Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

    Yaremko Well-Known Member

    Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.
    *********************************************

    Що це таке і з чим його їсти?

    Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

    Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).


    Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

    Детальніше про інші можливі причини лактостазу:



    Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.



    Потрібно виключити грубі масажі грудей.



    А що таке тоді мастит?

    Маститбактеріальна інфекція грудей.


    Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.


    Профілактика застоїв лактостаз/мастит!


    Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию


    Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз
     
    Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. Amilada

    Amilada Well-Known Member

    Узд покаже
     
  3. grygorieva

    grygorieva New Member

    Добрий день!
    Малій 1,8. Вирішила поступово звертати ГВ. До цього годувала вночі (2-3-4 рази) і вдень і на ніч на сон. Останні 3 дні прибрала годування вдень і на ніч на сон, продовжувала годувати вночі. Вчора о 22 почала боліти права грудь в певному місці при натисканні, груди не наливалися, набряків або потовщень не знайшла. Годувала дитину о 2 ночі і о 8 ранку. Біль не зник, потовщень немає. Як діяти у данній сітуації? Давати малій цю грудь і вдень чи можна чекати ночі чи необхідно показатися консультанту? Дякую!
     
  4. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    Чи вартує при лактостазі, якщо піднялась Т, випити парацетамол? Чи не приймати, якщо стан поганий, але терпимий?
    Вперше при затвердінні температура піднялась, зранку було 38.1. Внрчі морозило, потім було жарко, а цілмй день голова болить, тіло ломить, знесилена.
    Ще й синок хвору цицю не дуже то і смокче, а цідити толком не вмію.
     
  5. Amilada

    Amilada Well-Known Member

    Я не пила жарознижуючі.
     
    • Подобається Подобається x 1
  6. Kandya

    Kandya Well-Known Member

    ну то як толком висмокче, або зцідите добре, температура відразу до 37 впаде. В мене так стрибало моментально. Молоко набралось -- вже 40, поїв -- 37. Але я ходила в пологовий на процедури, і постійно якісь компреси ставила. То без ліків
    --- дописи об"єднано, 31 Березень 2015 ---
    А взагалі-то парацетамол дітям дають, то чому мама свій стан полегшити не може. Я проти болі
     
    • Подобається Подобається x 1
  7. сніжна

    сніжна Кішка, яка "сама по собі"

    звичайно можна. Тим більше, що дитина у вас вже теж більшенька. Жарознижувальне допускається і в перші дні, якщо мамі дійсно погано. Слідкуйте чи немає в місці затвердіння почервоніння і чи в цьому місці грудь не гаряча. Якщо є почервоніння, дитинка сама не може висмоктати, а ви- розцідити те місце- звернутися до масажиста в пологовий. Бо це предвісник до маститу ( тобто на цій стадії можна ще до нього не допустити). Принаймні мені допомогли масажі , фізпроцедури,компреси, коли вже йшли почервоніння на шкірі і до маститу залишалося "всього нічого"
    --- дописи об"єднано, 31 Березень 2015 ---
    я згідна. Тим більше, що коли є біль і дійсно погано, підвищується вироблення адреналіну . Якраз адреналін проникає в грудне молоко і дитинка тоді теж стає неспокійною.
     
    • Подобається Подобається x 1
  8. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    Дитина ніби трохи розціджує вже зараз. Але температура піднялась до 39. А при високій Т можна теплий душ прийняти?
     
  9. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    А і ще, поміряла температуру під обома пахами - однакова, в ліктьовій складці десь такасама, може на 0,2 градуси менша, але під обома пахами однакова, хоч і затвердіння тільки на одній груді.
     
  10. model fantazii

    model fantazii Well-Known Member

    Ох, як згадаю....все таке ж мала. Раджу не затягувати і звернутись до спеціаліста. Колись на курсах для вагітних нам казали, що на вирішення проблеми з грудьми самостійно дається 1 день. Якщо за цей час не вдалось, то обов'язково звертатись за допомогою. Щодо жарознижуючого: мені казали температуру треба збивати, бо коли є жар організм втрачає багато рідини і молоко стає густіше, що тільки погіршує ситуацію
     
    • Подобається Подобається x 1
  11. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    Та і до лікаря хорошого не легко попасти, боюсь, щоб біди не наробив.
    Випила вночі парацетамол температура спала, але затвердіння ще є. Почервоніння на грудях немає, то хороший знак? Бо пише, що при маститі є сильне почервоніння, переживаю, щоб не перейшло мені в мастит
     
  12. Т@нюшк@

    Т@нюшк@ чекаю...

