Медовий місяць закінчився. Обов'язки...

Тема у розділі 'Ти + Він', створена користувачем Virginia, 5 Грудень 2009.

  1. ljalechka

    ljalechka Well-Known Member

    Відповідь: Медовий місяць закінчився. Обов'язки...

    і у мене те саме, єдине, що на рахунок миття посуди, каже, що тому купив мені посудомийку, щоб хоч з тим не було до нього прохань:girl_haha:
     
  2. MISS SCARLET

    MISS SCARLET Well-Known Member

    Всім доброго дня чи то вечора!
    Чогось подібного на сайті не знайшла, тому вирішила створити тему, яка, мені здається, буде цікава і корисна багатьом.
    На даному етапі життя питання розподілу домашніх обов"язків для мене дуже актуальне.
    Почали жити з коханим разом, плануємо створювати сім"ю, а от з обов"язками не складається. Через це часто виникають конфлікти, а так хочеться все вирішувати мирно і спокійно, насолоджуватись нашими почуттями, підтримувати одне одного у цьому нелегкому світі.
    Поділіться, будь ласка, досвідом ваших сімей. Розкажіть, як ви влаштовували свій побут. Що лежить на вас, що на чоловікові. Порадьте, на що звернути увагу, чого варто остерігатися.
    Розкажу, як це є у нас.
    Живемо самі. Я працюю. Робота розумова, але важка і відповідальна. При звичайному робочому дні мене немає вдома з пів 8 ранку до пів 8 вечора. Часто буває, що потрібно затриматись, тоді приходжу о 8й, 9й, було й пів 12ї вечора. Втомлена і з бажанням пошвидше до подушки. Але робота офіційна, зарплата вище середньої. А оскільки ми складаємо на квартиру, то піти на простішу і легшу, але малооплачувану роботу не варіант.
    Коли жила сама, то прибирала, прала, готувала щось суттєве і багато раз на два тижні по вихідних (бо через раз їздила до батьків у село), в будні дні якась поточна хатня робота, з їжі - канапки, салатик, щось простеньке - головне, щоб швидке. Або просто нічого не робила, відпочивала.
    Одній це ще підходило, але зараз нас двоє.
    Коханий два місяці тому повернувся з-за кордону. Не працює.
    Зранку він робить чай/каву з канапками і я біжу на роботу. Якщо кілька разів попрошу, то до мого повернення може поприбирати, підготувати продукти, з яких я ввечері щось приготую. Сам ініціативи не виявляє. Ходити на базар за продуктами і готувати не любить. Це робимо на вихідні разом, або як вийде. Щоправда завжди миє посуд -за це подяка і +!
    Такий стан речей дратує і мене і його.
    Мене - я приходжу з роботи замучена і голодна, а в хаті не прибрано, не попрано, їсти немає. Сил і часу це робити теж немає.
    Коханого - сидіти на канапках йому не хочеться, та й не здорово це. Він вважає домашню роботу жіночою роботою. Хоче, щоб я була усміхненою і задоволеною, і ще приділяла час йому, як чоловікові, а це все буває нечасто.
    Якось так воно все. А хочеться, щоб було не якось, а супер.
    Вибачте, що так багато і сумбурно написала. Старалась, щоб було зрозуміло.
    Буду вдячна за підказки і поради.
     
  3. Whiff

    Whiff Well-Known Member

    @MISS SCARLET
    Так может любимый обеспечит семью так, чтобы вы не упахивались на своей работе?
    А то сидеть на попе ровно и быть недовольным это проще простого)) есть еще один простой вариант, если вы не хотите менять работу, найм человека который будет приходить и убирать и готовить . Просто чудес не бывает)) или вы дома или вы платите за чей то труд. У меня муж любит готовить и ему не сложно прибраться, поэтому у нас вообще никаких проблем с этим не было.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 9
    • Подобається Подобається x 4
  4. Козенятко

    Козенятко Well-Known Member

    Знаєте, як постелете, так і виспитесь, але по суті кожен влаштовує собі життя, як вважає за потрібне, життя вносить свої корективи, дуже багато залежить від певних обставин і наших цілей, важко щось порадити однозначно, але, коли є любов, розуміння, воно якось само по собі формується, звичайно, що є багато але...
     
