Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

    Yaremko Well-Known Member

    Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.
    *********************************************

    Що це таке і з чим його їсти?

    Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

    Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).


    Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

    Детальніше про інші можливі причини лактостазу:



    Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.



    Потрібно виключити грубі масажі грудей.



    А що таке тоді мастит?

    Маститбактеріальна інфекція грудей.


    Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.


    Профілактика застоїв лактостаз/мастит!


    Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию


    Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз
     
    Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. lovikyou

    lovikyou Well-Known Member

    Болить одна грудь, ціла. На дотик ніби один великий синяк, навіть якщо не чіпати - ниє. Поклала капустяний листок, реакції немає. Малого прикладала, реакції теж немає. Ні гульок, ні ущільнень, ні затвердінь не нащупую... Що це???
     
  3. Sonechcko

    Sonechcko Well-Known Member

    Дівчата,допоможіть порадами.вчора в ночі в лівій груді з'явилось ущільнення, так від основи і до початку ареоли з внутрішньої сторони груді. давала дитині щоб висмоктала і в той же час легенько масажувала, сьогодні вже болить і нагрівання присутніх. це лактостаз? температури немає. намастила те ущільнення траумелем. Що ще порадите?
    Зараз живемо не у Львові, маленьке містечко, консультанта не викличу, як і масажиста.
    як щось панікую. перший раз маю таке, дитині майже 3 місяці
     
  4. Valensia

    Valensia Well-Known Member

    йдіть в теплий душ, добре розмасажуйте, після душу дайте дитинці гарно висмоктати.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
    • Смішно Смішно x 1
    • Корисно Корисно x 1
  5. Sonechcko

    Sonechcko Well-Known Member

    перечитала гілку, зробила так як ви порадили,сама спочатку підцідилася, те нагрубання так і залишилось, дала дитині з під руки , а потім лежачи і аж тоді був результат. мащу ще траумелем + листки капусти ставлю. на сьогодні ніби усе нормально. і де я то собі наробила?
     
    • Подобається Подобається x 1
  6. Valensia

    Valensia Well-Known Member

    в мене так було від того, що вночі "залежала" в якомусь положенні. Вперше, то було затвердіння, а другого разу, груди м'які, але дуже боліло.
     
  7. Sonechcko

    Sonechcko Well-Known Member

    а що ви робили коли груди були м'які, але був біль?
     
  8. Valensia

    Valensia Well-Known Member

    все те ж саме, і частіше годувати
     
    • Корисно Корисно x 1
  9. Kandya

    Kandya Well-Known Member

    то вже залишкове, якщо немає температури, ущільнення пройшло, то ви все робили правильно і більше ще буде 2-3 дні (головне, щоб не сильніший, а спадаючий біль), бо як сильніше болить і немає затвердіння то я навіть не знаю -- не чула ще такого
     
    • Корисно Корисно x 1
  10. PanteraLviv

    PanteraLviv Well-Known Member

    Якщо груди м"які і ущільнення зійшло то біль може залишатись ще 2-3дні після лактостазу, бо коли був лактостаз то відбулось перерозтягнення тканин в груді тому воно болить.
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  11. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    А мене вже ті лактостази починають нервувати. Я не знаю, що то за період такий настав. Ще з того разу, що я тут писала, не покидають мене лактостази. Попереднього разу затвердіння було 3 дні, їздила до лактолога, вона розмасажувала, сцідила, минулося. Через кілька днів з іншої сторони з'явилось затвердіння, потім знов на іншій груді. І так чергуються ті лактостази: не встигне повністю зійти на одному місці, як з'являється на іншому. І то в різних місцях: з зовнішньої сторони груді, зверху грудей, знизу, з внутрішньої сторони. Ось і зараз маю затвердіння на обох грудях, ніби невеличкі і не сильно болючі, але чомусь температура піднялась.
    Прикладаю часто, підборідком до місця ущільнення, масажую легенько, капуста, льон.
    Я вже не маю сили, яка тому причина, пояснення?
    Раніше так не було. Дитині майже рік.
     
  12. PanteraLviv

    PanteraLviv Well-Known Member

    Причини: годування після переохолодження не розігрівшись, стрес, перетискає бюстгалтер, погане спорожнення грудей, сон на животі, надмірне фізичне навантаження.
    Якщо замерзли випийте теплого тоді годуйте, не носіть тісний одяг (бюстгалтер), дивіться щоб дитина спорожнювала всі долі молочної залози, годуйте в різних позах.
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Інформативно Інформативно x 1
  13. alinaaamalinaa

    alinaaamalinaa New Member

    Девочки у кого есть номер лактолога с роддома на Рапопорта Козловой О.Г???
     
