Педагогічне догодовування

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Suzi, 5 Травень 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    В цій темі пропоную ділитись досвідом, порадами саме щодо педагогічного прикорму.
    Для мене педприкорм є природною частиною розвитку дитини (яка перебуває на правильному ГВ) перших років життя.
    Суть педприкорму (педагогічного прикорму), полягає в ознайомленні з новою для дитини їжею, навчити жувати, добувати їжу не тільки з маминої груді. Метою педприкорму не є нагодувати маля, а саме ознайомити. Дитина отримує мікродози (шматочки їжі, які вміщаються між подушечками вказівного і великого маминих пальців) їжі з маминої тарілки, які поступово збільшуються і збільшується кількість їжі, що дозволяє уникнути перевантаження дитячого ШКТ. Таким чином організм знайомиться і з раціоном сім‘ї і поступово вчиться пережовувати шматочки, перетравлювати «дорослу» їжу. Участь у сімейній трапезі допомагає малюку навчитись поведінки за столом, чого важко (на мою думку, майже неможливо у перші роки) досягнути, коли дитина їсть окремо від решти членів сім‘ї.
    Детальніше можна почитати, наприклад, тут :

    Педагогічне догодовування, ч.1
    Педагогічне догодовування, ч.2

    http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/статьи
    http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/теория+ПП


    З теорією ознайомилась, але маю ряд питань до тих, хто вже прикормлювався за цією схемою.
    1.Починати можна з будь-якого продукту? Тобто навіть з м‘яса?
    2. Як виглядає процес запивання молоком? Денис ще не сидить сам, тобто я його підтримую. Чи я маю дати мікро дозу, прикласти до грудей, так 2-3 рази , потім сушку в руку і знімаю на підлогу? Чи не хоче, то й не треба?
    3. Чи тільки мама бере прикормлює? Чи може тато дати з своєї тарілки?
    4. Саме болюче питання – маєм атопічний дерматит. Вже трохи краще, почервоніння нема, але висипка є. Чи я маю чекати поки зовсім шкіра почиститься, чи можна прикормлювати коли нема почервонінь? Як при такій халепі вводити продукти? Один продукт в день? Чи декілька ?
    Взагалі-то ми вже почали, якось майже підсвідомо почала  Давала мікродозами картоплю з зупи, крупинку пшоняної каші вареної на молоці, твердого сиру. В руку – сушку.
    9F

    Раджу почитати статті (1,2, 3, 4, 5, 6) про прикорм, тоді якщо ще залишаться питання, задавайте.
    Про те, що варто обмежити.
     
    Останнє редагування: 3 Січень 2017
    • Подобається Подобається x 7
  2. Vittoriya

    Vittoriya Well-Known Member

    а при чім тут гостре, смажене і жирне? Ір, вживання доброї сирої олії-це якраз і є здорове харчування!
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  3. Т@нюшк@

    Т@нюшк@ чекаю...

    як ваші малявки п'ють? я своїй завжди коли п'ю сама даю зробити пару ковточків (вона хоче). але мала то все одразу випльовує. тобто нахиляється до кружки, сьорбає трошки і одразу "витискає" назовні. таке продовжується вже десь з 7 міс. ще навчиться чи по-іншому давати якось?
     
  4. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    жири є життєво важливими для людини, просто вони є "добрі" і "погані", найгірший жир - гідрогенізований (маргарини). Дорослим радять обмежувати споживання насичених жирів (це, умовно кажучи тверді жири, тваринні - смалець, масло), а вживати ненасичені - олії, рибу, горіхи, насіння. Ну і ясно, що не літрами ту олію. Дітям до двох років рекомендують не обмежувати тваринні жири, тобто молоко цільне, жирний сир і масло. До речі, кількість жирних кислот омега-3 (тих, що містяться в ненасичених жирах) в грудному молоці залежить від їх кількості в раціоні мами. Одним словом, ці жири дуже потрібні діткам для розвитку мозку.
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Інформативно Інформативно x 2
  5. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    А ви не розбавляєте дитині? Бо я десь читала, що треба слабше давати, наприклад чай, компот.
    Відповідно, я зі своєї чашки відливаю йому в його горнятко, розбавляю кипяченою водою і даю пити. Спочатку трошки на 2-3 ковтка давала, тепер більше, але зараз почав дуже розливати, то мушу горнятко притримувати, бо інколи і забагато перехиляє, то давиться проливає на себе.
     
  6. Fleshka

    Fleshka Well-Known Member

    Моя не хотіла пити десь до 11 місяців. Зата зараз хлебче з кружки як має бути. Ніяких проблем. Значить тоді вона не мала потреби в питті, а зараз має.
    Пє все що і я.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  7. La esposa

    La esposa Moderator

    Жаль, не маю можливості цитувати(((
    Щодо здорової їжі - я не харчуюся "здорово", наразі з появою дитини пробую, взнаю, як то правильно має бути. Я виросла на хлібі, макаронах, рисі і то все на смальці. Сама такого не готую. Якщо відкинути канапки, то їжа наша не є жирна. Завжди була переконанв, що жир то зло. Сестрі з гастритом так і казали, жирного не їсти. А тут масло дитині... виходить, якщо я весь той час обмежувала дитині жирну їжу, то він недоотримував щось корисне? Рибу-м'ясо старалась пісненьке, сир - з нежирного молока (зібрані вершки в каву давала), якщо вареники наприклад розігрівала - то відпарювала...
     
