Орхідеї

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем LuBimaya, 26 Травень 2012.

  1. skai

    skai Well-Known Member

    Марта, я так зрозуміла, що йшлося про обрізання пагона (цвітоноса) взагалі при корні.
    А просте підрізання пагона я й сама роблю. Наприклад, коли підсихає, то я стрімголів лечу по ножиці і обрізаю, щоб не всохся далі.

    Але я маю два питаннячка до любительців орхідей:
    1. В мене у деяких горщиках інтенсивно росте мох. Я вже і пересаджувала і кору міняла. Теж не хочу зловживати в тою перевалкою орхідей. Дивно мені, що стоять всі на одному вікні, поливаю однаково. а в результаті в частині горщиків є надлишок моху, а в інших немає. Як Ви думаєте, лишитися того ровера, і хай собі буде той мох чи він шкодить орхам?
    2. Бачила в квітковому магазині якусь нову панацею, що ніби-то пробуджує бідь-яку орхідею. Якась кислота (не можу ніяк пригатати назви). Чи то щось путнє? Може хто вже користувася.
    --- дописи об"єднано, 11 Липень 2015 ---
    Я чекаю поки листочок відсохне і сам при легкому потягуванні відпаде. Колись в якійсь досить толковій статті прочитала, що орхідея від зайвих листків має позбавитися сама без нашої допомоги. В мене склалося враження, що краще почекати тиждень і тойнегарний листочок сам відпаде (легко потягнете і відпаде). А якщо непривабливі (на наш погляд) листки рослина тримає - значить вони ще їй потрібні.
     
  2. Gorbywka

    Gorbywka Форумна Орхідейка

    мох росте тільки там де є вологість, надлишок. Зробіть більше дирок в горшку, щоб повітря проходило і не робився конденсат.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  3. arushka

    arushka завжди досягаю мети

    Сьогодні у моїх орхідей був банний день і фотосесія
    Desktop.jpg
     
    • Подобається Подобається x 8
    • Зе бест! Зе бест! x 4
  4. koza

    koza Active Member

    Але вже красуні.... Як Ви за ними доглядаєте, а то в моїх листя шикарне, а квіток немає...
     
  5. arushka

    arushka завжди досягаю мети

    спробуйте їх трохи просушити, наприклад, якщо зазвичай поливаєте літом раз на тиждень, то поливайте раз на 15 днів (протягом місяця-двох), а потім верніться до звичного поливу і підживки
    Я це випадково вияснила
    Моя перша орхідея (у верхньому ряді справа) мала при купівлі один квітконос, а коли відцвіла, я її поливала, коли згадала (рідко:girl_blush2:)
    То вона мені за два місяці такий каскад квітів видала, в два рази більше, ніж в цьому році
    А взагалі, орхідеї головне не "залюбити")))
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
    • Корисно Корисно x 1
  6. HOPIC

    HOPIC Well-Known Member

    дівчата, всі орхідеї в мами покриті щитовкою. всі стоять в різних місцях і я без поняття, звідки вона взялася, бо більше ніц не хворе. але найгірше - чим вивести? одну попили з милом, як звичайно інші квіти - зсохла.
     
    Останнє редагування: 30 Липень 2015
  7. Jane

    Jane вєчно в бєгах...

    Обережно миєте листочки з господарським милом, так щоби не попало на точку росту, ліпше всього ватним кружком, потім обробляйте інсектицидом. Мило зітре малесеньких щитовок та зніме великих, а хімія доб'є всіх малих. Після того хоча б раз на декілька днів передивляйтесь рослини, чи десь з коренів не вилізли дорослі щитовки, іх так само треба забирати, можна просто руками. Ну і через тиждень обробку повторюєте, знову дивитесь, чи не вилазять нові, якщо знайдете хоч одну, знову обробити.
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  8. Almariel

    Almariel Well-Known Member

    дівчата, я такий чайник в орхідеях. треба термінова порада. колега залишила на мене орхідеї в офісі (принесла їх з дому), а їх хтось добряааааче полив. я це помітила, коли листочки пожовтіли. дістала - там півгорщика води, смердить гниллю. Орхідеї рясно цвітуть. що мені з ними робити? чи можна при цвітінні пересадити в сухий грунт і повідрізати гнилі корінці? поки що дістала їх з керамічних горщиків (вони залишились в пластикових), поставила на подушку з серветок, щоб рідину вибрати якомога краще.
     
  9. Jane

    Jane вєчно в бєгах...

    Я би витягала скоро з грунту і сушила, бо кожна година в мокрому грунті добиває корені, і потім без коренів віджити орхідею дуже важко. Втрата цвіту то дрібниця перед втратою цілоі рослинки.
    Сушите добу, потім роздивляєтесь, чи є гниле або сухе коріння (відрізаєте, зрізи обробляєте акт.вугіллям або корицею), садите в сухий новий грунт, підливаєте тільки через тиждень, і пильнуєте, щоби ніхто не підлив.
     