    затвердіння ще може бути, бо був набряк. слідкуйте щоб він зменшувався. а болить?
    в мене коли спадала Т, то далі було все ок.
     
  13. Kandya

    Kandya Well-Known Member

    А нелікуванняям не боїтесь біди наробити? Я би просто під"їхала в пологовий (ну хоча б на Мечникова) до тих жіночок, що у фізкабінеті
     
    • Подобається Подобається x 1
  14. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    Як натискаю, то болить. Але Т спала, бо я випила вночі Парацетамол, а не сама внормувалась. Випила в 1 ночі, зараз ще вроді немає Т, не міряла, але почуваюсь набагато краще. Якби мала бути Т, то вже піднялася б правда? Чи ще може діяти таблеика?
     
  15. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    Боюсь... якби не боялась, не виписувала б тут
    Зараз стараюсь робити все, що від мене і дитини залежить, побачу по Т протягом сьогоднішнього дня. Як не буде підніматись, то ніби все Ок. Я ж правильно розумію?
     
  16. сніжна

    сніжна Кішка, яка "сама по собі"

    не зовсім. Т може впасти, а застій залишитися і розвиватися запальний процес. Орієнтуйтеся не по Т, а по стану груді
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  17. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    Т піднялась зараз до 37.8. Груди мякі, а тверде тільки місце нагрубання.
     
  18. сніжна

    сніжна Кішка, яка "сама по собі"

    так от за ним і слідкувати. Якщо є твердість- значить той застій нікуди не дівся. І там може розвиватися запалення.Особливо дивитися, чи немає почервоніння шкіри в області затвердіння чи в тому місці затвердіння грудь не стає гарячою.Як тільки бачите почервоніння чи в тому місці Т відрізняється від Т навколишніх тканин- до лікаря негайно.Коли почервоніння вже сильне, то це вже мастит. Якщо шкіра в тому місці тільки починає червоніти- ще є шанс при негайному зверненні не дати перейти лактостазу у мастит і обійтися без радикального втручання.
    в будь який з 3 пологових під їхати і підійти у фізкабінет
     
    • Подобається Подобається x 1
  19. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    Знову я до вас. Дзвонила до лактолога, розповіла симптоми. Порадила мені подивитися на стан протягом дня і ночі, якщо не покращиться, то звернутись до хірурга. Температура тримається і далі, тому завтра планую іти до лікаря.
    Порадьте до кого звернутись: до гінеколога, лактолога, може мамолога чи хірурга? Поділіться зразу ж хорошими контактами.
     
  20. Kandya

    Kandya Well-Known Member

    ну то ясно, що тверде. Запальний процес же не у всій груді, а тільки в місці нагрубання. А ви зціджували груди? Розмасовували? Як? Постійте трохи під теплим душем, тоді добре-добре зцідіть, потім компрес якийсь поставте. Найпростіше -- листок капусти (можна з медом). І після того температура мусе впасти. І так -- по 5 разів на день.
    Ці люди щодня працюють із грудьми. Не потрібно шукати знайомств і блатів і модних гінекологів. Треба їхати в пологовий -- а там все скажуть. Просто приходите у прийомний покій і кажете: здрастя. Груди болять і температура третій день. Куди мені!?
     
  21. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    Я накладала теплий компрес з льону (таку кашку запарювала), потім трохи цідила і давала синочку смоктати з-під руки після цідження, але я не вмію добре цідити, кілька мл як сціджу то добре. А після листок капусти, майже постійно міняю компреси. І часто прикладаю малого до тої груді. Але температура на рівні лишається, тільки от зараз трохи спала з 38 до 37.5.