Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

    Yaremko Well-Known Member

    Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.
    *********************************************

    Що це таке і з чим його їсти?

    Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

    Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).


    Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

    Детальніше про інші можливі причини лактостазу:



    Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.



    Потрібно виключити грубі масажі грудей.



    А що таке тоді мастит?

    Маститбактеріальна інфекція грудей.


    Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.


    Профілактика застоїв лактостаз/мастит!


    Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию


    Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз
     
    Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. Kazkivnycja

    Kazkivnycja Well-Known Member

    Дякую, дівчата, вже вилікувалась практично. Антибіотик доп'ю курс. В мене на одній груді було 2 застоі, другий зявився через 2 дні після першого, теж ближче до основи ніж до ареоли біля підпашок. На сьогоднішній ранок аугментин подіяв, це пройшло повних 3 доби з моменту пиття його, а може плюс до нього масаж при годуванні, в душі, між годуваннями плюс капуста з медом.
    Сьогодні приходила пані Людмила, дякую всім дівчатам, хто мені іі порадив, вона все розмасувала акуратно, зцідила, і я знову насолоджуюсь ГВ. Приємна жіночка.
    У мене знову кілька питань☺, забула іі запитати.
    Попередні 2 рази у мене теж були болючі груди, але почервоніння були у вигляді протоки, такі полосочки розгалужені, а цього разу були гульки і поширювалась червона пляма, не протока, та й температура цього разу була більша, важко збивалася. Це обидва лактостази?
    А ще вона казала, що не обовязково носити пеленку на грудях, чи футболки майже до горла, тобто не обовязкого ховати основу грудей, вони не застуджуються, єдине, якщо змерзла, то не годувати відразу, а зігрітися. Але чого у мене відчуття сирих грудей, чи мокрих, чи вологих, як то пояснити. Відчуваю по них вітер чи протяг, хоча до протягів ніколи чутлива не була, а тепер хочу закрити один з балконів, коли я дома, чи кофту зашпилити, чи в машині з кондиціонером покласти на груди пеленку, тоді стає комфортно. Хоча лактаційні прокладки не є мокрі, дитина часто прикладається, але відчуття вогкості частіше відчуваю при денному сні дитини, коли груди найбільше набирають молока. То треба закривати, чи як кажуть в народі берегти груди?
    Лактолог сказала, що очевидна причина мого застою те, що дитина не висмоктала заднього молока і воно застоялося,бо обидва застоі були на основі грудей зверху та підпашками. Як цього уникнути? Самомасаж? І тоді коли, до годування, під час чи після? Під час не дуже зручно, але як треба, то буду активніше робити.
     
  3. PanteraLviv

    PanteraLviv Well-Known Member

    Так, все вірно, треба просто щось тепле випити перед годуванням.
    Попередні рази у вас був застій, але в легкій формі, в самій протоці і зачепив дуже мало тканин груді. А цього разу застій був складніший, тому що зачепив більше тканин молочної залози. Температура була вища від того що сам лактостаз був набагато обширенішим і складнішим.
    То просто можуть бути такі відчуття від зміни обміну речовин. А під час лактації він прискорюється, тому що йде багато енергії на вироблення молока. Ви можете пітніти, тому таке ніби відчуття вогкості га грудях. В мене теж таке було. Ніби спина і все інше не пітніло, а на грудях відчуття вологи - було таке. Якщо вам не комфортно коли протяг - закрийте. Холодно - одягніться. То таке. Все що не комфортно усувайте. Але спеціально вкутуватись немає потреби.
    Щоб запобігти застоям, вам потрібно:
    годувати дитину в різних позах, особливо з під - пахви
    перед годуванням легенько помасувати груди,
    під час годівлі теж помасувати від основи до соска, але легенько.
    Якщо переохолодились, загрітись, а тоді годувати
    не носити тісний одяг
    не спати на животі
    не робити великі інтервали між годуваннями (не більше 2 год)
    якщо вночі груди переповнені - будити дитину і годувати
    не використовувати накладок
    після годівлі прощупувати всі ділянки грудей, чи рівномірно спорожнились.
     
