Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

    Yaremko Well-Known Member

    Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.
    *********************************************

    Що це таке і з чим його їсти?

    Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

    Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).


    Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

    Детальніше про інші можливі причини лактостазу:



    Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.



    Потрібно виключити грубі масажі грудей.



    А що таке тоді мастит?

    Маститбактеріальна інфекція грудей.


    Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.


    Профілактика застоїв лактостаз/мастит!


    Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию


    Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз
     
    Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. Т@нюшк@

    Т@нюшк@ чекаю...

     
  3. Kandya

    Kandya Well-Known Member

    Мастит -- це і є щось гірше
    --- дописи об"єднано, 5 Травень 2015 ---
    А лактостаз -- то краще, але поки будете зволікати, краще в гірше дуже швидко може перейти
     
    • Подобається Подобається x 1
  4. Ahaha

    Ahaha Well-Known Member

    Звичайно, проконсультуйтесь з лікарем, але скажу, що мені допомагало. Я випивала за 15 хв до годування но-шпу. На затвердіння трауммеель хель мазь, і під час годування дуже акуратно лагідно проглажувала в напрямку до соска (мазь сприяє тому, що рухи дуже лагідні і не спричиняють дискомфорту, ну і сама мазь помічна). Коли "прориває" пробка то зразу під руками чути. А ще перед годуванням я трохи сціджувала грудь і давала напівпусту - так щоб дитина встигала добратись до того місця де затверділо. А то пару раз так виходило - воно тече собі само, поки мала добереться до того місця де затвердло вже й наїлося ))
     
    • Корисно Корисно x 1
  5. fantazerka

    fantazerka Well-Known Member

    Дівчата, дякую велике вам всім за поради!
    Я сьогодні була в лактолога, яку мені тут порекомендували, і на УЗД. Завтра маю ще поїхати до хірурга.
    На разі прикладаю листок капусти з медом.
     
  6. Retaret

    Retaret Well-Known Member

    і які у вас результати?

    я позавчора на вечір добре почула біль в одній груді. Температура піднялася до 38. Вчора ввечері приїздила акушерка з Мечникова, розмасажувала, зцідила. Нині температури не було вже, але здається та ділянка трохи твердіша стала. Прикладаю мазі, на ніч "пляцок" з житньої муки. Але каже мені та акушерка прийняти антибіотик Аугментин, бо і вихідних багато попереду. Мені правда казала масажувати і зціджувати після годування. Але незнаю чи добре я масажую.

    Шось мені так страшно. На скільки то воно швидко все розвивається? так боюся щоб не втрапити до хірурга. І казала та акушерка, що то швидше простуджене, а не застояне, бо молоко яке вона зціджувала була досить нормальне, тобто не застояне по вигляду (або може я дуже вчасно звернулася).
     
  7. PanteraLviv

    PanteraLviv Well-Known Member

    Що то за акушерка?звідки вона таке взяла що простуджене, а не застояне? Антибіотики вона сказала пити!? від чого?, від застою? Не викликайте її більше, бо через отаких акушерок стається біда. я вам в пп написала до кого варто негайно звернутись . А зараз в душі масажуйте, але ні в якому разі не силою, чим почастіше прикладайте дитину підборіддям в сторону застою до хворої груді. Виключити грубі масажі, це погіршує ситуацію! Ставие лист капусти.
     
    • Подобається Подобається x 1
  8. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    То може бути набряк від застою, в мене як лактостаз іде на спад, то біль минає, а набряк ще кілька днів лишається, але все ж поступово зменшується.
    А стосовно "застудженошо молока", то це акушерка перл видала . І смішно, і страшно, що такі "обізнані" медпрацівники.
     
  9. Retaret

    Retaret Well-Known Member

    працює в ПБ. За неї тут багато писано на форумі.
    Пояснила, що при застої молоко було би більш жовтим, а іноді при довшому періоді застою, навіть шось схоже на сир. В мене на щастя такого не було наразі.
    ну мені сьогодні та ділянка здалася більш твердою, ніж вчора, хоч і температура пройшла. Тому вона сказала, що якшо воно твердіє, то краще взяти ще антибіотик.

    ну вона такого формулювання не наводила, може то я нечітко написала.

    Ну добре, а по чому тоді відрізняти коли груди застуджені від того коли є застій?
     
  10. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    Як казали мені консультанти ГВ, то застуджених грудей не може бути, бо це такий же ж орган, як і напр, рука, нога. В грудях є протоки, якщо ви змерзаєте, то ті протоки звужуються, і від того може утворитись застій, а ще застій може утворитись від перетиснення грудей чимось. То такі застої не відрізняються один від одного, бо то все одно застій молока, його треба "пропхати". Відрізняються лише причини утворення застою.
    Якщо молочко довше застоюється, то воно більш жовте може бути, бо жирніше, може бути вже зовсім "запечене" як хлоп'я (то так в мене було).
    Ретарет, основне дотримуйтесь зараз схеми: перед годуванням тепло на ділянку грудей, під час годування підборідок дитинки в сторону застою, легенько масажуйте ділянку в напрямку до соска, можна теж під час годування тепло прикладати, а після годування листок відбитий капусти. Ну і максимально часто прикладайте своє малятко.
     
