Питання, відповіді, пояснення...

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем kitka, 16 Квітень 2009.

  1. Rostuslavchuk

    Rostuslavchuk Well-Known Member

    Розумію, що вже мабуть не актуально для Вас, але може комусь допоможе. Ми вже 5 років збираємось в День народження і в День смерті в кума на могилці. І завжди замовляємо службу Божу. І ще ні разу, ні в один з днів священник нам не відмовив і не сказав, що то не можна. Тому більше ніж впевнена, що це один із забобонів :wacko:
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 3
  2. Kazkivnycja

    Kazkivnycja Well-Known Member

    Маю питання. Знаю, що в правосл. Церкві можна бути присутній матері новонародженого тільки через 40 днів після пологів, а чого? І хто знає чи в римо-катол. Костелі так само?
    Друге питання. Чоловік, я, син хрещені в правосл.церкві. Чи можна буде другу дитину хрестити в костелі, чи є потім вимогою святкувати свята по іхньому календарі, чи може інші правила?
     
  3. Materynka

    Materynka Well-Known Member

    Здається такого нема, Якщо ви не ходите до костелу, то ніхто не заставить вас святкувати їхні свята. А от чи можна за бажанням похрестити саме в костелі не знаю? То треба підійти до священика і питати. Коли хрестили мого племінника, то ніби то була вимога, щоб один з хресних батьків був римо-католиком, а племінницю, то вже не казали такого. Римо- католики взагалі в тому плані дуже лояльні і сучасні.
     
    • Подобається Подобається x 1
  4. Rosynka

    Rosynka Well-Known Member

    До 40-го дня мама дитини вважається нечистою, потім читається молитва на очищення і тоді жінка може повноцінно брати участь у церковному житті.
    Щодо другого - не була на Таїнстві Хрещення в р. - католиків, але в православних і г. - католиків під час хрещення хресні обіцяють виховувати дитину у відповідній вірі. Вам таке підходить?
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  5. Kazkivnycja

    Kazkivnycja Well-Known Member

    Мені підходить, бо я хоч і правосл.хрещення, свята святкую, як більшість украінців, але вже 2 роки ходжу виключно в костел. Син до першого причастя теж в костел пішов. Хресні будуть греко-католики. Просто на хрестинах в костелі я бачила і маму і тата біля вівтаря, але не знаю чи то може минуло 40 днів. Ну і ''нечистота'' жінки мені нагадує забубон, не бачила в Бібліі подібного, але може не звернула уваги.
     
  6. Popi

    Popi Well-Known Member

    То не забубон,то старий завіт тре уважно читати.
     
  7. Colombina1982

    Colombina1982 Well-Known Member

    Вибачте, але не тоді бачу логіки в хрещенні в костелі, і не впевнена, що її побачать священики.. Практикується охрещення дитини у вірі хоча б одного з батьків (якщо подружжя "мішане"), за умови, що друге з подружжя не буде перешкоджати дитині навчатися, молитися і т.д. в ній. Ну і в хресних є свої обов"язки. Принаймні в греко-католиків так..
    То не забобон, то традиція, яка має певне підгрунтя, в т.ч. фізіологічне (хоча на даний час конкретно цей аспект не такий суттєвий). Ми хрестили в 1,5 міс., то були присутні обоє.
     
  8. Kazkivnycja

    Kazkivnycja Well-Known Member

    З того виходить, що у р.-католиків також мама не мала би бути присутньою при хрестинах в церкві, завіт для всіх один. Але я була присутньою десь на 5-7 хрестинах на службі, і завжди була мама з татом і ззаду хресні батьки. Невже то треба чекати 40 днів, щоб бути присутньою на хрестинах. Чи то може трактування Завіту у різних віросповіданнях може бути різним?. В неділю певно буду питати нашого отця.
     
  9. Popi

    Popi Well-Known Member

    Завіт один ,та. То просто зараз "усочаснили" той процес,бо і жертвоприношення у вигляді голубів і баранів, ніхто зараз після народження дитини не робить
     
  10. Hermi

    Hermi Well-Known Member

    тоді я щось не розумію, саме в католиків святкування трішки відрізняються (в датах), а греко-католики і православні святкують "так як всі українці", чи я помиляюсь?.
     
