Дитина не їсть або перебирає їжею. Що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Надька, 27 Грудень 2011.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. raspberry

    raspberry Well-Known Member

    Я в дитинстві тільки так і їла. На повітрі, наганяючись наминала за дві щоки все, що мама виносила: булочки з начинками, биточки, котлетки, сирок в шоколаді на паличці, налисники, фрукти, горішки і т.д. Вдома заставити мене їсти було не реально.
     
  2. Haidee

    Haidee Well-Known Member Команда форуму

    Скільки саме днів? В моєї старшої часом буває, що за день реально 2 ложки з’їсть, потім за 2-3 дні навпаки гонить за мною і вимагає їсти по 6 разів на день.
    Зробіть собі чогось апетитного і їжте перед ним, не пропонуючи. Не знаю, яке в вас харчування, але я би їла щось ароматне, з травичками - вони апетит стимулюють. Можна піти в кафе, там діти зазвичай їдять з більшим задоволенням.
    В вас часом не почалися КД? Може йому молоко стало іншого смаку.
    --- дописи об"єднано, 24 Квітень 2015 ---
    А що їв до того? І що ви пропонували?
    В нас безпрограшний варіант - спагеті з томатним соусом і фрикадельками. Молодша фанатіє від шпинату, але я роблю гостренький, з часником, яйцями і вершками.
     
  3. marianast

    marianast Well-Known Member

    мій перебирає їжею страшенно. Відмовляється від продуктів яких ніколи не пробував. Крім капусти і моркви взагалі не їсть овочів в сирому вигляді, м"ясо то окрема історія:girl_nea: Десь пів року тому відмовився від перших страв. Думаю, це не через смакові вподобання, або негаразди зі здоров"ям, а через якісь його дитячі принципи. Для прикладу : щоб я не напхала в піцу йде на ура, в іншому вигляді він не їстиме ні твердого сиру, ні овочів і т.д. про м"ясне мовчу. Так я останнім часом варю йому окремо супчики, накидаю туди, що моя душа бажає і в блендер. Такі пюрешки сам став називати зупками і чомусь їсть без проблем:girl_crazy:
    Я настільки звикла до його перебірливості, що всеядні дітки для мене як музейні експонати. Сиджу за столом і дивлюсь широкими очима як вони перемелюють все, що на столі стоїть по трохи:girl_smile: сумнівної користі в т.ч., нажаль.
     
  4. Bulbashka

    Bulbashka Active Member

    Я навіть макарон та картоплю виносила на двір в контейнерах. Закрив і сказав щоб засунула назад в сумку.
     
  5. Bulbashka

    Bulbashka Active Member

    Приблизно три дні. Їмо ми з чоловіком зазвичай якраз салатики з руколи, листя салату, тунця, зараз вже овочі пішли в рух. Він би тільки помідори з того всього їв. Пробував руколу. Не засмакувала. В нас традиційно вечеря разом сидимо за столом, і йому дається те саме, що і ми їмо. Крім того, якщо щось я впевнена він не буде їсти, то ще варю окремо йому гарнір. З клюблених страв в нього був рис з тунцем і шпинатом, макарони твердих сортів, пшенична та вівсяна каша, овочі варені. Зараз відмовляється від всього переліченого.
     
  6. Haidee

    Haidee Well-Known Member Команда форуму

    То ще не вартує хвилювання і тим більше годування магазинними кашами. Головне слідкуйте, щоб пив достатньо. Це може бути зубчик, зміна погоди чи початок вірусу. А ще діти часто роблять собі "розвантажувальні дні". А груди їсти відмовляється, коли пропонуєте?
     
  7. Osya

    Osya Active Member

    Ми теж нічого не хочемо їсти, тільки зупку і то блендеровану, туди хоть можна все зварити, і каші їсті всілякі, а то картопельну чи макарони з мясом то навідріз їсти не буде. Навіть не візьму ковбаси, чи ще хось. Із печеньок то тільки марію їсти буде і таке як я роблю. І коли почне нормально їсти навіть незнаю :sad:
     
  8. Bulbashka

    Bulbashka Active Member

    Груди ми давно їмо тільки на сон. Я не пропоную, він не просить. Мене сьогодні осінило. В малого кашель. Можливо важко ковтати йому.
     
