Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

    Yaremko Well-Known Member

    Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.
    *********************************************

    Що це таке і з чим його їсти?

    Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

    Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).


    Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

    Детальніше про інші можливі причини лактостазу:



    Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.



    Потрібно виключити грубі масажі грудей.



    А що таке тоді мастит?

    Маститбактеріальна інфекція грудей.


    Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.


    Профілактика застоїв лактостаз/мастит!


    Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию


    Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз
     
    Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. Нікуся

    Нікуся постою послухаю...

    Цицяємся 2,5 роки, за цей час ніяких траблів не було. Вчора під вечір стала боліти одна грудь, на дотик дещо тепліша від іншоі, і дуже болючий сосок. Гульки не нащупала, але одна частина була твердішою від інших ділянок. приклала дочку-через біль годувала. Стало морозити, ломота з"явилась, підвищилась темп. Ми весь час цицялись- темп спала,ломота перейшла. Але чутливість соска і припухлість зменшилась лише на 40 %. Ага, і місячні мають через два дні початися. Протягом дня буду розмасовувати, і прикладати капусту, ну і лялю буду "заставляти'' цицятися. Чи достатньо цих методів? Якщо знову на вечір появиться ломота і темп збивати, чи хай сама спадає?
     
  3. PanteraLviv

    PanteraLviv Well-Known Member

    Це лактостаз.
    Значить настало полегшення, але після лактостазу може зберігатись припухлість і чутливість.
    Масувати в душі, прикладати дитину, лист капусти цього достатньо.
    А на рахунок збивання температури, жаропонижаючі (парацетамол, нурофен) мають легку знеболювальну дію, тому вам буде здаватись що температура спала і біль зменшилась, а насправді воно не так. Тому краще утриматись від препаратів, якщо ви нормально переносите температуру, щоб бачити чи падає сама температура і чи проходить біль.
    Найкраще це масаж в теплому душі і після цього дати дитині висмоктати.
    Місячні могли спровокувати лактостаз якщо ви десь перетиснули грудь, був дуже великий інтервал між годуванням, мало споживали рідини в спеку, стрес...
     
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  4. Ljus6ka

    Ljus6ka Well-Known Member

    Важко сказати, в 12 році в мене вже були ознаки дифузної фіброзної мастопатії. В 13 вже була гулька, на мрт показало, що це доброякісні зміни. Коли народила малечу в 14 р. в пологовому то при пальпуванні вони ніби щось намацали, страшно перелякалися почувши, що у мене є фіброзно кістозна мастопатія , відправили мене в кабінет до лактолога на зцідження. Лактолог сказала, щоб я берегла груди бо мені не можна аби будь що утворювалося бо в мене то не лікується. Перший рік годування якось важко було пропальпувати груди бо весь час були повні, а тут вже такі стали м"якенькі то я й намацала цю фасолинку.
    заключення УЗД: візуалізується вузлоподібна ділянка розм. 2,7х1,8 мм , з рідинним включенням розм. 6-12мм. Лімфовузли не збільшені.
    Ознаки дрібно-вузлової мастопатії, дуктетазії.


    Ще напишу кілька слів про вимушенний відїзд , не було мене вдома 12 годин, дитина прекрасно бавилася ,їла і навіть заснула в тій годині о котрій ми зазвичай засинаємо з цицею. В мене вже десь після 7 годин не їдження донею циці, груди були капець які тверді, можете собі уявити які вони вже були після 10 та 12 годин, каменюки , але ж то було добре коли донечка виїла те все.
     
  5. PanteraLviv

    PanteraLviv Well-Known Member

    На наступний раз якщо будете на довго десь їхати, то варто підціджувати до того стану щоб не були каменюки, бо це може спровокувати лактостаз. Добре що дитина то все виїла. На наступний раз так не робіть.
    А як у вас було з ГВ зі старшою? Бо дуже часто ця мастопатія появляється через декілька років після різкого відлучення, або неправильного відлучення. Чи лікували ви її медикаментозно до родів?
    Кисту треба ще раз перевірити на УЗД через 3-6 міс і подивитись, якщо вона зменшується, то є імовірність того що після тривалої лактації (більше 2 років) воно розсмокчеться. Знаю такі випадки.
     
  6. opron

    opron Well-Known Member

    Дівчатка, маю сильне затвердіння в правій груді, практично вся нижня доля. Виявила в обід, година 13-14. До тепер мала не розсмоктала, а затвердіння стало дуже болючим. Прикладала капусту після годування, тепле пиття до годування. Тільки що була в теплому душі, підцідитись не можу, боляче і молоко не витікає. Доця вже зараз (на вечір) праву цицю не хоче, трішки цямне і плаче, відвертається. Погодувала її з лівої груді, а потім трохи задурила, дала праву, вона посмоктала хвильку і кинула. Сиджу зараз з холодним компресом. Що ще робити? Мастити траумелем? Дуже боюсь маститу. Плачу((((
    За скільки часу зазвичай діти розсмоктують такий застій?
     
  7. Raven

    Raven Мама малятка

    Помастити траумелем, дати дитю проголодатись і прикласти до твердої зони підборіддям. НІ В ЯКОМУ РАЗІ холодний компрес, спазмують протоки, ше гірше буде.
     
    • Корисно Корисно x 1
  8. opron

    opron Well-Known Member

    Компрес вже забрала. Дякую. Мала голодна, хоче спати, плаче, а праву цицю не бере(((
     
  9. opron

    opron Well-Known Member

    Компрес забрала, дякую. Мала нормально не поїла, голодна. То як правильно, знову в теплий душ, добре на ніч розігрітись і годувати? Такими температурними "качелями" я ще гірше не зроблю? Капусту прикладати вночі?
     
