Харчування малюків

Харчування годуючих мам

Posted by Тим22 on 15 Лютий 2008 відповідей - 3.565
Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
Статус теми:
Закрита.
  1. Тим22

    Тим22 Well-Known Member

    АПД.
    РАЦІОН ГОДУЮЧОЇ МАМИ

    Довелось написати цей пост. Я не педіатр, не консультант з грудного вигодовування, я всього лиш двічі мама, нутріціолог та жіночий тренер. Я переговорила з багатьма європейськими педіатрами та консультантами з ГВ. В цій статті я опишу те, що дізналась від спеціалістів та з німецьких наукових статей, в чому переконалась на власному досвіді. Я буду вдячна, якщо ви прочитаєте уважно всі пункти та поділитесь даним постом з друзями.
    Я не знаю чому в Росії культивуються міфи на рахунок грудного вигодовування та раціону годуючої мами. Звідки молоді мами беруть, не підтверджену науково, інформацію про залежність газоутворення в грудничків від харчування мами? Як і в питаннях фізичної активності під час вагітності, в Росії, на жаль, до сьогодні 19-те століття. Особливо мені подобається, коли мамочки з піною біля рота намагаються переконати профільного спеціаліста (зараз я про себе та тренування під час вагітності), що він не правий. А чому не правий? Тому, що «тьотя Люся сказала».
    Дорогі годуючі матусі, запам’ятайте раз і назавжди: ГРУДНЕ МОЛОКО НЕ ВПЛИВАЄ НІ НА КОЛІКИ, НІ НА ГАЗИКИ (що не одне і те саме).
    Наперекір переконанню більшості молодих мам і рекомендаціям деяких лікарів, грудне вигодовування не потребує дотримання строгої дієти зі сторони мами, яка годує. В Європі взагалі немає такого поняття, як «дієта годуючої матері». Я була щиро здивована, коли на моє запитання, що можна їсти в період ГВ (коли я була вагітна старшою дочкою), моя патронажна сестра витріщила очі і запитала чи є у мене непереносимість певних продуктів або харчова алергія. Тоді я вирішила, що необхідно вивчити питання уважніше та стала шукати інформацію та консультуватись з спеціалістами, в тому числі і з ГВ (не нехтуйте їх порадами! Вони реально цінні консультанти і якщо у вас є проблеми з ГВ – біжіть до них). Отже, я дізналась (про що знають у всьому світі, але не в країнах пострадянського простору):

    ПОТРІБНО БАГАТО ЇСТИ
    Це міф, як і те, що багато їсти потрібно під час вагітності. Їсти потрібно не багато, а різноманітно! Затрати калорій на ГВ приблизно рівні 300-400 калорій, все, що ви з’їдаєте більше цієї цифри, потрапляє на ваші стегна, а не в молоко. Раціон годуючої мами повинен бути максимально наближеним до раціону здорової людини, яка веде здоровий спосіб життя.

    АЛЕРГІЯ ТА ГАЗИКИ У ДИТИНИ НА ГВ
    По-перше, часто плутають два поняття: алергія та харчова непереносимість, це різні речі. В одному випадку – це системне захворювання з спадковим фактором, в іншому – це наслідок неадекватного годування: часта зміна грудей, допоювання та догодовування. Причину харчової нетолерантності у вигляді здуття живота, зміни вигляду калу, дизбіозу та дерматитів потрібно шукати в першу чергу в способі годування грудьми, а не в продуктах, які споживає мама. В третьому випадку алергія – наслідок інфікування молока матері – це вже не харчова, а бактеріальна алергія, вона не лікується корекцією харчування.
    Самі по собі продукти харчування, які споживає мама, про які вона точно знає, що добре їх переносить, не можуть стати агресивними для дитини, в продукту не існує шляхів через які він стає агресором в молоці матері. Проте негативна реакція мами на продукт відобразиться на дитині у вигляді харчової непереносимості.

