Ми і наші мами

Тема у розділі 'Ти + Він', створена користувачем Хомуся, 31 Жовтень 2008.

  1. jassystay

    jassystay Well-Known Sceptic :p

    От знову, погостювала в нас моя мама, і я знову мала чому повчитись. А саме: не критикувати, не виправляти, не дратуватись і передбачати наперед, що може роздратувати її. А це вимагає неабиякої роботи над собою! :) Дякую мамусі ;)

    Сама собі дивуюсь, що вже можу спокійніше реагувати на всі ії коментарі та зауваження, особливо щодо ГВ і спання дитини. У неї на все свій авторитетний погляд, але я нарешті перестала намагатися її переконати в її неправоті. Вирішила, що залишаю за нею право помилятися. Не без задньої думки, що хотіла би щоб і мені дали таке право...

    Поки що так. Мама поїхала, а я продовжую прокручувати в голові наші діалоги... Аналізую, чи в чомусь я теж була неправа. Сподіваюсь, що зможу не повторювати цих помилок знову. Хоча, як же це важко, такий постійний контроль за словами і навіть за думками!

    Але краще вже так. Бо зауважила, що з нею в нас, як у тому прислів'ї: хто сіє вітер, пожне бурю. :)
     
    • Подобається Подобається x 3
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  2. Supernatural

    Supernatural Well-Known Member

    Шануйте своїх мам, вони ж з своїм досвідом щиро хоочуть вам допомогти. От як багато дівчат вважають найкращу подруру мама - це вже про багато говорить:girl_smile:. Ящо є гострі кути, якісь різні погляди, то треба це культурноо прояснити, подякувати за турботу, я вірю що "золоту середину" завжди можна знайти! А на наступний день як часто буває переконуєтесь що мама була права))
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  3. smilechyk

    smilechyk Well-Known Member

    Як вийшла заміж і пішла за невістку, то в мене стало 2 подружки: мама і свекруха)
     
    • Зе бест! Зе бест! x 3
    • Подобається Подобається x 2
    • мімімі мімімі x 1
  4. flame

    flame невгамовний експериментатор

    Дуже потребую поради. Сама собі точно не дам з тим всім ради.
    Сьогодні в церкві не впізнала маму. Точніше, списала на свій поганий зір і не повірила, що таке може бути. Дівчата- БОМЖ:girl_cray:. Реально. В шо вона була вбрана - то не можливо описати словами:girl_impossible:. Старий, брудний, потертий плащ і страшна хустина. :girl_mad:
    дівчата, стільки є одягу, нового, дорогого. Шафи "ломляться". Місця бракує де складати. Я постійно щось купую і цьоця постійно шле посилки з одягом. Напхано так, що стоять ящики з одягом і взуттям. :girl_impossible:
    Віддала мама сьогодні 10 пар нового татового взуття і 4 куртки своєму двоюрідному братові. Того, що вона має - важко описати.
    Я ще не буянила, що вона ходить не пофарборана і не підстрижена. Списувала на психологічну травму. Але сьогодні реально був перебор.
    Плюс в хаті брудно. Раніше казала, що то тато. Але зараз - капець повний.
    Є 2 великих шафи в хаті в коридорі. Одна напхана миючими засобами, губками-шматками, шампунями, милами і т.д. Я завжди приношу все для миття, а вона то складує. Друга - кухонними рушниками, банними рушниками, ящиками з "лоточками" і т.д.
    А в хаті капець. Посуд брудний, рушники шмати, в туалеті "амбре". А все лежить нечіпане.
    Пробувала сьогодні мити, кіпіш був страшний. Кричала, що я пару розводжу і лічильники крутять. Я давно попередила, що буду платити за квартиру, щоб не переймалася. Трохи відшурувала, але мама стримувалася поки гості були в хаті, а я під "маркою", що розігріваю-подаю - черговий по кухні - робила шмон. Потім мама волала, що вона все сама вичистить.
    Пробувала пояснити, що не чисто. Нагадала, як вона з моєї шафи викидала речі, бо було погано поскладано і гонила за мною з мокрим рушником, бо не чисто. Як розказувала, що від баби в юності теж добряче получала за бардак.
    Почали збиратися на цвинтар. Знову вбралася так, що я спочатку просила переодягнутися, а потім насильно здирала ті лахмани. З великим трудом перебралися більш-менш терпимо.
    Як я маю її переконати, що так не можна. Я дійсно не знаю. Розмови не допомагають, погрози, що все повикидаю - проходять повз вуха.
    Дівчата порадьте.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  5. kraplynka

    kraplynka реалістка

    Тобто мама раніше більше за собою в тому плані пильнувала? Можливо це все-таки вплив глибокого пережиття втрати?
     
