Пузата хата

Чекаємо на двійню

Posted by truskaffka on 1 Липень 2015 відповідей - 345
  1. truskaffka

    truskaffka Well-Known Member



    Перечитала весь "Пузатий" розділ стосовно особливостей вагітності більше, ніж однією дитинкою, але знайшла тему лише із порадами стосовно догляду за двома дітками у розділі про малят. А оскільки питання (ну і просто бажання це пообговорювати) з'являються постійно, то все-таки наважилась відкрити тему. Адже останнім часом на ДП з'явилося багато "подвійних" мам - то, певно, на часі :).

    Зараз я відразу озвучу всі свої запитання :), проте хотілося б у шапку відразу поставити прохання при відповіді вказувати, який є тип двійні, терміни вагітності і т.д.
     
    Останнє редагування: 1 Липень 2015
    • Зе бест! Зе бест! x 35
    • Подобається Подобається x 16
    • мімімі мімімі x 12
  2. truskaffka

    truskaffka Well-Known Member

    Часом багато нюансів залежить і від типу двійні.

    Скажімо, нам спочатку поставили найрідкісніший тип (15% від близнючків загалом) - монохоріальні та моноамніотичні. Тобто ідентичні, з однією плацентою та в одному амніотичному мішку. Дещо пізніше роздивились таки перегородку - тобто тепер тип монохоріальні, але диамніотичні. Це важливо, тому що коли є перегородка, то менший ризик заплутування діток одне за одного та дещо інший підхід до прогнозування синдрому "обкрадання", наскільки я читала (хоча стараюсь про негатив не думати).

    Наразі в нас завершується 15 тиждень і виникають "нагальні" питання стосовно таких речей, як от скринінг, інтерпретація аналізів загалом - знаю, що він необов'язковий :). Дуже намагалась "відпертись", але все-таки вирішила піти до генетика на консультацію. Аргумент в мене лише один - бо я піду до дуже хорошого спеціаліста, якому довіряю на всі 100%, тобто гірше не буде :). Але треба йти з результатами скринінгу. Отже... Питання таке - чи хтось вже робив пренатальний скринінг для багатоплідної вагітності і чи не вважали генетики це беззмістовним через відсутність норм?

    Це саме стосовно норм, скажімо, прогестерону. Чи норми лабораторії для двійні будуть актуальними? Хтось в курсі? :)

    Далі питання про частоту УЗД. Пишуть, що з 16 тижня треба робити його що два тижні - щоб слідкувати за рівномірністю розвитку малят. Можливо, у когось були ідентичні зозульки - поділіться, наскільки "рівномірно" розвивалися і як уважно лікарі ставились до загрози того синдрому "обкрадання"? Чи розміри діток відповідали розмірам, що є нормою для одної дитинки, чи з якогось періоду вони були меншими?

    Які взагалі є особливості вагітності двійнею, про які не відразу можна здогадатись, але, можливо, варто пам'ятати?

    Ага :). Коли відчули перші рухи? :girl_in_love:
     
    Останнє редагування: 1 Липень 2015
    • Подобається Подобається x 4
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  3. olerusya

    olerusya sweet candy ;)

    в моєї коліжаночки такі зозульки ростуть:girl_in_love:, зараз 34 тиждень іде.
    спочатку було ідентично
    навіть не буду розказувати як вона спереживалась.

    УЗД робить не що два тижні, а раз в місяць. десь на середині вагітності одна дитинка була приблизно на 10% менша, зараз вже майже однакові - різниця пару грм. Лялюсі протягом всього терміну вістають на 1,5-2 тижні, але ми не думаєм що то причина для хвилювання, тим більше що сама мама мініатюрна:girl_yes:
    Більше наразі не маю що розказати, можливо за пару тижнів буду мати.
    А зараз мама готується до природних пологів, налаштовується на позитив і вибирає візочок:d25:
    Успіху вам!

    Ну і додам що це друга вагітність, є ще старша дівчинка 6 років.
     
    • Подобається Подобається x 4
    • Корисно Корисно x 1
  4. truskaffka

    truskaffka Well-Known Member

    Ну мені, певно, треба забути про природні - бо маю КР в анамнезі, ще й не на великому терміні. Але я за це чомусь найменше зараз переживаю :). Я так зрозуміла, що головне прожити терміни від 17 по 24 тиждень. Хоча в кожного періоду щось своє.
     