    • Подобається Подобається x 1
  5. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    а оцю:
    чиєю вважає?
    Думаю, люди, які адекватно сприймають дійсність, і тим більше люблять один одного, зможуть щиро поговорити і прийняти те, що не може бути таких перекосів в стосунках, скажіть хлопцю, що ви просто не справляєтесь, і так тривати постійно не може - який вихід - чи він то робитиме, чи, як порадила @Whiff, наймете домогосподарку, чи він (більше) працюватиме, а ви звільните час для домашньої роботи. Ви маєте якось разом дбати про "вас".
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  6. Gloria Tempus

    Gloria Tempus Well-Known Member

    @MISS SCARLET
    Знаю, на прикладі деяких сімей, що чоловіки часто ототожнюють оте домашня робота - жіноча робота. Не вважаю це правильним, у нашій сім'ї не так. Тим більше,якщо ваш чоловік зараз не працює, то раджу вам сісти і з ним серйозно поговорити - не виставляти претензії, а на чистоту просто поговорити, що вам важко буде у такому ритмі, нехай він підключається.
    Знаєте, я зараз дуже вдячна чоловіковій мамі, що вона виховала сина так, як є. Він у мене допомагає у домашній роботі. Кожен з нас знає, чим не любить займатися інший і у цьому перехоплює цю роботу. До прикладу, я мию посуд, деколи мені не вистачає наснаги його витерти увечері, то чоловік тут допоможе. У суботу чоловік знає, що я не люблю пилососити, тому це робить він, а я витираю пил та мию підлогу. Якщо ми з малим на тиждень їдемо до батьків, а він лишається, то він не пропаде - і їсти собі зварить, і поприбирає. Тому я би радила у цьому питанні виховувати чоловіка зразу. Я не розумію, коли чоловік і пальцем не киває, коли жінка горбатиться із прибиранням, і з варкою, і з пранням та ще й чекає, аби під носа страву поставили, бо сам не візьме, адже жінка має подати.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 4
    • Подобається Подобається x 2
  7. Leila

    Leila Well-Known Member

    Я теж не розумію чому в жінки домашня робота це обовязок, а в чоловіка по бажанню, під настрій, натхнення. Але саме так часто і буває і перевиховати важко.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
    • Інформативно Інформативно x 1
  8. Mazerati

    Mazerati Well-Known Member

    Зараз, коли я в декреті з дитиною, то в основному все сама роблю по дому. Чоловік займається лише пранням, винесенням сміття, може посудомийку завантажити/розвантажити, продукти після закупівлі розвантажує в холодильник, оплатою всіх комунальних він теж займається. Може попилососити, якщо скажу, що треба, але то раз на рік буває. В основному, коли чоловік вдома, ми відпочиваємо, а прибираю я в понеділок і п'ятницю, коли він на роботі. Я готую кожного дня, але раз чи два в тиждень чоловік робить суші чи м'ясо/рибу на грилі - те, що в нього найкраще виходить. Дитину на гурток водимо по черзі, коли в кого бажання виникає. Коли обидвоє працювали, то разом після роботи все робили.
     
    • Подобається Подобається x 2
  9. MISS SCARLET

    MISS SCARLET Well-Known Member

    Зараз ми якраз в стані такого затяжного переговорного процесу. Хочеться зробити його якомога м"якшим і лагіднішим, та не завжди виходить, бо деколи так все дістає, що не вистачає делікатності.
    Перечитала вже всю тему і бачу, що у людей по різному є. І в основному, якщо чоловік не помагає/мало помагає, то він забезпечує сім"ю.
    Я не прихильник поділу до тютільки - ти робиш те, я те і ніяк інакше, але хочеться якогось адекватного внеску кожного у наше МИ. Мене робота настільки виснажує, що я б (впевнена у цьому зараз) із задоволенням "сиділа" вдома і займалась домашньою роботою. ЦЕ В ІДЕАЛІ! А виходить навпаки - доводиться робити "чоловічу" - заробляти грошики, а на "жіночу" - створення і підтримку сімейного затишку у всіх його проявах не вистачає ні часу, ні сил... Підтримую і модель - обидвоє працюють, обидвоє домашні справи роблять - як на мене це ще й зближує людей, які були весь день на різних роботах і не бачились.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  10. Mazerati