    • Зе бест! Зе бест! x 1
    • Інформативно Інформативно x 1
    • Корисно Корисно x 1
  4. maramada

    maramada New Member

    Дівчаточка, допоможіть розібратися!!!
    стаж годування 1,4. ніколи не було ніяких проблем з груддю. все почалося як прийшла менструація. це було в 1,2. в першому циклі все було нормально. а перед другою М з'явилося в груді уплотніння, ліва грудь, підпахвова доля. робила массаж, зціжувалася, пробувала позу нависання - нічого не давало ефект. зібралася їхати в лікарню, але на наступний день прийшли М і все пройшло. сказали всі, що співпадіння, що грудь при лактації на менструації не реагує.
    Зараз в очікуванні наступної менструації. історія повторюється. та же грудь і знову підпахвова доля. вже з температурою 38,5. їду в лікарню. проштовхую лікарю версію про зв'язок цього явища і реакцію груди на ментруацію - каже що я дурепа і воно не пов'язано, радить терміново припиняти лактацію, виписує достінекс і антибіотик (щоб зняти запалення). ставить диагноз - додаткова доля під пахвою, що воно ніяк не розціжується, а якщо не припинити лактацію буде хірургічне втручання :girl_smile:і каже, що так довго ніхто не годує, що після року вже немає сенсу в ГВ, що я роблю собі шкоду.

    А тим часом менструація прийшла і знову все прошло само собою, я звісно ніякі ліки не приймала. Тепер думаю, що робити з лактацією. В планах було догодувати до кінця літа - але лікарша каже, що ГВ вже загрожує моєму здоров'ю.
    Суть питання ось в чому:
    1) ну не вірю я, що я одна така особлива - невже ні в кого не було перед місячними реакції - поза лактацією грудь же реагує, може молочна залоза трохи збільшується і перекриває проток і молоко дійсно переходить в додаткову долю?
    2) чи припинити так різко як рекомендує моя лікарша лактацію, чи плавно відлучити від груди і як раз дотягнути до кінця літа, щоб дотримати рекомендацію і по психологічному моменту (дитині буде півтора роки) і по медичному (що влітку типу не можна).
    Чекаю мудрих порад! :give_rose:
     
  5. Almariel

    Almariel Well-Known Member

    Я не фахівець, але єдине що скажу, що в півтора роки для дитини відлучення теж буде стресом.
     
  6. BlackTee

    BlackTee Well-Known Member

    А в якого лікаря ви були? Може зверніться ще до когось.
    Таких проблем не мала, але на овуляцію, наприклад, соски робляться дуже чутливі, що деколи думаю, що вже тріщини є. Потім все проходить. Тому якийсь зв"язок з циклом таки є.
    Дитину я б не відлучала, ще дуже маленька.
     
  7. maramada

    maramada New Member


    лікар - це мій гінеколог, яка веде мою дільницю. не подобається вона мені ще коли вела мою вагітність. мабуть варто таки проконсультуватися ще в когось.
    отож я і не хочу ще відлучати, бо хоч вона все вже їсть, проте бачу, що їй ще потрібні груди)
     
  8. BlackTee

    BlackTee Well-Known Member

    Можу порадити Голуна Я.Б. з Бронової (вул. Гашека).
    Вже не раз зустрічала в статтях, що довге годування корисне для грудей-гормональні канікули.
    А наші гінекологи часто таке нарадять, що потім ще проблеми.
    В мене сестра так різко припинила, також гінеколог виписала таблетки, тепер розгрібає наслідки.
     
  9. maramada

    maramada New Member

    дякую! але я з іншої області) я у Миколаєві живу.
     
  10. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    В мене ще немає М, тому не можу сказати про звязок. Але якраз в старшому віці дитини почали часто турбувати мене лактостази. Та це для мене не є приводом для відлучення. Більше приділяю уваги кожному затвердінню, як тільки відчуваю хоч легенький біль, чи намацаю маленьке затвердіння, зразу масажую легенько під час годування, дитину частіше прикладаю підборіддям до місця застою, перед годуванням прикладаю тепло, а після - капусту прикладаю.
    Тобто миттєво реагую, і він швидко сходить.
    ГВ після року не є шкідливим для здоровя, і надалі залишається корисним для дитини. От в мене малому 1,2, колись теж думала може до півтора роки годувати, але дивлюсь зараз на свого малюка, ще такий маленький, ще йому так потрібні груди, тому ще немає в планах відлучення.
    І вам раджу не відлучати. Вже як так довго зуміли зберегти ГВ, що в наш час рідкість, то дайте дитині максимально користі, а як буде трошки старша, то і стрес при відлученні буде меншим.
    І якщо для вас важлива думка лікарів, то можете ознайомитись з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоровя, а вони рекомендують годувати до 2 років, і це теж не межа.
    Гв не може шкодити здоровю жінки, бо це природній процес.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 3
  11. maramada