  11. tiramiska

    tiramiska цинічна бандерівка

    Мені здається, те що ви хрещені у православній церкві, а хочете зараз бути у римо-католицкій, в тому немає нічого страшного. Ну, хіба певно, якщо то церква Московського патріархату була ;) Взагалі, якщо ви хрещені за часів підпілля, то переважна більшість була хрещена у православній. Зрештою, якщо вас хрестили у дитячому віці, а ви зараз обрали саме римо-католицький обряд, то це навіть добре що ви свідомі свого вибору. Тут максимум що отці просто формально запросять вас на якісь уроки перед хрещеням чи поставлять якісь запитання. Ну, і до хресних батьків греко- католиків у римо-католицькій традиції думаю особливих претензій не буде. Щодо нечстоти жінки
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  12. Rosynka

    Rosynka Well-Known Member

    То ж вже було більше, ніж 40 днів, правда? ;) та й навіть якщо ні, то вже тих пару днів +- аж такої ролі не грають.
    Щодо "нечистоти", то, може, воно й застаріле вже, ну, але якщо щось є так, а не інакше, в тій конфесії, до якої належу, то, НМСД, варто це прийняти, а не вибирати, що підходить/подобається, а що ні, навіть якщо щось видається непотрібним/нелогічним. Принаймні, намагаюся так робити.
    Хоча мені завжди було дуже образливо за жінку, яка насправді має найбільше право бути біля дитинки в такий момент, а натомість мусить з-за порогу заглядати:sad: І себе було шкода наперед:) Але вийшло так, що я таки була поряд з обома діточками.
     
    • Подобається Подобається x 2
  13. Materynka

    Materynka Well-Known Member

    В костелі нема такого, можна причащатися наприклад під час місячних, в той час як в православних теж жінка нечиста, якось так, я тонкощів не знаю
    --- дописи об"єднано, 23 Березень 2015 ---
    Була хресною в церкві Анни, то мама допомагала дитину розбирати, одягати і ні з яких порогів не заглядала:girl_yes2:
     
  14. ANANASIK

    ANANASIK Well-Known Member

    Я також ніколи цього не розуміла. Та раз Бог створив ту жінку такою "що народжує, і з місячними" то значить так має бути і нічого поганого і не чистого в тому немає. Мені здається, що це пішло з тих часів, коли всім керували чоловіки і визначали що добре, а що ні... а жінки мали дуже мало прав і у всьому покорялись.
     
  15. Rostuslavchuk

    Rostuslavchuk Well-Known Member

    за першим малим теж думала що то "забубон", то всім мозок винесла, що мусила чекати 40 днів. Але коли вивід давали і читали молитву, то аж тоді зрозуміла чому. Це дійсно прописано. І вже з другим, мені якось і не сильно кортіло швиденько хрестити, якось мені ті 40 днів швиденько збігли.
    Але я не стояла на вулиці ні перший ні другий раз, а стояла при дверях і все таїнство бачила і чула. (Це в православній церкві Київського патріархату, бо в Московському патріархаті дійсно мама аж за дверима стоїть і нічого не бачить, трохи в них все строгіше)
     
  16. Almariel

    Almariel Well-Known Member

    Від конкретного священника залежить. Я тримала дитину майже все хрещення, бо вона не хотіла ні до кого йти. Це мп.
     
  17. Rostuslavchuk

    Rostuslavchuk Well-Known Member

    я написала як в загальному. Звичайно, що є винятки, це ж не концтабір ;)
    Кумасю мою ні одну ні другу не впустили в церкву в МП ;) Ну але і дітки крику не наробили, спокійно байкали, потім трошки підкричали, як звичайно і все ;)
    О, доречі забула. А першого мого похресника як хрестив священник з МП в хаті, то кума була в іншій кімнаті, я тоді дуже здивувалась, думаю то ж не церква, але було так.
     
  18. Apelsynka

    Apelsynka Well-Known Member

    Не знаю про яких православних ви говорите, але я колись питалась в священика і він казав, що можна.
    А щодо такого, то мені здається, що це вже застарілий канон. Адже причина була в тому, що раніше не було нормальних гігієнічних засобів Тому жінок не пускали до церкви, думаю розумієте чому...Принаймі як моя знайома йшла за хресну і мала ще останній день КД і дуже переживала чи ж то можна, то священик добродушно засміявся і сказав, що при сучасних засобах гігієни це не проблема і раніше не дозволяли саме через цю причину. Тим більше це ж природній процес, жінка такою створена Богом, то як можна її вважати нечистою в ці дні? Так що мудрі священики кажуть щоб жінки не шукали собі відмовок і ходили до церкви навіть у ці дні:girl_haha:(хіба що дійсно погано почуваються, тоді це причина не йти)
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  19. Materynka

    Materynka Well-Known Member

    про таких
     
  20. syxivska

    syxivska Well-Known Member

    Хотіла б знати,чи є в Біблії слова про те коли робиш людині зло,то те зло пожнеш у своєму житті,тобто ще за життя.Колись в дитинстві і в юних роках мені допікали моїми недоліками,насміхалися і т. д.Тепер,коли пройшло багато років я ті самі проблеми бачу в тих хто тоді зневажав мене.