Педагогічне догодовування

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Suzi, 5 Травень 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    В цій темі пропоную ділитись досвідом, порадами саме щодо педагогічного прикорму.
    Для мене педприкорм є природною частиною розвитку дитини (яка перебуває на правильному ГВ) перших років життя.
    Суть педприкорму (педагогічного прикорму), полягає в ознайомленні з новою для дитини їжею, навчити жувати, добувати їжу не тільки з маминої груді. Метою педприкорму не є нагодувати маля, а саме ознайомити. Дитина отримує мікродози (шматочки їжі, які вміщаються між подушечками вказівного і великого маминих пальців) їжі з маминої тарілки, які поступово збільшуються і збільшується кількість їжі, що дозволяє уникнути перевантаження дитячого ШКТ. Таким чином організм знайомиться і з раціоном сім‘ї і поступово вчиться пережовувати шматочки, перетравлювати «дорослу» їжу. Участь у сімейній трапезі допомагає малюку навчитись поведінки за столом, чого важко (на мою думку, майже неможливо у перші роки) досягнути, коли дитина їсть окремо від решти членів сім‘ї.
    Детальніше можна почитати, наприклад, тут :

    Педагогічне догодовування, ч.1
    Педагогічне догодовування, ч.2

    http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/статьи
    http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/теория+ПП


    З теорією ознайомилась, але маю ряд питань до тих, хто вже прикормлювався за цією схемою.
    1.Починати можна з будь-якого продукту? Тобто навіть з м‘яса?
    2. Як виглядає процес запивання молоком? Денис ще не сидить сам, тобто я його підтримую. Чи я маю дати мікро дозу, прикласти до грудей, так 2-3 рази , потім сушку в руку і знімаю на підлогу? Чи не хоче, то й не треба?
    3. Чи тільки мама бере прикормлює? Чи може тато дати з своєї тарілки?
    4. Саме болюче питання – маєм атопічний дерматит. Вже трохи краще, почервоніння нема, але висипка є. Чи я маю чекати поки зовсім шкіра почиститься, чи можна прикормлювати коли нема почервонінь? Як при такій халепі вводити продукти? Один продукт в день? Чи декілька ?
    Взагалі-то ми вже почали, якось майже підсвідомо почала  Давала мікродозами картоплю з зупи, крупинку пшоняної каші вареної на молоці, твердого сиру. В руку – сушку.
    9F

    Раджу почитати статті (1,2, 3, 4, 5, 6) про прикорм, тоді якщо ще залишаться питання, задавайте.
    Про те, що варто обмежити.
     
    Останнє редагування: 3 Січень 2017
    • Подобається Подобається x 7
  2. Haidee

    Haidee Well-Known Member Команда форуму

    Ну десь так, як ви написали

    Мама бачить, як зробити так, щоб дитина таки залишалася з кимось, шукає варіанти, настроює себе і дитину. Думаю, до кожної дитини можна знайти підхід. Просто часом є, що мама завжди сама з дитиною, а потім треба дитину терміново залишити з кимось на пів дня. Дитина істерить і робиться висновок, що не хоче бути без мами.

    Просто тут питали про їжу власне. То от я не знаю, якщо дитина, скажімо, їсть 2 чайні ложки прикорму за раз і тут раптом є потреба залишити її на день з кимось, навіть якщо дитина з'їсть так, щоб наїстися, хіба то буде добре? Не забагато навантаження на шлунок? Треба певно уточнити, який саме період часу мається на увазі.
     
    • Подобається Подобається x 1
  3. Багіра

    Багіра Well-Known Member

    для мене то з їжею невідривне, бо догодовування в нас дуже пізнє, іто ще і зараз малий хоче і водички попити і ще потім цицьою то все підкріпити
    а 2 місяці з часу прикорму то взагалі не уявляю щоб малий був без циці не тільки в сенсі скучання, а в сенсі комфортного наїдання
    хоча звичайно знаю діток, які в тих же 9 місяців зїдають нормальні такі порції і без циці півдня льохко, але то ж не ПД
     
  4. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    На який період часу - не знаю, маю зустріч з випускниками. Хотілось би подовше, хоч кілька годин Зможу при необхідності прийти до дитини. Раніше лишала на 4 год з татом, залишала молочко, дитина нормально провела час, не вередувала. Зараз напевно теж лишу молочко на всяк випадок, хоча малюк їсть зі столу добре, просить і просить весь час.
    Мене теж то цікавить, чи не заважко дитячому шлуночку після 2-3 ч.л. отримати зразу набагато більшу порцію всього.
     