    maramada New Member


    дякую за повідомлення, я як раз і прислуховуюся до лікарів. на прийом в Світову організацію здоров'я я не зможу піти) а от мій гінеколог оглядаючи мої груди стверджує, що так у мене все критично і що з цієї додаткової долі зцідити неможливо. потрібно лише убирати лактацію повністю. і в мою версію про те, що воно циклічно не вірить і каже, що я тупа(((
    а з приводу природності і шкідливості тут теж сумнівно: багато історій є навіть далеко ходити не потрібно, на жіночих форумах повно, де дівчата описують свої важкості. так що ГВ, якщо воно на радість обом, це мабуть все-таки дійсно рідкість.
    я насправді не проти ГВ хоч і до 3х років, але не хочеться без цицьок лишитися))
     
  12. Ljus6ka

    Ljus6ka Well-Known Member

    Не можу цитувати, теж маю проблему з лівою мз, була у мамолога на Єфремова, коли почув, що я ще годую то теж казав,що пора зав"язувати з тим, якщо хочу бути здоровою,і ніби то зсилався на вітчизняну та заруб літер,навіть говорив ,що дасть почитати)сказав щоб до місяця часу згорнула гв і прийти на пункцію, бо зараз ні узд нічого не покаже,і пункцію брати не можна.
    Я звісно на другий день була в Саврана на Гашека,зробила там узд лікар констатував кисту,про завершення гв навіть не говорив. Сказав спостерігати і за три місяці прийти на огляд і можливо пункцію.
    Дівчата консультанти чи можна робити пункцію при гв,чи обов"зково завершувати?
    -а якщо я перестану годувати саме цією мз,так можна,в ній припиниться лактація? Крім того вона в мене ітак на два розміри десь менша від правої мз,чомусь більше дитина полюбила праву ,я вже і не пам'ятаю коли вона була набрана.
    І ще завтра мушу відлучитися за межі Львів. Обл. На цілий день з 8 ранку до 9 вечора, малеча їсть груди на сон, і під час сну буває, крім того прикладається на протязі дня частенько,хоча давненько вже нема того розпирання. Чи може це призвести у моєму випадку до проблем, як запобігти ? Я так розумію, для полегшення можна підцідити і не вживати рідини,що ще?
    Малеча залиш з чоловіком, ми без дурника і пляшок,як вони собі дадуть раду я навіть не знаю, малеча витримає без гв стільки часу праада ж чи ні( ?
     
  13. Raven

    Raven Мама малятка

    можна, якщо підберуть хороше обезболення, а от з лікуванням хз
    сестра мастила гормональною маззю, то мусила припинити
     
  14. Almariel

    Almariel Well-Known Member

    А ск вам? Моя десь з 11 місяців залишається без циці 8 год. Витримує нормально і вона, і груди. Але ми поступово звикали. Ість протягом дня мало.
     
  15. rununkulos

    rununkulos Well-Known Member

    В мене теж якось було так, що не планово і без всяких там попередніх підготовок залишила малу з 6 ранку і до наступного годування о 20(вік такий же був з дуже частими прикладаннями напротязі дня). Мала згадала лише коли побачила мене. За те, наступні два -три дні висіла на мені.
     
  16. PanteraLviv

    PanteraLviv Well-Known Member

    Груди можуть на менструацію реагувати.
    Терміново припиняти лактацію не можна, а особливо цими достінексами. Від цього можуть залишитись погані наслідки. Додаткова доля під пахвою? Ви стільки прогодували грудьми, коли вас молоко прибуло після пологів, ви помічали цю додаткову долю раніше?
    Лактація не загрожує! Навпаки, якщо у вас є ці проблеми з грудьми під час зміни гормонального фону (місячні) то вам потрібно якомога довше годувати, щоб врегулювався цей гормональний фон, бо тут є схильність до мастопатій. Бо якщо зараз різко припинити лактацію, то це може закінчитись фіброзно-кістозною мастопатією, чи ще якоюсь бідою, то тут вже треба оперувати. Якшо припиняти, то тільки поступово і тоді коли дитина до цього вже буде готова. 1.4 роки ще зарано для відлучення.
    Я вам раджу перед тим як мають початись місячні дуже слідкувати за грудьми. Перед годуванням випийте чогось теплого, трохи помасуйте перед самим годуванням, дитину прикладіть. Дивіться щоб дитина добре висмоктала те місце яке схильне до лактостазів.
    --- дописи об"єднано, 3 Липень 2015 ---
    Облиште її. По тому що вона вам наговорила скажу одне - не зв"язуватись з нею.
    :girl_smile:Ну, і не потрібно ще відлучати.
     