  14. fantazerka

    fantazerka Well-Known Member

    Дівчата, дуже потребую допомоги!
    У мене ще 4 дні назад піднялася температура 37,6, при цьому затверділа ліва грудь, зверху з'явилося ущільнення і над ним - почервоніння. Наступного дня температура піднялася до 38,2. Я звернулася до чергового лікаря з пологового, там мені сказали, що підняття температури - від грудей, і відвели до акушерки на сціджування. Не можу сказати, що воно було дуже болісне.
    Позавчора лікар з пологового порадив звернутися до іншої акушерки на масаж - на цей раз масаж був болісний, особливо в місці ущільнення. Пізно ввечері я міряла температуру, але спросоння біля дитини щось не те наміряла певно, бо термометр показав 37,5, але я вночі була вся мокра і по відчуттях температура була значно вища.
    Вчора я знову була в тієї акушерки - масаж був дуууже болісний і тривалий. Але моя гулька так і залишилася дуже щільною, стала як камінчик. Ввечері поміряла температуру - знову 38,2.
    Я так розумію, оскільки температура тримається вже 4-й день - то вже точно мастит? Отже, мені потрібні антибіотики? До якого лікаря потрібно звернутися (маммолог, акушер-гінеколог)?
    Я усвідомлюю тепер, що ті грубі масажі мені напевно лише зашкодили. Я не знаю, чому піддалася на них. Отак наче читала-читала, а на практиці з переляку робила зовсім не те. Але питання: що робити зараз? Допоможіть, будь ласка, мені, дурній, порадою.
     
    Останнє редагування: 5 Травень 2015
  15. Т@нюшк@

    Т@нюшк@ чекаю...

    зробіть узд, при потребі проконсультуйтесь в хірурга
     
    • Подобається Подобається x 1
  16. fantazerka

    fantazerka Well-Known Member

    А де добре роблять УЗД молочних залоз, і який лікар?
    Щодо хірурга - боюся, бо хірурги дуже люблять одразу різати.
    Але якщо знаєте хорошого хірурга - то порадьте, будь ласка, в ПП.
     
  17. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    Ще не обовязково мастит. В мене Т теж трималась 4 дні. На 4 день я звернулась до лактолога, що мені тут порадили. Вона легенько зцідила змасажем, казала, що застій був такий, що молоко застояне аж хлопями вилітало. По ім вона ж направила на узд, а якщо б після сцідження на узд щось показало погане, то до хірурга (вона теж порадила з Топольної).
    Я б вам казала подзвонити до тієї лактолога.
    До речі, через Т я теж дуже переживала, щоб не дійшло до маститу.
    А ви ще щось робили додатково самі: капуста, льон, прикладати часто дитину підборідком до місця застою, пробували цідити під душом теплим?
    Доречі, після масажу гулька і припухлість ще була кілька днів, але больові відчуття значно зменшились.
     
    • Інформативно Інформативно x 1
    • Корисно Корисно x 1
  18. fantazerka

    fantazerka Well-Known Member

    Буду дуже вдячна за контакти лактолога.
    Я прикладала листок капусти. Але не допомагає.
    Дитину також пробувала прикладати підборіддям до місця потовщення, але дуже добре то зробити не вдалося, бо дитинка ще маленька, а загрубіння зверху і ближче до ложбинки між грудьми (не знаю, чи добре пояснила).
    В мене те затвердіння - вже як камінь, таке враження, що воно ще сильніше, ніж було.
     
  19. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    Контакти відправила в пп
    Та воно з часом і в мене твердіше ставало, бо ж застій не проходив, а молоко то назбирувалось там. Як маєте ще льон, то зваріть кашку таку і ту кашку прикладіть на затвердіння. Як не маєте, то купіть насіння льону, нехай буде завжди на господарстві.
    І капусту прикладайте і далі, за раз не допоможе. Є схема: перед годуванням теплий компрес (я клала ту кашку з льону тепленьку, можна ще попрасовану теплу пелкеку чи щось інше тепле, рушник змочений в теплій воді. Так, щоб вам тепло було аж зсередини, але не гаряче), під час годування легенький масаж, можна з олійкою, так легше по шкірі проводити, можна ще тепло під час годування прикладати.
    А після годування холод (то я капусту прикладала відбиту).
    І так з тими компресами ходила цілими днями, чередувала.
    Ну і дитину чимчастіше прикладайте, знаю, що місце затвердіння таке важке, в мене ті затвердіння були в найрізноманітніших місцях: зверху теж, ніби між грудьми посередині, але ближче до однієї. Короч, якщо зверху, то лягали з дитиною вальтом, воно поки маленьке, то довго смокче, то краще, ніж велике дитя, 3 хв цьмок-цмок і все, і затвердіння лишилось.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
    • Корисно Корисно x 1
  20. fantazerka

    fantazerka Well-Known Member

    Я вже боюся тепло прикладати, не знаючи, чи там часом не мастит або щось гірше.
     
    Останнє редагування: 5 Травень 2015
  21. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    Передзвоніть до лактолога, вона по телефону багато чого скаже, пояснить, порадить, розяснить, і вам спокійніше буде.
     
    • Подобається Подобається x 1