Домашня економіка.

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем AilataN, 16 Жовтень 2011.

  1. AilataN

    AilataN жива

    В мене є знайома, яка веде домашню бухгалтерію. Тобто- витрати, доходи, окремо по графам- що з відки прийшло і по яким статтям був розхід.
    Давно замислююсь сама про таку систему домашньої економіки( не економії, бо що тратимо- те тратимо).
    Чи доцільно вести такий облік, щоб якось контролювати витрати, зменшувати їх, наприклад в яких магазинах краще закуплятись, в кого яка графа розходів більша в процентному співвідношенні до з/п?
    В мене так- чим більший дохід , тим більший розхід. Що мене й нервує найбільше. Бо маючи , допустим 50 тугриків- живемо на них, ще й лишається, під"язуєм пояски))), маємо 200 тугриків- і не вистачає!


    Це тема для того щоб ділитися способами ведення домашнього господарства, бухгалтерії і різними фокусами, які дають змогу економити. Де які ціни на продукти - у відповідній темі. Все решта: прокладки - в темі для прокладок, мешти в мештах і т.д.
     
    Останнє редагування модератором: 23 Лютий 2015
    • Подобається Подобається x 1
    • Не подобається Не подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  2. algo

    algo СуперМодератор) Команда форуму

    я так розумію то для тих хто має котли газові і лічильники. бо в опалювальний період газ дешевший (3,6) а в міжопалювальний - 7,,2.
    тобто ви не хочете, не палите і відповідно не оплачуєте.
     
  3. octavia

    octavia Well-Known Member

    Продовжений опалювальний сезон- це зроблено для квартир і будинків з індивідуальним опаленням. Сім місяців по 200 куб . виходить 1400 куб в рік по 3600 грн. Повірте не кожна квартира вкладеться в такі ліміти, а про будинки взагалі мовчу. Не думаю що багатоквартирні будинки матимуть опалення з 1 жовтня , багато будинків мають тепловий лічильник на під'їзд можна відкрити його і 1 листопада .
     
  4. Takamine

    Takamine Well-Known Member

    Так, продовжили опалювальний сезон лише з метою економії коштів для тих, хто опалює квартиру чи будинок індивідуально газовим котлом чи пічкою. Саме в опалювальний сезон ціна за газ дешевша. Це не означає, що при +15 у вас будуть у квітні опалювати ентральним опаленням помешкання.
    А в нас квартира на 2 поверсі 5 поверхового будинку. От ми не знаємо, чи поставити батарею на кілька ребер в коридорі, чи робити підігрів підлоги.
    А той програматор для газового котла, його ж можна налаштовувати на певний час ввімкнення і вимкнення і регулювати в ньому температуру? І коли його краще встановлювати, коли робитимуть опалення, чи можна потім доставити?
     
  5. Ніколь

    Ніколь Well-Known Member

    у мене така 9 років, чесно кажучи крім як стандартно - на підігрів, більше нічим не користуюсь. Щось випікати в ній - то не то, щось смажити в ній теж не то, гриль 1 раз використали - забризгала тим жиром мені воно всю, ледь відмила і більше ні-ні. І маючи духовку з грилем, теж в нього не бавлюсь, бо то все потім відмити мене не хватає...
    --- дописи об"єднано, 4 Березень 2015 ---
    хм, я щось не догнала відать спершу, мова про мікрохвильовку з конвекцією і грилем? У мене "стріляє" якщо щось металеве поставити.
     
  6. Materynka

    Materynka Well-Known Member

    Ну ось щойно пояснювали, то не опалювальний сезон продовжили, а термін застосування пільгового тарифу
     
  7. kokosbot

    kokosbot New Member

    Вірю, живемо в приватному будинку, найменше споживання газу в опалювальний сезон це 400 кубів. В неопалювальний використовуємо приблизно 50-60 за місяць. Слів бракує, одні емоції.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  8. Leila

    Leila Well-Known Member

    Оля, але як ж не палити? а гаряча вода і приготування їжі? тому літом буде якщо 50 куб., то 360 грн.
     
  9. Supernatural

    Supernatural Well-Known Member

    Може комусь знадобиться, бо я не в курсі цін зараз. В магазинчику з побутовою хімією на Левицького (колишня вул. Маяковського), є вивіска що в них памперси "Дада" по 230 грн.
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  10. AilataN

    AilataN жива

    Знову взялася за приготування їжі у великих об"ємах , і на заморозку.
    шкода мені газу , так багато платити- ех((
    У мене вся робота завдяки газу, колонка і плита в робочому процесі включена нонстопом,а це 4-5 годин в день..
    Фасолю зварила, багато, заморозила. Спасеровані овочі ( як заправки до супів і іншого), багато за раз і частину на заморозку.
    Бульйон ( овочево-м"ясний)- багато, частинками заморожую.
    за порадою сусідки купила індичачий корпус ( це оте, що залишається від індички, якщо з неї відрізають все саме класне)), ну я вам скажу- здивована :). Бульйон смачний ( з бройлером не зрівняти), а м"яса там - при бажанні , можна і начинки до млинців наробити..Або чогось іншого. Шкода, що рідко можна застати той "корпус", забирають миттєво.
    Фрукти, як економія , не розглядаються, мусять бути, і все.
    На картоплю і овочі, сьогодні на Краківському реально побачила збільшення цін- у два рази ніж купляла попередньо..
    Ну, це нормально, з наближенням тотальної весни ціни на старе йдуть в гору, а нове, взагалі, будуть зашкалювати(.
     