  5. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Якщо з*їсть забагато - відчуватиме дискомфорт. Думаєте, дитина ворог собі і буде їсти навіть коли не хоче? Тому і важливо не годувати , а давати їжу лише у відповідь на прохання. Дитина з*їсть трошки, за якийсь час ще трошки, і ще. І не буде заважко, і дитина не голодна. Тому діти "кусочничають". А дорослі часто переживають і намагаються нагодувати побільше за столом, щоб куски не тягали. Коли дитина їсть часто і по трохи - це добре. Не буде малюк напихатись з власної ініціативи.
     
    Останнє редагування: 3 Лютий 2015
    • Подобається Подобається x 4
    • Інформативно Інформативно x 1
  6. Haidee

    Haidee Well-Known Member Команда форуму

    А де можна почитати про ПП у випадку, коли мама йде на роботу в місяців дитини?
    Скажу виключно за себе: я б своїй дитині такого не хотіла. ПП для мене є логічним і природнім продовженням ГВ на вимогу, тому ні про яку природність такого догодовування в разі виходу мами на повний робочий день говорити не випадає. Якщо б в мене була нагальна потреба відлучатися на весь день, я б лишала молоко або вводила прикорм по педіатричній схемі, хоч не люблю того підходу. Наприклад, в нас сьогодні з поїсти є борщ, сирник і картопля. Не уявляю, як організувати, щоб дитина ходила протягом дня на кухню і їла той борщ по чайній ложці. Моя старша і так їсть малими порціями і часто, як би то виглядало в молодшої не уявляю. По-друге, страждає виховна мета педприкорму: дитина їсть за столом, поки їсть сім'я, а не ганяє і тягає їжу як попало. По-третє, я наївно думала, що суть педприкорму ще й в тому, що пройом нової дорослої їжі пом'якшується запиванням грудним молоком, а як 9-місячна дитина буде без молока їсти той же борщ? Ну і так зауважу, що з молодшою ми в 9 місяців тільки почали прикорм, якісь там "порції" типу чайної ложки почалися ближче року.
    Я або чогось не дочитала, або чогось не розумію. Згідна з Багірою, що

     
  7. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Я читала про це в матеріалах Рожани. Мова не лише про їжу, а й про психологічний розвиток. Мова йшла про велику сім*ю. Коли кілька поколінь живуть разом. Народжується дитина. Поруч є бабці, тітки, дідусі, дядьки, брати, сестри. Дитина постійно оточена різними людьми, мама час від часу здає дитину комусь на руки з самого початку, щоб самій помитись, доїсти наприклад. Чим далі, тим час без мами стає більшим. Отак поступово доходить до того, що місяців в 9 дитини, коли мама йде по справах з дому, дитині вже не дуже то й треба йти з мамою - вдома і цікаво (дитина досліджує помешкання - повзає, встає, роздивляється), і з іншими людьми цікаво, і дитина водночас вже звикла, що мама часом йде і потім вертається. Щодо власне харчування - борщ по чайній ложці дитина не їсть. Дитина їсть то хлібчик, то яблучко, то бабуся прийшла їсти борщ дитина з нею поїла. А грудним молоком запиває тоді, коли мама вертається додому. Зранку, ввечері і вночі. Тому і йде мова про те, що мама має з*їсти те, що їла дитина без неї.
     
    • Інформативно Інформативно x 2
    • Подобається Подобається x 1
    • Корисно Корисно x 1
  8. Fleshka

    Fleshka Well-Known Member

    Запитання: якщо мама хворіє, і не може нічого їсти, а дитина здорова.то дитина теж не їсть декілька днів?
    Друге: якщо в дитини після хвороби відсутній апетит, береш її за стіл, вона проявляє інтерес, даєш спробувати те, що вимагає - все випльовує, але від печенька, оливки чи гарбушки не відмовляєтся. То давати їй ті перекуси, чи обмежити, щоб всеж почала їстинормальну їжу?
     
