Орхідеї

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем LuBimaya, 26 Травень 2012.

  1. premier

    premier Member

    Дякую, спробую напевно теж обрізати
     
  2. Gorbywka

    Gorbywka Форумна Орхідейка

    я б не обрізала. А добриво використовуєте? може варто змінити на інше?
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  3. lovikyou

    lovikyou Well-Known Member

    Пів року не цвісти це хіба так багато? Кажете, що вона собі листочки нарощує, ну то хай нарощує, значить зараз вона потребує листочків і не хоче "напрягатись" з квітками. Залиште її в спокої, хай відпочине від цвітіння
     
  4. premier

    premier Member

    В знайомих орхідея тільки відцвіте і знову зацвітає. Одні поливають добривами, інші обходяться без добрив...
     
  5. lovikyou

    lovikyou Well-Known Member

    Мені здається, що рослинка таки має право на відпочинок та відновлення сил: )
     
  6. Jane

    Jane вєчно в бєгах...

    Розквітнув один з моїх дендробіумів:
    IMG_9081_1.jpg
    А ще хочу показати, у що перетворився той пуп"янок, що вилазив на зісохлій орхідеї:
    IMG_9086_1.jpg IMG_9089_1.jpg
    І якщо добре подивитися, видно, що між корінням вилазить ще один малючок :)
     
    • Подобається Подобається x 9
    • Зе бест! Зе бест! x 3
  7. Prosto Eva

    Prosto Eva Well-Known Member

    Похвалюсь своєю красунею:girl_claping:
    vwwiozEb_aw.jpg
     
    • Подобається Подобається x 2
  8. zetta

    zetta Well-Known Member

    Дівчата восени в мене відцвіла орхідея. То стебло стояло і на ньому виріс паросток з бутонами і знову буде квітнути . То в них завжди так ?
     
  9. aknytsU

    aknytsU волошкова...)

    Моя орхідея потроху чахне. Сьогодні знайшла на стеблі біля листків велику чорну пляму.
    Що це може бути? І як з цим боротись?
    [​IMG]
     

    Вкладення:

  10. skai

    skai Well-Known Member

    В жодному випадку не обрізайте!!! Я таке зробила на першій своїй орхідеї, а потім дуже довго доглядала її, щоб вона випустила новий пагін. Тут хтось з дівчат писав, що погонів немає, а листя орхідеї буяє. от таке квітка найчастіше робить, коли їй обрізають пагін.
    Відпочити орхідея дійсно повинна. Але нехай відпочиває з пагонами. На пагони треба періодично дивитися, щоб не засохли. Як тільки бачите, що пагін сохне з кінця (там де були квіти) - зріжте його трохи нижче від висохлої частини. Інколи все ж не вдається врятувати пагін і його доведеться відрізати. Але якщо він живий - не ампутуйте його.

    Я на цю темку залізла з іншої причини. Вище писала, що одна з орхідей чомусь пустилася у цвіт, але ніби завмерла. Чітко видно, що немає сили. В мене всі мої орхідеї стоять на одному вікні (методом проб і помилок за кілька років вирахувала, що їм там найкраще). Оця слабка орхідея намагалася зацвісти першою. Поливаю всі квіти однаково, протягів немає, температура ніби нормальна, освітлення однакове. Але вже всі інші зацвіли, а ця слабка мучиться.

    В мене є одна згодадка. Може хтось з таким мав справу, напишіть будь ласка. Значить у горщику утворився по стінках мох. Фактично коріння не видно. Воно десь за тим мохом (не знаю чи мох, щось схоже). Може ризикнути і пересадити її? Або просто перевалити в інший горшик?
    Подивіться на фото.
    Зображення2571.jpg
     
  11. Smerfetka

    Smerfetka Well-Known Member

    Моя орхідейка відпочивала від цвітіння майже рік, помаленьку лише росли листочки. Добрива не використовувала. І ось вона знову цвіте, вже втретє потішає мене! :)
     
  12. Jane

    Jane вєчно в бєгах...

    Я в таких випадках, як багато моху, стараюся пересадити, бо щось мені здається, що той мох після поливу слизький і мокрий, а тому портить коріння.
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  13. Morenka

    Morenka Active Member

    Мені здається, що Ваші бутони зів'яли так і нерозпустившись. Їм пересадка вже точно не зашкодить. Думаю, що бутони скоро відпадуть.
    Якщо в горщику мох, то це все сталось явно не від браку вологи. Я б обов'язково пересадила, а не перевалила. Подивіться в якому стані коріння. Для того, щоб квітка була здорова, воно потребує вентиляції.
    Я свої саджу у грубі шматки кори (не купую, збираю її сама, чищу і подрібнюю). І роблю великі дірки в нижній третині горщика.
    Коріння моїх орхідей швидко просихає, але не пересушую їх тепер днями чи тижніями як робила раніше.
    Зараз всі моїх 6 фаленопсисів цвітуть.
    На білому, найміцнішому - 21 квітка )))
     
    • Подобається Подобається x 1
  14. skai

    skai Well-Known Member

    Я от глянула вранці на той мох у горщику та взяла пересаджувати. Була дуже здивована товщиною того моху. У мене ще такого не було. Традиційно саджу так, щоб коріння «бачило світло». А в цей горщик давала при посадці землю з нового пакету. Якась вона неякісна, бо кори практично немає. Земляна суміш із листям і поодинокими кусочками кори.

    Ви добре робите, що самі кору збираєте. Треба буде літом теж так зробити. А Ви кору з трухлявих дерев берете чи просто зі спиляних?