  9. Tetty

    Tetty Member

    І в нас часом проблеми з годуванням. Періодично в дитини смаки змінюються: то перше наминав, як ніщо інше, то ледве-ледве з"їдає щось з супчику, ще й перебирає, що буде, а що ні. Колись картоплю, як бачив, то аж трусився, а останні півроку, то хіба в супі їсть і то деколи відмовляється. З другого взагалі їсти нічого не хоче, крім каш, добре хоч їх їсть. А в останні тижні дуже погано їсть. От зайшла вперше в цю темку, та й зрозуміла, що то більшість дітей таких)))) Я, правда, проблеми з того не роблю, але коли за останні два дні дитина з"їла ну дуже мало, то мене почало муляти, що я погана мама, бо не заставляю, хоч трохи більше з"їсти. Але перечитала темку і вирішила, що то певно лізуть 5-ки (в нас поки тільки 1 і ще дві на підході) та й залишки застуди даються взнаки. Завжди себе заспокоюю, що дитина мала б більше ніж ми керуватися інстинктами і якщо не їсть, то значить так організм вимагає в даний час. Лише стараюся в такий період спадів не давати всіляких перекусів солодких. "Раз не хочеш їсти, то значить печива-соломки також не хочеш))"
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  10. Pomadka

    Pomadka New Member

    О мала таке ж саме.... Синочку 1,8 і ми ще на ГВ. то було таке, що тиждень майже нічого не хотів їсти. За весь день омлетик і печиво з водою, навіть компоту не хотів, а ще банан,ну і десь ще один день супчик впхали, хоча раніше мав досить хороший апетит.. а ну звичайно груди по 5 разів на день... ні каші, ні пюре, ні борщику, нічого з того, що раніше любив( а з загального столу взагалі як побачить щось нове то навіть пробувати не хоче( я весь час переживала, бо ще такого не бачила, але потім десь через 5-7 днів почав деколи кашу їсти, а зараз(через 2 тижні) вже їсть більш-менш як раніше, ну деколи треба трохи повпрошувати. і якраз я помітила, що в нас ікла лізуть. може у вас так само на зубки реагує, кажуть, що тоді у діток поганий апетит. І я на свому переконалась, зараз вже кутики прорізались і почав їсти. Я б радила давати те що хоче їсти, як їсть печенько, то хай хоч ним наїдається... може не найкращий варіант, але я так зі своїм робила, бо впхати ну ніяк не могла
     
  11. Almariel

    Almariel Well-Known Member

    напишу ще тут. почитайте книжку Карлос Гонсалес "Мой ребенок не хочет есть!"
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  12. Sunnyray

    Sunnyray New Member

    Моєму Маркові 2 рочки і він зовсім не хоче їсти фруктів, раніше любив банани, а то вже з пів року кидається ними, навіть ні разу не вкустить. Яблук теж не хоче їсти((( я вже йому і в блендері пюрешечку робила, каже фууу і тікає. Він у мене алергік то ж у нас раціон і так обмежений((( Що робити? Як заохотити його їсти фрукти? Сьогодні розморозила собі до млинців чорниці, він зацікавився, попросив, лизнув і знов те саме фууу(((
     
  13. Tempernice

    Tempernice Well-Known Member

    Моя вже майже 3 роки має і досі не цікавиться фруктами ніякими і добровільно істи не буде. Можу хіба домовитися, коли щось в мене просить (мультики, солодке, піти на дит.майданчик), то ставлю умову на кілька шматків яблука або банана чи йогурта. Це не дуже позитивний підхід, але я змушена так робити, бо дитина схильна до закрепів. Але ягоди, молоко, сир, буряк і борщ навіть з умовою не хоче:sad:
     
  14. raspberry

    raspberry Well-Known Member

    Може спробуйте в вигляді морозива? Той же банан зблендерити, в формочку і в морозилку. Я маю силіконові, в вигляді тваринок, чи просто в форму для льоду і туди зубочистки повставляти замість паличок.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Корисно Корисно x 1
  15. Akina

    Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

    Або пекти печиво, кекси, пиріжки, рогалики з фруктами (бананом, яблуком, абрикосами...)- натерти на тертку чи тонко нарізати, то звичайно не те ж саме буде що свіжі фрукти, але вже краще як нічого :girl_wink:
    Я так Владу яблука і гарбуза давала (бо яблука він не їв ні сирі, ні печені, а в кексах лопав), сир домашній теж їсь тільки у вигляді сирників чи кексів (хоч у цьому я з ним солідарна - теж не люблю сирий "творог" :girl_crazy:).
     