    • Подобається Подобається x 3
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
    • Інформативно Інформативно x 1
  11. Retaret

    Retaret Well-Known Member

    всьо, мене трохи попустило. Була зранку в Зореслави Городенчук (авторки тої самої книжки, що ми тут всі вивчаємо про ГВ). Ото власне вона мені теж сказала, що
    Назвала то лактостазом на стадії згасання. Ще за 2-3 дні казала має внормуватися зовсім. ПОтренувала зі мною позицію годування "з-під руки", якраз вона на ту частину груді, де є застій. Власне теж її рекомендація - часте прикладання і комбінація теплих і холодних компресів.
     
    • Подобається Подобається x 1
  12. PanteraLviv

    PanteraLviv Well-Known Member

    добре, що звернулись до Зореслави, добре що вже проходить лактостаз. Я вам ще рекомендую годувати також з-під пахви на кожну грудь 2 рази на день. Добре годувати в різних позиціях щоб добре спорожнювались всі ділянки грудей.
     
    • Подобається Подобається x 1
  13. ГаЛоЧкА

    ГаЛоЧкА Well-Known Member

    болить сосок після операції на груді. думала то рани післяоперації- бо вони по обидві сторони від соска.. але коли натискаю на них- то біль в ранах незначна проти болі в соску?що робити? йти до хірурга чи мамолога?
     
  14. Sonechcko

    Sonechcko Well-Known Member

    Дівчата,прошу вашої поради. Бо щось я роблю неправильно.
    Мала два лактостаз підряд у верхній частині груді.
    Дитина в основному їсть лежачи, в колисці, але то дуже довго, бо відволікається, розглядає все, може на соску починати робити в які вправи, я то забирають звісно; з під руки і нависання нам взагалі не йде, вона не розуміє чому та циця там висить ( можливо я і не добре її прикладаю ), а от валетом взагалі не хотіла брати, це був жах, стійка на голові.
    І що робити щоб уникнути застою в верхній частині груді? Вчитися годувати валетом?
     
  15. Retaret

    Retaret Well-Known Member

    ну я привчилася годувати з-під руки, але не сказала би, що циця висить... Може вищу подушку спробуйте брати? бо в мене виходить циця ніби збоку, голівку малечі злегка ніби припіднімаю і все йде добре.
     
    • Корисно Корисно x 1
  16. бетменша

    бетменша Well-Known Member

    У мене вже третю ніч появляється затвердіння в одній груді. Кожен раз в різних місцях. Наступного дня малий все розсмоктує. Також прикладаю капусту після годування. Але не розумію звідки те затвердіння з"являється. Малий вдень прикладається приблизно щогодини і дуже добре спорожнює груди, вони практично веь час м"які. Я аж переживала чи достатньо молока. Тому не розумію звідки застій і чому тільки одна грудь. Дуже боюсь лактостазу. Може це від бюстгалтера? бо я сплю в ньому. він звичайний м"який без кісточок. розмір мій. треба в ньому спати чи знімати? Хіба може ще в незручній позі сплю, бо засинаю часто під часто годування на боці.

    І ще питання. Якшо я проснулась і в груді затвердіння, то давати її, навіть якщо прийшла черга іншої? малий вночі слабше смокче. тому ящо "хвору" грудь даю вкінці годування, то він майже не висмоктує
     
  17. Raven

    Raven Мама малятка

    ото в мене так було, але якщо за день нормально ті гульки проходять, то нічого страшного
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  18. Т@нюшк@

    Т@нюшк@ чекаю...

    якщо у вас молоко не тече то можете і без нього. бо я тільки нахиляюсь і вже капає)
    в мене теж частіше ліва болить і вона трошки більша за праву цицю від природи)
    і мала гарно висмоктує, але теж останні рази боліла чуть не вся грудь. я вже думала кликати лактолога, але пройшло.
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  19. бетменша

    бетменша Well-Known Member

    пройшло?
     
  20. Raven

    Raven Мама малятка

    ага, призвичаїлась
     
  21. buhgaltersha

    buhgaltersha електровіник

    напишіть вік дитини

    питання: доці 1,11, особливих проблем не було, але останні півроку - щось страшне, що не місяць - то лактостаз! не знаю, чому проблеми полізли саме зараз. останній місяць - я так припускаю - тому, що більшість часу проводимо на вулиці, стало менше прикладань, залоза не встигла адаптуватись. але до того... ніби-то на рівному місці.