    • Подобається Подобається x 1
  5. Prenatal'ka

    Prenatal'ka Well-Known Member

    Ми вже доношуємось і скоро плануємо народжуватись. Але темка дуже актуальна))) в мене біхоріальна і біамніотична двійня, але різниця у вазі і терміні між дітками все одно є. Спочатку біля тижня була і +/- 100 грам, а зараз збільшилась до двох тижнів і 400г (звісно, то лише узд показники, а там похибка ого яка може бути). На ультразвук ,казали, що раз на 4 тижні буду ходити, на практиці получилось кожні 5-6 тижнів.
    --- дописи об"єднано, 1 Липень 2015 ---
    В мене теж КР, багато показів до нього, але також не переймаюсь тим, головне, щоб дітки здоровенькі народились. А про отой загрозливий період не чула... Мені завжди казали ,що головне до 16го тижня доходити, а далі вже менше ризиків. Правда на 26му тижні почала вкорочувати шийка - то поставили песарій... Він трохи розвантажив тиск маляток на шийку і от вже, можна сказати, майже доносились мої хлопці)))
     
    • Подобається Подобається x 5
    • Зе бест! Зе бест! x 1
    • Корисно Корисно x 1
  6. truskaffka

    truskaffka Well-Known Member

    Ну ці "ризики" я читала щодо монохоріальних якраз. Що на тому періоді важливо слідкувати. щоб дуже не була диспропорція.
    --- дописи об"єднано, 1 Липень 2015 ---
     
    • Зе бест! Зе бест! x 6
  7. Borsychok

    Borsychok мамуська-пампуська

    дуже бажаю вам таке написати!!!
    --- дописи об"єднано, 1 Липень 2015 ---
    в мене двійня біхоріальна біамніотична, на узд ходила щомісяця.
    до генетика не ходила.
    розвивались дітки однаково і по вазі і по терміну, тільки на останніх тижнях синочок трохи почав відставати (він у нас молодший...на 3 хвилини:))
    народила я на 38 тижні шляхом КР, тому що перша дитина мала сідничне передлежання.
    я про це теж поначитувалась на початку вагітності, то аж до пологів переживала страшно.
    дітки в мене досить великі народились: 3500 і 2600
     
    Останнє редагування: 1 Липень 2015
    • Подобається Подобається x 5
  8. Bilenka

    Bilenka Member

    Розкажу і я) в мене біхоріальна біомніотична двійня. На узі ходила кожен місяць, дівчата народились шляхом КР на 37 тижні ( двоє сиділи на попі) з вагою 3 і 2,6 кг. Страшенно переживала за вагу, як відходила від наркозу, то, напевно, раз 10 всіх питала за вагу і чи здорові))))) перші рухи відчула на 17 тижні, а чоловік аж на 23.

    На рахунок скрінінга, ех...я робила. Після результатів моя гінеколог сказала, що всі показники поза нормою. Я вже і сплакалась і знервувалась і всіх знайомих обдзвонила і до генетика ходила і аж Прокопчук на узі сказала, що для двійні мої показники прекрасні. Знайомим, які вагітні двійнею вже не раджу здавати скрінінг.
    А взагальному, не переживайте ні за що і насолоджуйтесь подвійним щастям в животику))) я вже за цим скучила)))
     
    Останнє редагування: 1 Липень 2015
    • Подобається Подобається x 5
  9. truskaffka

    truskaffka Well-Known Member

    Ухти! То ж і для одної лялі чудові показники :). Я поначитувалась, що у двійні до 2 кг вага....А ще - що в разі монохоріальної є припис знаєте коли КР робити!? Я не повірила...На 32 тижні! Певно, треба то все ігнорувати :)
     
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  10. Bilenka

    Bilenka Member

    Мою знайому прокесарили з монохоріальною двійнею на 39 тижні) так що єрунда то всьо, що пишуть) на практиці все зовсім інакше) коли я була вагітна перечитала тонни інформації про багатоплідну вагітність і коли одна,прекрасна і дуже любима мною, форумчанка Трояндочка ( теж мамуся двійняток) казала не переживати і не вишукувати "а шо ж то може бути не так, типу, а може їм кисню мало, може хтось гірше вагу набирає, може лежать не правильно і т.т." я думала "як не переживати?????" . зараз розумію))) основне настроюватись на позитив)))
     
    • Подобається Подобається x 4
    • мімімі мімімі x 1
  11. olerusya

    olerusya sweet candy ;)

    але досить велика різниця у вазі.
    а як дітки відразу після народження почувались? як потім набирали вагу,теж різно?
     
    • Подобається Подобається x 1
  12. Haidee

    Haidee Well-Known Member Команда форуму

    Мені цікаво про УЗД кожного місяця. Моя кума з двійнятами була стандартні 3 рази - 13, 21 і 32 тиждень. Ні в ЖК, ні лікарка в пологовому про частіше не говорили. Народилися рівно в 38 тижнів природньо. Малі були в різних міхурах і лежали голівками донизу.
     
    • Подобається Подобається x 1
  13. olerusya

    olerusya sweet candy ;)

    знаю що при монохоріальній двійні так часто радять робити. а при діхоріальній напевно можна й рідше. просто лікарі вважають що як діток двоє, то то вже дуже сильний ризик, і полюбе треба постійно спостерігати:girl_yes2:
     
