павла

    нема в одному місці, і нема поширених пояснень, треба роздумувати, дещо до мене дійшло з 15-го разу (і це ще певно круто)
     
    • Подобається Подобається x 3
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
    • Інформативно Інформативно x 1
  5. NataliaFed

    NataliaFed Active Посиденька з баяном

    До Біблії звернулась так серйозно десь в років 18- прочитала, якось щось зрозуміла, щось не зрозуміла, а дещо перебігла очима)) З кожним разом і з кожним роком/віком прочитане вже в енний раз розумію більше і інакше, чи так, як є. Мене захоплює сам процес приходу розуміння/усвідомлення.
     
    • Подобається Подобається x 2
  6. Retaret

    Retaret Well-Known Member

    ото власне, що то є книга з якимись тематичними розділами, щоб вивчати як підручник.

    Але радять читати зокрема в такому порядку
    - спочатку Євангеліє (причому найпростіше радять починати від Марка, Івана краще на кінець) - тобто знайомимося з тими істинами, які заповідано і для нас на нинішній день.
    - потім діяння апостолів і послання ап. Павла
    - Старий Заповіт на сам кінець - в ньому як таких заповідей для нас ніби нема, але через нього розуміємо в який світ Бог прийшов, з якими людьми мали справу потім апостоли і на скільки то все непросто було. Хоча Приповідки і Псалми є доволі "універсальними" , щоб черпати звідти мудрість і корисні поради.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  7. zdorov

    zdorov Well-Known Member

    В кінці січня одному хлопцеві виповнилось би 22 роки, але він загинув, захищаючи аеропорт в Луганську. Ми хотіли поїхати на його день народження до нього на цвинтар. Сьогодні мені сусідка сказала, що на сам день народження не можна на цвинтар йти, Службу Божу замовляти. Краще до того дня, або після. Пояснити того не може, але її колись навчила старенька сусідка і її сім'я того завжди дотримувалась.
    Підкажіть, будь ласка, в чому тут може бути причина. Я таке вперше почула, але якщо так, то мені треба буде попередити багатьох людей.
     
  8. Retaret

    Retaret Well-Known Member

    я завжди про всі такі "серйозні" перестороги намагаюся перепитати якогось священика. Позбулася вже дуже багатьох "корисних" приписів.
    Іноді просто можна посидіти і подумати - а що буде, якщо я омину це правило? Чи Бог не прийме моєї молитви саме в той день? Та якби у Бога були прийомні і неприйомні дні, то нам би тут вже геть кепсько всім було. Все в Його руках. Думаю, що можна будь якого дня і на цвинтар поїхати і службу замовити, лише не робити з цього якогось ритуалу.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 4
    • Подобається Подобається x 3
  9. zdorov

    zdorov Well-Known Member

    І я впевнена, що священник відповів би так само, як ви.
    Нічого не змінюємо і будемо їхати, як запланували. Але цікаво, яке на ту пересторогу може бути пояснення (крім сусідка-сусідці)
     
  10. Retaret

    Retaret Well-Known Member

    зазвичай всі забобони мають пояснення, яке тягнеться або з часів язичництва, або шось суто чаклунського спрямування, а ще є витягнуті зі Старого Завіту правила, які на той час мали своє логічне обгрунтування, але воно вже є неактуальним сьогодні (з ними до речі найважче боротися, особливо якщо твердо знає що з Біблії).
    Найцікавіше те, що оті сусідки зазвичай самі не знають чому воно так, але для перестраховки вважають за краще дотримуватися того всього, бо мало там шо...
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  11. Rodionochka