  10. Raven

    Raven Мама малятка

    Попробуйте приколисати і на сні давати. Я мала сильний лактостаз у верхній частині з високою температурою. Так і рятувалась. Як чула поколювання від смоктання, робиоа масаж в сторону ареоли. Остаточно набряк мало не за тиждень пройшов.
     
    • Подобається Подобається x 1
  11. opron

    opron Well-Known Member

    Спасибі Вам, Raven. Мала дуже хотіла спати, і через сон все ж таки взяла грудь. Зараз на руках спить і їсть. Поколювання не відчуваю, годувати боляче. Маю надію, що до ранку стане легше.


    Надіслано із мого iPhone за допомогою Tapatalk
     
    • Подобається Подобається x 1
  12. bazana

    bazana Well-Known Member

    дівчата, вклинюсь я трошки в вашу розмову
    був у мене колись лактостаз, коли дитині було 3 місяці - то антибіотиком вже лікували, бо я вчасно сама не змогла дати раду собі
    а потім, коли дитині був рочок, поспала я на животі буквально годинку і встала вже з відчуттям, що щось в груді не так - до вечора зробилась гуля, сама я старалась розцідити, так як пишуть консультанти по ГВ, постійно давала дитині, але закупорка не проходила - температури не було, не боліло, але було видно велику гулю.
    мамолог пропонував робити надріз чи прокол - але я побоялась
    мені одна гінеколог порадила записатися в фізкабінет в поліклініці на ультразвук - є у них такий апарат, то спочатку не хотіли мене приймати, але потім погодились
    я ходила 10 днів, сеанси короткі -вже не пригадаю, але буквально пару хвилин, не боляче - бо це просто водиш таким собі "маркером" по груді, і все розсмокталось.
    дома я частіше прикладала до хворої груді дитину, але думаю, що саме ультразвук допоміг розбити закупорку
     
    • Подобається Подобається x 1
  13. opron

    opron Well-Known Member

    Цікаво, як цей апарат називається і чи є в моїй поліклініці. Завтра відправ лю мужа в розвідку. Малюшка вже 2 рази їла крізь сон, затвердіння не зменшилось, грудь болить(((



    Надіслано із мого iPhone за допомогою Tapatalk
     
  14. bazana

    bazana Well-Known Member

    Я думаю, що є, я живу в маленькому місті - у нас одна поліклініка - і там є той чудо-прилад
    він такий старий, вже не радянський, але і не найновіша розробка, так що, думаю, вам пощастить!

    таке вичитала
    Ультразвук применяется достаточно часто, он помогает избавиться от уплотнений. При лактостазе образуются болезненные уплотнения в области молочной железы, что сопровождается расширением венозных сосудов в районе скопления молока. Даже после сцеживания при заболевании не исчезают болевые ощущения и чувство дискомфорта. Ультразвук при лактостазе помогает разбить застоявшееся молоко и позволяет одновременно провести массаж молочных желез.
     
    • Подобається Подобається x 1
  15. fantazerka

    fantazerka Well-Known Member

    @opron, якщо до ранку ситуація не покращиться, то раджу звернутися до лактолога, контакти якої я вам написала в ПП. Вона за потреби акуратно розмасажує ваше затвердіння і легенько зцідить грудь. Краще не зволікати, особливо якщо підніметься температура. Виздоровлюйте!
     
    • Подобається Подобається x 1
  16. opron

    opron Well-Known Member

    Дівчатка, дякую всім за підтримку тут і в карму. Моє маленьке сонечко вже майже все розсмоктало :)


    Надіслано із мого iPhone за допомогою Tapatalk
     
    • Подобається Подобається x 2
  17. Sonechcko

    Sonechcko Well-Known Member

    Дівчата, запитаю тут, вчора ввечері коли годувала гуддю, побачила на соску щось біленьке, схоже на нитку, довжиною пару міліметрів. Думала та щось дитина так насмоктала. але коли дитина закінчила їсти побачила білу цятку на соску, підтиснула, і з протоки вискочило таке ж біле як нитка. Але застою не було вдень , груди були м'які, тобто жодних натяків на застій і та протока працювала вдень. Що то таке могло бути? Початок застою, який дитина вчасно виїла? недобре спорожнюється та частина? Вперше з таким зіткнулася?
     
  18. bazana

    bazana Well-Known Member

    читала про таке - то як забилася протока - але вчасно ви ліквідували ту пробочку
    таке буває деколи
     
  19. JaNazarkova

    JaNazarkova Well-Known Member

    Вже більше доби болить одна грудь, не вся, а частина її, зі сторони руки. Як торкаюсь болить, спати на тій стороні теж біль відчуваєш, а як не чіпати то рідко може поколювати або ледь нити. Температури нема, затвердінь також, що це може бути?! І як можна цьому зарадити? Простудила груди?!
    Дякую усім за попередні відгуки, в нас з ГВ усе добре, окреме спасибі PanteraLviv )
     
  20. fantazerka

    fantazerka Well-Known Member

    Схоже на застій молока. Затвердіння може бути глибоко, можливо, ви його просто не намацуєте пальцями. Варто зробити УЗД грудей або звернутися до лактолога.
     
  21. Almariel

    Almariel Well-Known Member

    Щось незрозуміле зі мною. Болить одна грудь, якщо на неі тиснути, але скрізь м'яка. Піднялась температура і ломить все тіло. Діти мають соплі - так що може бути вірусяка. І ще такий момент: 4 дні я роблю вправи з Джиліан М, крепатура з кожним днем посилювалась, то може я десь м'яз чи зв'язки потягнула в груді?
    Ніколи за 3 роки гв не мала ніяких проблем, хоча і спала на животі і перерви по 8 год робила.
    Робити мені щось з груддю чи лікувати вірус?

    Надіслано від мого HTC Desire C, використовуючи Tapatalk