    • Подобається Подобається x 1
  14. AirLady

    AirLady Active Member

    В мене двійня біхоріальна біамніотична, народила на 34 тижні через перерозтягнуту матку, природньо, бо перша дитинка лежала головою вниз, а друга на попі. На УЗД ходила 4 рази до 30 тижня і потім ще 3 рази до пологів, бо була трохи різниця у вазі, але мені УЗДистка так показувала що от в одного великий животик, а в другого менший, то і вага значить менша, а коли за тиждень вони народились із маленькою різницею (2000 і 2150), то виявилось, що один хлопчик в мене має "спортивну" фігуру без животика (навіть коли був пухленький ніколи не мав пузіка), а другий має худенькі ручки і ніжки, але величезний живіт (до сих пір такий), тому покази УЗД дууже відносні.
    Рухи відчула на прикінці 16 тижня.
    Скринінг не робила, бо і лікарка з ЖК казала, що неінформативно і з Прокопчук радилась, то теж казала що це не обов'язково, хіба потім іти на консультацію до хорошого генетика, але даних УЗД цілком достатньо.
    А взагалі правильно пишуть, що треба налаштовуватись лише на позитив, я так і робила і вагітність пройшла просто чудово.
     
    • Подобається Подобається x 4
  15. Borsychok

    Borsychok мамуська-пампуська

    почувались після пологів добре, у доці було при народженні трохи нерівномірне дихання, то їй трубочку якусь в носик ставили (то мені чоловік розказував і на фото бачила, бо коли я їх побачила, то вже трубочки не було)
    і зараз набирають +- однаково, але все рівно мають десь кілограм різниці у вазі,
    при тому, що малий вищий, в нього вага менша, але в них різна будова тіла.
    --- дописи об"єднано, 1 Липень 2015 ---
    так як діти досить великі, ми проблем ніяких не мали, хоча на оглядах педіатра в пологовому завжди більше приділяли уваги меншому.
     
    Останнє редагування: 1 Липень 2015
    • Подобається Подобається x 11
    • Зе бест! Зе бест! x 1
    • мімімі мімімі x 1
  16. PanteraLviv

    PanteraLviv Well-Known Member

    Маю знайому, вона дуже худощавої тілобудови, має десь ріст 160, вага до родів була десь 42 кг, родила двійняток по 2.400 на 35 тому тиждні природнім шляхом.
     
    • Подобається Подобається x 3
  17. cjomcjomka

    cjomcjomka Content - fairy

    в спільноті, де розповідають про домашні пологи, я читала не раз про народження двійнят (правда, біхоріальних і біамніотичних) поза 3 кг вагою. А в одній розповіді - взагалі про 40-тижневу вагітність двійнятами і їх народження з вагою близько 4 кг кожен.
    в куми двійнята народились 2.300 і 2.400 на 37 тижні. вони ровесники мого Сергійка, і вже у піврочку хлопчик був крупніший від мого, хоч Сергійко народився 4.200.
     
  18. truskaffka

    truskaffka Well-Known Member

    Певно, для двійняток це скоріше природньо - вони ж, по суті, є настільки подібні, як і інші братикиі та сестрички, просто народжені одночасно. Ми ж не очікуємо, що різні дітки будуть зовсім однаковими. От з близнятками вже більше шансів, що вага буде подібною - в них же тілобудова однакова. Хіба би потім набирали по-різному в силу харчування і зовнішніх факторів.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  19. Юкола

    Юкола Ділова ковбаса

    ну як такий скринінг може бути показовим для двійні? У вас візьмуть кров, проведуть аналіз - і що далі? Як генетик взнає, яким чином кожне з маляток вплинув на показник?


    я так і ходила, а останні тижні ще частіше. Але в мене бі- бі- двійня. Тому кожен свою часточку корисного получав чесно) Але на ост.тиж я мала проблеми з тиском, тому через день робила доплер судин, серцебиття часто прослуховували.

    Мої розвивалися рівномірно. Родилися у 38тиж і 3 дні - з вагою 3 кг і 2900 і по 50см.

    не знаю як з моно, а я у 38 тиж сльозно благала свою лікарку зробити КР (зі страшим малим мала КР, та й мала нижня на дупці сиділа). А вона подивилась на узд і відправила. Сказала, що незважаючи на мій тиск і самопочуття, діткам в животику поки що добре і вона не буде прискорювати події.
    Так що я жодного дня не провела в стаціонарі. А приїхала одразу на КР, бо ввечері вдома почали відходити води. Так ціково - малий був зверху в поперечному положенні і просто перевернувся в животі, я конкретно це побачила (думала, що мені шкіра трісне)))))), а за мить старший питає "мама, а чого ти в калюжі стоїш?" А я навіть не відчула, як водичка потекла. Ми подзвонили лікарці, зібралися і 30 січня о 19 год. приїхали в пологовий. А о 22год ляль татко вже цьомкав)))))
     
    • Подобається Подобається x 4
    • Зе бест! Зе бест! x 2
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  20. truskaffka

    truskaffka Well-Known Member

    Та власне. Тільки чому як я генетика питала, чи те конче здавати, ніхто не каже, що ні. Всі лише підтакують. То така "кругова порука", чи я щось не розумію. Я так бачу, що вже зрозумію пост-фактум, коли все зроблю і мені розведуть руками :). Але гірший випадок - і чого я пручаюсь - бо я і так страхів маю на десять вагітних, а як ще приплетуть нові...

    Наразі ще ніхто із моно- не зголосився...невже таких немає на ДП? :)