  16. Tachto

    Tachto New Member

    У нас була та ж сама проблема. Взагалі мала не хотіла їсти нічого, крім грудей та печива. У 1,5 рочки ми закінчили грудне годування і почалися танці з бубном навколо дитини, щоб хоч щось нормальне з'їла:girl_cray: І так було доти, поки у 2,9 вона не пішла у садочок. І все нормалізувалося))) Їсти у компанії їй дуже сподобалося, тож харчами там не дуже перебирала. А вдома ми обмежили солодощі протягом дня у якості перекусів і вдома теж дитина почала їсти супчики, кашки та котлетки.
     
  17. marianast

    marianast Well-Known Member

    Дітки ростуть, мають свої вподобання в їжі, сприймають їжу не лише за смаковими якостями - важливими є вигляд, колір і форма ( мій відмовляється їсти буряк бо той дівчачого кольору))) Також особливості здоров'я вносять корективи у діточий раціон. А у нас, мам, незмінне бажання щоб їжа в першу чергу була корисною. Я намагаюсь не давати малому смаженої їжі, дуже обмежую тваринні жири, про куповані солодщі чи напівфабрикати взагалі мова не іде - іх у нас вдома не буває.
    Враховуючи ще синову перебірливість у їжі часто задумуююсь чи достатньо різноманітний у моєї дитини раціон. Що ви готуєте своїм дітям? Щоб смачно і корисно?
    Мій малий майже не їсть м'яса і риби, останнім часом нащупала нагетси, курячі і рибні, з духовки - змащую трошки олією, панірую в сухарях - дуже малому смакує. Але от цікаво мені чим такий спосіб приготування корисніший від приготування на сковорідці? Бритванку змащую олією, все рівно є отой ефект смаження чи ні?
    Також печу кекси і бісквіти на оливковій олії, як нема- замінюю на соняшникову. Випічка набагато легша і корисніша.
    Одним словом, розкажіть що в щоденному меню ваших діток?
     
  18. Khrystyna F

    Khrystyna F Member

    Найкращий спосіб правильно вводити прикорм це слідувати по вказівках всесвітніх організацій здоров"я. Дівчата, краще не експерементуйте!!! Це відіб"ється на здоров"ю вашої дитини))) Завантажуйте собі Додаток на телефон, і будете мати "під рукою" всі необхідні норми і рекомендації:
    Прикорм – Програми Android у Google Play
     
  19. smilechyk

    smilechyk Well-Known Member

    Доброго дня! Питаю вже на форумі, бо не знаю чи нормально годую дитину свою. Розкажу ситуацію: хлопчик 3 роки і 4 місяці. Істи вміє сам, але не хоче. Це ще пів біди. Все наше меню:
    - каші тільки з молоком (манна, кукурудзяна, пластівці, гречана, пшенична, ячна, пшоно, рисова); (до каш можу додати гарбуз,яблуко, ізюм, але все дрібно порізане, бо все виплюне)
    - тепер і макарони тільки з молоком; (раніше міг з яйцем з'їсти)
    - гарніри: картопля, вареники, палюшки.
    - супи з м’ясом (фрикадельками) (крім овочевого);
    - червоний борщ;
    - млинці з сиром, сирники з повидлом.
    - яблуко.
    - м'ясо ховаю у суп або у пюре картопляне. (більше ніяк)
    І все.
    Не їсть взагалі:
    - яйця, буряк, капусту, овочі, фрукти, рибу, кефір.
    Навіть не попробує салатики, інші фрукти.
    Тепер питання: чи достатньо різноманітності в їжі? Бо я вважаю що недостатньо. І не можу ніяк його заставити хоча б спробувати щось чого він ще не їв (хоча б огірок чи виноград).
     
  20. ГаЛоЧкА

    ГаЛоЧкА Well-Known Member

    мій малий до 3р2м - їв все,що давала, сам і пальцем попихав. а після став такий перебірливий.що мама дарагая) картопля-хлібобулочні вироби-гречка- квашені огірки-яблука-сирники-горіхи -сухофрукти-інколи як повезе-зупа -борщ-весь його раціон.решту не засунеш під дулом пістолета))