    Фактори, які сприяють розвитку харчової сенсибілізації (алергізації) в дітей:
    • спадкова схильність;
    • шлунково-кишкова патологія в матері, яка приводить до проникності кишкового бар’єру, в наслідок чого харчові алергени, які циркулюють в крові матері, попадають через плаценту до дитини в період його внутрішньоутробного розвитку
    • пізнє прикладання до грудей після пологів
    • догодовування сумішами в перші дні життя
    • догодовування сумішами в 2—3-місячному віці при підозрі на гіпогалактію (нехватку молока)
    • вживання мамами, які схильні до алергії, високоалергенних продуктів в великих кількостях (недотримання гіпосенсибілізованої дієти)
    • важливе значення має дотримання батьком майбутньої дитини дієти, якщо він алергік або схильний до алергії
    • вживання мамою великої кількості консервантів та барвників, які сильно подразнюють оболонку шлунково-кишкового тракту і підвищують всмоктування алергенних речовин в кров
    • різноманітні продукти харчування можуть змінювати колір та консистенцію калу дитини, якщо в них є речовини, які здатні проникати з кров’ю в грудне молоко.
    До потенційно небезпечних продуктів відносяться алкоголь та кофеїн в надмірних дозах. Для алкоголю – більше 1 проміле в день (це 1 бокал вина або 1 пляшка пива). Для кофеїну – більше 200мг в день (це приблизно 2 чашки кави).

    ПОТРІБНО БАГАТО ПИТИ
    Чи насправді чай з молоком сприяє збільшенню вироблення молока? Це один з «улюблених» міфів мам, що годують грудьми. Але давайте розберемось, що впливає на кількість молока. В організмі жінки, яка годує, молоко утворюється не з випитого молока, а з крові та лімфи під дією гормону пролактину. Тобто, кількість молока регулюється не кількістю рідини в шлунку, а гормонами в гіпофізі. Кількість останнього, в основному, залежить від того, як часто та правильно дитина смокче груди та від наявності достатнього числа денних та нічних годувань. Відповідно, чай з молоком тут участі не бере. Тим не менше, багатьом мамам «чарівний напій» справді допоміг. Як таке можливо? Справа в тому, що дитина не може отримувати достатньо молока з грудей під час смоктання. В цьому їй допомагає гормон окситоцин, який скорочує м’язеві клітини навколо молочної залози та протоків. Це призводить до збільшення виділення (а не утворення) молока з грудей. При цьому мами відчувають розпирання, поколювання, потепління в грудях та іноді підтікання молока через сосок.

    Існує одна хитрість, при подразнені приємно гарячим напоєм рецепторів язика, посилюється виділення окситоцину. Це і спостерігається при питті чаю з молоком. Але такий самий ефект можна отримати завдяки будь-якій іншій рідині з такою самою температурою.

    Також існує міф про те, що кількість рідини, яку вживає мама, впливає на об’єм молока яке утворюється. Збільшення кількості рідини, яку вживає мама не впливає на збільшення кількості молока. А от забагато випитої рідини дає навантаження на нирки, а для організму це фактор стресу, а будь-який стрес блокує вивід гормонів, які необхідні для лактації.
    Виходить все навпаки – надмірне вживання рідини може призвести до зниження вироблення молока, аналогічно і спрага створює дискомфорт, заважає розслабленню та блокує виділення гормонів.
    Тому раціонально вживати таку кількість рідини, яку потребує організм і пити стільки, скільки хочеться, а не через силу та не обмежувати себе в прийомі рідини.