    Mazerati Well-Known Member

    Може й зближує, але тоді двоє більше втомлені. Все ж таки, коли приходиш з роботи, хочеш відпочити. Набагато легше, коли хтось створив умову для відпочинку, ти приходиш з роботи і тебе вже нічого не обходить, грубо кажучи. А не приходиш додому і починаєш чистити картоплю, мити посуд і т. п
     
    • Подобається Подобається x 3
  11. svoybox

    svoybox Well-Known Member

    Як я вас прекрасно розумію. В нас такі сварки були через день, а на вихідних взагалі війна. Чоловік теж вимагав, щоб я займалась хатніми справами. Але я дуже "велика" господиня практично готувати не вміла взагалі. Раз чоловік купив фаршу і замовив котлет, щось я разом з нетом наклєпала, він попробував, сказав, що мало цибулі, солі і ше шось там, я довго не думала, шур ті коклєти в смітник. Він назвав мене істеричкою ненормальною, але з того часу котлєти робить чоловік та й в основному готує тепер тільки він. Коли з'явилась дитина, чоловік почав і з прибиранням помагати
     
    • Подобається Подобається x 2
  12. сніжна

    сніжна Кішка, яка "сама по собі"

    основоположне у цьому дійсно- у всіх це по-різному. Бо що для однієї сім ї- норма, то длі іншої- ні. Ви маєте для себе визначати, що комфортно вам. І від цього виходити. Є сім ї, де чоловік більше займається домашніми справами, є- де менше. Причому це теж змінюється відповідно до обставин, які складаються у сім ї у певний момент
    це теж не універсальна модель. У кожного різна робота, різний обсяг відповідальності. Якщо чоловік , наприклад, лікар і весь день провів біля хірургічного столу ( чи навпаки- завтра проведе), то не можна від нього вимагати, щоб він і вдома щодня ще по вечорах підлоги мив і щодня мав той же об єм обов зків по дому. Але якщо він поважає дружину і має в певний період вільний час , то може і допомогти. З другої сторони- якщо у чоловіка робота непильна і "від дзвінка до дзвінка", то цілком може підмінити дружину у домашніх справах.І це не означає- "все разом".Якщо робота обидвох потребує особливого графіку чи відповідальності, значить вона дає їм можливість скористатися сторонньою допомогою.
    Взагалі, оте розпланування домашніх обов язків- то дуже філігранна і індивідуальна робота. І виходиться виключно з умов конкретної сім ї. І це навіть не обговориться "до" заміжжя. Бо ніхто не знає, як складеться "після". Суть просто в тому, що якщо двоє людей поважають один одного, то завжди знайдеться компроміс. А ще- з самого початку жінці не брати на себе забагато. Бо як це буває- спочатку все "сама-сама", а потім дивується, чого це чоловік возмущається, що ти чогось не зробила. Ну ж бо він звик до іншого порядку.
    Взагалі стосовно домашніх обов язків- це ще від відношення до них самих залежить.Тобто чи сприймати їх як важку ношу і намагатися бути ідеальним у всьому, або відпустити і сприймати простіше.

