А чи знали Ви, що живете в унікальній країні?

Тема у розділі 'Що у світі чувати?', створена користувачем whisper, 4 Лютий 2015.

  1. whisper

    whisper Well-Known Member

    Не знаю, дивлячись на останні події в нашій державі так хочеться вірити, що наша держава унікальна, що вона унітарна і всі ці жертви не просто заради чиїхось інтересів і розподілу сфер впливу, а заради кращого майбутнього.
    В історії нашої держави, є багато фактів, що свідчать про відданість і віру наших предків в краще майбутнє УКРАЇНИ. А давайте разом шукати цікаві свідчення або факти про які нам не говорили на уроках історії, але якими ми можемо пишатись. Для мене було відкриттям заява польського президента, що :
    - "Колишній нацистський табір Аушвіц-Біркенау, найстрашніший з усього комплексу таборів в Освенцимі, був звільнений військами 60-ї армії першого українського фронту, сота львівська дивізія увійшла до головної частини табору";
    - а Ви знали, що Пабло Пікассо був у захопленні від робіт української художниці Катерини Білокур (1900-1961). Коли в 1954 р. він побачив її роботи на виставці, то сказав, що вони геніальні і порівняв Катерину Білокур з відомою всьому світові художницею Серафін Луіс;
    - В місті Батурин (Чернігівська область)5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейський нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”
    А які факти знайшли Ви?
     
    • Подобається Подобається x 10
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  2. SoLana

    SoLana Well-Known Member

    Файна тема :). Я знаю про українського конструктора Анатолія Кокуша, він є засновником компанії "Фільмотехнік", яка займається розробкою і виробництвом операторської техніки для кіно. І він отримав оскар за операторські крани "Каскад" і "Авторобот"[​IMG]
    З їхньою допомогою знімалось багато знаменитих фільмів:Титанік, 12 друзів Оушена, Містер і місіс Смітт, Гаррі Поттер та орден Фенікса і багато інших
     
    • Подобається Подобається x 9
  3. HAPPY NATA

    HAPPY NATA Форумляночка

    а я ще раз переконалась, що ми - унікальний народ, коли побачила чергу на здачу крові для поранених у Дніпропетровську...
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  4. whisper

    whisper Well-Known Member

    - це ми львівяни мабуть всі знаємо, але "Лампа на основі згоряння гасу була створена львівськими аптекарями Ігнатієм Лукасевичем і Яном Зехом у 1853 році в аптеці Під золотою зіркою. Одночасно з лампою був винайдений і новий спосіб отримання гасу шляхом дистиляції і очищення нафти".
    --- дописи об"єднано, 5 Лютий 2015 ---
    ОЛЕШКІВСЬКА ПУСТЕЛЯ. Одна з найбільших пустель Європи знаходиться саме в Україні.
    Олешківські піски складаються із безмежних барханів (тутешні мешканці називають їх «кучугурами») висотою близько 5 м з негустою рослинністю. Знаходяться ці піски у Цюрупінському районі (стара назва Цюрупінська – Олешки), за 30 км на схід від м. Херсон. Дніпровські піски існували здавна, але Олешківська пустеля у нинішньому своєму вигляді з’явилася порівняно нещодавно: через випасання величезних отар овець у ХІХ ст., які знищили траву, звільнилися піски, а вітрова ерозія дала їм можливість розширюватися.
    Олешківські піски за температурним режимом та кількістю опадів можна швидше віднести до напівпустель. Влітку пісок нагрівається до 70 градусів. Трапляються тут піщані бурі.
    В пустелі на глибині 300-400 м існує прісне підземне озеро з дуже смачною водою. Проте науковці дослідили, що масштабно добувати звідси воду не можна, оскільки рівень води знизиться, і ліси, які насаджені довкола пустелі, не зможуть стримувати піски. До найближчого населеного пункту – близько 7 км.
    Раніше в Олешківських пісках знаходився військовий полігон, на якому відпрацьовували бомбування льотчики з країн Варшавського договору. У зв’язку з цим було обмежено наукове дослідження регіону. І зараз у пісках знаходиться значна кількість снарядів, що не розірвалися.
     
