Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

    Yaremko Well-Known Member

    Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.
    *********************************************

    Що це таке і з чим його їсти?

    Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

    Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).


    Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

    Детальніше про інші можливі причини лактостазу:



    Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.



    Потрібно виключити грубі масажі грудей.



    А що таке тоді мастит?

    Маститбактеріальна інфекція грудей.


    Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.


    Профілактика застоїв лактостаз/мастит!


    Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию


    Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз
     
    Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. Bulavka

    Bulavka Можу приколотись, вколоти, підколоти...

    Сказати мамі!!!
    Швидше всього, вони у вас просто ростуть. Або місячні мають бути. У вашому віці в організмі відбувається дуже багато змін, не панікуйте.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 3
  3. Лактостаз чи мастит?Що робити?
    Дівчатка!!!!!!!!Поможіть!!!!Моїй лялі 1,5м.,тільки ГВ.Вчора ввечері почало морозити і піднялась температура до 38, я випила гарячого чаю і вона сама спала до 37,5,так трималась вночі і цілий день,а вже на чьогоднішній вечір знов піднялась до 38,5,а в пахах38,3.Три дні тому я дуже змерзла на дворі,коли гуляла з малою і в той самий вечір почала дуєе сильно боліти ліва грудь,було сильне затвердіння,що ні я ні чоловік не міг доторкнутись.Я розмасажувала так як могла.Боліла мене і на наступний день,а на третій-тільки тоді як піднімала руку,а на четвертий піднялась ось така температура.Звернулась до лікаря,вона мені розмасажувала,гарно сцідила і мене зараз болить дві груді біля пах,але температура не спадає.Скільк може тривати температура?До повного иліковування
    @Bulavka
    --- дописи об"єднано, 20 Січень 2015, дата оригіналу: 16 Січень 2015 ---
    А у когось із вас підвищується потовиділення вночі?Я годуюча мама?????
     
  4. Amilada

    Amilada Well-Known Member

    Тут певно всі годуючі мами :)
    Сто разів писалось. Масажі- то лиш для мязів, циця- то залози, її не тре масажувати.
    --- дописи об"єднано, 20 Січень 2015 ---
    Цідження і масажування- то різні речі. Біля пах є лімфоузли які можуть бути запалені, через ослаблений організм. То нормально, якщо температура спадала. У мене загрубіння в тих місцях минулись через два місяці після пологів.
    --- дописи об"єднано, 20 Січень 2015 ---
    Улька Шпулька, уважно читайте перший допис в темі.
     
  5. Kassandra

    Kassandra брюнеточка:)

    в мене температура була декілька раз, проходила кожен раз по різному - від трьох днів до тижня..
    було таке в перші місяці ГВ.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  6. Lanna

    Lanna Member

    Я теж сильно пітнію вночі, нам вже майже 8. Цікаво, чого воно так?


    Надіслано із мого iPhone за допомогою Tapatalk
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  7. Tauriel

    Tauriel лісова ельфійка

     
    • Подобається Подобається x 1
  8. Amilada

    Amilada Well-Known Member

    Хтось ще має метео залежні циці :) ? Чи то я одна така?
    Тількі но якісь сирі погоди того молока стає відерце, груди на ранок червоні, при тому що кожної години малий прикладається. Хлоп вже великий, те все скоро виїдає, окрім почервонінь та дискомфорту від припливів та витікань вже не маю, як на початках з маститом.
     
  9. Bree van deKamp

    Bree van deKamp Відчайдушна домогосподарка))

    Вихідні дані: дитинці місяць, їсть на вимогу. В мами сьогодні піднялась температура до 39,4. Викликали швидку. Лікар сказав, що то від грудей і треба цідитись до і після годування. То брєд? Правда?
     
  10. algo

    algo СуперМодератор) Команда форуму

    в мене при лактостазі була 40. а ще якісь симптоми? затвердіння, почервоніння, горло, кашель, нежить?
     