    Стососвно ще ж вашої ситуації, ось дивіться-підказки навіть є у вас самих:
    Дратує це обох природньо- бо пішла підміна ролей. І ви себе в такому ритмі перестаєте відчувати жінкою, а він- перестає відчувати себе чоловіком. Бо внутрішньо для кожного важливе інакше, якого наразі немає. І це дратує.
    От ще один приклад наслідку підміни ролей. Адже ви виявляєте обурення тим, чим обурюються зазвичай чоловіки ( коли чоловік приходить з роботи злий, голодний, а вдома не прибрано, їсти не зварено, а жінка просто вдома сидить і серіал дивиться чи в інтернеті сидить :) І тоді йому або канапку собі самому робити або ставати до плити і пилососу :).Коханий же не відчуває своєї реалізації як чоловіка ( боюся спитати, чим він цілий день вдома займається? Адже багато чоловіків і вдома заробляють. Зараз не обов язково для цього в офісі сидіти.Це його внутрішньо гризе, а свій негатив він виявляє через підвищені вимоги до вас ( тобто вимоги підвищені у дусі ваших теперішніх обставин). Не питатє про його фінансову участь у сім ї- знову-таки, чоловік може мати певний фінансовий запас, який дозволяє йому і не працювати. Але в будь-якому випадку, для "нормального чоловічого самопочуття", він тоді має мати якусь "справу свого життя" :). Банально- мати чим займатися і куди реалізовувати свій потенціал.
    знаєте, я не знаю чоловіка, який би за власною ініціативою щодня готував, прибирав. їсти варив. Та ще і на базар любив ходити :) Чоловікам потрібна чітка вказівка. Те, що ви написали- то все не так страшно. Бо якщо ви просите і це він виконує, значить йому просто потрібен керівник і чіткі вказівки до дій. По суті: він готує сніданок, він за вашим проханням може прибрати, підготувати продукти і т.п. У вашій смі ї він просто "вагончик" а ви - "паровозик", який має штовхати його до дій. От і все. Інша справа, що рано чи пізно вам захочеться бути просто жінкою, а не паровозом. І поки ви на самому початку спільного життя- всі зміни у ваших ще руках.
    це НОРМАЛЬНЕ бажання кожного чоловіка. А щоб це було- для цього у кожного своя роль у сім ї. А коли йде підміна - починаються проблеми.
    ідеалу не буває, але зараз все у ваших руках. Коли спільне життя лише починається; коли ще обидвоє рожево-закохані, то корегувати по -свіжому завжди простіше, ніж тоді, коли є вже задавнені образи, роздратування і т.п. Ви просто стикнулися з першими побутовими проблемами, з якими стикаюься усі сім ї. І як ви з них вийдете- залежить лише від вас, з урахуванням обставин вашої сім ї
    тому що сама жінка з самого початку так запровадила. Тільки коли сімейне життя на самому початку і все ще так "рожево-закохано", то їй здається, що вона сама гори зверне. І до чоловіка починає відноситися як до дитини у хаті, який без неї ніц сам не зможе. Людина ж така "істота", що до хорошого швидко звикає. І розслабляється. Тому потім , коли жінці то все набридає ( що зрозуміло), вон починає "перевиховувати" чоловіка. А він- в нєдоумєнії. І зрозуміла реакція: дружина просто біситься :). ТОбто це трішки "пунктик" у голові обох: у дружини, яка з самого початку звалює на себе все, що можна , а коли минає період перших років життя і приходить звична втома, раптом "прозріває".І домашні обов язки перетворюються у тяжку ношу.Бо гнітить оте відчуття "сама" плюс гнітить відчуття того, що це не цінять. І , як правило, це співпадає із періодом, коли минає оцей "рожево-закоханий" період сімейного життя . Тоді починається період "перевиховання" чоловіка. А кому подобається, коли його перевиховують? Я вже писала- перевиховується не чоловік. Перевиховується своє відношення до речей, обставин і ситуації.Чловік вже опосля "підтягнеться".Бо перевиховувати чоловіка, не перевиховуючи в першу чергу себе, то марна справа. І конфліктна
     
    Останнє редагування: 31 Липень 2015
    • Зе бест! Зе бест! x 5
    • Подобається Подобається x 4
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  13. bazana

    bazana Well-Known Member

    у нас в сім'ї ми двоє працюємо - але в мене робота розумова і вдома за компом, діти, хата - все моє
    а в чоловіка дуже важка фізична влітку і шарова взимку
    то влітку я його бачу по 10-20 хв на день, як я можу щось з нього хотіти, навпаки, до його приходу прибрано, дітей пускаю поцьомати тата і зразу забираю, все під ніс підношу, гладжу його "по шерсті"
    взимку - він водить дитину на гуртки, купує продукти, пилососить, помагає готувати їсти, бігає по 100 разів мені то за цукерком то за ще чимсь, приносить до компа мені чайок і т.д.
    все має бути по ситуації - колись чоловік може, колись дружина
    вам дійсно треба притертись і виробити свій графік
    бажаю успіхів!
     
    • Подобається Подобається x 6
    • Погоджуюся Погоджуюся x 3
  14. NutkaNezabudka

    NutkaNezabudka Well-Known Member

    Про розподіл обов"язків між подружжям краще домовлятися ще до весілля або рішення про сумісне проживання, тоді хоч буде на що спиратися у випадку відмови щось робити
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  15. Leila

    Leila Well-Known Member

    Та домовлятися потрібно і на різних етапах сімейного життя, до народження дитини, після народження дитини, після виходу з декрету, якщо є взаємоповага, то знаходяться компроміси :).
     