    • Подобається Подобається x 6
  5. whisper

    whisper Well-Known Member

    а чи знаєте Ви через що перейшла УГКЦ? Трохи з історії.
    «Катакомбна» церква
    Свою державницьку позицію духовенство УГКЦ продемонструвало в липні-серпні 1941 року. Тоді УГКЦ підтримала Акт відновлення Української державності від 30 червня 1941 року, наголошуючи у пастирських листах і проповідях на дотриманні християнських принципів у державотворчому процесі.
    Активна діяльність греко-католицького духовенства в численних українських організаціях допомогла багатьом підпільникам уникнути загибелі. Василь Турко та інші вояки УПА були вирвані з лап ґестапо о. Михайлом Сопуляком, членом Українського допомогового комітету у Кракові. Врятував їх о. Іван Гриньох, забравши до Берліну. Отець Іван забезпечив своїх земляків документами і допоміг пройти усі німецькі пости аж до армії союзників.

    У 1945-1946 роках органи держбезпеки заарештували близько 800 греко-католицьких священиків, кинувши їх у тюрми і табори. Незважаючи на це, наприкінці 1940 року лише третина священиків перейшла на православ'я, 15% врятувалися втечею або еміграцією, половина усунених від служби були репресовані або перейшли у церковне підпілля. Після неканонічного Львівського собору 1946 року сформувалася «катакомбна» церква, представники якої всупереч репресіям каральних органів продовжували виконувати свою духовну працю.

    За офіційними звітами станом на 1949 рік на Західній Україні перебувало 160 священиків колишньої УГКЦ. Незважаючи на тиск, лише 116 з 235 греко-католицьких священиків Закарпаття до 1949 року прийняли юрисдикцію московського патріархату. Після масових арештів почались «індивідуальні» репресії проти «неблагонадійних» священослужителів. На початку 1950 року управління МДБ у Тернопільській області заарештувало 6 греко-католицьких підпільних священиків Загалом станом на 1 липня 1950 року греко-католицьке підпілля на Тернопільщині нараховувало 66 священиків, з них 47 – заарештовано, 8 – виїхало у невідомому напрямі. Залишилося лише 11. За відмову переходу під юрисдикцію РПЦ на межі 1950–1951 років органи держбезпеки арештували 38 священиків ліквідованої УГКЦ.

    Після смерті Й. Сталіна 5 березня 1953 року в результаті політики часткової десталінізації більшість священиків потрапили під амністію і повернулись із заслання. У 1956 році 243 із 344 священників, репресованих в 1945–1950 роках, було звільнено. Такі обставини сприяли поступовому відновленню структур УГКЦ у підпіллі і зміцненню духовного спротиву комуністичній системі серед населення Західної України.
     