    Rodionochka Безнадійна оптимістка

    Навіть не знаю з чого почати...
    У подруги батька діагностували онкологію на 4 стадії. Шансів вилікуватись нема. Пухлина у такому місці, що може спричинити непрохідність. Тоді швидка-черговий хірург- трубка назовні. Печінка у метастпзах. Тут хіба хімія. Була вона у трьох лікарів, двоє кажуть не рухати, один радить оперувати+хімія. Але шансів і так не багато, а ще це дуже коштовно, якщо якісно. А родина не заможна. Рішення зараз залежить у більшійстепені від неі. Як вирішити долю батька???? Обректи на муки, нічого не робити, робити операції-хімії??? Зараз батько нормально собі живе, трохи болить, але терпимо...
    Така важка насправді ситуація, я не знаходжу слів... А ще це просто золота людина, без перебільшень, просто унікальна. Він зі своєю простотою навіть не підозрює, що є насправді. Що робити???
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  12. Retaret

    Retaret Well-Known Member

    таке саме маємо зараз в родині. Цьоця, яка опікувалася мною щоліта як мама.... Затягнула невелику пухлинку до того, що вже метастази кругом (( Помити тарілку займає в неї купу сили, аж задихається від того. Ще ходити може, але чи довго? Сини купують їй якісь ліки (так розумію, що трави якісь домашнього приготування), які по суті не лікують, а лише підтримують трохи організм і збуджують апетит, бо навіть нічого вже їсти не хотіла один період.
    Як тільки довідалася - то в такому шоці була кілька днів. А тепер вже якесь таке очікування дурне тягнеться... ніби і знаєш, що людина ще жива, але кожен раз перепитуєш себе - а чи на довго ще...
     
    • Подобається Подобається x 1
  13. flame

    flame невгамовний експериментатор

    які молитви треба читати за упокій душі новопредставленого?
     
  14. Apelsynka

    Apelsynka Well-Known Member

    Погоджуюсь цілком. Навіть у Біблії написано, що Ісус зцілював навіть у суботу (святий для євреїв день, в який заборонялося щось робити). Фарисеї Йому за це дорікали, але Він казав чи справедиво заставляти нещасного чекати.
     
  15. Hermi

    Hermi Well-Known Member

    В мене вдома навпаки, заведено на день народження чи іменини давати на службу божу, а потім іти на цвинтар помолитись.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 3
  16. zdorov

    zdorov Well-Known Member

    Я думаю, що це правильно
     
  17. Nyashka

    Nyashka Well-Known Member

    Вишила ікону св.блаженої Матрони. Ікона православна і я православної віри. Хочу освятити, але ніколи не ходила до церкви з таким проханням... Підкажіть , будь ласка, як то все проходить ? Треба завчасно домовлятися чи ні? Щось ще приносити?
     
  18. Retaret

    Retaret Well-Known Member

    взагалі якоїсь "формули" напевно нема. Відмовляння Хресної Дороги зазвичай має в своїх наміреннях душі в чистилищі. Ще корисно для душі, що відійшла, щоб за неї служилися літургії. Тобто не конче чекати "круглих" дат, а кожної суботи в церквах є служба за померлих, то добре по можливості на ті служби подавати інтенцію і звичайно ж бути присутнім. Навіть три "Отче наш" і ""Богородице Діво" є добре.
    Можна ще в молитвеннику пошукати молитви (є такий великий "Прийдіте поклонімся").

    А ще було би добре, якби мали нагоду просто поговорити про це з якимсь священиком. Не так на 5 хв, а щоб виділив пів години - годину. Трохи допомагає "розвантажити" голову, налаштовує на молитву за рідну душу і допомагає бачити інший бік смерті.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
    • Корисно Корисно x 1
  19. Fistawka

    Fistawka Well-Known Member

    Чи є якісь заборони щодо святкування весілля у п'ятницю для греко-католиків? Неодноразово чула, що п'ятниця вважається страсним днем, бо у п'ятницю розіп'яли Ісуса. Коліжанка планує весілля святкувати в п'ятницю і ніби зі священником радились, той сказав що п'ятниця взагалі вважається найкращим днем для весілля(забава і шлюб).
    Була би вдячна за якесь посилання, де можна про то почитати:)
     
    Останнє редагування: 4 Березень 2015
  20. Popi

    Popi Well-Known Member

    Як що не у Великодний піст то можна.