    НЕБЕЗПЕЧНІ ПРОДУКТИ
    В грудному молоці міститься максимальна кількість антитіл до всіх видів агресивних елементів, які людина може отримати за все життя. Речовини, які потрапляють через грудне молоко, формують стійку харчову толерантність – здатність засвоювати будь-які продукти. Виключити з раціону певні продукти означає позбавити дитину можливості сформувати свій власний захист від шкідливих факторів навколишнього середовища, включно з алергенами. «Антиалергенна дієта» без показів зі сторони мами – шлях до того, що в майбутньому дитина може мати алергічні реакції.
    Профілактику алергії може забезпечити виключно грудне вигодовування до 6 місяців, а також введення прикорму по принципу педагогічного прикорму, коли продукти харчування мами, та ті які використовуються для прикорму будуть ідентичними, тоді організм зможе сам розпізнати алерген та утворювати на нього необхідні антитіла. Годуючій мамі необхідно прислухатись до функціонування її власного організму, атопічний дерматит може починатись в тих дітей, чиї мами самі погано засвоюють певні продукти харчування, але продовжують їх вживати.
    Основний принцип правильного харчування під час грудного вигодовування – це якомога менше обмежень! Найчастіше, для здоров’я матері та дитини шкідливі саме обмеження раціону, а не його різноманітність.

    Під час грудного вигодовування немає жодної необхідності дотримуватись строгої дієти та їсти пісну їжу. Навпаки, різноманітне харчування піде на користь малюку, оскільки завдяки цьому малюк зможе познайомитись з різними смаками та запахами (які переходять в молоко) ще задовго до того, як він навчиться сам тримати ложечку. Дякуючи збалансованому харчуванню в період годування грудьми, ви зможете закласти основу для наступних харчових уподобань дитини. Медичні дослідження довели, що в міру дорослішання, дитина надає перевагу саме тим продуктам, які її мама вживала під час вагітності та годування грудьми. З іншої сторони, діти, матері яких під час вагітності та годування грудьми вживали в основному пісну їжу, стають досить норовливими в їжі та часто відмовляються від здорових продуктів з сильним смаком та запахом (наприклад, овочі, зелень). Тому ви можете скористатись періодом грудного вигодовування та сформувати свій раціон таким чином, щоб позитивно впливати на майбутні смаки вашої дитини. Тим паче, вживаючи в період годування грудьми різноманітну їжу, ви допоможете вашій дитині простіше перейти на тверду їжу, яка відрізняється великим різноманіттям харчових відтінків. Діти, які до 6 місяців отримували лише грудне молоко, як правило, набагато легше звикають до твердої їжі, в порівнянні з їх однолітками, які були на сумішах та звикли до їх одноманітного смаку.

    З обома дочками я НЕ дотримувалася ніякої дієти . У моєму раціоні були присутні і овочі , і фрукти , і риба . У нас не було ані колік , ані газиків, ані криків по три години. Не знаю, чи вплинуло моє харчування на смакові переваги Арджуни, але вона дуже любить овочі в будь-якому вигляді (в період ГВ я їла багато броколі, шпинату, капусти, огірків і моркви) .

    Я буду дуже вдячна , якщо цю статтю ви збережете собі!

    Автор - Аліона Хільт.
    Переклад з рос. І.Пащенко
    ***********************************************************************************
    Ситуация, невестка с внуком живет у своей мамы+бабушка, тому шо у нас ремонт. Дитю меньше месяца. У пацана появился диатез, жена считает что не правильно кормят маму, всякими яйцами куриными и другой гадостью. Посоветуйте чем кормить маму
     
    Останнє редагування модератором: 29 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 2
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  2. zjomka

    zjomka Well-Known Member

    Хто пробував ікру червону? Під час вагітності їла її багато, після пологів ще не пробувала, а тут чоловік купив і так на мене та баночка дивиться :girl_blush2: і наважиттсь не можу...
    А так їм практично все, що вважаю корисним для себе і малюка, каву з молоком з 1 місяця.
    І ще стосовно цитрусових, лимон в чай завжди даю, хочу грейпфрукт спробувати і також не наважуюсь...
     