  6. YeWa

    YeWa Well-Known Member

    Прочитала про рід Барвінських і в черговий раз переконалася, що ми таки мудра, сильна нація. (Думки та вислови надзвичайно актуальні для сьогодення): „Перший поділ Польщі 1772 року і приєднання Галичини до Австрії збудили національну свідомість українців-русинів. 1774 року у Відні при церкві Св. Варвари, Марія-Тереза заснувала греко-католицьку семінарію „Барбареум”. За 10 років, 1784 року Йосип II закрив семінарію, а 1803 року Франц I відкрив цісарський конвікт. З нього вийшла низка вищих греко-католицьких церковних діячів Галичини і Закарпаття. Треба підкреслити, що освіта в „Барбареум” була високого рівня. Духовні особи переважно були національно свідомі, протистояли розповсюдженому у ті часи москвофільству і стали першими просвітителями пастви, яка згодом згуртувалася у „Просвіті” та інших українських організаціях.... Олександр Барвінський (1847-1926). Його вважають найавторитетнішим представником роду Барвінських, високоосвічений, історик, публіцист, літературознавець, громадський діяч. Товаришував з відомим українським вченим Іваном Пулюєм..... Олександр Барвінський в 1890 р. став ініціатором “Нової програми” українського руху, яка означала розрив народовців з русофілами і готовність лояльного ставлення до австрійської та польської влади в Галичині в обмін на низку здобутків у національно-культурній і адміністративних сферах.... О.Барвінський обраний послом австрійського парламенту (1891-1907 рр.), Галицького сейму (1894-1904) і членом палати панів австрійського рейхсрату (1917-1918), у жовтні 1918 р. став одним із організаторів Української національної ради і одночасно секретарем освіти та віросповідання в уряді ЗУНР....
    Напередодні Першої світової війни О.Барвінський відмітив про вплив українського народу на політичні процеси в Європі. Він твердив, що незважаючи на заслуги австрійських правителів перед галицькими українцями, Відень недооцінював великий внутрішній потенціал українського суспільства, відзначав, що Росія, яка приєднала Східну Україну, стала Європейською державою, і передбачував, що саме це спричинить майбутній державний конфлікт. Географічне розташування України має передумови стати територією від Балтійського до Чорного моря, і є ключем для розв’язки слов’янського питання на південному сході. О.Барвінський любив свій народ, прагнув нести світло знань і вчив його національній свідомості.”
    Про його сина: „Олександр Барвінський (1890-1957). Один із перших застосував профілактичне щеплення вакциною Фридмана. О.Барвінський мав праці з педіатрії, дитячих інфекційних хвороб – дифтерія, кашлюк, туберкульоз. Доктор Барвінський був засновником “Порадні матерів у Львові”, організував патронаж для немовлят під протекторатом митрополита А.Шептицького. 1954 р. написав працю “Матеріали з імунології та імунотерапії раку”. На цей час це були перші проблиски вивчення імунології взагалі, а тим більше раку. Рукопис зберігається в домашньому архіві родини Барвінських.”
     
    • Подобається Подобається x 1
  7. Khrystik

    Khrystik Хороша дівчинка :)

    --- дописи об"єднано, 10 Лютий 2015 ---
    ще знайшла багато дуже цікавої інформації про наші рідні Карпатиотут-
    http://wyr.com.ua/cikavi-fakti-karpatskix-gir.html
     
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  8. whisper

    whisper Well-Known Member

    Українка, яка стала найпопулярнішою піаністкою в інтернеті. Валентина Лисиця. Вона віртуозно виконує класичні твори Бетховена, Ліста, Рахманінова, а кількість переглядів її в Ютюбі така ж як і у поп-співаків.

    Ось цей ролик передивилися більше восьми мільйонів разів - таке досягнення не під силу навіть Океану Ельзу чи Івану Дорну.

    За пальцями українки неможливо встежити. Ця фантастична швидкість виконання – постійне джерело суперечок у коментарях. Хтось захоплюється, а інші обурюються: мовляв, Лисиця просто вихваляється своїм умінням і водночас псує твори. Тим не менше за таку популярність українка щороку отримує від Ютюба по 40 тисяч доларів, адже, починаючи з 2007 року, на її відео клікнули майже 85 мільйонів разів.

    Те, що на Валентину чекає музична кар'єра, було зрозуміло ще змалечку. У три роки маленька киянка вже впевнено сиділа за фортепіано, а в чотири дала свій перший концерт. У 22 роки їй вдалося перемогти на престижному конкурсі, де нагородою стало навчання у Штатах. Утім виділитися з-поміж тисяч талановитих музикантів було непросто.

    Поодинокі концерти, відсутність перспектив і, головне, своєї публіки. З відчаю Лисиця вирішує шукати її в інтернеті.