  8. Маріка

    Маріка Well-Known Member

    Наприклад, вітаміни А, Д, Е є жиророзчинні, тобто без жиру вони не засвоюються, а просто виводяться з організму. Тобто, жири є теж необхідними для організму, як і вітаміни, білки і вуглеводи. І зовсім виключати їх з раціону не варто.
    Десь вичитала, що для дитини 2 років нормально зїсти і пів пачки масла на раз, бо там є холестерин, який дуже важливий для формування мозку. (То якась мама описувала, що її дитина так зїла, а її заспокоїли, що то нормально)
     
    • Подобається Подобається x 2
  9. Т@нюшк@

    Т@нюшк@ чекаю...

    ні, не розбавляю. я п'ю неміцний чай або воду. нема шо розбавляти. ну ше каву, але переважно коли мала спить.
     
  10. Isa

    Isa Well-Known Member

    А мені поясніть,пед прикорм то ж по ідеї,дитина їсть все те що і мама?бо мені вже страшно стає,бо от наприклад робила я безе,їла його,ну і малому давала мікродозу і так зі всім,що не є геть шкідливим...

    Маю ще питання,як рідина з супу(юшка),то рахується як окремо,малий так любить то їсти?
    Що робити з надмірним "апетитом",коли ніяк не можна відволікти від їжі,даю йому певну норму, на землю спускаю,а він до ніг повзе і прямо кричить до мене,ще даю тпошки,то усміхається?

    З питтям питання,часто бачу що губки в нього пересушені трошки,і як даю пити п'є і п'є,навіть не знаю скільки давати води тої?
     
  11. Raven

    Raven Мама малятка

    Вітамін А в недостатній кількості.
     
  12. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Коли чогось боїмося, йдем в перший допис цієї теми і читаємо ))))
    --- дописи об"єднано, 30 Березень 2015 ---
    І там є отаке
    Ну а свіжа олія в приципі корисна.
    Не плутайте харчування для хворих (парові овочі, пюре , тощо) зі здоровим харчуванням.
     
    • Подобається Подобається x 3
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  13. Haidee

    Haidee Well-Known Member Команда форуму

    В молодшої почався період маслоїдження. Пів пачки ще не подужає, але чверть за раз може злизати. Мене нудить від того видовища, а вона примовляє "мммм, ням-ням"))) ще хліба хоче.
     
    • Подобається Подобається x 1
  14. cjomcjomka

    cjomcjomka Content - fairy

    якось дивлюсь: Віруся ходить по кухні така задоволена, і наче нічого кримінального не робить. Потім дивлюсь на тарілочку зі шматком масла, яка підчас обіду стояла на столі... все ясно. Там слід від цілої ручки Мурахи, вона не пальчиком колупала, а пригорщею.
    часом не хоче. Але здебільшого - маслоїдствує по повній.
     
    • Подобається Подобається x 2
  15. Amilada

    Amilada Well-Known Member

    Малий став підїдати за папугою. Тобто, другий десь згори горішки або яблучка точив, нападали крихти й перший то зідає. Питання, то я таки погана господиня, і дитина з підлоги все підряд їстиме? Чи таки синочок зрозуміє, що то лиш вдома можна?
     
  16. Amilada

    Amilada Well-Known Member

    Чи треба дитині навмисно щось готувати? Наприклад, не хоче гречку, хоч бачу по ньому що чогось би зїв. Пропоную інші зготовані додатки до каші- сир, салатик, мяско. Може щось дзьобнути, але все одно не те що він хотів. Знаю, від зупок не відмовляється ніколи. То треба весь час мати йому супчик, чи й без того нормально?
     
  17. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Ні, ви готуєте для себе.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Інформативно Інформативно x 1
  18. Maksli

    Maksli Well-Known Member

    маємо трохи проблему з догодовуванням :sad:
    ситуація така: тижня три тому, попробувала прикорм, зразу все було нормально, через тиждень після введення прикорму, почав сильно зригувати, дуже сильно, таке в мене враження склалось, що все що з*їдав, все було на підлозі! припинила прикорм, думаю, що може ще не справляється ШКТ. тиждень без прикорму, тільки ГВ, все нормально зригування припинились. і що то зараз робити не знаю, даю вдень крихти від пасочки-хліба, поки не зригував такими порціями, як тоді!
    почекати ще трохи і знову пробувати вводити прикорм?
     
  19. Т@нюшк@

    Т@нюшк@ чекаю...

    то ви на прикормі чи на педагогічному догодовуванні?
     
  20. Maksli

    Maksli Well-Known Member

    я то називаю педприкорм, що = педагогічному догодовуванню.
     
  21. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Спробуйте по-трохи. І перечитайте ще раз про темпи збільшення кількості, не спішіть )))