    • Подобається Подобається x 5
  16. sonyachne divcha

    sonyachne divcha Well-Known Member

    А я такого знаю - живу з ним в одній квартирі і одружена вже три роки :girl_tender:
    Але між нами є домовленість - поки він не працює, то займається домом, приготуванням їжі . Чесно, дівчата, я не знаю навіть, як наш пилесос працює і як включити мікрохвильовку. Хоча би раз в тиждень-два він влаштовує підмітання, пилесосення, миття підлог-сантехніки. Щодекілька днів готує супи, щодня салати, картоплі, макарони, рис, тушені овочі .

    Згідно домоленостей, коли чоловік знайде роботу, обов*язки поділяться між нами (кожен вибере те, що йому робити легше і швидше).


    Але мені здається, що ставлення до обов*язків вдома у чоловіків формується у дитинстві, тобто, він переймає на себе модель домашніх обов*язків своїх мами і тата. @MISS SCARLET , зверніть увагу, як це відбувається у родині Вашого коханого. І якщо там все робить мама, то не впевнена, що Вам вдасться переконати його у доцільності іншої моделі сім*ї
     
    • Подобається Подобається x 4
  17. Kroshka Enot

    Kroshka Enot Well-Known Member

    Маю приклад такого мужчини, в якого в сім"ї було заведено, що все робить мама (при тому працює на повний робочий день, так само, як і тато).
    Подруга на перших порах була в відчаї.
    Але минула притирка, кохання збереглося, і їм вдалося виробити модель своєї сім"ї.
    Мужчина допомагає абсолютно у всьому, окрім приготування їжі, але, наприклад, почистити картоплю ніколи не відмовляється.
    І навіть при тому, що був час, що він пахав до глибокої ночі, а подруга була без роботи, він все одно у вільний час їй допомагав.
    Так що все можливо, потрібно просто не вирішувати питань на емоціях, а старатися говорити-говорити-говорити.
    @MISS SCARLET, якщо є кохання і Ви живете окремо від батьків - то все у Ваших руках.
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  18. Kandya

    Kandya Well-Known Member

    Мій варити їсти, от прям зупу чи котлети не вміє, але може всіх прогодувати: варить пельмені-вареники-макарони (я навіть до того ніколи не пхаюсь, бо в мене або сире, або розварене виходить), канапки, яєшня, каші, щось підігріти, сир з фруктами зробити тощо. І то, вважаю, є не проблемою для будь-якого чоловіка

    І поприбирати для чоловіка (і мого, і не мого) -- то не має бути проблема. А чоловіча робота? Знаєте, коли була чоловіча робота? Коли чоловік вставав вдосвіта, йшов косити, рубати, худобу порати, потім ще зерно молотити -- і муку возом цілу ніч до міста на базар везти, а потім ще й хату будувати і на полювання і рибалку (і не ради задоволення, а заради їжі) ходити. От тоді у жінки була жіноча робота: варити-прати-прибирати.... А так, нехай навіть не заікаються мені про чоловічу і жіночу роботу.

    Єдине, що я зауважила, чоловіки якось нераціонально прибирають, то часто доводиться підказувати, що і як зробити.
    І тут погоджуюсь. Не можеш сам прибрати, жінка не може -- то шукай когось. Жінці має бути комфортно. Тут і іншій темці Сера прояснить, як то бути щасливою))) Ми із чоловіком встигаємо прибирати, але коли я була вагітна то хата трохи "засиралась", і коли була в пологовому, то чоловік робив генеральне прибирання. Не сильно то в нього виходило, то раз він колєг закликав -- і отак бухали і прибирали, раз свекруху, раз тіточок за оголошенням, тобто якось він то організовував, а не казав: я мужик, я не до того
     
    • Подобається Подобається x 9
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  19. Bulavka

    Bulavka Можу приколотись, вколоти, підколоти...

    Це так. Але, якщо чоловік шкодує дружину - він перегляне цю модель.
    Саме так вийшло в нас з чоловіком.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  20. Leila

    Leila Well-Known Member

    В нас не вийшло, бо чоловікова мама дуже його шкодувала і не давала нічого робити, бо є жінка. Дуже важко переконувати, тому стала простіше ставитися до своїх обов"язків. Рблю те що потрібно першочергово, намагаюся відпочивати коли потрібно, а як щось не зроблене, ну то так вийшло ніхто ж не ідеальний))).
     
    • Подобається Подобається x 4