  6. Kandya

    Kandya Well-Known Member

    Я думаю, що треба почекати. Все ж таки таке сталось. Але, думаю, вік теж своє бере. От, наприклад моя баба. Їй 73. Виглядає дуже добре. Активна. Діток мені бавить. Все робить. Ми з мамою більші лєнтюхи, ніж вона. Ото людина старої закалки!!! Вона знає, що треба -- і робить! Не хочу, не можу -- то не про неї. Але... Ні, бомжом я її назвати не можу. Вона і за головою весь час стежитьт, і манікюри. А шмоток нових має дуже багато! Я завжди кажу, щоб купувала все, що хоче і себе не обмежувала. Але інколи їй заходить зайти на секонд. Шось купе, прикипить до тої шматки і приходить у тому на ДН чи ше якусь тусовку. Питаю -- чого??? Шо, немаєш шо вдіти?... Нічо не відповідає. Знизує плечима....
     
  7. flame

    flame невгамовний експериментатор

    Швидше ми її пресували, з двох сторін. Тата доглядала, він мав бути відпрасований на кант, пострижений і гарно пахнути А сама не фарбувалася, бо тато сивий - треба пасувати. Новий одяг складувала. Я її і до того "ганяла", а тато захищав. Зараз щось неймовірне. Я її прогнала по хаті, повідкривала всі шафи і тумбочки, показала, що вона там має. На мої запитання: для кого то, коли вона то збирається носити і використовувати і т.д. ? Сказала, що колись.
    таке саме. В насильно-примусовому випадку вбирається.
     
    Останнє редагування: 8 Березень 2015
  8. Samhayne

    Samhayne Well-Known Member

    На це є оповідка, про те, що "Треба жити так, наче кожен день особливий"
    російською

    Але почекайте ще трошки, весна ввійде в повну силу, все зазеленіє, може і мамі захочеться чогось світлішого...
     
    • Подобається Подобається x 5
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
    • Корисно Корисно x 1
  9. jassystay

    jassystay Well-Known Sceptic :p

    Виглядає так, що дійсно існує якась прірва між тим, як вона себе відчуває всередині і тим, якою її хочете бачити Ви. Я думаю в неї якась надзвичайна пустка зараз в серці, коли вона так робить. На Вашому місці я би більше була стурбована тим, що в неї всередині, ніж тим, що назовні. Адже останнє то продовження першого.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 9
    • Подобається Подобається x 2
  10. kraplynka

    kraplynka реалістка

    Можна побажати вам лише безмежного терпіння і мужності продовжувати робити те, що ви й так робите. Крапля камінь точить. Пробуйте казати, що вашому татові на небі приємно споглядати, що вона старається гарно виглядати, що це б його потішило. Кажіть, що вам дуже подобається на ній одяг такого-то крою чи кольору, можете витягти ту річ з шафи. Як варіант - поховайте поганий одяг в дальні кутки чи ящики аби їй на очі втрапляли обрані вами речі. Можливо вона в смутку просто не замислюється над тим, що вдягає - а так, що під рукою. З прибиранням - старайтеся її хвалити за щось зроблене у хаті, пропонуйте допомогу ("мамо, вам певно важко - давайте з-тим то допоможу" - може тоді в неї спрацює підсвідоме присоромлене "я сама можу то зробити") і "втіхаря" робіть, що можете - що ви й так робите :) Тримайтеся!
     
  11. kraplynka

    kraplynka реалістка

    Саме так - все у взаємозв'язку. flame, певна, що ви так і робите - зараз варто постаратися частіше, аніж раніше, телефонувати до мами, бувати в неї. Загалом у ненав'язливій формі намагайтеся давати їй відчути, що вона вам дуже потрібна і важлива, бо саме відчуття непотрібності найчастіше мордує стареньких при втраті половини. Може є в мами хтось авторитетний із знайомих, хто міг би теж психологічно підтримати її, попросіть про допомогу. Єдине, чого б не радила робити - це вирішити пожити разом (навіть тимчасово). Це частіше приносить нові проблеми, аніж допомагає з вирішенням старих.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  12. AilataN

    AilataN жива

    та лишіться того..
    Мама має більший стрес ніж ви.
    Не маю на увазі, що ви не переживаєте втрату, просто для мами це тотальна зміна..
    Дайте їй час, спокій, ну хай собі нічого не робить, не прибирає, не вдягнеться. Просто спілкуйтеся.
    добре би було, щоб була з кимось ( якщо вона хоче), якщо не маєте можливості забрати до себе то хоч не сваріться..
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 3
    • Подобається Подобається x 1
  13. сніжна