    • Подобається Подобається x 1
  11. Bree van deKamp

    Bree van deKamp Відчайдушна домогосподарка))

    дискомфорт в одній груді, але затвердінь нема
     
  12. algo

    algo СуперМодератор) Команда форуму

    ну то поради стандартні. щоб дитина по максимуму виїдала. якщо важко переносить температуру, збивати. якщо дитина не виїдає, то зціджувати болючу грудь

     
    • Подобається Подобається x 1
  13. Oriana

    Oriana Well-Known Member

    Дівчата, допоможіть розібратися. Сьогодні 12 день , як відлучилася дитина і 2 день на одній груді є почервоніння, набряк і болить, температури немає. Що то є і що з тим робити?
     
  14. shpuljka

    shpuljka Member

    Негайно потрібно звернутись до лікаря, не відтягуйте ні дня, потрібно розмасажувати те місце щоб не почався мастит..а то до хірурга прийдеться йти..
     
  15. shpuljka

    shpuljka Member

    Ой, в мене така температура появлялася так раптово і супроводжувалася дуже сильним ознобом, так трясло, думала, що язик відкушу, і тоді чоловік відразу мені розмасовував груди, справді знаходилось місце, де був застій, і температура спадала відразу ж. А проти ознобу добре пити гарячий чай з ложкою горілки. Тому думаю, що лікар правильно казав, але після годування доцідити, а до - просто підготувати груди, ( теплий душ і розмасажувати, чуточку зцідити)щоб молоко легше проходило і дитинка могла виїсти більше.
     
  16. shpuljka

    shpuljka Member

    В мене було дуже сильне потовиділення під час годування, ну просто заливало.. Така ж ситуація, і зціджували мене 4 різних лікарі, поки не попала до хірурга з гнійним маститом..тому вже на узд дивитись,де ущільнення, і тоді вже щось робити..не затягуйте.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  17. Almariel

    Almariel Well-Known Member

    головне не переборщити. не треба жорстких масажів. тут вже були історії, що саме після грубих масажів мастит почався.
    я думаю, тут гарно прослідковується причинно-наслідковий зв’язок.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  18. shpuljka

    shpuljka Member

    Можливо це так..але ще й плюс стафілокок, занесений на мечнікова.В усій цій історії дивує некомпетентність наших лікарів, які тільки те й вміють, що брати гроші за зціджування, а реальної картини не бачать, або роблять вигляд, що не бачать
     
  19. Isa

    Isa Well-Known Member

    Не знаю чи сюди,але хай буде...
    В мене синуля захворів,то гамав в день так собі,а а ночі взагалі не хотів,і ніяк я не могла йому підсунути,ні крізь сон,ніяк...в мене груди не просто набирали,а гулями всі були вкриті,боліло навіть руку підняти чуть чуть....пробувала цідити трошки,так ніякого комфортного стану,якось цідилось знизу груді,а верх так і лишався,хоч робила все добре,пальці перебирали по колу,ще й після процедури було неприємне відчуття,так другу половину ночі не спала,зранку малий їв щось трошки і за день легше ставало(хоча гулі лишались трошки),і так повторювалось 3 доби,добре,що зараз йдемо на поправку,то в сина знову апетит є,але от що в таких ситуаціях робити,щоб біди не було?
     
  20. PanteraLviv

    PanteraLviv Well-Known Member

    В душ йти, під потоком теплої води масажувати і зціджувати. Акуратно масажувати і гарно все потроху зціджувати.
     
  21. agnechka

    agnechka New Member

    Не знаю чи туди пишу і вже дуже прошу вибачення якщо відповідь на моє питання вже є тут, просто катастрофічно не хватає часу читати....отже, опишу свою проблему: годую дитинку 3місяці, десь протягом двох тижнів маю затвердіння в одні й груді. Нічого не болить, не червоніє, але прощупується явна гулька не маленького розміру...що ж це може бути? Дитинка їсть дві циці з одинаковою охотою, я в розпачі...і не критикуйте що не йду до лікаря, у вівторок записалась на прийом...