    Подивимося, що буде з квіткою. Але думаю, що гірше не буде точно. Моху такий шар виріс (і то практично миттєво), що коріння взагалі залило. Може й треба було просушити корінь. Та я посадила в сухий новий грунт і не поливала.
     
  15. Morenka

    Morenka Active Member

    Загалом, яку знайду )
    З дуже трухлявих не беру. Зі спиляних, брати краще.
    І оглядаю її перед тим, бо вона часто буває поїджена або смолиста. Таку теж не беру.
    Перед використанням не варю її і не прокалюю в духовці. Просто добре оглядаю, все погане і підозріле викидаю.
     
    • Корисно Корисно x 1
  16. irkazijka

    irkazijka Well-Known Member

    Хочу у вас запитати, бо я щось взагалі не розумію...скільки часу повинна цвісти орхідея?? Одного разу майже пів року цвіла,іншого три місяці...потім я її пересадила і майже пів року не цвіла...нарешті пустила гілку,хоч до того була потрійна,та я так тішилась.поцвіла місяць,потішила мене і одного дня всі квіти зів'яли і відпали... От сиджу і думаю в чому проблема.Може хімочки хоче більше??? Вроді і так нормально даю... Порадьте щось...або підкажіть
     
  17. skai

    skai Well-Known Member

    Якщо квітці все підходить (освітлення, полив, температура), то вона може цвісти навіть довше, ніж півроку. Пригадую, у мене в минулому році зацівіли орхідеї у листопаді і безперервно цвіли аж до червня. Може б і довше протрималися, але я не доглянула, що пряме сонячне проміння падає прямо на листочки і вони навіть почали жовтіти. Це моя вина, бо якраз народилася малеча і квіточки трохи осиротіли.
    Перерва і цівітінні теж залежить від сприятливості умов. Якщо у квітки є сили, то вона вже через 3 місяці може знову Вас порадувати довгим цвітінням. Але якщо Ви зробили щось не так - прийдеться довго чекати нового квіту. В мене самим критичним було відрізування цвітоноса (пагона). Ніякі підживки не допомагали. Запамятайте, що орхідея сама позбавиться від всього зайвого. Навіть якщо листок пожовтів - не летіть його відрізати. Зачекайте - через кілька днів він сам відпаде (або Ви його з легкістю "знімете" з квітки).
    А і ще одне. Дехто без проблем ставить орхідеї у декоративні склані горщики. А мені довелось всі гарні горщики забрати. Мої орхідеї стоять у самому звичайному пластмасовому горщику.
    А Ви її не переносили? В принципі. якщо різкої зміни обстановки немає, то орхідея продовжує цвісти. Але якщо різка зміна наприклад, вологості, то може суттєво скоротити час цвітіння.
    І ще - чи Ви її не перелили. От я вище писала. що маю проблему і одною квіткою. Довелося пересаджувати під час цвітіння. Але під час пересадки точно було видно, що я її залила. Я просто зараз маю значно менше часу, і не виливаю воду, яка стекла з квітки після поливу. Це дуже не добре для орхідей. Моя просто почала підгнивати. От тепер потратила значно більше зусиль для того, щоб врятувати квітку. Що саме прикро - знала ж що може бути такий наслідок від переливу.
    Ви не розстроюйтеся. Дайте квітці трозхи подумати. Якщо маєте кілька орхідей - поставте поруч. Вони цвітуть тоді краще (ніби змагаються. яка гарніша). Якщо буде засихати цвітонос - пильнуйте, щоб зрізати нижче і не дати висохнути повністю. Поливайте не дуже часто.
    Думаю, що якщо квітка не довго цвіла - то й відпочивати довго не повинна.
    Якщо ж зовсім розлінитьися - напишіть. Я вам підкину ідейку як я заставила орхідейку цвісти (але це трохи шокова терапія);)
     
    • Подобається Подобається x 1
  18. irkazijka

    irkazijka Well-Known Member

    Не переносила,стоїть на одному місці з іншою поруч.
    Я просто думаю може навпаки не доливаю, бо я поливаю або раз в тиждень,але частіше раз в два тижні.
    Довгий час хотіла орхідеї міні.Чоловік подарував на річницю,так тішилась...а потім дивлюсь квіти відразу пообпадали.і я наважилась подивитись що з корінням...а воно все в мосі мокре і прогнивше(((
    Що тільки не робила...не спасла.
    Друга мінька моя подарована 2 місяці мене радувала білим цвітом,а потім почали листки самі відпадати. Поливала трохи,всередину не лізна,хоч вона в моху росла...виявилось в кінці гнила зсередини.(((
    Тому з міньками щось не дано,хоч вони ну дуже гарні.
    А великі вроді ростуть.тху тху.
    Дякую за поради.)))
     
  19. Gorbywka

    Gorbywka Форумна Орхідейка

    маю теж міньку, зараз квітне , але далось мені це не легко. Весь час скидує квіти. Росте в мосі, може в кору пересадити? чи не буде пересихати , полив у всіх раз в 14 днів, а деколи 21 день.
     
  20. Jane

    Jane вєчно в бєгах...

    Я міньки зразу з моху забираю, і то вони потім тяжко відходять від того. А продають іх в мосі, бо вони під час перевезення інакше пересохнуть, ну але довго тримати - корені гниють. В мене поки міньки віджили і наростити нове коріння, то те з моху все відсохло, бо вже недобре.
     
    • Подобається Подобається x 1