    сніжна Кішка, яка "сама по собі"

     
    • Подобається Подобається x 4
    • Погоджуюся Погоджуюся x 3
  14. flame

    flame невгамовний експериментатор

    я дуже боюся, що якщо то відпущу, вороття назад вже не буде. Вона запустить себе так, що я не дам ради витягнути її з того. Я можу забрати її до себе - не хоче. Я можу піти до неї - теж не хоче. На кілька годин - без проблем, на довше - ні і все. Вона постійно в русі - то на Сихові, то в селі. Бігає, оформляє документи. Тобто не сидить в 4 стінах і не виє.
    Мамина мама дуже хворіла - 15 років після того, як цьоця з сім"єю виїхали закордон. Що ми тільки не робили. Переконували, розважали, лікували і нічого не допомогло. Вона повністю втратила пам"ять і орієнтацію в просторі. Я того страшенно боюся. Тим більше, що ті склеротичні хвороби мають спадкові підстави.
    Звичайно. Я це прекрасно розумію. Ми багато спілкуємося, її всі навколо намагаються "розтормошити". Як її розрадити?
    --- дописи об"єднано, 8 Березень 2015 ---
    що Ви з нею робите? Мамі теж 67.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  15. AilataN

    AilataN жива

    так і зрозуміла. Але так не буде, все буде добре.
    Потихеньку, помаленьку, нехай вона звикнеться до свого стану, ви підтягнете трохи.. Все владнається.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  16. flame

    flame невгамовний експериментатор

    я колись була дуже проти її городньо-польвих робіт. Зараз на них вже уповаю. Дуже сподіваюся, що потепліє і вона "вдариться" в свої грядки. Може трохи щось зміниться. Сьогодні з таким ентузіазмом показувала, як повилазили тюльпани і нарциси, що я навіть нічого не казала проти грядок і полів.
    Цьоця каже, щоб я зробила їй візу і привезла на кілька місяців до неї. Мама навіть слухати не хоче. Нікуди не полетить.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
    • Подобається Подобається x 1
  17. сніжна

    сніжна Кішка, яка "сама по собі"

     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 4
    • Подобається Подобається x 1
  18. kraplynka

    kraplynka реалістка

    Наталь, от щодо бути з кимось якщо хоче - цілком погоджуюся. Але допоки мама взмозі (а не те що не хоче) сама себе обслуговувати - не радила б з'їжджатися. Можу багато на ту тему писати, але за таких обставин мама може й справді переключитися - на притирання в побуті з дочкою. Чи це добрий спосіб відволікання - навряд. І з того, що flame вже писала про свою маму, я на 90% певна, що так воно й буде. Певна річ, що то кожного особиста справа і відповідальне рішення.
    Вихід з таких нефункціональних станів може бути різний - комусь потрібні радикальні зміни, комусь - поступові.
    Важка доля більшості наших батьків - у них життя й так було наповнене не сенсом, а вирішенням купи проблем - фактично боротьбою за виживання, не те що життя. Вони не звикли насолоджуватися життям в повному сенсі, а після втрати близького - вони ще більше усвідомлюють якусь беззмістовність і втому. Шкода, що не прийнято (а більшості просто немає коштів) подорожувати для зміни обстановки, немає якихось клубів за інтересами, що спонукається отією банальною, але відсутньою, звичкою шукати насолоду у житті. Отакі якісь реалії старості українців. Разюча різниця з історіями наших українок про старих панів-італійців, котрих наші доглядають.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 6
  19. Радити в такій ситуації тяжко ,треба то пережити...Винен у всьому склероз(принаймні моя така думка ).Моя свекруха і свекір мали склероз ,класична ситуація.Повна шафа лахів ,а ходила в суконці ,на яку вже латки не було де ставити.Коли я сховала ту суконку ,мала скандал і мусіла віддати.Така людина потребує догляду ,спокою і розмов,спершу про минуле(пам*ятають дуже добре ),а потім про все решта.Ваша мама дістала великий стрес,загострилася її хвороба.Не пробуйте її переробити ,вона не винна ,звикніть до того ,що вона хвора,потребує спокою і ласки.Уявіть собі ,що то ви мама,а вона ваша нечемна дитина.Треба помити ,треба прибрати.І хоч тяжко нам уявити наших всесильних батьків немічними ,треба то пережити достойно.
    --- дописи об"єднано, 8 Березень 2015 ---
    Старші люди нізащо не захочуть переїжджати.Така правда.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 4
  20. ... коли питала свекруху ,нащо їй скільки лахів ,якщо вона їх не носить,вона відповідала: " А щоб ти мала що викидати ,як мене не буде..."
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1