    • Подобається Подобається x 1
  10. arushka

    arushka завжди досягаю мети

    я б повідрізала гниле коріння і присипала зрізи розтовченим активованим вугіллям
    і не пересаджуйте в грунт, бо буде те саме
    наберіть куски грубшої кори на дно і подосипайте дрібнішою корою навколо квітки
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  11. Almariel

    Almariel Well-Known Member

    дякую. в мене є така кора, в яку садити: вона вже там перемішана з дрібнішою.
    а ще таке дурне питання: вийму я з горщиків, а як потім - класти рослину? чи є якийсь спосіб тримати рослину вертикально? бо там такі рясні гілки з квітами - боюсь, що поламаються, якщо покласти.
     
  12. Jane

    Jane вєчно в бєгах...

    Якщо лишаться якісь нормальні корені, вони будуть тримати, а як ні, то берете 4-5 паличок для орхідей, звичайних патичків, втикаєте навколо орхідеї та трохи підв"язуєте до них шнурком чи старою панчохою, наприклад, але без тиску. Через якийсь час вона пустить нові корінці і буде сама триматися.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Оптимістично Оптимістично x 1
  13. Almariel

    Almariel Well-Known Member

    дякую всім за поради. одна орхідея мала гнилі корінці тільки дополовини. я її пообрізала і пересадила. знайшла в інтернеті, що поливати не треба кілька днів, а просто обприскувати листя. так?
    друга оріхдея мала повністю гнилі корені, ті, які були занурені в грунт. але вона має кілька, які росли в повітрі - ті гарні і зелені.
    повідрізала всю гниль. а що далі - думки в інтернеті розходяться. в одному місці прочитала, що треба поставити в гарно освітлюване місце у прозору ємність з водою. і занурити у воду тільки ту частину, де мають бути корені. в іншому місці пише - що занурювати у воду не треба, бо зогниє, а просто обприскувати водою і налити у посудину води так, щоб рослина її не торкалась. і що робити з квітконосами? новий я випадково зламала. а що робити з тими, що цвітуть зараз?
     
  14. arushka

    arushka завжди досягаю мети

    не рухайте поки
    якщо їм ваші маніпуляції з корінням не сподобаються, то вони самі поскидають квіти, тоді обріжете квітконос
     
    • Подобається Подобається x 1
  15. Almariel

    Almariel Well-Known Member

    а що скажете про занурення у воду? чи висаджувати зразу в кору?
     
  16. arushka

    arushka завжди досягаю мети

    вони ж і так гнилі корінці мали, не треба їх добивати:girl_nea:( але я не есперт, якшо шо:girl_wink:, це тільки мій досвід вирощування орхідей)
     
    • Подобається Подобається x 1
  17. Jane

    Jane вєчно в бєгах...

    У воду не занурюйте і над водою ставити теж не раджу. Я одну свою доходяжку над водою поставила і вже не спасла, бо при жарі вона зразу покрилася пліснявою від вологості. Думаю, ліпше в суху кору і пшикати через 4-5 днів по поверхні кори.
     
    • Подобається Подобається x 1
  18. NataliaFed

    NataliaFed Active Посиденька з баяном

    Прийшла хвалитись)). Перша моя, я їх не купувала, бо боюсь загнати:scare:, а тут подаруночок:give_rose:
    Изображение 064.jpg .
    Колись пофоткаю, покажу колекцію братови :girl_tender:
     
    • Подобається Подобається x 6
    • Зе бест! Зе бест! x 2
  19. Kalyx

    Kalyx Active Member

    Підкажіть що робити з орхідеями в таку жару як зараз? Мої хоч стоять в кімнаті, де ще є зашклений балкон, зовсім всихають - листки явно трачають вологу. Можна оприскувати і чи лише субстрат чи й листя? І ще що робити з відцвівшими квітконосами? Раніше їх обрізала як найкоротше, а потім прочитала, що не можна.
     
  20. skai

    skai Well-Known Member

    Дівчата, допоможіть порадою!
    Маю орхідеї вже давно. Інколи були проблеми з листям типу втрачали тугор, обгоряли на сонці. Але якось справлялася.
    Зараз якась хвороба кинулась. Спершу на одній рослині новий листочок вкрився пятнами. Я його обрізала, але одразу ж перекинулося на нижчий листок. Сьогодні побачила таку ж заразу на іншому вазоні.
    Обох орхідей наразі ізолювала. Але не знаю як спасати. Вони точно не пересохли, бо полила. Що це за хвороба і як з нею боротися??? Може це вірус чи бактеріальна інферція? І найголовніше - чим ж квітці допомогти?
    Додаю фото.
    Зображення3072.jpg