    • Подобається Подобається x 5
    • Інформативно Інформативно x 3
  11. kokosbot

    kokosbot New Member

    от тут раду можна дати, пара соток допоможе.
     
    • Тупо! Тупо! x 1
  12. Імель

    Імель Модератор в декреті Команда форуму

    якщо з т.з економії, то батарея менше споживатиме, бо води менше нагрівається, ніж для підлоги
    програматори мають орієнтовно 6 (і більше) програм/день, програма-це відрізок часу з певною температурою, тобто за день котел може 6 разів змінювати тепловий режим, і така можливість є для кожного дня тижня. особливо зручно і вигідно, якщо ходите на роботу, з 8ої години ранку можна ставити вже нижчу температуру, і за годину-пів до проходу додому програмувати котел на звичну і комфортну (якраз за ту годину квартира нагріється), на ніч температуру знижувати і за годину до прокидання програмувати на трохи вищу, щоб не холодно було збиратися, на вихідні дні можна програмувати окремо.

    регулятори є провідні (треба від котла до місця встановлення блоку управління вести кабель), дешевші і безпровідні трохи дорожчі, безпровідні не потребують як такого встановлення, а якщо провідний, то з місцем треба визначитися, коли проводку робитимете, щоб кабель проклали

    про термоголовки: дозволяють тримати рівномірну темпаратуру по квартирі, особливо, якщо одна сторона сонячна, а інша навпаки, бо терморегулятор "орієнтує" котел на температуру повітря тільки того приміщення, в якому встановлений
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  13. Supernatural

    Supernatural Well-Known Member

    А нам майстер казав що вигідніше на котлі раз виставити оптимальну температуру і щоб він постійно її підтримував, а не скручувати і на другий день знов підвищувати на котлі, бо тоді на нагрівання йде більше затрат, аніж на підтримку температурного режиму. А термоголовки на батареях маєм, то ними користуємось, деякі батареї ними на мінімум ставимо, де нема потреби нагрівати, то зручно дуже.
     
    Останнє редагування: 15 Березень 2015
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  14. Імель

    Імель Модератор в декреті Команда форуму

    це залежить від багатьох умов, і від температури на вулиці, і від температурної різниці режимів

    але ми поставили програматор з двома програмами (вночі одна температура, вдень інша, трохи вища), споживання газу зменшилося вдвічі,
    технології йдуть вперед, а деякі майстри ні :)
     
    • Подобається Подобається x 2
  15. Vesnyanka

    Vesnyanka Well-Known Member

    Доля правди в тому є. Але правильно хіба буде для великих різниць температур. Умовно, їдете на вихідні і ставите на плюс 15. За два дні охолоджується. Ви на третій приїжджайте і температуру хочете плюс 25. Тоді ніби вигідніше залишити на тих 25. Якщо ж в кілька градусів різниця, то більше економії.
     
  16. HOPIC

    HOPIC Well-Known Member

    ну я б сказала їдете і ставите 12. а тоді нагріваєте до 18. але навіть за 2 дні, то буде економія. хоча персонально я б взагалі виключала, хіба температура більше -10 і кутова квартира чи 1 поверх.
    +25 - це ж зваритися можна.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  17. Vesnyanka

    Vesnyanka Well-Known Member

    В жилому приміщенні майстер казав нижче 15 не опускати. Пояснював, що нижче йде вже сирість і грибки. Ми загалом 20-21 тримаємо.
    Нам зручно і економно з програматором. Поставили восени. Єдиний особисто для мене мінус: ми вже тижні два чи три не опалюємо взагалі. В такий час просто відключали всі батареї і лишали підігрів підлоги в ванні- туалеті. З програматором так не виходить. Ну і вліті на плитці нормально. А так як зима тепла, котел працював лише періодично і дуже мало. І плитка холодна. Діти постійно забігають, а ходять босі і тд. Але це лише невеликий мінус . Все решта великі плюси.
     
  18. Імель

    Імель Модератор в декреті Команда форуму

    в нас є на приймачі до програматора (тому, що до котла під'єднаний безпосередньо) кнопка, яка виключає програматор і можна температуру регулювати на котлі
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  19. Vesnyanka

    Vesnyanka Well-Known Member

    Є там якісь кнопочки. Але такі зовсім маленькі, чимось тонким треба їх натискати. Але щось воно нам той програматором не відключало. Щось видно не так робили, або не такий програматор. Будем чистити котел, то ще раз перепитаємо в майстра. Дякую.
     
  20. AilataN

    AilataN жива

    наступили на хоре загрубіння під великим пальцем лапи)
    Скільки зараз коштує пара соток близько до міста? ( без жартів- скільки ?)За який час окупиться?
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Смішно Смішно x 1
  21. Rodionochka

    Rodionochka Безнадійна оптимістка

    Маємо дачу на Підголоско. Тільки туди страшно ходити - все закинуте, поруч поселились бомжі. Якщо кожного року хоч яблука на сік збирали, то цього року навіть яблук вже не було, все зібрали до нас. Дуже сподіваюсь на те, що криза призведе до того, що люди повернуться на дачі, бо сам в полі не воін))). Ось так і земля є, а робити на ній не можеш))).
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1