  17. PanteraLviv

    PanteraLviv Well-Known Member

    Труднощі є у всьому не тільки у ГВ, але багато що значить сам психологічний фактор. Якщо жінка позитивно налаштована на ГВ то вона не бачить в ГВ труднощів, або якщо вони є, то вона знайде вихід з ситуації.
    .
    Ви повинні слідкувати за тим місцем де є схильність до лактостазів, щоб та ділянка добре спорожнювалась.
     
    • Подобається Подобається x 1
  18. PanteraLviv

    PanteraLviv Well-Known Member

    Є імовірність що та киста під час лактації розсмокчеться. Пункцію робити можна.
    Я раджу годувати, бо є імовірність що киста зійде - знаю такі випадки.
    Так, підцідити. Якщо хочете пити - пийте. "Сушити" себе теж не можна...
    Не знаю що вам сказати, чи малеча витримає. Тут від дитини залежить. Одні діти, якщо маму не бачать, то про цицю не згадують. Головне щоб чоловік вклав спати вдень. Чи вдавалось татові покласти спати дитину без вас?
     
  19. Ljus6ka

    Ljus6ka Well-Known Member

    Донечці 1,4 , найдовше наскільки залишала то було 6 годин і то вже були капризульки бо хотіла спати, а спить біля грудей.
    Я власне за той сон найбільше переживаю бо вона себе буде мучити і чоловіка,було певно два рази ,що вона заснула без циці, іто з трудом.
    Я власне теж маю таку надію, що киста при гв розсмокчеться, лякає лише ,щоб я часу не втратила, ну ж бо всяке є,не завжди киста є доброякісною,тому певно хотіла б зробити пункуію,щоб спати спокійно і далі насолоджуватись гв.
     
  20. maramada

    maramada New Member

    коли молоко прибуло після пологів не було додаткової долі під пахвою. з'явилася вона лише на фоні перших місячних.
    дякую вам за інформацію! буду тоді прислуховуватися до себе та дочки і буде видно, коли нам припиняти)
    а лікаря мабуть дійсно варто змінити. вона мені і перед пологами накозлила - відправила в патологію буцімто я переходжую, хоча по М строк був ще 38 тижнів, а вона сказала, що вже 41-42 по животу:girl_cray: і я сиділа 3 тижні в патології. бо я ж така вся правильна, довірилася лікарю своєму. просто мабуть перейду на іншу дільницю і все.
    дякую дівчата вам за свої відгуки. хай живе ГВ! :d25:
    --- дописи об"єднано, 3 Липень 2015 ---
    Розвійте ще будь ласка один її перл - моя лікар сказала, що з цієї додаткової долі молоко ніяк не убирається - ні дитиною, ні масажем, ні зціжуванням :wacko: У мене на другий день після прийому там вже нічого не було. Мабуть вона просто хотіла мене налякати)
     
    • Подобається Подобається x 1
  21. PanteraLviv

    PanteraLviv Well-Known Member

    Дивно. Якщо є додаткова доля то вона виявилась би під час лактації.
    Я не можу сказати чи там додаткова доля, то треба бачити. Але якби вона була, то вона би виявилась під час вагітності, на початку лактації . Так що в мене сумніви.

    У вашому випадку потрібно перед тим як мають початись місячні слідкувати за тим місцем, прикладати дитину підборіддям (якщо вдасться, а ні то пробувати в сні або вночі) до того місця.

    Та лікарку треба міняти.
    Лактація тут ні до чого, то груди реагують на зміну гормонального фону.
    --- дописи об"єднано, 3 Липень 2015 ---
    Коли вона з"явилась? Які її розміри, що то за киста? Як вам її діагностували? Через 3 міс її треба обстежити повторно, щоб визначити чи вона зменшується чи збільшується.