    Це спрацювало. Вже через рік артистка почала давати по 80 концертів на рік у найкращих залах планети, як то нью-йоркський Карнегі-хол чи лондонський Альберт-хол, а згодом записала альбом з Лондонським симфонічним оркестром.

    Зараз у гастрольному графіку артистки по 20 концертів на місяць, а її записи моментально стають лідерами продажів в онлайн-магазинах – iTunes і Amazon.
    --- дописи об"єднано, 22 Лютий 2015 ---
    Львів’янин, що став одним із творців термоядерної бомби США - Станіслав Улам.
    З самого дитинства його манила математика – тож вступивши до Львівської політехніки, одразу пішов на другий курс.

    Та університетських лекцій перспективному юнаку було мало. 20-річний геній поступово входить у коло так званої Шкотської математичної школи – групи науковців, що за чашкою кави чи келихом бренді розв’язували в кав’ярні найскладніші задачі свого часу.

    Слава про львівського математика дійшла і до Сполучених Штатів. У 1936 його запрошують до Прінстонського університету, де в той час викладав Альберт Ейнштейн. Розповідають, що ламаною англійською автор теорії відносності високо оцінив математичні здібності українця.

    У 30 років Станіслава запрошують викладати у Гарварді. До речі, серед студентів Улама був і майбутній президент Штатів – Джон Кеннеді. Коли розпочалася Друга світова війна, вчений хотів піти до війська, аби помститися нацистам, які відправили у газові камери майже всю його родину. На фронт не взяли, зате запропонувати секретну місію – взяти участь у манхетенському проекті зі створення термоядерної бомби, що отримала назву “Супер”.

    У 1960-х Улама також залучили до створення проекту космічного корабля “Оріон”. після перемоги Джона Кеннеді на президентських виборах радник новоспеченого керманича запитав Улама, на який науковий проект США мають звернути увагу. Українець відповів - політ на місяць.

    Інтелектуальна сміливість бачити нові шляхи - це те, що найбільше захоплювало у львів’янинові Станіславі Уламі.
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Інформативно Інформативно x 1
  9. jassystay

    jassystay Well-Known Sceptic :p

    Найбільша кількість монументів діячу культури в усьому світі - 1384 - встановлена Тарасу Шевченко! В 36 країнах світу.
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Інформативно Інформативно x 1
  10. gava

    gava Well-Known Member

    Армії УПА поставили абсолютний рекорд, утримуючись на фактично окупованій території майже двадцять років. Технології та методи українських вояків вивчали навіть кубинські повстанці Фіделя Кастро.
    “Якби в мене була така армія, як УПА, німецький чобіт ніколи не топтав би землю Франції”, – казав Шарль де Голль, президент Франції у 1958—1969 роки.
    --- дописи об"єднано, 27 Лютий 2015 ---
    Україна посідає четверте місце у світі за кількістю громадян з вищою освітою. Населення України належить до найбільш освічених, а кількість людей з вищою освітою на душу населення — вища за середньоєвропейський рівень.
     
    • Подобається Подобається x 3
    • Інформативно Інформативно x 1
  11. gava

    gava Well-Known Member

    Найдовша печера України носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі. Це гіпсова печера на глибині 20 м протяжністю 216 км. Найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю взагалі, вона поступається лише Мамонтовій печері в США.
    ***
    В Україні, біля містечка Рахів, в оточенні мальовничих Карпат знаходиться географічний центр Європи.
    --- дописи об"єднано, 27 Лютий 2015 ---
    Станція метро «Арсенальна» у Києві — найглибша у світі. Вона проходить під землею на глибині 105 м. Станцію біля будівлі парламенту побудували в 1960 р., однією з перших. За деякими даними, у тунелях біля «Арсенальної» є таємні схованки для політичної верхівки.
    ***
    Український духовий інструмент трембіта — найдовший духовий музичний інструмент у світі.
     
    • Подобається Подобається x 3