  3. Vittoriya

    Vittoriya Well-Known Member

    Та скільки там тої ікри :) я ще ікри ре їла, але скоро буду, бо якраз нам свекруха передала. Але я вже їла лосося сирокопченого , та і взагалі, капець, я суші їла :) всьо добре
     
    • Подобається Подобається x 1
  4. svoybox

    svoybox Well-Known Member

    Я їла апельсини і мандарини з перших днів, ніякої реакції в дитини
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  5. jalla

    jalla Прогрес року 2013

    Ви знаєте, то ще справді залежить від ікри, бо є така шо добра, а є сильно захімізована.
    Коли мому молодшому було стільки ж, я наїлася на Новий рік канапок з ікрою і всьо гуд, але навіть тут читала, що з того ж НР дівчата мали не приємні трафунки-діток пообсипало.
    тут мусите спробувати спочатку трошки, а вже потім насолоджуватись:)
    Стосовно грейпфрута, то можна так само- дольку, дві, три і т.д.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  6. lovikyou

    lovikyou Well-Known Member

    Знайшла в морозилці щавель морожений. Він не алергічний, правда?
    Я б їла все, але після слів сімейної, що на щічці алергія, чоловік не вірить в акне, а на роботі всі скпзали, що між коліками і їжею прямий звязок....
     
  7. Raven

    Raven Мама малятка

    Щавель не верта, на нирки тяжкий продукт.
     
    • Корисно Корисно x 1
  8. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    + ікра - це таки алергенний продукт, тому навіть як добра, може спровокувати реакцію. Не попробуєте - не взнаєте)
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  9. Kulbabivna

    Kulbabivna Active Member

    малявці важко какуняти. Не знаю чи це тому що я щось не те їм чи що. вона тиснеться коли пукає чи какає і видно що їй важко, вона плаче, махає ніжками. ех. в когось було таке? чи то може бути від якогось конкретного продукту?
     
  10. TinkaMalvinka

    TinkaMalvinka Well-Known Member

    Читала ,що якраз під час вагітності більш з обережністю потрібно до ікри відноситись чим під час годування, їм усе з 3 місяця і жодни реакційх у дитини не має.
     
  11. бетменша

    бетменша Well-Known Member

    А як дітки реагують на домашнє варення? Маю в холодильнику сливове і малинове, і яблучне повидло. На повидло, напевно, нормально, а малинове?
     
  12. Raven

    Raven Мама малятка

    Пробуйте. Нас від сливки троха дуло, на малину мали прищики, але все-одно трошка брала
     
    • Корисно Корисно x 1
  13. zjomka

    zjomka Well-Known Member

    Їла пару раз ікру - все ок, ура, по половинці грейпфрукта - малому також нічого. Щавлевий борщ, варення всякі, медок, ну словом понеслась... :girl_blush2:
    Єдине чого наразі не ризикую, так це свіжі помідори, огірки, перець... чекатиму вже наших.
     
  14. Lanna

    Lanna Member

    В нас від малини АД почався в 2,5 місяці, (я кілька штучок з'їла) тому на Ваш розсуд


    Надіслано із мого iPhone за допомогою Tapatalk
     
  15. happylady

    happylady Well-Known Member

    а в нас клубніки мороженої повно, варто пробувати??
    нам 8 місяців:d25:
     
  16. Raven

    Raven Мама малятка

    Пробуйте, полуниця домашня не мала б дати реакції.
     
  17. Т@нюшк@

    Т@нюшк@ чекаю...

    я їла з перших днів малої, бо якраз був сезон. не було реакції
     
    • Подобається Подобається x 1
  18. happylady

    happylady Well-Known Member

    добре, будемо пробувати)):girl_yes2:
     
  19. Fiancee

    Fiancee Well-Known Member

    А що скажете на тушковану капусту? Свіжа не рекомендується, а з тушкованою щось міняється чи теж не варто? І ще дали нам на свята кров"янку, то також щось не знаю чи спробувати, чи ні?
     
  20. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    та як і про все інше - індивідуально. В нас, наприклад, і на свіжу все було нормально.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  21. Fiancee

    Fiancee Well-Known Member

    Звісно, що все індивідуально. Мала на увазі чи нема підвищеного ризику в тих продуктах.
     
Статус теми:
Закрита.