  9. HOPIC

    HOPIC Well-Known Member

    я пила чвй з "печеньком", чай мені, хліб -печиво дитині.так перекантували. ну і йогурт я майже при любих хворобах можу їсти, і малий теж хоч ложку з"їдає, тому то не чиста голодовка виходить. єдине, що води треба просто каністрами(
    я пропонувала різне, якщо на столі було печиво, і він хтів печива, ок, не ставила- то спеціально не давала. я лишаю варену рибку на столі, і малий собі тягає по-трошки, можете спробувати, мені здається, то дуже ок після хвороби. і хліба багато справді йде,
     
    • Подобається Подобається x 1
  10. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    Щось боюсь давати синочку яблучко шматком. Кожного разу відкусе величенький шматок і давиться ним. І то так серйозно давиться. Мушу дуже пильно дивитись прям в рот чи дихає. І так кожен перекус яблучком - для мене стрес і напруга. Чи то давати маленькі мікродози яблука? Чи взагалі не давати? Чи давати, хай вчиться? Що ще даєте "кусочнічати" дитині? Я сушки, інколи хлібчик, моркву не хоче.
     
  11. Fleshka

    Fleshka Well-Known Member

    Дара так теж давиться що морквою, що яблуком. Але я всерівно даю. Спокійно до того ставлюсь. Не раз добряче вдавиться і відбекне самостійно. Але мусить ж навчитись колись то гризти.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  12. Raven

    Raven Мама малятка

    Я продукт, який подобався, терла, бо в нас оте давлення закінчувалось сильною риганиною. А раз голова мотнулась і губу об перші зубки розбила.
    Весело в нас пд проходило.
     
    • Подобається Подобається x 1
  13. Almariel

    Almariel Well-Known Member

    Я даю яблуко, дозволяю відкусити і буквально може з півхвилини потримати його в роті, в потім забираю. Інколи вона не кусає, а просто смокче. Інколи і справді мікродози даю. Давилась буквально 2 рази на весь прикорм і то справилась самостійно (то я про меншу)

    Надіслано від мого HTC Desire C, використовуючи Tapatalk
     
  14. Fleshka

    Fleshka Well-Known Member

    Як забираєте? З рота виколупуєте?
    Нє, ну моя так зразу в крик. Вона сама хіба виштовхає, як чує що не може осилити. А як може, то деснами подрібнює. От і виходить що час від часу свої можливості не розраховує.
     
  15. oksumoron

    oksumoron Active Member

    В нас з перекусів лише хлібчик або сухарі. Фрукти взагалі не признає! Будь який фрукт зразу кидає на землю, максимум то пробує чавити руками, дуже радіє, як пирскає апельсин. Смузі також не признає, оближе трохи ложку і по всьому.
    Це все при тому, шо я їм багато і часто фрукти протягом дня і біля нього, ніяк не працює!
     
  16. Iablinska

    Iablinska Well-Known Member

    Мій почав їсти фрукти лише останні кілька днів. До того максимум то міг відкусити, пожувати, а тоді виплюнути. Влітку деколи міг вкусити кавун, а сьогодні навіть гранат наминав разом зі мною, вже мовчу про банани, яблука, груші. Вважаю, що всьому свій час, і якщо не хоче зараз, то з часом обов'язково захоче :)
     
    • Подобається Подобається x 1
  17. Almariel

    Almariel Well-Known Member

    Ага, виколупую. Теж буває іноді крик. Але в нас 4 зуби, то складніше, ніж без зубів. В старшоі в такому віці був один тільки.
     
  18. Amilada

    Amilada Well-Known Member

    Даю яблуко з семи місяців. Теж давились, теж ригали. Потім для себе вирішила: педагогічний- значить, мусиш навчити малого жувати. Добре вилізли два нижні зуба, показались верхні- вже є чим жувати. Давала малому половинку яблука, весь час повертала шкіркою до піднебіння щоб нижніми зубами точив собі. Тепер сам рученятами бере то яблучко, як йому великий кусень відкусується, випльовує. Ковтає лиш пюрешку, що самий нажує.
     
    • Подобається Подобається x 1
  19. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    Я теж вигрібаю з ротика, але синок в крик, протестує, не дає. Кілька разів давився конкретно, мусила вибивати по спинці.
     
  20. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    А ви зі шкіркою даєте? Бо я чомусь чищу, і той шматочок такий крихкий в мене лишається, тому легко величенькі шматки відкусує. Може би і шкрябав своїми зубками, але кусочок відломужється легко і мусить його вже в роті мусолити.
     
  21. Amilada

    Amilada Well-Known Member

    Так, зі шкіркою і великий кусок, щоб зручніше було точити. Теж перше чистила, а потім вирішила що то дурниця, бо ж педагогічний
     
    • Подобається Подобається x 1